Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Incepe judecata episcopului acuzat de practici homosexuale. Corneliu trebuie sa dea socoteala pentru partidele de amor cu popa Ursac

Publicat

in

Biserica Ortodoxă Română începe cel mai delicat proces de judecată a unui înalt ierarh, din istoria sa de aproape 150 de ani. Sfântul Sinod se întrunește în mod exceptional la București, ca să decidă soarta lui Corneliu Bârlădeanul, episcop de Huși.
Acesta e acuzat că a necinstit haina preotească, după ce a fost înregistrat, în ipostaze intime, cu un bărbat. Reprezentanții Patriarhiei Române sugerează că după tranșarea acestui caz scandalos, normele și regulamentele bisericești vor fi înăsprite.
În ultima perioadă, mai mulţi clerici, între care episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, au fost implicaţi în scandaluri sexuale.
Astfel, în şedinţa de joi a Sinodului BOR va fi prezentat şi discutat referatul Cancelariei Sfântului Sinod cu privire la propunerile Comisiei pentru Statut şi Regulamente referitoare la analizarea sesizărilor sau acuzaţiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum şi la cercetarea şi judecarea acestora.
“Vor fi analizate, în vederea aprobării, şi unele propuneri al Cancelariei Sfântului Sinod referitoare la încetarea activităţii clericale, inclusiv a ierarhilor. În aceeaşi zi, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod, vor fi desemnaţi membrii şi supleanţii Consistoriilor arhiereşti care vor cerceta şi judeca în primă şi ultimă instanţă cazurile de abatere de la morala şi disciplina Bisericii”, potrivit Patriarhiei.
Vineri, în şedinţa de lucru a Sinodului Permanent, va fi discutată ”situaţia critică din Episcopia Huşilor, ca urmare a unor acuzaţii aduse preasfinţitului părinte Corneliu, precum şi unor clerici din această eparhie”, a anunţat Patriarhia.
În 28 iulie, Patriarhul Daniel a transmis că cere iertare tuturor credincioşilor “cu multă durere în suflet” pentru “tulburarea” produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind abateri de la morala creştină.
Tot atunci, Patriarhia a anunţat că a avut loc o şedinţă de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Daniel, în cadrul căreia au fost studiate prevederile statutare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoţi şi episcopi.
Conform Patriarhiei, s-a constatat că atât Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată trebuie completate şi amendate privind procedurile de sesizare, cercetare şi judecare a abaterilor canonice şi administrative ale ierarhilor, iar propunerile Comisiei pentru statut şi regulamente, de completare şi explicitare a prevederilor actuale statutare, vor fi prezentate Sinodului spre analiză şi aprobare în zilele de 17 şi 18 august.
În ultima perioadă, mai mulţi clerici au fost implicaţi în scandaluri sexuale.
Preotul Cristian Pomohaci, din judeţul Mureş, care este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri. Preotul Pomohaci a fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale. Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohacisă fie caterisit.
Un alt scandal este cel al episcopului Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, care a fost filmat în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, în prezent preot. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a solicitat episcopului de Huşi să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti, ”până la proxima şedinţă a Sfântului Sinod, când se va aborda acest subiect”.

Mihaela SIMA

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.