Conecteaza-te cu noi

StiriEst

FOTO Pericol la Ivești! O localitate riscă să rămănă fără apă din cauza alunecărilor de teren

Publicat

on

 Autoritățile din județul Vaslui sunt în alertă din cauza alunecărilor de teren. O echipă formată din reprezentanți ai Prefecturii și șefii Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Vaslui, s-a deplasat în comuna Ivești, acolo unde sunt înregistrate alunecări de teren, existând riscul ca un bazin care alimentează satul reședință să fie avariat. “Am ținut să verificăm la fața locului situația apărută și am constatat că deocamdată fenomentul alunecărilor de teren este ținut sub control. Vom forma la nivel de județ o comisie de evaluare, pentru a stabili măsurile urgente de stopare a alunecărilor de teren. Vom monitoriza în continuare situația apărută, astfel încât să preîntâmpinăm anumite dezastre, mai ales că în zonă de află unul din cele trei bazine de alimentare cu apă a localității. Nu se pune problema rămânerii fără apă a comunei, celelalte două bazine nefiind afectate de alunecări”, a declarat prefectul Isabel Bogdan. După primele evaluări, pagube mai însemnate sunt înregistrate pe anumite suprafețe de vii și pășune, afectate de fenomenul alunecărilor de teren.

Sorin SAIZU

StiriEst

Razboi cu sabii intre clanurile din Murgeni! Oameni calcati cu masina! Trupele de interventie au fost trimise la fata locului

Publicat

on

De catre

Zeci de mascați, jandarmi și polițiști au fost trimiși la Murgeni, acolo unde a izbucnit un adevărat război între clanurile de romi. Potrivit Poliției, două clanuri din oraș s-au luat la bătaie, iar unii dintre ei s-au lovit cu săbiile. Alții au tras focuri de armă. I persoană a fost călcată de o mașină. Potrivit ultimelor informații, mai multe persoane vor fi încătușate și duse la audieri. De asemenea, forțele de ordine efectuează la această oră mai multe percheziții domiciliare în Murgeni pentru identificarea și prinderea tuturor celor care au fost implicați în scandal.

Bărbat: “Au fost mulţi cu bâte, cu săbii. A fost scandal mare. A venit poliţie, jandarmi, au intervenit.”

Bărbat: “S-au bătut, că a fost poliţia.” Reporter: “Erau mulţi?” Bărbat: “Mulţi! Cu săbii!”

Stire în curs de actualizare

Citeste in continuare

StiriEst

O noua casierie pentru plata taxelor si impozitelor locale

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

StiriEst

O mare de credinciosi la inmormantarea parintelui Constantin Marin! “A trudit 46 de ani in slujirea Bisericii”

Publicat

on

De catre

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi, a săvârşit Slujba de Înmormântare a părintelui Constantin Marin, paroh, vreme de peste 30 de ani, al bisericii „Sfântul Mina” din Bârlad, locaş unde fusese depus încă de marţi.

Slujba de Înmormântare a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către părintele protopop Vasile Lăiu, alături de preoţi din municipiul Bârlad. Numeroşi credincioşi au participat, în curtea locaşului de cult şi pe străzile lăturalnice, la ultimele slujbe pentru părintele Constantin Marin.

La finalul Slujbei de Înmormântare, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre faptul că moartea, datorită Învierii Domnului Hristos, deschide, pentru noi, perspectiva unei alte vieţi:

 „Este un moment de mare tristeţe, pentru că pleacă din această lume trecătoare unul dintre bunii preoţi pe care i-a avut Biserica şi implicit Episcopia Huşilor. 

Orice pierdere înseamnă o sărăcire. Plecarea cuiva din lumea aceasta, pe drumul veşniciei, inevitabil ne aşează într-o stare de reflecţie asupra modului cum ar trebui să ne trăim viaţa, cum ar trebui să fim atenţi faţă de sufletul nostru. 

Însuşi Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos, atunci când S-a aflat în faţa mormântului prietenului Să,u Lazăr, şi i S-a spus că este mort de patru zile, a plâns. 

A plâns pentru că El – după chipul Căruia am fost creaţi – ştie că vocaţia omului este viaţa, iar nu moartea. 

Moartea este un intrus pe care noi l-am acceptat să intre în lumea aceasta în urma păcatului săvârşit de Adam.

Moartea este un mare mister. Oricât ne-am strădui să îl dezlegăm, nu vom reuşi. Este misterul în faţa căruia toţi capitulăm, indiferent de poziţia socială în care ne aflăm, indiferent că suntem bogaţi sau săraci. În faţa acestei realităţi cu toţii suntem foarte neputincioşi. 

Hristos, prin Învierea Sa, a dat un sens morţii. Dacă până la Hristos moartea era un punct terminus, o realitate implacabilă, pe care nu o puteai depăşi, odată cu Învierea lui Hristos, ea devine o realitate care ne deschide perspectiva unei alte vieţi, mult mai profunde, o viaţă în comuniune cu Dumnezeu.

Noi, ca oameni muritori, avem aceleaşi preocupări pe care le-au avut surorile lui Lazăr, Marta şi Maria. 

Ne întrebăm şi noi când va fi învierea sau ce se întâmplă cu sufletul plecat din lumea aceasta. Există viaţă veşnică? Nu este o minciună sau iluzie? Nu cumva nu va fi nimic în lumea de dincolo? 

Când Hristos le-a întrebat, pe Marta şi pe Maria, dacă ele cred în înviere, acestea au fost foarte sincere, aşa cum omul, în suferinţă, nu poate fi decât deschis cu inima. Au răspuns că ele cred în înviere, că va fi învierea de obşte. 

Hristos le aduce într-o altă perspectivă. Le spune: «Cel care crede în Mine, nu va muri, ci va trăi. Moartea nu mai are putere asupra lui». 

Moartea a fost biruită, Hristos a zdrobit chingile morţii”.

De asemenea, Părintele Episcop a vorbit despre modul în care ar trebui să ne raportăm la moarte:

„Poate ne întrebăm cum a zdrobit Hristos moartea, dacă noi continuăm să murim, dacă viaţa noastră nu este altceva decât un drum inevitabil spre moarte? 

Nu cumva ne minte Biserica, nu cumva vrem să fim triumfalişti fără să avem nicio dovadă?

Hristos, prin Învierea Sa, a schimbat sensul morţii. Acest lucru înseamnă «a biruit moartea».

După cum ne spune în Evanghelia Sfântului Apostol Ioan, prin moarte, trupul nostru devine ca bobul de grâu care se seamănă în pământ şi stă acolo, ca să rodească la învierea cea de obşte. 

Fiecare dintre noi – şi de credem, şi de nu credem – vom primi răsplata pentru ce am făcut în lume. 

Dacă am fost oameni buni, dacă am fost atenţi cu cei din jur, dacă am făcut milostenie, dacă ne-am preocupat de suflet mai mult decât de cele din această lume trecătoare, ne vom bucura de lumină, de fericirea cea veşnică şi de vederea lui Dumnezeu. 

Dacă nu am făcut nimic din acestea, nu ne vom întâlni cu El, ci vom merge în locul celor răi, în locul întunericului. 

Nu Dumnezeu ne pedepseşte, ci faptele noastre ne dau măsura sau verdictul asupra propriei vieţi pământeşti.

Veţi spune că nu a venit nimeni de acolo, ca să ştim că există viaţa de dincolo. A venit Cineva! A venit Însuşi Hristos. Lazăr, de asemenea, a venit din lumea de dincolo. 

Prin urmare, noi, ca ucenici ai lui Hristos, avem această credinţă, că moartea poate fi biruită şi ne deschide perspectiva spre o altă viaţă.

Din păcate, noi ne comportăm în această lume ca şi când nu am muri niciodată.

În Slujba de Înmormântare ni se atrage atenţia, foarte sugestiv, că noi suntem «vis nestătător», «suflare care nu are putere», «zbor de pasăre călătoare», «corabie pe mare, care nu lasă nicio urmă». Aşa suntem noi oamenii, trecători.

Adevărata pregătire pentru moarte este să avem în minte gândul că vom muri. Să facem toate lucrurile ca şi cum mâine vom muri”.

Ierarhul Huşilor a arătat care ar trebui să fie atitudinea noastră faţă de cei aflaţi în faţa morţii:

„Mi-a rămas în suflet atitudinea pe care o au cei apropiaţi faţă de cel care este undeva pe pragul dintre viaţa trecătoare şi lumea de dincolo. 

Cum ne comportăm faţă de cineva despre care aflăm că suferă de o boală incurabilă, că nu mai are decât câteva zile? Câtă atenţie îi acordăm! Nimic nu mai contează în jur, ci doar să simtă prezenţa noastră, prin orice gest, prin mângâierea frunţii, ţinerea mâinii, prin mărturisirea că îi suntem aproape. Nimic din cele ale lumii nu ne mai distrag. Am vrea ca acel om să nu plece singur, să nu plece fără să simtă dragostea noastră. 

Aceeaşi atitudine ar trebui să o avem, de fiecare dată, faţă de cei din jur. Din păcate, suntem răi. Ne comportăm arogant, cu mândrie faţă de semenii noştri. Îi dispreţuim. Poate sunt oameni care pleacă în lumea de dincolo fără să simtă un strop de iubire din partea celor din jur.

Mitropolitul Antonie de Suroj are o carte intitulată «Despre boală şi despre moarte». Înainte de a ajunge episcop, el a fost medic pe front. A asistat la nenumărate morţi ale soldaţilor. O moarte i-a rămas imprimată în suflet. Unui soldat, căruia i-a venit sfârşitul, îl ruga să stea lângă el pentru că nu vroia să moară singur. «Părinţii sunt departe, să stai aici şi să îmi spui ce vrei tu. 

Mitropolitul a început să îl întrebe despre părinţii lui, despre familie, despre copilărie, ca în felul acesta, cel de pe patul de moarte să simtă că este, spiritual vorbind,  în lumea celor dragi, în lumea celor de la care ştia sigur că primeşte căldură sufletească.

Aşa am nădejde, că şi noi am venit să îl petrecem pe drumul veşniciei pe unul dintre preoţii noştri foarte buni, pe părintele Constantin”.

La final, Părintele Episcop Ignatie a remarcat delicateţea şi discreţia de  care a dat dovadă, în viaţă, părintele Constantin Marin:

Mi-a fost tare dragă delicateţea şi discreţia lui. În spatele gingăşiei şi discreţiei sale, am simţit un om bun. Lucru confirmat de toţi preoţii. 

A trudit 46 de ani în slujirea Bisericii. O viaţă de om. Sunt ani de jertfă, de dragoste, de împliniri, pe care i-a pus pe altarul Bisericii”.

Slujba de astăzi este ca o slujbă de sfinţire a bisericii pentru care s-a jertfit foarte mult. Îi mulţumim părintelui Constantin pentru tot ceea ce a făcut pentru Biserică şi pentru oameni.

Credincioşii mulţi, de afară, sunt o mărturie a faptului că părintele a fost un om bun. 

Să îi facă Dumnezeu parte de lumină, de comuniune, de bucuria părtăşiei cu sfinţii şi să slujească, în ceruri, Liturghia, împreună cu îngerii! Să se roage şi pentru noi, cei care am rămas pe valurile acestei lumi trecătoare.

Dumnezeu să o întărească pe doamna preoteasă şi pe copii, şi să îi mângâie în această durere care a venit pe neaşteptate. 

Rămâne în conştiinţa Bisericii! Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească.

Slujba de înmormântare a unui preot este altfel decât aceea pentru mireni. Se citesc foarte multe lecturi biblice pentru că vocaţia unui preot este să vestească cuvântul lui Hristos şi să îi iubească pe oameni aşa cum Hristos i-a iubit, atunci când era pe Cruce. 

Chiar şi atunci când suntem, poate, blamaţi sau batjocoriţi, noi nu avem voie să încetăm în a vă iubi. Aşa cum Hristos ne-a iubit pe toţi, pe Cruce, chiar dacă a fost batjocorit, prigonit şi calomniat”. Părintele Constantin Marin a fost înmormântat în Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad.

Citeste in continuare

StiriEst

Fetite in sutana! Judecator despre fostul episcop de Husi: „Saruturi cu limba si initiative de sex oral!”

Publicat

on

De catre

Cererea de eliberare din arest făcută de fostul episcop Corneliu Bârlădeanu și de ex-arhimandritul Sebastian Jitaru, va fi judecată mâine pe data de 5 iunie. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție vor analiza  analiza cererea. Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru abuz sexual asupra unir elevi din cadrul Seminarului Teologic din Huși. Între timp, judecătorii care au decis arestarea lui Corneliu Bârlădeanu și-au motivat decizia, iar faptele comise de fostul ierarh și de Sebastian Jitaru sunt șocante.

Elevii abuzați de cei doi erau de la Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Huși.

Corneliu Bârlădeanu ar fi mângâiat organele genitale ale unui elev

Aproape 50 de pagini are motivarea dată de judecătorii Curții de Apel Iași. 

„În acest caz sunt îndeplinite în totalitate condițiile pentru a putea lua măsura arestării preventive. Judecătorul de drepturi și libertăți reține că, din actele și lucrările dosarului, rezultă probe și indicii temeinice că inculpații ar fi săvârșit faptele reținute în sarcina lor, așa cum au fost prezentate în referatul cu propunerea de arestare preventivă. Este conturată o suspiciune rezonabilă, în sensul că inculpații s-ar face vinovați de săvârșirea următoarelor fapte de natură penală. În perioada februarie – mai 2017, inculpatul Onilă Cornel (Bârlădeanu – n.r.), în calitate de profesor, ar fi supus, prin constrângere psihică, unor acte de natură sexuală, respectiv sărutări cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea corpului, pipăirea, precum și gesturile de a-i lua mâna și de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vătămată, minor la acea dată. În perioada 19 – 23 mai 2017, același inculpat (Bârlădeanu – n.r.) ar fi avut inițiative de a-i face sex oral persoanei vătămate, inițiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihică”, motivează judecătorii.

Jitaru a obligat un elev să îi facă sex oral

„În luna februarie 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi comis prin constrângere psihică acte sexuale asupra persoanei vătămate, respectiv mângâierea în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea lui pe corp, pipăirea sa, supunerea sa în final, profitând de lipsa de reacție, pe fondul fricii, la efectuarea unui act sexual oral finalizat. În baza unei rezoluțiuni infracționale unice, în perioada februarie – sfârșitul lunii mai 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi exercitat constrângeri psihice constante, prin amenințare cu diverse consecințe, pe persoana vătămată, pentru a o determina să suporte agresiunile sexuale la care era supusă de către inculpatul Onilă, cu scopul de a obține un material video, pe care plănuia să îl folosească împotriva celui din urmăÎn perioada 26 iunie 2015 – vara anului 2016, în baza unei rezoluții infracționale unice, inculpatul Jitaru ar fi săvârșit prin constrângere acte sexuale orale asupra unei alte persoane vătămate, minoră la acel moment. Pentru stabilirea caracterului rezonabil al suspiciunii sunt avute în vedere toate probele administrate în cursul urmăririi penale, la care s-a făcut referire în propunerea de arestare preventivă, esențiale fiind declarațiile victimelor presupuselor infracțiuni, în lipsa unor martori oculari. Din punctul de vedere al judecătorului de drepturi și libertăți, aceste declarații prezintă detalii care conferă veridicitate. Evenimentele expuse se încadrează în realitatea prezentată de martorii audiați în cauză. Aprecierile generale și prezentarea relației dintre co-inculpați, expuse în debutul referatului cu propunerea de arestare preventivă, exced acuzațiilor ce fac obiectul cauzei, însă acestea sunt importante, pentru că oferă contextul în care ar fi fost săvârșite infracțiunile ce li se impută celor doi, pozițiile pe care acești inculpați le aveau în cadrul Seminarului Teologic și al Episcopiei Hușilor, dar conturează și elemente ce țin de personalitatea inculpaților, din perspectiva implicării lor în diferite situații necorespunzătoare, raportate la statutul pe care îl aveau. În privința acuzațiilor aduse inculpatului Jitaru, probele conturează suspiciunea rezonabilă că ar fi comis faptele imputate”, se mai arată în motivarea  magistraților ieșeni.

Trei preoti de la Seminarul Teologic, dati afara. Sunt suspectati ca stiau de abuzurile sexuale

Andrei Zagan, Gheorghe Vrabie si Stefan Salaru, toti trei preoti in Eparhia Husilor, apropiati ai fostului episcop Corneliu Barladeanu, spun adio Seminarului Teologic Husi. Episcopia le-a retras binecuvantarea si ca atare, cei trei nu mai pot sa se prezinte in fata elevilor. Andrei Zagan era directorul Seminarului Teologic si un apropiat al fostului episcop Corneliu Barladeanu. El a fost inlocuit la conducerea institutiei de invatamant de o femeie. Zagan nu mai are voie nici sa predea ca profesor la Seminar. Atat el cat si pedagogul si supraveghetorul Gheorghe Vrabie si Stefan Salaru, risca sa se aleaga cu plangeri penale din partea procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi. “Este vorba despre directorul Seminarului Teologic, un pedagog si un supraveghetor carora li s-a retras binecuvantarea de a mai functiona la seminar, avizul cultului. In cazul directorului, este vorba doar de retragerea binecuvantarii privind functionarea in aceasta calitate. El este preot in continuare, dar nu mai preda la institutia de invatamant”, a declarag Cosmin Gubernat, purtatorul de cuvant al Episcopiei Husilor.

Anchetatorii suspecteaza ca cei trei au stiut de violurile petrecute la Seminarul Teologic din Husi, dar au inchis ochii. Mai mult, exista marturii ale unor fosti elevi care sustin ca le-au povestit celor trei cosmarul prin care trec, dar nimeni nu a vrut sa ii ajute. Andrei Zagan era director al Seminarului Teologic din Husi chiar in perioada in care au fost comise abuzurile. Stefan Salaru si Gherghe Vrabie erau pedagogi la acelasi seminar. Altfel spus, cei trei ar fi trebui sa aiba grija de copiii care visau sa ajunga preoti, sa slujeasca biserica. Corneliu Barladeanu le-a distrus visele, i-a violat si i-a umilit. La fel a facut si calugarul Sebastian Jitaru, un analfabet care voia sa ajunga episcop vicar. Gheorghe Vrabie a fost diaconul lui Corneliu Barladeanu, era un protejat al fostului episcop si stia tot ce face acesta. Si Paul Rarita a fost demis din functia de consilier administrativ al Episcopiei Husilor. Rarita era cel care facea trafic cu filmarile deocheate in care apareau fostul episcop si actualul preot Ionut Ursac. 

Pedagogii de la Seminar stiau cand plecau elevii din internat

Stefan Salaru si Gheorghe Vrabie, pedagogi la Seminarul Teologic Husi, erau cei care ar fi trebuit sa aiba grija de elevi. Nu a fost insa asa. Minorii plecau sau erau luati cu forta din internat si dusi la chiliile de la Episcopie. Aici erau abuzati sexual de fostul calugar Sebastian Jitaru si de fostul episcop Corneliu Barladeanu. Este imposibil de  crezut ca cei doi pedagogi nu stiau unde pleaca elevii si nimeni nu poate spune de ce ei au inchis ochii in fata abuzurilor. Gheorghe Vrabie era protejatul desfranatului Onila si beneficia de anumite avantaje. Stefan Salaru era prietenul lui Sebastian Jitaru si asa a ramas in continuare. 

Procurorii vor sa il puna sub acuzare si pe directorul Seminarului din Husi, preotul Andrei Zagan

De-a lungul anilor, la Seminarul din Husi au avut loc numeroase orgii sexuale care i-au avut protagonisti pe elevii de la Seminarul Teologic din Husi. Acestia le-au povestit cu lux de amanunte procurorilor cum au fost abuzati sexual de fostul episcop si cum nimeni nu a facut nimic pentru a opri acele abuzuri. Nici directorul Seminarului Teologic, preotul Andrei Zagan, sluga credincioasa a episcopului porno, Corneliu Barladeanu, nu a fost deloc interesat de dramele elevilor chiar daca stia ce se intampla. Zagan risca acum sa dea socoteala in fata legii. El a inchis ochii ani la randul in fata nelegiuirilor. A primit in schimb functii, bani si o parohie pe masura unde i s-a dat mana libera sa faca ce vrea. “Directorul Zagan stia multe din cele intamplate. Am avut un coleg de seminar care i-a povestit ca a auzit anumite chestiuni. Nu stiu ce s-a intamplat in urma acelei discutii, dar la doua saptamani dupa ea, acel coleg a renuntat la scoala”, povesteste un fost elev al Seminarului Teologic din Husi pe o retea de socializare. Preotul Andrei Zagan a fost tot timpul un protejat al Episcolpului Barladeanu. Inca din adolescenta, el ii cara geanta Preasfintitului, iar in ultimii ani era ca si o umbra a acestuia. Intre cei doi exista o stransa relatie de …prietenie. Alaturi de Zagan, alti cativa preoti de la Episcopia Husilor, risca sa se aleaga cu dosare penale pentru omiterea sesizarii unor infractiuni.

Faptele comise de Jitaru si Onila

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Onilă, arestat preventiv pentru ‘agresiune sexuală în formă continuată în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei’ şi o infracţiune de ‘viol în forma continuată’, va pleda nevinovat în dosarul cauzei, a anunţat avocatul acestuia, Liviu Bran. Apărătorul fostului ierarh al Huşilor a spus că Onilă s-a arătat surprins de decizia magistraţilor care au decis arestarea sa şi că acesta are un moral ‘căzut’. ‘Clientul meu a pledat nevinovat. Consideră în continuare că probele administrate la dosarul cauzei nu sunt elocvente, este surprins de soluţia dată de către instanţă. Din punctul meu de vedere nu sunt elocvente, dar nu eu hotărăsc soluţia pe care a dat-o instanţa de judecată şi pentru este surprinzător că după trei ani de zile, pentru presupuse acte materiale instanţa a constatat că este un pericol pentru ordinea publică. (…) Până ieri noi nu am ştiut de acest dosar. Ieri am fost chemaţi pentru prima dată şi imediat s-a dat ordonanţă de reţinere. Tot probatoriul administrat în dosarul cauzei este făcut doar de către parchet, neavând posibilitatea legală să vedem dosarul decât astăzi un pic în faţa instanţei de judecată. Dosarul acesta a fost clasat iniţial. Ulterior acestui moment a apărut un articol în presă şi s-a repus pe rol cauza în sensul în care a început din nou urmărirea penală’, a afirmat Liviu Bran. Avocatul a precizat că în cazul clientului său există o singură parte vătămată şi că va contesta probatoriul în timpul urmăririi penale, afirmând că înregistrările în care ar arăta actele sexuale ‘nu au fost catalogate de nimeni ca fiind autentice’. Apărătorul a contestat, totodată, măsura arestului preventiv, urmând ca decizia în acest caz să fie luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în zilele următoare, cel mai probabil luni sau marţi. Şi Sebastian Cristi Jitaru, fost călugăr arhimandrit la Catedrala Episcopală din Huşi, care execută o pedeapsă privativă de libertate, este cercetat pentru trei infracţiuni distincte de ‘viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor’, ‘şantaj în formă continuată’ şi ‘agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei’. Potrivit avocatei acestuia, Jitaru îşi îşi susţine nevinovăţia, fiind deja depusă contestaţie împotriva măsurii. Alături de alţi doi preoţi din judeţul Vaslui, caterisiţi ulterior, Jitaru a fost condamnat pentru şantaj, după ce în anul 2017 l-a şantajat pe Corneliu Onilă cu publicarea unor înregistrări în care acesta ar fi apărut în ipostaze intime cu un fost elev de la Seminarul Teologic Huşi, care actualmente este preot. Corneliu Onilă s-a retras din funcţie în anul 2017.
Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Primarul din Hoceni vrea apa potabila pentru cetateni si ameninta ca va inchide sistemele de alimentare

Publicat

on

De catre

Primarul comunei Hoceni vrea sa predea sistemele de alimentare cu apa catre operatorul regional Aquavas. Edilul a luat aceasta decizie pentru a se asigura ca cetatenii din comuna sa beneficiaza de apa curata, dar si din cauza ca Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice, ameninta cu sanctiuni daca acest lucru nu se va intampla. Vasile Tabara a facut deja demersuri la Ministerul Afacerilor Interne si la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, astfel incat sa primeasca avizele necesare in acest sens. Primarul le-a solicitat factorilor de raspundere si armonizarea legislatiei pentru autorizarea de securitate la incendiu si protectie civila a sistemelor de alimentare cu apa potabila. Fara aceste autorizatii, primaria nu poate preda sistemul de apa catre Aquavas. “Unele sisteme de alimentare cu apa sunt facute cu 10-20 de ani in urma. Este necesara predarea lor catre operatorul specializat care asigura o igienizare a apei, a bazinelor. Se fac periodic analize, exista o siguranta pentru consumatori. In plus, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice, ne ameninta cu sanctiuni daca nu predam sistemele de apa operatorilor autorizati. Noi suntem blocati din cauza autorizatiilor care trebuiesc emise de ISU. Acestia solicita anumite documente in original, dar avand in vedere vechimea sistemelor de apa, proiectantii, firmele de executie de la acea vreme, nu mai exista. Ni se cer cate doua exemplare in original, dar noi avem unul singur. In cazul in care nu se rezolva aceasta situatie, vom proceda la inchiderea sistemelor de alimentare cu apa, intr-o perioada in care apa este extrem de importanta pentru cetateni, in contextul protejarii de virusul COVID”, a declarat primarul Vasile Tabara. 

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est