Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Atentie! De dragul profitului, producatorii ascund zaharul in cele mai multe dintre alimente sub denumiri inofensive

Publicat

in

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca un adult sa consume nu mai mult de 25 de grame de zahar zilnic, iar un copil – 12 grame, adica echivalentul a trei lingurite. Insa, consumul mediu este urias: 82 de grame pe zi! Si aceasta, pentru ca zaharul exista in 80% din alimente, iar in multe este ascuns sub forma unor denumiri greu de recunoscut.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Daca va ganditi ca zaharul este numai in dulciuri, va inselati. Trebuie doar sa analizati etichetele si o sa vedeti ca exista si in paine, ketchup, mustar, bere, mezeluri si chiar in somonul afumat.

De exemplu, o lingurita de ketchup contine 4 grame de zaharuri.

Bauturile dulci au in compozitie mai mult zahar decat v-ati inchipui! Intr-un pahar de 250 de ml de suc acidulat exista 45 de grame de zahar! Adica 7,6 cuburi. Iar intr-o sticla de 2 litri – 30,6 cuburi de zahar!

In schimb, o bautura energizanta de 250 de grame are in compozitie 8 cuburi de zahar. Aceeasi cantitate contine si o inghetata de 100 de grame.

Va intrebati cat zahar exista intr-o ciocolata? Un sortiment cu crema contine 17 cuburi! Pe cand un pachet cu 9 biscuiticontine 13 cuburi de zahar, adica 78 de grame!

In plus, si multe dintre medicamente contin zahar.

Zaharul din alimente este ascuns sub mai multe denumiri. Problema este ca nu intotdeauna apare sub aceasta denumire. Se pare ca exista peste 50 de denumiri diferite pentru zaharuri.

 

Cele mai cunoscute sunt:

dextroza, maltoza, glucoza, sucroza, fructoza, lactoza, maltodextrina

sorbitol, manitol, malitol, xylitol sirop de porumb, nectar de agave, melasa, extract din malt de orz, caramel

Nu se intampla nimic daca alegeti din cand in cand produse care contin zahar. Important este sa nu le consumati zilnic. Din pacate, insa, acesta a devenit un obicei.

Consumul mediu anual pe cap de locuitor este de 30 de kg, de trei ori mai mult decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar efectele se vad cu ochiul liber. Din ce in ce mai multi oameni au probleme cu greutatea.

Excesul de zahar, asociat cu boli grave

In Romania 30% din populatie este obeza, iar in cazul copiilor lucrurile stau din ce in ce mai rau. Un sfert dintre copiii romani sunt supraponderali sau obezi, iar tendinta este in crestere.

In plus, studiile asociaza consumul crescut de zahar si cu diabetul, bolile de inima sau cancerul.

Oamenii de stiinta spun ca zaharul omoara anual 35 de milioane de oameni prin bolile pe care le cauzeaza.

Desi in cantitati mici nu provoaca probleme, excesul este daunator. In urma unui studiu din anul 2012, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca zaharul este atat de nociv, incat vanzarea lui ar trebui reglementata, precum comercializarea tigarilor sau a alcoolului.

Adriana ADAM

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.