Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Marirea si decaderea episcopului porno. Cum a ajuns sef peste biserica din judet un individ care chinuia elevii de la seminar

Publicat

on

MARIREA SI DECADEREA EPISCOPULUI DE HUSI.PRIMUL HOMOSEXUAL DECLARAT DE BOR
A urcat incet si sigur treptele vietii monahale. O viata pusa in slujba ortodoxiei care s-a incheiat datorita unui filmulet in care fostul Episcop al Husilor, Corneliu Barladeanu, apare intretinand relatii sexuale cu un alt preot, Ursac din comuna Deleni.
CORNELIU ONILA- „SUTASUL CORNELIU”.
Corneliu Onila s-a nascut in satul Corni-Albesti, comuna Albesti, judetul Vaslui la 25 iulie 1966, din parintii Eugen si Ruxandra Onila, fiind primul dintre cei trei copii de parte barbateasca.
Intre anii 1972-1980, tanarul Corneliu avea sa urmeze Ciclul primar si gimnazial la Scoala generala cu clasele I-VIII din satul natal, unde l-a avut ca profesor de Limba si Literatura Romana pe Serghei Colosenco, renumit rebusist roman si fiul lui Mircea Colosenco, critic literar roman nascut in Basarabia. Reforma educationala demarata in anul scolar 1970-1971, care prevedea introducea in Romania a invatamantului obligatoriu de 10 ani, va influenta si parcursul proaspatului adolescent. Astfel, sub impulsul obligativitatii, clasele a IX-a si a X-a (prima treapta obligatorie de liceu) le va continua in municipiul Vaslui, la Liceul nr. 2 (actualmente Colegiul Economic « Anghel Rugina »), intre anii 1980-1982.

Plin de curaj si hotarat sa raspunda chemarii divine, in perioada 1982-1987 il regasim pe seminaristul Corneliu in studiu, rugaciune si jertfa la Seminarul Teologic Liceal Ortodox « Veniamin Costachi » din cadrul Manastirii Neamt. Ca o continuitate a parcursului sau educational, intre anii 1988-1992 tanarul teolog va urma cursurile universitare de licenta la Institutului Teologic de grad Universitar din Bucuresti, care incepand cu anul universitar 1991-1992 va redeveni Facultate de Teologie Ortodoxa in cadrul Universitatii din Bucuresti. Unul dintre colegii de facultate a fost Ciprian Campineanul, episcop-vicar patriarhal, alaturi de care a legat o frumoasa si sincera prietenie.
Dorinta de a studia l-a determinat pe proaspatul absolvent de facultate sa nu se opreasca la acest nivel educational. Imediat dupa finalizarea studiilor de licenta (1992) va fi acceptat la Scoala doctorala, specializarea Noul Testament, din cadrul aceleiasi facultati de teologie. In 1993 va obtine o bursa de cercetare din partea Diakonische Werk (DW), orgnizatie caritabila a Bisericii Evanghelice din Germania(Evangelische Kirche in Deutschland – E.K.D.). Aceasta bursa ii va oferi tanarului doctorand sansa de a continua in paralel, pana in 1996, cursurile doctorale la Facultatea de Teologie Protestanta, din cadrul Universitatii Marburg.

In luna decembrie 1999, Corneliu Onila, noul arhiereu vicar al Episcopiei Husilor, va primi din partea Guvernului german prin intermediul Fundatiei Konrad Adenauer Stiftung (K.A.S.) o bursa care ii va oferi posibilitatea de a studia si de a se edifica asupra relatiilor dintre biserici si statul german, precum si implicarea celor doua institutii in viata religioasa, sociala si politica.

In perioada 1996-1997, imediat dupa finalizarea cursurilor doctorale, Corneliu Onila va activa ca asistent universitar in cadrul Facultatii de Teologie Protestanta a Universitatii Marburg – Germania, la catedra de Teologie si Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub indrumarea emeritului profesor Hans-Martin Barth. Revenit pe meleagurile natale, ieromonahul Corneliu Onila isi va incepe in toamna anului 1998 cariera de profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox « Sfantul Ioan Gura de Aur » din Husi, liceu proaspat reinfiintat la insistentele parintelui episcop Ioachim. In paralel, intre 1998-2000, ieromonahul, profesorul si episcopul-vicar Corneliu Barladeanul al Husilor Va  exercita si functia de director al acestui liceu teologic.

La scurt timp dupa revenirea in tara de la studiile doctorale, Corneliu Onila va lua o decizie importanta, alegand ca toata viata sa-i urmeze lui Hristos pe calea monahismului. Astfel, in seara zilei de 21 noiembrie 1997, in cadrul slujbei Vecerniei, fratele Corneliu a primit tunderea in monahism la Catedrala Episcopala din Husi, sub numele de Corneliu, marturisind si fagaduind ca va parasi toate cele lumesti, spre a se invrednici sa primeasca cununa dreptatii in Hristos Iisus, asemenea sutasului Corneliu. A doua zi, in timpul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit in treapta de ierodiacon, iar dupa numai o singura zi, in 23 noiembrie 1997 a primit darul preotiei, in treapta de ieromonah, din mainile vrednicului de pomenire Ioachim al Husilor.

In ziua de 25 decembrie 1997, chiar de praznicului Nasterii Domnului (Craciunul), ieromonahul Corneliu a primit din mainile episcopului Ioachim al Husilor, prin hirotesie, rangul monahal de protosinghel. La propunerea aceluiasi parinte episcop, in ziua de 26 iunie1999, protosinghelul Corneliu a primit prin hirotesie, din parte Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, rangul monahal superior de arhimandrit.

La numai doi ani de la intrarea in monahism, pe 21 noiembrie 1999, in ziua praznicului Intrarii Maicii Domnului in biserica, la Catedrala Episcopala din Husi, arhimandritul Corneliu avea sa primeasca, prin Taina Hirotonieiadministrata de catre parintele episcop Daniel, pe atunci arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei, darul celei mai inalte treapte a preotiei: arhieria sau episcopatul. Se implinea astfel, in persoana episcopului Corneliu, chemarea cea dintai  a lui Dumnezeu de a fi ales, ca pastor si lucrator vrednic in via Domnului pentru mantuirea neamului romanesc, spre tot lucrul bun si spre slava lui Dumnezeu.
ACUZAT CA II PLACE LUXUL SI CA ESTE HAPSAN!
Printr-o adresa remisa protopopiatelor din judetul Vaslui, reprezentantii Episcopiei impuneau niste preturi colosale pentru miile de candele bagate pe gat preotilor din biserici. Lacasele de cult  sunt obligate sa vanda 16.000 de candele, cele din Barlad au primit 15.000 de candele pe care sunt obligate sa le vanda enoriasilor, in timp ce la la Husi urmeaza sa fie vandute prin intermediul bisericilor, aproximativ 10.000 de candele. Numai anul trecut, in bisericile din judetul Vaslui s-au vandut 50 de tone de lumanari, pretul pe kilogram fiind de 40 de lei. Un calcul simplu arata ca din vanzarea lumanarilor, s-au scos bani frumosi, suma ridicandu-se la 2.000.000 de lei. Iar asta nu e tot. Fiecare parohie trebuie sa cumpere 100 de litri de vin, folosit pentru impartasanie. Pretul este de 11 lei pentru o sticla de 0,75 ml, iar calitatea vinului lasa de dori atat de mult, incat unii preoti il cumpara, dar nu il folosesc, ci prefera sa aduca vin de acasa, ori sa apeleze la mila enoriasilor. Afacerile de sute de mii de lei nu se opresc aici. Calendarele care pot fi cumparate cu sase lei in toate bisericile din tara, la Vaslui costa 15 lei, pentru ca asa au decis mai marii Episcopiei. Preotii platesc pentru marfa trimisa spre vanzare de la Episcopie, dar nu pot returna nimic in cazul in care vanzarea nu merge. Mai mult respectivele sume de bani nu sunt inregistrate la fisc. SI Consiliul Judetean Vaslui a repartizat Episcopiei Husilor suma de 100.000 de lei, in scopul unor lucrari de reabilitare la Administratia Centrului Eparhial. Crestinii ortodoxi vasluieni nu au cum sa uite si cum preotii care s-au razvratit impotriva Episcopului au fost scosi cu Mascatii din biserici sau transferati in sate uitate de Dumnezeu asta in conditiile in care Preasfintitul se deplasa cu un bolid de lux iar cei care „ aveau tupeul si nesimtirea” sa ii ceara socoteala nu primeau binecuvantare. Nu se ridicau la inaltimea inteligentei sale.

Mihaela SIMA

StiriEst

Haos in traficul din Vaslui dupa montarea semafoarelor in intersectia de la Kogalniceanu

Publicat

on

De catre

Miercuri a fost practic prima zi cand semafoarele au functionat, iar traficul a fost dat peste cap. Circulatia pe strazile  Al. Donici, N. Iorga și M. Kogălniceanu a fost pur si simplu blocata, iar soferii au fost primii care si-au strigat nemultumirea. “Ambuteiaj de o jumatate de ora. Destepti astia care iau deciziile. PSD I-a pus in functie, sa faca bors cu ei acum”, a declarat un sofer. Municipalitatea a anuntat initial ca montarea semafoarelor va duce la fluidizarea circulatiei in Vaslui. “De miercuri, 20 noiembrie, au intrat in functiune semafoarele de la intersectia strazilor Al. Donici, N. Iorga si M. Kogalniceanu. Atentionam conducatorii auto referitor la faptul ca timpii semnalelor luminoase variaza in functie de valorile de trafic, fiind diferiti  la orele de varf fata de restul zilei”, se arata intr-un comunicat al Politiei Locale. Soferii care au vrut sa iasa de pe strada M.Kogalniceanu au fost nevoiti sa astepte minute in sir. Cand aveau verde la semafor, era liber si pentru pietoni, iar masinile ramaneau blocate. Unde mai punem ca in zona respectiva, numarul pietonilor este mereu mare. “Nu am crezut ca voi vedea asa ceva. Nu avem strazi, nu avem parcari, primim numai amenzi. Acum nici nu mai putem circula. Am avut verde la Camera de Comert, dar aici la Aquavas era blocat. Practic coada de masini era pana dincolo de intersectia de la Independenta. 

Tot de miercuri, 20 noiembrie, s-au montat și indicatoarele de SENS UNIC pe următoarele trasee: 

1. pe strada dintre bl. 356 și bl. 362, sensul unic fiind dinspre str. Feroviari înspre str. Păcii;

2. pe strada dintre blocurile 363 și 364, sensul unic va fi dinspre strada Păcii către str. Feroviari (pe lângă Termprod);

3. aleea de intrare dintre școala Alexandra Nechita (școala nr. 8) și blocul 354 va avea sensul unic cu ieșire în str. Păcii, pe lângă bl. 353.

Aceste măsuri au fost stabilite ca urmare a aprobării în Consiliul Local a hotărârii nr. 82/27.06.2019 a Raportului comisiei de reglementare a circulației pe drumurile publice. 

Nu în ultimul rând, în urma monitorizării măsurilor puse în practică în perioada anterioară, s-a luat decizia modificării priorității de trecere la intersecția str. Frunzelor cu str. C-tin Dobrogeanu Gherea. Astfel, începând cu aceeași dată, 20 noiembrie, prioritatea de trecere aparține celor care intră în intersecție de pe strada Frunzelor. Conducătorii auto care intră în intersecție de pe strada C-tin D. Gherea vor respecta indicatorul STOP.

Citeste in continuare

StiriEst

Rapsod popular din Tatarani scalpat de trei ciobani care isi pasteau oile pe pamantul lui

Publicat

on

De catre

Un barbat in varsta de 65 de ani din comuna Tatarani a fost la un pas de moarte, dupa ce trei tineri l-au stalcit in bataie. Omul le-a reprosat ca isi pasteau oile pe terenul lui, iar asta i-a infuriat pe ciobani. L-au lovit cu ghioagele si l-au lasat inconstient intr-o balta de sange, scalpat si cu ochiul scos. Victima este rapsod popular, duminica fiind premiat in cadrul concursului « Fluieras vasluian », desfasurat la Muntenii de Sus.
Nu e prima data cand Vasile Ailincai are probleme cu ciobanii de la o stana din apropiere si care isi pasc animalele pe unde vor, inclusiv pe terenul lui. Grav este ca acestia se razbuna pe toti cei care indraznesc sa ii ia la rost si, dupa cum spun localnicii, au semanat teroarea in sat. Marti, omul era cu caprele si i-a vazut pe cei trei baieti cu oile pe terenul lui. Le-ar fi cerut socoteala, iar acestia s-au naspustit asupra lui si, cu o violenta iesita din comun, l-au lovit in nestire cu parii pana cand batranul a lesinat. Si-au abandonat victima intr-un lac de sange si au plecat la treburi. La scurt timp, sotia a trimis un nepot sa il cheme la masa, iar copilul si-a gasit bunicul incostient si desfigurat, pe deal. « Numai probleme avem cu copiii astia. De cinci ani de zile, numai probleme. Fac ce vor ei, imi arunca bulgari in curte, cainii lori mi rup gardurile, am ajuns sa stam cu teama in casa din cauza lor. Au oi si le pasc pe unde vor. Noi avem o vie mai la deal, un teren cumparat si probabil sotul i-a vazut si i-a luat la intrebari. Duminica, a fost la un concurs, la Fluieras vasluian, iar pe mine, baietii astia m-au bulgarit toata ziua. Nu avem nicio putere! Marti, l-am trimis pe nepot sa il cheme la masa pe bunicul sau si m-a strigat baiatul disperat. Omul meu era plin de sange, avea ca o masca de sange pe fata, ochiul scos, doar misca putin. Atat. A venit Ambulanta, l-au dus la Iasi, nu stiu ce se va intampla. Noi ne-am saturat de ciobanii astia. Ei ameninta pe toata lumea si sar la bataie daca le ceri cont. S-a ajuns prea departe! Puteau sa il omoare! », a povestit Aneta Ailincai, sotia victimei. Un echipaj medical de la Ambulanta l-a transportat pe ranit la Spitalul Municipal din Husi, unde medicii i-au ingrijit ranile si, data fiind starea sa, au decis sa il transfere la Spitalul de Neurochirurgie Iasi. Era scalpat si prezenta un tramatism sever de glob ocular. Politistii au audiat martorii, dar si pe cei trei ciobani, recunoscuti in zona pentru agresivitatea lor. S-a intocmit dosar penal pentru loviri si alte violente, dar in functie de concluziile medicilor legisti, incadrarea faptei s-ar putea schimba in tentativa de omor.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Elev bătut de profesor până a făcut pe el, într-un liceu, din cauza unui câine

Publicat

on

De catre

Un elev de clasa a VI-a de la un liceu din Săcele (Braşov) a fost bătut până a făcut pe el de un profesor de geografie din cauza unui câine care ar fi intrat în curtea liceului.

Totul s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute la Liceul Teoretic ‘George Moroianu’ din municipiul Săcele din Braşov.

Conflictul dintre profesorul de geografie şi elevul din clasa a VI-a a început din cauza unui câine care ar fi intrat în curtea liceului.

Potrivit copilului, el a mototolit o hârtie şi a aruncat-o în câine, în timp ce profesorul susţine că elevul a lovit câinele cu piciorul.

Pentru acest motiv, profesorul l-a luat la bătaie pe elev.

Bătut de profesor până a făcut pe el, în curtea liceului

Potrivit tatălui elevului, profesorul l-a bătut pe fiul său, în curtea liceului, până a făcut pe el.

„L-a luat la bătaie pe copil, după care copilul a făcut pe el. Nu mi se pare normal, adică să baţi un copil în aşa hal încât să-şi facă nevoile pe el, nu e chiar în regulă. Noi ne-am adresat Poliţiei, Direcţiei de Protecţia Copilului şi am fost la medicul legist”, a spus Gheorghe Munteanu-Galiu, tatăl copilului bătut.

Mai mult, tatăl a explicat că are acasă câini şi alte animale, iar copilul este obişnuit cu ele, motiv pentru care nu crede că ar fi lovit câinele cu piciorul.

Copilul a fost dus la Medicina Legală pentru expertiză, familia fiind hotărâtă să depună plângere împotriva profesorului.

O anchetă a fost deschisă şi la nivelul conducerii unităţii de învăţământ din Săcele, Braşov. Observator.tv

Citeste in continuare

StiriEst

Un primar pentru oameni! Continua investitiile la Balteni!

Publicat

on

De catre

O noua investitie a fost finalizata in comuna Balteni. Este vorba despre proiectul, intitulat ”Reabilitare si eficientizare sistem de iluminat public in comuna Balteni, judetul Vaslui”. Proiectul a fost realizat printr-un Program GAL Movila lui Burcel, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Iluminatul se va face din stalp in stalp, cu ajutorul a 400 de lampi cu LED, in toate cele trei sate componente: Balteni, Balteni Deal si Chetresti. ”Proiectul de modernizare a iluminatului public a fost finalizat. Suntem bucurosi pentru acest lucru. Aduc sincere multumiri domnului director Stancu si in mod special doamnei Alina Stoica pentru profesionalismul de care au dat dovada!”, a declarat primarul Relu Brasoveanu.

Edilul Relu Brasoveanu incurajeaza natalitatea 

Primăria Bălteni oferă 2.000 lei la naşterea sau infierea fiecărui copil pentru a încuraja natalitatea. Numărul ingrijorător de mic al nașterilor din ultimii ani l-a determinat pe primarul comunei Bălteni, Relu Brașoveanu, să propună Consiliului Local acordarea unui stimulent financiar in valoare de 2000 de lei, pentru fiecare copil nou-născut sau înfiat.

„Este o mãsurã pentru stimularea natalității! Consilierii locali au fost de acord cu propunerea mea de a acorda un stimulent financiar de 2000 de lei . Astfel, sperãm că este o idee bună și așteptăm cu nerăbdare să oferim pentru cât mai multe cupluri,” a declarat,Relu Brașoveanu, primarul comunei Bălteni.

Fara penalitati la plata taxelor, burse si tabere pentru copiii din Balteni

Burse școlare, tabere gratuite, pachete de igienă, parc de joacă și laptopuri pentru elevii din Bălteni. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, alături de câteva asociații partenere din județele Vaslui și Iași, au lansat în comuna Bălteni proiectul ”O șansă egală pentru toți. Educație inclusivă în unitățile școlare”. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 36 de luni, până în 7 mai 2021. De semenea, în ședința consiliului local Balteni, a fost luată hotărârea nr58/2019, cu privire la anularea majorărilor de întârziere! “Rog toti cei interesați să ajungeți la serviciul taxe si impozite pana la 15 decembrie 2019”, a transmis primarul. 

Citeste in continuare

StiriEst

Primaria Miclesti deruleaza ivestitii vitale pentru comunitate

Publicat

on

De catre

Fondurile pentru investitii inseamna pentru unii şansa de a ajunge mai aproape de standardele occidentale. Există primari în județul Vaslui care au ales drumul cel mai greu. Au obţinut bani şi i-au folosit în interesul celor care i-au ales. Vasluiul este cunoscut ca unul dintre cele mai sărace judeţe din România. Aici, unde banii sunt puţini, primarul din Miclești reușește să facă lucruri bune. Edilul Doru Agafiței vrea o comună modernă cu toate condițiile de la oraș. Primarul a câştigat încrederea oamenilor şi vrea să demonstreze că se poate. 

Şcoli şi grădiniţe renovate, drumuri asfaltate, spaţii verzi, aducțiune cu apă, sunt doar câteva dintre investiţiile făcute aici.

În vreme ce sărăcia sufocă zonele rurale din România, comuna Miclești izbuteşte să le ofere locuitorilor săi un nivel de trai decent. Autorităţile locale şi-au dat seama că trebuie să investească în viitor, mai exact în copii. Aşa că toată strădania e îndreptată spre a le oferi lor condiţii cât mai bune. Primarul Doru Agafiței a reușit să finalizeze și alimentarea cu apă în satul Chircești, cu stație de tratare apei, cu bazin și o linie ultramodernă cu 22 de hidranti pentru incendiu. Primãria a accesat un proiect prin PNDL, în valoare de 2,8 milioane lei, si a fost declaratã câstigãtoare.

Au scapat de noroaie

Satul Popesti, din comuna Miclesti, a scãpat de teroarea noroaielor. Desi este situat la câtiva kilometri de drumul national Iasi-Vaslui, principala ulitã a satului era un drum de pãmânt, mai mereu stricat de suvoaiele de pe dealuri. Primãria din Miclesti a câstigat un proiect prin Programul National de Dezvoltare Localã I, în valoare de aproape 3,9 milioane lei. Acum, drumul este gata, iar oamenii rasufla usurati. “Este un drum pe care mi-am dorit sã-l fac, încã de la primul mandat, stiu cât de greu le venea oamenilor sã iasã din sat, atunci când ploua torential. Acum, au aproape 5 km de asfalt, care leagã satul Popesti de satul Gugesti, din comuna Botesti, care are un drum asfaltat pânã în zona satului Popesti. Oamenii din Gugesti aveau nevoie de acest drum asfaltat, pentru cã pot ajunge mai repede la Vaslui sau la Iasi cu produsele lor, la piatã, sau pot merge sã-si rezolve problemele cu mult mai usor. La Popesti este si o scoalã si o grãdinitã nouã, deci ne apropiem de un sat european, mai ales cã intentionez sã pietruiesc toate ulitele”, spune Doru Agafitei, primarul comunei Miclesti.

Cea mai mare investitie în infrastructura rutieră din Vaslui: drumul strategic care străbate vestul judeţului trece prin Miclești

Consiliul Judeţean Vaslui derulează proiectul privind finanţarea uneia dintre cele mai mari investiţii de infrastructură rutieră realizată în zonă,ţ, drumul ce va străbate judeţul de la Bârlad până la Codăeşti. În valoare de 22 milioane lei, se vor moderniza drumurile care fac legătura între 11 comune din vestul judeţului (Zorleni, Băcani, Alexandru Vlahuţă, Poieneşti, Laza, Bălteni, Ştefan cel Mare, Zăpodeni, Dăneşti, Codăeşti şi Micleşti), 40 de mii de locuitori fiind “scoşi la lumină”, după cum s-a exprimat Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui. 

Construcţia noului drum va costa 222 milioane de lei, 213 milioane fonduri europene şi 8,9 milioane lei contribuţia CJ Vaslui. Denumit de autorităţi ”drum strategic”, artera rutieră Bârlad- Codăeşti va avea 82 de kilometri şi va traversa 11 comune: Zorleni, Băcani, Alexandru Vlahuţă, Poieneşti, Laza, Bălteni, Ştefan cel Mare, Zăpodeni, Dăneşti, Codăeşti şi Micleşti. Noul drum va facilita accesul populaţiei zonei rurale din vestul judeţului. 

”Pe noi nu ne interesează să cheltuim bani europeni, ci sî rezolvăm problemele comunităţilor locale. Acest proiesc este o mare realizare pentru regiunea Nord-Est. Reprezintă 30% din valoarea proiectelor alocate regiunii şi 50% din valoarea totală a proiectelor de anul trecut”, a precizat Vasile Asandei, preşedintele ADRNE.

Potrivit estimărilor, lucrările la noul drum vor începe în 2019 şi se vor finaliza 2022. Reprezentanţii CJ Vaslui au anunţat că au alocat 11 luni perioadei de achiziţii, pentru a acoperi eventualele contestaţii la licitaţii. Pentru a permite accesul la licitaţii şi intreprinderilor mici şi mijlocii, proiectul a fost împărţit în patru tronsoane.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est