Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Cum scapa nepedepsiti patronii care folosesc munca la negru. ITM le da amenzi, iar procurorii si judecatorii ii scot basma curata

Publicat

in

28 de persoane au fost descoperite in luna septembrie de inspectorii de munca din Neamt in timp ce lucrau la negru. Drept urmare, cei 15 angajatori s-au ales cu amenzi usturatoare. Mai mult decat atat, un angajator unde au fost descoperiti nu mai putin de sase lucratori fara forme legale, risca acum sa faca inchisoare de la unu la doi ani sau sa plateasca amenda penala pentru ca a avut mai mult de cinci angajati pentru care nu a incheiat contracte de munca. Au fost depistate, de asemenea, 34 de persoane pentru care angajatorii au inscris contractele individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic cu incalcarea termenului.

Chiar daca de-a lungul anilor, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca au amendat numerosi patroni care utilizau munca „la negru”, acestia sunt scosi basma curata de catre magistrati, daca ajung in fata instantelor, sau chiar de catre procurorii care au in lucru dosarele. Patronilor li se micsoreaza chiar si sanctiunile primite de la ITM si putini sunt trimisi in judecata pentru munca „la negru”, chiar daca aceasta este infractiune. Munca „la negru” este un fenomen greu de stopat in tara noastra, nu doar in Vaslui. Dezavantajati de faptul ca nu au un contract legal de munca sunt angajatii. Daca nu au acte valabile inregistrate in aplicatia unica REVISAL, ei nu beneficiaza de asigurare medicala, pentru ca nu sunt asigurati, nici de ajutor de somaj, nici de vechime in munca. Poate ca una dintre cauzele pentru care munca la negru este greu de stopat este si faptul ca patronii au invatat prea bine lectia: vine ITM-ul, ii prinde, le da amenda, iar administratorul contesta in instanta sanctiunea si scapa. Sau, chiar daca patronul a fost prins cu mai mult de cinci angajati „la negru”, degeaba i se face dosar penal, pentru ca nu sunt foarte mari sansele ca el sa ajunga in instanta. Procurorii dau mai des „neinceperea urmaririi penale”, iar daca dosarul ajunge in fata magistratilor, unii dintre acestia ii scapa basma curata pe patronii utilizatori ai muncii „la negru”- fara forme legale de angajare. In mai toate judetele tarii se intampla asa, nu doar la noi, iar autoritatile nu inaspresc legislatia in domeniu.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.