Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Accidente grave! In ultimele ore un om a fost omorat de o masina, iar doua persoane au ajuns in stare grava la spital

Publicat

on

În ultimele zile, pe raza județului Vaslui au avut loc două accidente de circulație în urma cărora o persoană a decedat, iar două au suferit vătămări corporale grave.

Primul accident, înregistrat pe raza comunei Ștefan cel Mare a avut loc un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane.
În timp ce M. Alexandru, de 26 de ani, domiciliat în municipiul Vaslui, conducea autovehiculul pe D.N 15 D, din direcția Negrești către Vaslui, pe raza localității Cănțălărești, a accidentat cu partea din dreapta față a autoturismului un bărbat, de 61 de ani, domiciliat în comuna Ștefan cel Mare. Acesta se deplasa pe partea carosabilă pe același sens de mers, către Negrești. Echipajul medical ajuns la fața locului a constatat decesul bărbatului.
După producerea accidentului, conducătorul auto a mutat mașina pe sensul de mers Vaslui către Negrești, orientat cu fața către Vaslui.
M. Alexandru a fost testat alcoolscopic rezultatul fiind negativ, iar ulterior i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemie.
În cauză, polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a condiţiilor în care s-a produs evenimentul, fiind întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.

Un alt accident a avut lic pe raza comunei Drânceni a avut loc un alt accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a două persoane.
În timp ce B. Paul, de 29 de ani, domiciliat în comuna Stănilești, conducea autoturismul pe DN 24 B, din direcția Vama Albița către municipiul Huși, din cauza neadaptării vitezei la condițiile meteo nefavorabile (ploaie), a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu mașina în afara părții carosabile.

Din accident a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto și a unei tinere de 16 ani, din comuna Crețești, pasageră în autoturism. Cele două persoane au fost transportate la Spitalul Municipal Huși. Bărbatul a fost diagnosticat cu ”policontuzii prin accident rutier, traumatism cervical, traumatism cranio-facial, fractură piramidă nazală”, iar tânăra a fost diagnosticată cu politraumatism prin accident rutier, traumatism cranio-facial, traumatism cervical, fractură piramidă nazală”. Conducatorul auto nu a putut fi testat alcoolscopic, din cauza leziunilor suferite, însă i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Ţinând cont de faptul că meteorologii au anunţat vreme ploioasă, Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de conducere, evitând la maximum bruscarea comenzilor vehiculului.
De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri. Atenţie sporită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.

StiriEst

Ignatie: “Biserica nu este un ONG! Ea este spatiul in care invatam cum sa ne traim credinta”

Publicat

on

De catre

În Duminica Înfricoşatei Judecăţi, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ilie” din municipiul Huşi. În omilia rostită, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre criteriul unic al Judecăţii de Apoi:

„Duminica de astăzi este numită, din punct de vedere liturgic, Duminica Înfricoşatei Judecăţi, adică a momentului în care fiecare dintre noi vom fi judecaţi şi vom primi răsplată în funcţie de faptele pe care le-am săvâşit în această viaţă trecătoare.

Pasajul evanghelic este unul dintre cele mai profunde în ceea ce priveşte destinul nostru de creştini, de oameni care ne îndreptăm spre Împărăţia lui Dumnezeu. Acest pasaj ne vorbeşte despre modul cum vom fi judecaţi, care este criteriul de care va ţine cont Domnul atunci când va fi sfârşitul acestei lumi. Acest text ne transmite, cu foarte multă claritate, faptul că unicul criteriu al Judecăţii de Apoi este dragostea, dragostea îndreptată spre cei amărâţi, înspre cei consideraţi un fel de paria ai acestei lumi. Nu este o dragoste abstractă, îndreptată spre o umanitate abstractă, ci este vorba despre dragostea concretă pe care o manifestăm faţă de o persoană concretă, cu nevoi concrete. Domnul Hristos ne spune că dacă i-am căutat pe cei flămânzi, goi, pe cei din temniţă şi care sunt singuri, atunci ne vom putea bucura de acest cuvânt: «veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu…». Cei care nu au făcut aceste lucruri, vor avea parte de chinuri veşnice”.

Totodată, Preasfinţia Sa a explicat cum ar trebui să înţelegem criteriul ajutorării semenilor, cu atât mai mult cu cât, în spaţiul public, acest criteriu este pus în opoziţie cu viaţa liturgică şi ascetică recomandată de Biserică:

„Din nefericire, de cele mai multe ori, acest text scripturistic este citit într-o cheie secularistă.

Cei care sunt în contrast, într-o atitudine de conflict faţă de Biserică, faţă de învăţătura pe care Hristos ne-a lăsat-o moştenire, înţeleg această pericopă evanghelică ca referindu-se la faptul că noi ar trebui să ne concentrăm înspre ajutorarea celor sărmani.

Şi continuă, argumentându-şi acestă lectură secularistă, spunând că nicăieri în acest pasaj nu ni se spune că este necesar să postim, să mergem la biserică, să ne rugăm, nu ni se cere nimic din tot ceea ce numim, în mod generic, dimensiunea ascetică a Ortodoxiei. Cu alte cuvinte, «lăsaţi-L pe Hristos şi ajutaţi-i pe cei sărmani».

Noi, cei din Biserică, am spune că esenţa vieţuirii creştine este să fim aproape de Hristos, să ascultăm cuvintele Lui şi să le împlinim în viaţa noastră.

Biserica este astăzi judecată, evaluată, în funcţie de acţiunile caritabile, filantropice pe care le face, iar nu în funcţie de cât de mult reuşim noi, creştinii, să întrupăm modul de viaţă pe care ni L-a descoperit Hristos prin venirea Sa în lume, prin Crucea, Răstignirea şi Învierea Sa.

Biserica capătă vizibilitate şi credibilitate din punct de vedere social doar dacă este implicată în activităţi social-filantropice. Atunci vom auzi cuvinte de laudă. Această viziune este una foarte eronată”!

Părintele Episcop Ignatie a explicat că pasajul evanghelic în care se descrie Judecata de Apoi face trimitere la întreg modul de viaţă creştin, sintetizat în identificarea Domnului Hristos cu cei aflaţi în lipsuri şi suferinţe:

În aparenţă, ni se pare că pasajul evanghelic de astăzi dă dreptate celor care interpreteză în felul acesta modul de a înţelege Biserica. Însă se scapă din vedere un lucru absolut esenţial, pe care Hristos însuşi îl accentuează foarte mult şi cu o deplină claritate. Hristos ne spune că hrănind pe cel flămând, îmbrăcând pe cel sărman, cercetând pe cei din închisori, noi nu am făcut altceva decât că toată această dragoste, toate aceste fapte bune faţă de cei sărmani, le-am îndreptat spre El. Aici este diferenţa dintre faptele bune pe care le îndreptăm spre cei sărmani din perspectiva Bisericii şi cum înţeleg seculariştii modul de a face asistenţă socială.

Noi, când facem o faptă bună, când îi ajutăm pe cei sărmani, avem conştiinţa că în ei se află Hristos, că El se identifică cu cel mai amărât om din această lume. Ajutorul este unul concret şi are un conţinut spiritual.

Citim, vedem, simţim şi înţelegem că în cel sărman este chipul lui Dumnezeu. De aceea a spus Hristos că «toate pe care le-aţi făcut, îndreptându-vă atenţia spre cei sărmani, înspre cei prea mici, adică cei nesocotiţi, Mie mi le-aţi făcut».

Noi îi ajutăm pe cei care au nevoie de atenţia noastră specială pentru că în ei este chipul lui Hristos. Din punct de vedere secularist, când ajuţi un om, nu te gândeşti că în el este Dumnezeu, ajutorul nu are un conţinut spiritual, ci unul umanitar”.

Ierarhul Huşilor a insistat asupra faptului că, pentru a-L putea identifica pe Domnul Hristos în cei aflaţi în nevoi, este necesar ca El să ne fie familiar din Sfânta Liturghie şi din viaţa Bisericii:

„Ca să poţi să Îl recunoşti pe Hristos în cel de lângă tine, ca să poţi să vezi chipul lui Hristos în cel sărman, în cel flămând, însetat, gol, este esenţial să Îl cunoşti pe Hristos din altă parte.

Unde Îl cunoastem noi în mod deplin pe Hristos? În Sfânta Liturghie, în  Sfânta Împărtăşanie! Aici Îl înţelegem, Îl cunoaştem şi Îl primim pe Hristos! Ca să poţi să recunoşti un lucru sau o persoană, presupune să-l fi întâlnit în prealabil, să mai fi avut un contact cu acel lucru sau cu acea persoană. Pe Hristos Îl cunoşti în Sfânta Liturghie, în Sfânta Împărtăşanie, şi poţi să Îl recunoşti în semenii tăi, dacă tu te împărtăşeşti. Postul, nevoinţa noastră, asceza, metaniile, rugăciunile, Spovedania, Împărtăşania, toate ne ajută şi sunt o condiţie esenţială în a-L recunoaşte pe Hristos în cel sărman şi amărât. Numai în felul acesta fapta noastră bună are valoare veşnică, când Îl recunoaştem pe Dumnezeu în cel de lângă noi. Poţi să fii un om manierat, să fii implicat în foarte multe acţiuni umanitare – sigur că Dumnezeu va ţine cont de ele -, însă avem certitudinea că atunci când îl ajuţi pe cel sărman, pe cel considerat un fel de paria şi ai conştiinţa faptului că în el este Hristos, deja fapta ta cea bună are valoare veşnică şi te va ajuta la Judecata de Apoi. Întânirea cu Dumnezeu va fi întâlnirea cu propriile tale fapte săvârşite”!

De asemenea, Preasfinţia Sa a afirmat că Biserica nu poate fi redusă doar la dimensiunea ei social-filantropică, deoarece misiunea ei în lume este mult mai complexă şi mai profundă:

„Biserica nu este un ONG! Ea este spaţiul în care învăţăm cum să ne trăim credinţa, cum să Îl iubim pe Dumnezeu mai profund. Această dragoste o învăţăm împărtăşindu-ne, ca să putem să o manifestăm, delicat şi plin de nobleţe, şi faţă de ei din jur şi să vedem chipul lui Hristos în cel de lângă noi. Hristos nu spune că va fi identificat în mai marii lumii, ci în cei prea mici; în cei care sunt dispreţuiţi, iar nu în cei care sunt plini de slavă, huzuresc şi îşi agonisesc averea din munca celor săraci. Nu se identifică cu cei care îi desconsideră pe cei mai simpli, care nu au vizibilitate din punct de vedere social. El se identifică cu cei mici, smeriţi, cu cei care încearcă să ducă o viaţă simplă şi să aibă atenţie faţă de cei care sunt în nevoi”.

Citeste in continuare

StiriEst

Autoritatile in alerta: ramaneti in locuinte, inchideti usile si ferestrele

Publicat

on

De catre

Prefectul Mircea Gologan în calitate de președinte al  Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vaslui, a convocat ședința extraordinară a Comitetului ca urmare a avertizării meteorologice COD PORTOCALIU privind intensificări de vânt, valabilă în intervalul 23.02.2020 ora 22:00 – 24.02.2020 ora 18:00. 

În urma desfășurării ședinței s-au dispus măsuri specifice la nivelul autorităților județene cu rol în gestionarea unor astfel de situații de urgență. De asemenea, la nivelul unităților administrativ teritoriale au fost dispuse următoarele măsuri:

– instituirea permanenţei la sediul primăriilor (cu personal corespunzător îndeplinirii funcțiilor de sprijin);

– acordarea sprijinului cetăţenilor din zonele afectate de intensificările de vânt și/sau alte efecte negative în contextul avertizărilor;

– asistența persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, care locuiesc singure, precum şi a celor cu afecţiuni medicale grave (dializă, diabetici, femei gravide etc);

– asigurarea, după caz, a energiei electrice cu generatoarele din dotare pentru persoanele dependente de aparatură medicală;

– monitorizarea căilor de circulaţie rutiere, feroviare şi a infrastructurilor critice de interes local;

– asigurarea transportului persoanelor fără adăpost în spaţiile special amenajate la nivelul administraţiei publice locale. Având în vedere fenomenele meteorologice preconizate, autoritățile se adresează populației cu rugămintea de a avea în vedere respectarea următoarelor recomandări:

-EVITAȚI să parcați autoturismele sub copaci bătrâni, blocuri cu șarpante;

-ASIGURAȚI bunurile care pot fi mișcate de vântul puternic, pentru a evita sau limita pagubele materiale; 

– RĂMÂNEȚI în locuință ori în alte spații care să asigure protecție;

– ÎNCHIDEȚI ușile  și ferestrele și puneți la adăpost  animalele;

– ÎNDEPĂRTAȚI-VĂ de copaci, semne de circulație, linii de electricitate și alte obiecte care pot cădea sau pot răni;

– APELAȚI serviciul de urgență 112 numai în caz de necesitate!

Citeste in continuare

StiriEst

Au salvat biserica, iar gospodinele din Manjesti i-au rasplatit cu placinte si cozonac- FOTO

Publicat

on

De catre

Momente de panica s-au scurs, duminica dupa-amiaza, pentru credinciosii din localitatea Manjesti, aflati la slujba. Acoperișul bisericii din sat a luat foc si doar un miracol a facut ca pagubele sa fie minore. Cele cateva zeci de persoane care participau la slujba nu au avut de suferit, iar la finalul intervenției, femeile au oferit plăcinte salvatorilor. Alarma s-a dat in jurul pranzului, cu putin timp inainte de terminarea slujbei. Cei aflati in exteriorul bisericii, au vazut fumul care iesea prin acoperis si, in scurt timp, au inceput sa se auda zgomote in podul lacasului de cult. Oamenii s-au speriat si au iesit in curtea bisericii. In timp ce unii au urcat in pod cu extinctoare, altii au scos tot ce s-a putut din interior, de teama ca nu cumva flacarile sa cuprinda biserica. „A venit vecinul si a anuntat parintele ca se vede fum iesind din acoperis. S a auzit o bubuitura, ne am speriat și am ieșit cu toții. Fumul nu a intrat în biserică. Doar ieșea prin acoperis. De la horn, cred. Am scos ce am putut dinauntru. Au venit pompierii. Drumul până aici e rau. Dacă ploua, era jale. Noroc ca nu se terminase slujba si eram aici. Dacă nu era nimeni, ardea tot. Bine ca nu a fost mai rau”, au spus oamenii. Pompierii din cadrul Detasamentului Vaslui au ajuns in zona cu trei autospeciale, dintre care o autoscara mecanica si au reusit in mai putin de o ora sa localizeze focul si sa indeparteze pericolul. Imediat ce situatia a fost sub control, in semn de multumire, femeile au impartit placinte si cozonac militarilor, dar si localnicilor adunati sa salveze biserica. Potrivit primelor informatii, cauza incendiului a fost un cos de fum necuratat si neprotejat termic fata de materialele combustibile din apropiere.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

VIDEO-Momentul accidentului in care au murit doi tineri. Mamele baietilor au lesinat la auzul vestii

Publicat

on

De catre

Bogdan şi Dănuţ, cei doi tineri care au murit la Bârlad, după ce BMW în care se aflau s-a dezintegrat la impactul cu zidul de beton al unităţii militare din localitate, erau verişori şi lucrau amândoi la o vulcanizare din Bârlad. Momentul accidentului a fost surprins de camera de bord a unui şofer depăşit de maşina în care se aflau cei doi tineri.

Cei doi erau cunoscuţi în comunitate ca fiind băieţi liniştiţi şi muncitori amândoi, iar Bogdan, şoferul BMW-ului, abia împlinise 21 de ani în urmă cu două zile. El urma să plece în Anglia, la muncă, peste două săptămâni. Dănuţ, pasager în maşină, avea 20 de ani.

Mamele băieţilor au leşinat la auzul veştii

Vestea că cei doi băieţi au murit a căzut ca un trăznet asupra familiilor celor doi. Mamele băieţilor au leşinat atunci când au aflat de accidentul mortal.

Doi tineri, în vârstă de 20 şi 21 de ani, au murit după ce autoturismul BMW în care se aflau s-a lovit violent de gardul de beton al unităţii militare din zonă. Maşina era înmatriculată în judeţul Vaslui, iar la volan se afla un tânăr de 21 de ani, din Galaţi.

Autoturismul implicat, un BMW înmatriculat în județul Vaslui, circula pe direcția Tecuci spre Centru (Bârlad) și era condus de un bărbat în vârstă de 21 de ani, din județul Galați. Din primele cercetări efectuate la fața locului, conducătorul autoturismului a pierdut controlul direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă, a acroșat un copac și apoi s-a oprit intr-un monument amplasat în fața unității militare din zonă.

Citeste in continuare

StiriEst

ULTIMA ORA: Incendiu la biserica din Manjesti

Publicat

on

De catre

Detașamentul de Pompieri Vaslui intervine cu trei autospeciale, dintre care două autospeciale de stingere cu apă și o autoscară mecanică pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit in podul bisericii din localitatea Mânjești, comuna Muntenii de Jos. Incendiul se manifesta la nivelul acoperișului bisericii, ard aproximativ 12 metri pătrați acoperiș din tablă pe astereală din lemn. Pompierii militari încearcă să folosească cat mai puțină apă pentru a limita pe cât posibil pagubele. Din primele informații, nu sunt victime. Se acționează cu trei autospeciale și 12 subofițeri.
Acțiunea este în desfășurare.

Citeste in continuare

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est