Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Jale in magazine! Daca va plac micii, asigurati-va ca au si carne…

Publicat

in

In pragul sarbatorii Pastelui, politistii, specialistii sanitar-veterinari, comisarii de la Protectia Consumatorului si inspectorii de munca au desfasurat actiuni pentru prevenirea si descurajarea ilegalitatilor in domeniul comercializarii produselor alimentare.
Peste 20 de  societati comerciale si 21 de persoane fizice din pietele agroalimentare si depozitele en-gros, au fost controlate in ultima perioada. S-au verificat documentele de provenienta a marfurilor, modul de inregistrare a operatiunilor comerciale, conditiile de depozitare si vanzare. Vasluienii se pregatesc deja de iesirile la iarba verde, curata gratarele si fac listele de cumparaturi. Cum vedetele gratarelor sunt intotdeauna micii, atentie de unde ii cumparati pentru ca multe dintre sortimentele de pe piata contin putina carne si foarte multe substante chimice. Astfel, Asociatia “Pro Consumatori” a achizitionat din hiper si supermarketuri 25 de tipuri de mici, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Studiul a fost efectuat de o echipa de experti coordonata de conf.univ.dr. Costel Stanciu, presedintele asociatiei. “In mod normal, micii sau mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de carnuri provenite de la o specie sau mai multe specii, apa, condimente, sare si bicarbonat de sodiu. Mititeii analizati de noi sunt foarte departe de reteta originala. Au fost identificate ingrediente precum: carne de porc, carne de vita, carne de oaie, carne de caprioara, carne de cerb, carne de urs, piept de pui cu piele, pulpe de pui cu piele, slanina, seu de vita, apa, sare, sare iodata, sare de mare neiodata, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, ienibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucsoara, ceapa, patrunjel, maghiran, dextroza, maltodextrina, zahar, hidrolizate proteice vegetale, supa de vita, supa de oase de vita, ulei de floarea-soarelui, fibra de soia, fibre vegetale, arome, aroma de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonati de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich si monoglutamat de sodiu. De fapt, continutul de carne la produsele analizate variaza intre 61,5 si 90 la suta!”, a declarat profesorul Stanciu. O alta problema este ca la aproape un sfert din produsele analizate nu se specifica deloc continutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetarii produselor.

Mihaela SIMA

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.