Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Fost procuror, condamnat la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Publicat

in

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Fostul procuror Vasile Şelaru, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, a fost condamnat la cinci ani, o lună şi zece zile de închisoare pentru mai multe fapte de corupţie, după ce i-ar fi promis unei persoane că va face demersuri pe lângă instanţe de control judiciar pentru soluţionarea favorabilă a unei cereri de recurs.
Fostul procuror Vasile Selaru, arestat in 2014 pentru coruptie la Vaslui intr-un dosar nefinalizat nici azi, a schimbat Vasluiul pe Botosani si procuratura pe avocatura. In 2015 el s-a pensionat, iar din octombrie a fost trecut in tabara avocatilor, fiind admis in Baroul Botosani. Acum il reprezinta pe unul dintre membrii clanului Stanescu din Iasi, Ionel Stanescu, trimis in judecata la Botosani pentru o evaziune fiscala de aproape 100.000 de euro. Procesul in care este judecat se afla inca pe rolul Curtii de Apel Iasi.
La sfarsitul anului 2014 procurorul Vasile Selaru era ridicat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sub acuzatiile de trafic de influenta dupa ce, la sfarsitul lui 2013 si in primavara lui 2014, ar fi solicitat diverse sume de bani de la mai multe peroane pentru a interveni pe langa colegi sau politisti in rezolvarea favorabila a unor probleme.
Concret, intr-unul dintre cazuri, Selaru i-a promis unui cunoscut ca va interveni pe langa un procuror de la Parchetul Judecatoriei Barlad, care supraveghea cercetarile intr-un dosar penal, pentru a nu se lua o masura preventivaăfata de un suspect, primind in schimb cazarea intr-un imobil de pe litoralul romanesc.
Potrivit procurorilor anticoriptie, la sfarsitul lui 2013, motivand ca are influenta asupra mai multor magistrati de la instantele de control judiciar din judetul Iasi, procurorul Vasile Selaru i-a promis unei persoane ca va face demersuri pentru solutionarea favorabila a unei cereri de recurs. In acest context, el i-a cerut cu imprumut persoanei respective suma de 13.000 de lei, fara a stabili un termen clar de restituire. Dupa aproximativ trei saptamani de la primirea imprumutului, procurorul a restituit suma de 5.000 lei, iar diferenta de 8.000 lei a fost pastrata pentru continuarea demersurilor promise.
Procurorii DNA mai spuneau ca, in 27 mai 2014, Vasile Selaru, lasand impresia ca are influenta asupra unui ofiter de politie din cadrul IPJ Vaslui care avea spre solutionare o cerere de avizare a unei firme de paza, a solicitat suma de 700 de lei, pentru a-l determina pe politist sa rezolve favorabil cererea.
“La data de 25 iulie 2014, in contextul tergiversarii demersurilor promise pentru intreruperea pedepsei in favoarea inculpatului Lacatusu Ionel, al Declansarii audierii de martori in cauza (existand posibilitatea ca inculpatul Selaru Vasile sa fi fost informat despre acest fapt), dar si al evenimentelor de notorietate privind arestarea unor persoane publice implicate in acte de coruptie, martorii (rudele lui Lacatusu – n.r.) s-au intalnit in municipiul Vaslui cu inculpatul Selaru Vasile (intalnirea a fost monitorizata procedural). Cu aceasta ocazie, inculpatul Selaru Vasile a adoptat o pozitie prudenta in legatura cu promisiunile anterioare, aratandu-si insa disponibilitatea de a restitui de indata suma de 8.000 de lei din imprumutul de 130.000 de lei, precum si intentia de a remite martorei, din banii personali, suma de 1.000 de lei, necesara pentru onorariul avocatului, pentru ca acesta sa formuleze cerere pentru intreruperea pedepsei, aceasta fiind singura conditie necesara pentru obtinerea unei solutii favorabile pentru inculpatul Lacatusu Ionel, asigurandu-si totodata interlocutorii de influenta pe care o are, evident, pe langa membrii completului de la Judecatoria Iasi. In contextul prezentat, inculpatul Selaru Vasile a cautat-o in geanta pe martora pentru a se asigura ca nu este inregistrat, reiterand totodata faptul ca va restitui imediat imprumutul, iar onorariul pentru avocat il va achita personal”, se arata in rechizitoriul DNA. Desi oficial isi desfasura activitatea ca procuror criminalist in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui, Selaru se ocupa si de tranzactii cu masini aduse din strainatate si vandute la suprapret, detinea un magazin in apropierea sediului Inspectoratului de Politie al Judetului, precum si terenuri agricole (la Murgeni si in comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani) date in arenda. Produsele agro-alimentare obtinute (zahar, ulei) le vindea prin intermediul politistilor de la posturile din mediul rural sau chiar la sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui, unde improvizase un adevarat butic in garajul institutiei. In momentul in care vestea a ajuns la urechile superiorilor, lui Selaru i s-a cerut sa inceteze orice act de comert in incinta institutiei sau apropierea acesteia.
Procurorul a uimit pe totI colegii cu zgarcenia sa, dupa ce, in 2013, a imprumutat un coleg grefier cu bani pentru a cumpara un bilet la loto, care s-a dovedit castigator. Selaru nu doar ca a pretins banii pe bilet, dar i-a cerut sa imparta castigul cu el (putin peste 2.000 de lei)! Asta cu toate ca Vasile Selaru era procurorul cu cel mai mare venit din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui. Fiind beneficiarul unei pensii sociale de handicap (sufera de o infirmitate la un picior), veniturile salariale obtinute din activitatea de procuror nu erau impozitate. Potrivit ultimei declaratii de avere, in 2012 a castigat aproximativ 120.000 de lei ca procuror, la care s-au adaugat 2.755 de lei pensia de invaliditate si 9.100 de euro din vanzarea unei masini si a unei motociclete.
Fost sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, Vasile Selaru a fost procuror timp de aproape 20 de ani, dar la data comiterii faptelor era procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui. In 2013 a candidat la functia de prim-procuror la Parchetul Tribunalui Vaslui, iar in 2015 a candidat la functia de prim-procuror la Parchetul Judecatoriei Vaslui, insa fara succes.
Acum se pare ca si-a asit adevarata vocatie, dupa ce a fost admis in Baroul Botosani. Zilele acestea il reprezinta pe unul dintre membrii clanului Stanescu din Iasi, Ionel Stanescu, trimis in judecata la Botosani pentru o evaziune fiscala de aproape 100.000 de euro.
Mihaela SIMA

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.