Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Nici in acest an absolventii nu raman in tara! Toti vor sa munceasca peste hotare! Sunt dezamagiti de tara lor

Publicat

in

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Desi apropierea finalizarii cursurilor liceale ar trebui sa-i mobilizeze, elevii intrati in semestrul al doilea al clasei a XII-a sunt pesimisti in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca in spectrul teritorial al judetului Vaslui. Cei mai multi mizeaza pe plecarea in strainatate. De ani buni, piata muncii din judetul Vaslui este aproape blocata pentru absolventi. Agentii economici spun din start ca nu au slujbe vacante pentru tineri intrucat ceea ce au invatat acestia la liceu nu are nicio legatura cu economia reala. Asa se face ca multi dintre cei peste 500 de absolventi de clasa a XII-a din judet care, de regula, nu iau la facultate si nu pleaca in strainatate, vor ramane acasa cu indemnizatia de somaj de 250 de lei.
”Elevii termina liceul complet nepregatiti sau cu meserii care nu au cautare. Aceasta a fost in ultimii ani o mare problema si ramane o problema. Nu exista la nivel national o strategie, un proiect de durata privind sectoarele care ar trebui sa se dezvolte prioritar. Daca ar exista asa ceva, si invatamantul si-ar putea face o strategie in consecinta. Din pacate, nu stim incotro se indreapta tara. Nu e de mirare ca batem pasul pe loc si tinerii nu au unde sa se angajeze”, a declarat Ovidiu Copacinschi, presedintele filialei Vaslui a Asociatiei Patronale a IMM-urilor.
Cum sunt putine sanse sa fie incadrati, absolventii de liceu sunt nevoiti sa-si caute de lucru in alte state europene. Daca nu pot pleca, trebuie sa treaca pe la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru a beneficia macar de indemnizatia de somaj. Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002, tinerii trebuie sa se prezinte la agentie in termen de 60 de zile de la absolvire. In cazul absolventilor de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile incepe la 1 iunie si se incheie pe 30 iulie.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Sorin SAIZU

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.