Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Rujeola face ravagii! Medicii avertizează: Vaccinul antirujeolic este esential!

Publicat

in

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Rujeola face ravagii în ţară, la nivel national existând deja o epidemie de boală. Miile de îmbolnărviri şi zecile de decese i-au pus pe jar pe medici, care susţin răspicat că vaccinarea este esenţială. Vasluiul a fost ferit, până cum de îmbolnăviri, însă autorităţile sanitare sunt în alertă şi, prin intermediului medicilor de familie încearcă să ţină situaţia sub control şi să convingă părinţii de necesitatea imunizării copiilor.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a subliniat că imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea şi a îndemnat părinţii să îşi vaccineze copiii. Epidemia de rujeolă s-a declanşat în România în 2016, în februarie, undeva la zona de limită între judeţele Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia. În momentul de faţă, se înregistrează 3.446 de cazuri, din care 17 de decese, în 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copiii care nu au fost vaccinaţi. Mesajul Ministerului Sănătăţii către toţi părinţii: imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea.
“În situaţia în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua. În ceea ce priveşte prima doză, acoperirea vaccinală în România este 80%. În opt ţări europene acoperirea este între 90 – 95%, iar restul ţărilor au acoperirea comparabilă cu noi. A doua doză vaccinală are o acoperire de doar 50% şi acesta este un semnal de alarmă pe care îl tragem”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
La Vaslui, doar două cazuri de rujeolă au fost înregistrate, în cursul anului 2016, se arată într-un raport prezentat de Direcţia de Sănătate Publică Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei vasluiene, Mihaela Topliceanu, de la începutul acestui an, în judeţ nu s-a înregistrat niciun caz de rujeolă.
“Cele două cazuri din anul 2016 au fost la o femeie de 38 de ani, din mediul urban, nevaccinată şi la un băiat în vârstă de şase ani, din mediul rural, vaccinat incomplet”, a declarat Mihaela Topliceanu.
În cursul anului trecut s-au administrat 10.096 de doze de vaccin, iar în primele două luni din 2017, s-au făcut în judeţ 2.970 de vaccinuri antirujeolice. Potrivit sursei citate, în judeţul Vaslui nu sunt probleme cu privire la asigurarea dozelor necesare de vaccin antirujeolic.
Rujeola este o boală infecțioasă cu contagiozitate ridicată, produsă de virusul rujeolic, un ARN paramixovirus, genul Morbilivirus.Până în 1980 când s-a introdus pe scară larga vaccinarea, a provocat multe decese la copii.Se răspândește foarte ușor, având o contagiozitate foarte mare, in contact direct cu pesoana infectată, prin picăturile de salivă răspândite în timpul strănutului și al tusei, sau prin obiecte contaminate. Incubația durează 7-14 zile, perioada prodromală durează 2-4 zile, este dominată de febră înaltă, catar oculo-nazal și semnul Koplik considerat patognomonic pentru rujeolă, iar perioada de stare este dominată de erupția maculo-papuloasă generalizată; sunt pezente anorexia, diareea, limfoadenopatia.
Aproximativ 30% dintre cazurile de rujeolă pot prezenta unul sau mai multe complicații, cu predilecție la copii sub 5 ani, și la adulții de 20 de ani și peste. Cele mai frecvente sunt : diareea, otita, pneumonia, encefalita și
sechelele neurologice care îi urmează, panencefalita scerozantă
subacută. SUA au raportat o rată a deceselor de 0.2% în perioada 1985-1992, din care 60% s-au datorat pneumoniei, afectați fiind mai ales copiii mici și adulții.
Copiii mici nevaccinați au un risc crescut de complicații și deces, iar gravidele nevaccinate prezintă risc crescut de avort sau naștere premature. Totodată sunt predispose la boală persoanele care suferă de malnutriție.
Mihaela SIMA

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.