Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Copiii nimanui! Zeci de nou-nascuti au fost abandonati in spitalele din judet

Publicat

in

Un numar de 49 nou-nascuti au fost abandonati, in ultimul an, in cele trei maternitati din judetul Vaslui, in special din cauza saraciei invocate de catre mamele copiilor. Majoritatea bebelusilor au ajuns in plasament la asistenti maternali profesionsti, o parte fiind internati in centre de plasament.
In fiecare an, in județul Vaslui, sunt inregistrate cazuri de nou-nascuți supuși unor tratamente inumane, abandonați in spitale de proprii parinți. Una dintre cauze este saracia, iar indiferența comunitații amplifica astfel de drame.
Medicii gasesc, cu greu, resurse pentru a-i ingriji pe bebelușii abandonați in spitale, iar drama celor mici este greu de descris. Majoritatea ajung in grija unor asistenți maternali profesioniști. Unele mame fug din spital imediat dupa naștere și motiveaza ca nu-și iau acasa copiii deoarece nu-i pot intreține.
“S-a constatat, in ultimii ani, ca principala cauza pentru care mamele și-au parasit bebelușii imediat dupa naștere o reprezinta lipsa resurselor financiare. Exista destule cazuri in care aceeași femeie abandoneaza mai mulți copii. Este clar ca vechea mentalitate, conform careia «in cazul in care eu nu sunt in stare sa-mi intrețin copilul, trebuie s-o faca statul in locul meu», la care a contribuit și starea economica precara, se menține”, ne-a declarat Ionel Armeanu, directorul Direcției Generale de Asistența Sociala și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. Chiar daca in spitale beneficiaza de condiții umane de cazare, micuții nu vad soarele, nu au respirat aerul de afara și cunosc doar afecțiunea cadrelor medicale, care, din cauza volumului mare de munca, abia gasesc cateva minute sa se joace cu ei.
Șefii spitalelor au solicitat intervenția DGASPC, instituție care a instituit masuri speciale de protecție pentru bebelușii abandonați.
“Daca vorbim de mame minore, un motiv al abandonului este și lipsa educației”, a menționat Armeanu.
Nou-nascuții abandonați au ajuns in grija asistenților maternali profesioniști sau in centre maternale.
“Este o practica veche, intalnita mereu. Unele mame, pur și simplu fug din spital, altele anunța abandonul. Spun ca nu-și iau acasa copiii deoarece nu-i pot intreține. Cauzele sunt, de cele mai multe ori, lipsa de educație, saracia, familiile dezorganizate”, a declarat managerul Spitalului Județean, Ana Rinder.
La Vaslui, pentru ingrijirea bebelușilor abandonați nu exista nici suficienți bani și nici personal care sa se ocupe special de ei. Soluția ar putea fi inființarea unui spital regional de copii, care sa acopere intreaga zona a Moldovei.

Sorin SAIZU

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.