Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Inca o realizare marca PSD! Saracii din Negresti nu primesc niciun ajutor. Cantina ramane inchisa

Publicat

in

Nici anul acesta de sarbatori, saracii din orasul Negresti nu vor primi alimente sau o masa calda de la autoritati. Aici, de ani de zile, oamenii fara venituri si cu multi copii acasa se lupta sa supravietuiasca, iar in fiecare an de sarbatori bat la usa primariei. Cantina de ajutor social este inchisa de mai multI ani sI nu exista la momentul actual posibilitati pentru a o redeschide. In mai toate localitatile sarmanii primesc periodic hrana calda sau rece de la Cantina de ajutor social. In urma cu sapte ani, autoritatile din Negresti au decis inchiderea unitatii si, la acea vreme, peste 150 de familii au ramas fara hrana zilnica pe care o primeau. La fel cum s-a intamplat sI cu spitalul din Negresti sI la cantina s-au facut investitii majore inainte de inchidere. S-au cumparat tacamuri, a fost reabilitata cladirea, au fost achizitionate fete de masa, scaune, mese, etc. Dupa ce au bagat sume importante de bani pentru respective investitie, reprezentantii Primariei Negresti au constatat ca nu mai au cu ce sa cumpere mancare sI au dat ordin pentru inchidere. Cantina a fost inchisa de fostul primar, Ioan Cozma. Actualul edil, Vasile Voicu spune ca nu exista fonduri in bugetul local pentru redeschiderea cantinei de ajutor social. “Cantina a fost inchisa in anul 2009 din lipsa fondurilor financiare. Pentru a hrani peste 150 de persoane ar fi nevoie de cel putin 15.000 de lei pe luna. Unitatea poate deservi 250 de persoane pe zi. S-a ajuns aici din lipsa de bani. Noi am tot incercat, de la un an la altul, sa remediem situatia, dar banii s-au dus pe achitarea datoriilor, pe platile curente, investitii, salarii, caldura pentru scoli. La cantina ar putea manca macar copiii care provin din familiile defavorizate. S-ar putea redeschide cantina doar in cazul in care am gasi o serie de sponsori”, a precizat Voicu. Orasul Negresti are o populatie de aproximativ 10.000 de locuitori, dintre care 750 sunt someri in plata, aproape 3.000 sunt pensionari, iar alte cateva sute nu mai primesc demult nici macar indemnizatie de somaj. La ajutor social sunt 179 de dosare, cu 500 de persoane. De asemenea aproximativ 1.000 de copii ar avea nevoie de masa oferita de stat. In prezent, cele 3 cantine de ajutor social ramase inca deschise in mediul urban functioneaza la 55% din potenttial, autoritatile locale neavand fonduri destule pentru finantarea acestui sector. Conform statisticilor, in fiecare zi beneficiaza de serviciile cantinelor un numar mediu de 400 de persoane, ceea ce reprezinta doar 55% din capacitatea cantinelor de ajutor social. De exemplu, pentru a hrani 100 de oameni intr-o luna, ar trebui sa se aloce in jurul a 10.000 de lei, un cost extrem de mare in vremuri de criza.

PSD prospera, vasluienii abia rezista
Salarii duble pentru medici, bani mai mulsi pentru administrasie, impozite mai mici si locuri de munca noi la stat. Sunt numai cateva dintre promisiunile electorale cu care politicienii adefileaza in campanie. Fiind favoritii zonelor sarace, social-democrasii propun reactivarea industriei de stat, ca solusie pentru combaterea somajului. In judetul Vaslui peste 20.000 de persoane nu au un loc de munca, iar ajutoarele sociale sunt primordiale. „Un program de guvernare care sa ajute in mod serios si cu mare fermitate capitalul romanesc, firmele romanesti. Trebuie eradicatea saracia. Zonele defavorizate trebuie sa fie o prioritate pentru viitorul guvern”, spun reprezentantii PSD. In colaborare cu ALDE, social-democratii mai promit si reducerea fiscalitatii, dar si scaderea CAS cu 5 puncte procentuale. Promisiunile liberalilor vizeaza domeniul sanatasii si salariile bugetarilor. PNL va construi 8 spitale regionale. Putem dubla salariile medicilor, ca sa nu mai plece din sara, ca sa isi recapete statutul si demnitatea in Romania. Rezolvarea problemei salarizarii personalului din administrasie nu poate intarzia, va fi una dintre prioritastile zero ale PNL la guvernare”, sustin cei de la PNL.

Vasluienii sunt satui de minciunile bogatilor din PSD
Mii de familii din judet traiesc la limita subzistentei. Nu au locuri de munca, iar cei care le au nu se pot descurca cu banii pe care ii castiga. Oamenii nu-si permit mancare mai buna sau haine mai scumpe. Preturile au crescut atat de mult, incat majorarile salariale nu au putut tine pasul. Potrivit statisticilor o familie care are venituri lunare de 2.500 de lei poate cumpara aceeasi cantitate de produse si servicii pentru care in mai 2010 ar fi dat 2.000 de lei. Numarul vasluienilor care se plang ca nu-si pot plati facturile la timp si ca nu-si permit sa manance carne nici macar o data la doua zile este crescut. La nivelul judesului Vaslui, aproximativ 20% dintre tinerii cu varsta intre 18-24 de ani sunt inactivi. Nici nu figureaza ca someri, deci nu primesc nicio asistenta pentru integrare in munca. 90% dintre ei nici nu ar fi dispusi sa inceapa lucrul, daca li s-ar oferi aceasta sansa. In prezent, mai bine de jumatate din populatie nu produce nimic, dar beneficiaza de ajutoare de la stat. Ca in toate zonele cunoscute cu un grad crescut de saracie, evaziunea fiscala si gradul slab de colectare a taxelor si impozitelor fac legea si la noi. Datele de la Registrul Comertului arata ca in fiecare an, in judetul Vaslui, se inchid cel putin 300 de firme. Totodata, potrivit statisticilor, o treime din populatia judetului este alcatuita din persoane varstnice, numarul lor depasind 100.000. Mai sunt circa 20.000 de someri, aproape 30.000 de vasluieni care beneficiaza de venitul minim garantat, plus copii, elevi si persoane cu handicap. Aproximativ 50.000 de vasluieni sunt inregistrati cu un contract de munca, ceea ce inseamna ca un singur angajat tine in spate patru persoane care primesc bani de la stat.

Sorin SAIZU

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.