CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Bolnavi de cancer fără tratament. La Valsui nu au nici medic

Publicat

in

Au fost bolnavi de cancer trimişi acasă fără tratament, dar ministrul Sănătăţii spune că nu este vorba despre o criză. Ieri, mai mulţi pacienţi care ar fi trebuit să primească citostatice în diverse spitale nu au putut beneficia de tratamentul care îi ţine în viaţă pentru că acesta nu există.
Rodica Caraman a fost diagnosticată cu cancer la sân în octombrie, anul trecut. Pe 22 februarie a început tratamentul cu citostatice. Totul a decurs bine, pâna ieri, când ar fi trebuit să i se administreze ultima doză din tratament.
„Mi s-a spus că Doxorubicina, medicamentul care mi se administrează, nu există de două săptămâni şi nu ştiu când va intra în clinică, în spital. Viaţa mea depinde de acest medicament. Mai ales că eu sunt un pacient cu dificultate. Sunt alergică la medicamente și nu mi se poate administra alt medicament”, spune ea.
Între timp, pacienţii aşteaptă. Iar bolnavii de cancer de cele mai multe ori tocmai asta nu au: timp să aştepte. Specialiştii spun că orice întârziere poate fi fatală.
„Văduvim pacientul de un tratament cu potenţial eficient. Şi asta, desigur, se vede în rezultatele terapeutice ulterioare. Dacă situaţia e repetitivă, ar însemna că, în confruntarea cu boala, boala evoluează şi noi nu facem ce trebuie”, spune un medic oncolog.
Cei care luptă pentru drepturile pacienţilor spun că situaţia ar fi de fapt mult mai gravă.
„Este o problemă naţională, asta din cauza anumitor probleme ivite la preţul de decontare. Deci, de vină consider că este Ministerul Sănătăţii, care este obligat să asigure continuitatea acestor tratamente în circuitul spitalicesc şi nu numai. Această întârziere nu se datorează medicilor sau managerilor de spital, se datorează sistemului, politicilor dezastruoase ale Ministerului Sănătăţii”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Mihaela SIMA

Populare