Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un sat din judetul Vaslui este izolat din cauza inundatiilor. Apa a rupt un podet si a inundat drumul si 30 de gospodarii. Echipele ISU au ramas blocate pe traseu

Publicat

on

Un drum judeţean este blocat de ape şi zeci de gospodării din localitatea vasluiană Doagele au fost inundate. Râul Bârlad a revărsat din cauza creşterii rapide a debitului depăşinudu-se cota de inundaţii

Localitatea Doagele din judeţul Vaslui a rămas practic izolată din cauza unui drum judeţean acoperit cu apă. Este vorba despre drumul judeţean 241C, care face legătura între drumul naţional 2F Vaslui – Bacău. Un râu a revărsat peste un podeţ, nivelul apei depăşind 50 de centimetri.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, la faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje ale ISU, dar, drumul era acoperit de ape şi nu se putea ajunge în localitatea Doagele. Pompierii dar şi prefectul şi subprefectul judeţului au rămas blocaţi pe drum. După câteva zeci de minute ehipele de la ISU au reușit sa se apropie de zona afectată și au
acționat pentru evacuarea apei din cele 30 de gospidării inundate. ”La intervenţie au fost trimise şase autospeciale, cu cinci motopompe, două de mare capacitate, care intervin în primul rând pentru deblocarea drumului. Nu există case inundate şi nici persoane evacuate din locuinţe, apa intrând în curţile gospodăriilor”, a declarat responsabilul mass-media al ISU Vaslui, Petru Iftene.

Judeţul Vaslui se află, duminică, sub cod portocaliu de inundaţii, avertizare hidrologică valabilă în intervalul orar 12.00 – 24.00 pe râul Bârlad, pe sectorul cuprins între staţiile hidrologice Băceşti şi Vaslui, din cauza propagării viiturilor formare anterior în amonte.

În acest context, la nivelul ISU Vaslui au fost adoptate o serie de măsuri pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot apărea. Astfel, a fost operaţionalizată grupa operativă a inspectoratului, au fost pregătite mijloacele de intervenţie specifice şi au fost pre-alarmate turele libere ale inspectoratului.

”Evoluţia fenomenelor hidrologice este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean din cadrul inspectoratului, fiind primite informări periodice privind evoluţia situaţiei din teren de la celelalte structuri implicate în gestionarea fenomenelor hidrologice”, susţin reprezentanţii ISU Vaslui.

Sorin SAIZU

StiriEst

Seful IPJ despre accidente: “Calitatea foarte slaba a scolilor de soferi, elevi slab pregatiti“

Publicat

on

De catre

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, Doru Gabriel Panţiru, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul accidentelor rutiere a crescut în cursul anului 2019, faţă de anul anterior, subliniind că gestionarea problemelor legate de siguranţa rutieră reprezintă o provocare pentru poliţiştii vasluieni. Şeful IPJ a subliniat că siguranţa rutieră rămâne în continuare un obiectiv important, pentru atingerea căruia poliţiştii fac eforturi, dar a atras atenţia cu privire la faptul că a crescut numărul conducătorilor auto şi al vehiculelor, iar viitorii şoferi sunt slab pregătiţi după terminarea cursurilor auto.

‘Sunt cu 50% mai mulţi şoferi decât acum cinci ani şi cu 70% mai multe maşini.(…) Punctul meu de vedere este că tot sistemul de pregătire trebuie reformat. La Iaşi este o situaţie care pe nedrept se răsfrânge asupra celor de la înmatriculări şi permise, un procent de sub 20% de promovare pentru examenul auto. În ţară este undeva la 50%, la Vaslui avem în jur de 45%. Asta nu înseamnă că examinatorii sunt răi, ci, din contră este calitatea foarte slabă a şcolilor de şoferi. (…) La Facultatea de Psihologie din Iaşi există un studiu amplu şi elocvent privind accidentele rutiere, care scoate în evidenţă câteva chestiuni legate de ce se întâmplă în România. Una din ele este incapacitatea noastră ca cetăţeni ai acestui stat de a fi educaţi în domeniul riscurilor. Cu alte cuvinte, ne asumăm riscuri peste capacitatea noastră de a le gestiona’, a menţionat comisarul-şef Doru Gabriel Panţiru.

În cursul anul 2019, la nivelul judeţului Vaslui s-au înregistrat un număr de 696 de accidente rutiere, cu 69 mai multe faţă de anul precedent, potrivit datelor centralizate de poliţiştii vasluieni, 204 fiind accidente grave, care s-au soldat cu 43 de persoane decedate, cu 11 mai multe decât în anul 2018 şi 188 de răniţi grav. “Principalele cauze ale accidentelor grave sunt abaterile bicicliştilor, pietonilor şi căruţaşilor şi nerespectarea regimului legal de viteză. Noi am desfăşurat mai multe campanii, am încercat să distribuim veste, am şi reuşit în mare parte, am încercat să echipăm şi căruţe cu semne distinctive şi vizibile pe timp de noapte, dar se pare că în continuare aceste cauze ne fac mari probleme. Chiar în Ajunul Crăciunului am avut patru accidente grave, toate soldate cu decesul pietonilor, care s-au produs aproape simultan. Într-un sfert de oră, s-au produs toate cele patru accidente, în zone diferite din judeţ. Asta ne spune foarte multe despre cum înţeleg cetăţenii să se asigure la traversare. Vom continua şi anul acesta cu acţiunile de prevenire şi conştientizare a acestor categorii de persoane’, a afirmat şeful IPJ Vaslui. În perioada menţionată, în urma acţiunilor derulate de poliţiştii rutieri, au fost aplicate peste 39.000 de sancţiuni contravenţionale, cu un plus de aproximativ 3.500 faţă de anul precedent, aproximativ o treime dintre amenzi fiind date pentru depăşirea regimului de viteză. Totodată, poliţiştii au reţinut peste 4.200 de permise auto, cu aproape 500 mai multe decât în anul 2018, cea mai mare creştere înregistrându-se la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Bani pentru jaful de la Protectia Copilului. 15 milioane au fost taiati de la investitii si dirijati catre DGASPC

Publicat

on

De catre

Consilierii judeţeni au aprobat, joi, în unanimitate, hotărârea privind bugetul pentru anul 2020, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui. “Bugetul local al judeţului Vaslui se stabileşte la venituri în sumă de 373.054.099 lei, la cheltuieli în sumă de 408.634.236 lei, cu un deficit în sumă de 35.580.137 lei ce va fi finanţat din excedentul înregistrat la finele exerciţiului bugetar 2019. Secţiunea de funcţionare a bugetului local al judeţului Vaslui, la partea de venituri, se stabileşte în sumă de 164.977.400 lei, iar la cheltuieli în sumă de 179.977.400 lei, cu un deficit de 15.000.000 lei. Secţiunea de dezvoltare a bugetului local al judeţului Vaslui, la partea de venituri, se stabileşte în sumă de 208.076.699 lei, iar la cheltuieli în sumă de 228.656.836 lei, cu un deficit de 20.580.137 lei”, se arată în hotărârea aprobată în plenul Consiliului Judeţean. 

Consilierii județeni nu s-au arătat nemulţumiţi de felul în care va fi cheltuită suma provenită din excedentul bugetar al anului trecut, în valoare de peste 35 de milioane de lei, din care 20 de milioane de lei merg la capitolul dezvoltare şi 15 milioane de lei vor fi folosiţi la capitolul cheltuieli de funcţionare pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, instituţie care are un buget insuficient. Conducerea CJ Vaslui a afirmat că fără suma alocată din excedentul bugetar DGASPC Vaslui ar fi intrat în colaps financiar. “Nu facem altceva decât să acoperim nişte cheltuieli de funcţionare la o instituţie importantă, în aşa fel încât să poată funcţiona până la rectificare. Chiar şi în aceste condiţii, la DGASPC sunt bani până în luna iunie. Dacă onor Guvernul ne dădea suficienţi bani, nu umblam la excedent. Ne-am fi dori şi noi să meargă toţi banii la dezvoltare, dar până atunci suma aceasta ne ajută să menţinem o instituţie în viaţă”, au motivat șefii CJ. În acest an, din bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui lipsesc 100 milioane de lei.

La salarii, instituția are bani doar pe 3 luni, iar în caz că nu va exista o rectificare bugetară pe plus, se vor lua măsuri extreme, ajungându-se la disponibilizări.

Sistemul pilelor si al relatiilor

DASPC Vaslui este instituia cu cei mai multi taietori de frunze la caini, aici numai cine nu a vrut nu a intrat in sistem. Mai bine de un sfert dintre lucratorii din birouri sunt pila cuiva. Restul oamenilor muncesc sa tina in spate pilosii. Copiii de bani gata ai Vasluiului, lipitorii de afise ai partidelor, sotiile, fratii, surorile, cumnatii, verii, mamele, sau tatii cuiva. Sistemul pilelor a functionat perfect atunci cand a venit vorba de angajari la DASPC. Asa a ajuns sa suga din bugetul protectiei sociale lumea buna din judet. Toti politicienii care s-au perindat pe la conducerea judetului si-au rasplatit cunostintele sau muncitorii din campaniile electorale cu cate un loc de munca la DASPC. Cine era prost sa nu accepte un post caldut intr-o institutie a statului, acolo unde timpul trece, leafa uriasa se incaseaza. Numai ca lucrurile au inceput sa se imputa si s-a cam ajuns la fundul sacului. Chiar si asa, nimeni nu este dispus sa isi dea demisia. Directorii institutiei tac malc, nimeni nu se revolta. De disperare urla asistentii maternali. De altfel ei au fost de-a lungul anilor batjocoriti in repetate randuri. Nu este prima data cand nu isi primesc salariile ori cand nu incaseaza alocatiile de hrana si imbracaminte pentru orfanii pe care ii au in intretinere. De ei isi bat in continuare joc sefii sistemului care si-au marit atat de mult salariile incat au golit bugetul si nu mai au bani pentru hrana copiilor. Daca responsabilii de aceasta situatie crunta s-ar trezi si ar renunta la taietorii de frunze la caini de prin birouri care incaseaza lefuri mari fara sa munceasca, poate ca banii ar ajunge si pentru amaratii de asistenti maternali.

Protectia Copilului, banca de unde iei oricand si in orice conditii

DGASPC Vaslui este o institutie care beneficiaza de fonduri uriase, dar cu toate acestea sistemul de protectie sociala este plin de lipsuri. Anumite personaje protejate de puterea politica au pus stapanire pe instituie, iar aceasta a devenit un soi de banca de unde iei dar nu mai inapoiezi prea curand. Asa se face ca activitatea DGASPC nu mai vizeaza de multa vreme nevoile cetatenilor. Aici primeaza bunastarea pilelor venite pe filiera politica. Cu totii au furat de la copiii saraci, desi nu le-au bagat niciodata mana in buzunar. Le-au furat dreptul de a fi institutionalizati in conditii decente, le-au furat dreptul la consiliere psihologica si reintegrare. Dovada ca afacerile facute cu centrele sociale au mers cel mai bine, profitul fiind maxim si garantat. Defavorizatii de la Directia pentru Protectia Copilului sunt simplii angajati, unii dintre asistentii maternali, copiii orfani si copiii proveniti din familii sarace si ajunsi in grija statului roman. Sub competenta conducere a directorului Ionel Armeanu, DGASPC Vaslui a ajuns in scurt timp cel mai mare angajator din cel mai sarac judet al tarii. Numarul de angajari facute pe pile si relatii a fost urias, dar cu toate ca nu duce lipsa de personal, situatia din sistemul de protectie sociala este dezastruoasa.

Salarii babane pentru sefi, conditii care lasa de dorit pentru batrani si copii

Legea salarizării, care le permite autorităţilor locale să mărească salariile în funcţie de buget, a creat discrepanţe mari în sistem. De exemplu, sefii din sistemul de protectie sociala, se bucură acum de o lefuri de invidiat, sume la care asistentii maternali sau amaratii sistemului nici nu indraznesc sa viseze. S-au marit salariile, dar nu s-au mai gasit bani si pentru investitii, cel putin nu pentru alea necesare. Multe dintre centrele sociale arată dezolant. Pereţii sunt murdari si crapati, la fel şi pardoseala. In unele locuri nu s-au mai făcut investiţii de ani buni, desi adapostesc batrani, bolnavi sau copii. In camere de cel mult 5 metri patrati se gateste, se spală vasele şi este depozitat dezinfectantul. Batranii dorm pe paturi invechite, ruginite, au lenjerii rupte, iar igiena lor lasa mult de dorit. Nu s-au mai facut deloc modernizări, dar s-au marit la maxim salariile sefilor din sistem.

Citeste in continuare

StiriEst

Buzatu, seful PSD si presedintele CJ, nu mai poate fi profesor. A tinut doua catedre ocupate 30 de ani

Publicat

on

De catre

Şeful PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui şi profesor de filosofie titular la două licee din oraş, a primit interdicţia de menţinere în activitate ca titular după împlinirea vârstei de pensionare, conform unei decizii publicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui. Politicianul, în vârstă de 64 de ani, care va ajunge la pragul de pensionare pe 12 august 2020, a depus o cerere pentru menţinerea în activitate ca titular peste vârsta de pensionare în anul şcolar 2020-2021. Consiliul de Administraţie al ISJ i-a respins cererea, iar Buzatu nu a contestat decizia. Potrivit adevarul.ro, politicianul nu a mai predat din 1992, în momentul în care a devenit deputat din partea PDSR.

Citeste in continuare

StiriEst

A crezut ca se va imbogati si si-a jefuit prietenul abia intors de la munca din strainatate

Publicat

on

De catre

Un tânăr de 30 de ani, abia întors de la muncă, din Marea Britanie, s-a dus la barul din localitatea natală şi a făcut cinste prietenilor, dar şi altor cunoscuţi. El s-ar fi lăudat că a făcut bani frumoşi în străinătate. Printre cei cinstiţi de sucevean s-a aflat şi un tânăr de 19 ani, care l-a urmărit la plecare şi apoi l-a prins pe o alee întunecată din localitate, apoi l-a jefuit, dar a găsit în portofelul victimei doar 600 de lei.

Sucevean jefuit după ce s-a întors de la muncă din Anglia

Un tânăr de 19 ani din Zvoriștea are dosar penal pentru tâlhărie calificată şi riscă mulţi ani de puşcărie, după ce a jefuit un prieten care abia se întorsese din străinătate, de la muncă.

Victima, un tânăr de 30 de ani, a făcut cinste la un bar din localitate, unde a povestit că s-a întors recent din Marea Britanie, unde a muncit şi a reuşit să strângă o sumă frumoasă de bani.  Totodată, bărbatul de 30 de ani a relatat verbal faptul că a jucat și la jocuri de noroc.      

Ulterior, bărbatul a plecat spre casă, mergând pe DN 29A, apoi pe o alee întunecată, aflată într-o zonă unde nu sunt locuințe și nu este supravegheată video. În moment acela, bărbatul a fost ajuns din spate de tânărul de 19 ani, care l-a împins în șanțul situat pe marginea aleii. Bărbatul a căzut la pământ, moment în care tânărul i-a scos portmoneul, a sustras suma de cca. 600 lei, după care a fugit, potrivit newsbucovina.ro.

Victima a anunţat Poliţia, iar agresorul a fost identificat rapid şi reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat acum pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, acesta recunoscând comiterea faptei. Totodată, banii sustrași au fost întorși proprietarului.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

StiriEst

Tanar gasit mort intr-o padure

Publicat

on

De catre

Tânărul de 30 de ani, care a fost dat dispărut în urmă cu trei zile şi căutat cu disperare de familie, a fost găsit mort într-o pădure de lângă lunca râului Suceava.

Poliţiştii, pompierii şi voluntarii care au participat la operaţiunea de căutare a tânărului dispărut din Vicovu de Jos l-au găsit pe bărbat spânzurat de creanga unui copac, în zona forestieră de lângă lunca râului Suceava.

Tânăr dispărut de 3 zile, găsit mort într-o pădure din Suceava

Bărbatul dispărut marți în comuna Vicovu de Jos a fost găsit spânzurat în zona forestieră de lângă lunca râului Suceava. Polițiștii, împreună cu pompieri și voluntari au executat activități de căutare a acestuia, ocazie cu care, l-au identificat în lunca râului Suceava, pe raza comunei Vicovu de Jos, în zona cu vegetație forestieră. Bărbatul a fost găsit spânzurat de ramura unui arbore, informează newsbucovina.ro.

Ulterior, s-a solicitat intervenția unui echipaj medical care a constatat decesul. Cu ocazia cercetării locului faptei, pe cadavru nu s-a constatat existența unor urme de violență.

Din cercetări s-a mai stabilit că de câteva zile, bărbatul a avut un comportament schimbat și a afirmat către soție că se va sinucide spunându-i acesteia că ar avea o boală de plămâni.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est