Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Copii cu copii! Tot mai multe mame minore

Publicat

in

Anul trecut, circa 50 de copile de până la 15 ani au devenit mame în maternitățile vasluiene, în vreme ce în Republica Cehă au fost doar opt nașteri la vârste atât de fragede.
Peste 200 de minore din județul nostru au devenit mame anul trecut, un sfert dintre ele având 13, 14 sau 15 ani. Astfel, Vasluiul nimicește la acest capitol Republica Cehă.
”În Cehia, se înregistrează opt nașteri pe an la o vârstă mică a mamei”, arată specialiștii în obstetrică-ginecologie.
Autoritățile sanitare susțin că această situație este generată de lipsa de educație.
“În aceste cazuri, este vorba despre o gravă carență în educație din partea părinților. Nu găsim deloc vinovate aceste minore. Fetele trebuie să-și găsească în părinți, în special în mame, niște prieteni cu care să discute despre problemele lor. Din păcate, acest lucru nu prea se întâmplă. Familia nu este deloc preocupată de educația sexuală a copiilor, lăsând totul în grija statului. Acum a apărut și această dezvoltare a mijloacelor de informare, cum ar fi internetul, cu foarte multe lucruri nelalocul lor în ceea ce privește educația”, menționează reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui.
Prea mici pentru o problemă atât de mare

Majoritatea mamelor minore au trupuri de copii. Abia au pășit în pubertate. Mici de înălțime, fără a avea dezvoltate vizibil caracterele sexuale, aproape niciuna nu are o noțiune clară despre reproducere, deși toate au consimțit să aibă raporturi sexuale. Cele mai multe credeau că trebuie evitată perioada menstruației pentru a nu rămâne însărcinate și nu își explică deloc cum de totuși au devenit mame. Pe unele le susțin familiile, pe altele nu. Lipsa de perspectivă însă le unește pe toate. Undeva aproape, un scâncet de copil anunță că i-e foame, iar copila mai mare se ”joacă” de-a mama…
”Aceste mame nu și-au terminat ciclul de educație. Ce capacități maternale au, când ele nu și-au terminat ciclul de formare?”, spun medicii.
Pe lângă stigmatul societății, situația financiară precară, imposibilitatea unei dezvoltări profesionale (cel puțin, pentru o perioadă însemnată), multitudinea de probleme ce țin de îngrijirea nou-născutului, o naștere la vârste fragede implică o serie de riscuri medicale, explică specialiștii, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru copil. Din cauza imaturității sistemului genital și a unui bazin osos incomplet dezvoltat, venirea pe lume a unui copil înainte ca mama să împlinească măcar 18 ani impune ajutor obstetrical, respectiv operație de cezariană în cea mai mare parte dintre cazuri.
Mai mult, mulți dintre copiii cu mame minore vin pe lume prematur. Viitorul acestora poate fi compromis fie de anemie, malformații sau predispoziție la îmbolnăviri, fie de dezvoltare psihosomatică afectată, întârziere intelectuală, dizabilități de dezvoltare și de comportament.
De asemenea, un astfel de copil are circumstanțe favorizante să devină un minor abandonat. La rândul ei, mama va avea probleme de integrare socială, de cele mai multe ori abandonând școala.
Conform statisticilor, mamele minore provin în general din familii dezorganizate, se regăsesc în special în zona rurală, au un nivel redus de educație, inclusiv educație sexuală și contraceptivă.

Mihaela SIMA

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.