Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PSD loveste in soferii cu amenzi neplatite. Acestia risca sa ramana pietoni

Publicat

on

Şoferii care nu îşi plătesc amenzile ar putea să rămână fără permis. Asta propune deputatul Mihai Weber, şeful comisiei SIE, care crede că măsura ar putea să aducă bani la bugetul de stat, ocolit de rău-platnici.
Proiect PSD. Ce ar putea păți șoferii care nu îşi plătesc amenzile – Stirileprotv.ro
În Vaslui de exemplu, nu s-au achitat aproape 70% dintre amenzile rutiere primite.
Potrivit proiectului, şoferilor care nu îşi achita amenzile în 30 de zile li se suspendă permisul.
acă toţi şi-ar fi plătit amenzile, în bugetul de stat ar fi ajuns aproape 6 milioane de lei. Potrivit legii, dacă sumele restante sunt foarte mari, primăriile pot trece la executare silită şi pot cere că bunurile de valoare ale rău-platnicilor să fie puse sub sechestru. Dacă amenzile sunt mici, atunci au dreptul să pună proprire pe conturi.
Cei vizaţi de nouă propunere legislativă nu sunt încântaţi de idee.
„Mi se pare cam dură. Să fie amenzile mai mici că sunt prea mari.”
„Mi se pare o măsură care sună un pic ciudat. Vrea să arate că ne gospodărim, dar ar fi bine că fiecare să îşi plătească amenzile.”
„Nu am nici cu ce să le plătesc la cât sunt de mari”.
Adriana ADAM

StiriEst

PS Ignatie: “Tot ce ţine de lumea materială se poate pierde într-o secundă. Pe nimic nu suntem stăpâni cu adevărat”

Publicat

on

De catre

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop Ignatie a descris contextul în care Domnul Hristos a rostit pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina:

 „Evanghelia ne relatează o pildă pe care Hristos a rostit-o în urma unei solicitări concrete, venită de la o persoană care s-a apropiat de El şi i-a spus: «Învăţătorule, spune-i fratelui meu să împartă cu mine moştenirea!»

În mentalitatea iudaică, atunci când apărea un litigiu în ceea ce priveşte moştenirea, evreul obişnuit apela la rabin, la învăţător, ca să medieze conflictul şi să împartă corect moştenirea. Conform cutumei vremii respective, întotdeauna în familia unui evreu, cel mai mare lua în mod dublu din moştenire, în comparaţie cu ceilalţi fraţi. Astfel, modul de împărţire era foarte simplu, dar apăreau probleme din cauza orgoliilor.

Într-un astfel de context, o persoană s-a apropiat de Hristos, pe care L-a perceput ca pe un rabin, să-l ajute să primească partea de moştenire care i se cuvenea.

Hristos îi răspunde că nu este pus să împartă averile, moştenirea şi, în contextul acesta, spune: «păziţi-vă de lăcomie căci viaţa cuiva nu stă în prisosul bogăţiilor».

Hristos rosteşte această concluzie, ca noi să ne păzim de lăcomie, înainte de a spune celor de faţă pilda bogatului căruia i-a rodit din belşug ţarina”.

Ierarhul Huşilor a explicat faptul că, în mod real, noi nu suntem stăpâni pe nimic din propria viaţă:

„Viaţa omului nu stă în ceea ce el posedă, în cele de care crede că dispune şi sunt la discreţia lui.

Tot ce ţine de lumea materială se poate pierde, se poate pulveriza într-o secundă.

Pe nimic nu suntem stăpâni cu adevărat. Dumnezeu este stăpânul prin excelenţă a tot ceea ce nouă ne este dat în administrare.

Nici măcar viaţa noastră nu este în posesia noastră, nu dispunem de ea aşa cum considerăm noi.

Poate veţi spune, cum să nu dispunem?

Căci sunt oameni care ajung la capătul limitei, în momente de disperare, de depresie cumplită şi recurg la gestul sinuciderii?

Ei dispun de viaţă din moment ce pot să şi-o ia prin sinucidere?

Nu dispun de ea, chiar dacă ei se înşeală, şi într-un moment de slăbiciune şi de cumplită durere, îşi iau viaţa.

Se înşeală că nu mai trăiesc! Nu realizează faptul că, după acest moment al sinuciderii, trăiesc mult mai pregnant, mult mai intens în sufletele celor care au rămas. Ei nu mor, trăiesc în felul acesta”.

Preasfinţia Sa a arătat că bogatul ajunsese, în chip patologic, să se vadă numai pe sine. Nimic în jur nu mai exista pentru el:

„Tot ceea ce rostea bogatul, era cu referinţă strictă la persoana sa. Tot timpul se referea la sine însuşi.

Deducem că se raporta într-un mod patologic, bolnăvicios, la propria sa persoană. Era autoreferenţial.

Era în centru şi nimic din jur nu mai conta. Ne dăm seama de aceasta din folosirea obsesivă a adjectivelor posesive: jitniţele mele, hambarele mele, bogăţiile mele.

Omul vrea să îşi demonstreze sieşi că acele bunuri materiale sunt exclusiv ale lui şi nimeni nu poate să atenteze la această proprietate, care este intrinsec legată nu de viaţa sa trupească, ci de cea sufletească.

Probabil era un om cinstit. Bogăţia nu poate fi aprioric, din oficiu, condamnată. Nici sărăcia nu poate fi elogiată în mod natural.

Problema şi păcatul constă în faptul că omul are poftă nesăbuită de a se îmbogăţi”.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a arătat că bogatul din Evanghelie avea o mentalitate strict consumistă:

„Pe bogatul acesta Dumnezeu îl numeşte nebun – iar Domnul foarte rar ridică tonul împotriva omului.

În cazul de faţă, bogatul acesta smintit, fără minte, nu a reuşit să dea slavă lui Dumnezeu pentru toate bunătăţile pe care le-a primit.

El s-a angajat, din nefericire, într-un dialog egocentric, doar cu sine însuşi.

Când omul se vede doar pe sine însuşi şi intră într-un dialog egoist, atitudinea aceasta se numeşte solipsism, adică eul tău, egoul tău este în centrul a tot ceeea ce se întâmplă în lumea aceasta.

Bogatul s-a instalat foarte comod în mentalitatea consumistă.

Cum definim consumismul? Adunăm foarte multe lucruri de care nu avem nevoie. Constatăm apoi că avem un morman de lucruri inutile.

Eul nostru se comportă ca un aspirator, care atrage tot ceea ce ţine de lucrurile materiale ale lumii acesteia. Ne transformăm într-un aspirator”.

„Păcatul capital al bogatului constă că el a intrat în logica unui dialog egocentric, solipsist”.

„Noi avem momente în care vorbim cu sufletul nostru, dar nu în maniera în care a făcut-o bogatul smintit şi netrebnic.

Dialogul nostru serios cu sufletul se numeşte solilocviu.

Accentul cade pe cele spirituale, pe cele duhovniceşti. Ai conştiinţa faptului că eşti trecător, efemer şi nu se rezumă totul la ceea ce ţii în mâinile tale”.

În încheiere, Ierarhul Huşilor a vorbit despre conţinutul spiritual pe care trebuie să îl dăm vieţii noastre:

„Unii cred că sunt puternici în funcţie de lucrurile pe care le posedă, de care dispun. Nu realizează că aceste lucruri se pot pulveriza într-o clipă.

Bogatul din Evanghelie credea că nu poate fi biruit de nimic din lumea aceasta. Credea că bogăţiile, pe care le idolatriza, îi pot oferi un confort veşnic.

Folosea patru verbe care, în sine, fac parte din viaţa noastră de zi cu zi: odihneşte-te, mănâncă, bea, veseleşte-te. Acestea rezumă, în variantă miniaturală, viaţa omului.

Însă atunci când toate acestea sunt idolatrizate, absolutizate, şi totul se rezumă la ele, fără să aibă un conţinut spiritual, începem să devenim oameni consumişti, «oameni aspirator».

Adevărata noastră mâncare, potrivit Evangheliei, este Trupul şi Sângele Domnului. Adevărata veselie este pacea pe care ne-o dă Dumnezeu. Adevărata odihnă ne-o dă Dumnezeu. El ne spune: «veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi veţi afla odihnă sufletelor voastre».

Când nu le punem pe toate acestea în corelaţie cu cele spirituale, dacă nu le dăm un conţinut spiritual, devenim oameni foarte nefericiţi.

Păcatul esenţial al acestui bogat era că el credea că nu poate fi biruit de absolut nimic, nici măcar de moarte.

Când ne transformăm în oameni consumişti, în «oameni aspirator», vine momentul în care Dumnezeu aşa ne smereste încât, cu cât ne este mai drag un lucru, cu atât îl vom pierde foarte repede, ca să primim un mic semnal că nimic nu ar trebui să ne lege de cele ale lumii de astăzi”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Dositei Gorbachevskiy pe seama Catedralei Episcopale din Huşi. Părintele Dositei este de profesie medic endocrinolog.

Citeste in continuare

StiriEst

Un paznic din Iaşi se lupta cu hoţii de fier şi striga după ajutor, poliţistul l-a amendat că ţipă prea tare

Publicat

on

De catre

Un paznic din Iaşi care se lupta cu hoţii de fier vechi şi striga după ajutor a fos tamendat de un poliţist pentru că ţipă prea tare. Paznicul a fost sancţionat de agentul venit la faţa locului pentru „tulburarea liniştii publice”, în timp ce s-a luat la trântă cu tâlharii. Paznicul care supraveghează reabilitarea Palatului Braunstein din Iaşi a fost amendat de un poliţist de la Ordine Publică după ce a sunat la 112 şi a cerut ajutorul, hoţii de fier dând atacul în incinta palatului. Iniţial s-a crezut, aşa cum scrie Ziarul Evenimentul, că e vorba despre un agent de la Poliţia Locală, dar s-a aflat că e un poliţist de la IPJ Iaşi.

„Au intrat o trupă de derbedei la Palatul Braunstein să fure fier, mă rog, oţel beton, folosit la armături. Paznicul de acolo vede, ţipă, sună la Poliţie, se mai îmbrânceşte cu hoţii, mai ţipă pe la vecini. Vine poliţistul, unul local, care va pleca, i-am făcut deja formele, şi-l amendează pe paznic pentru tulburarea liniştii publice. La ultima vizită pe şantier, paznicul mi-a aratat procesul verbal. M-am crucit, s-a sărit calul peste orice culme în această problemă. Aşa se distruge autoritatea statului, pentru că unii nu înţeleg care le este misiunea., a declarat pentru sursa citată Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Ulterior s-a dovedit că e vorba despre un poliţist de la Ordine Publică şi la nivelul Inspectoratului Judeţean s-a deschis o anchetă, pentru a se stabili exact faptele.

Citeste in continuare

StiriEst

Accident grav în comuna Girov, din Neamţ! Şase persoane au ajuns la spital

Publicat

on

De catre

Accident grav, seara trecută, într-o intersecţie din comuna Girov, judeţul Neamţ! Un tânăr de 21 de ani a intrat în şoseaua principală, de pe un drum secundar, fără să acorde prioritate autoturismului care circula regulamentar. La volan era un bărbat de 43 de ani din Republica Moldova, care nu a mai putut evita impactul.

Soţia sa a rămas prinsă între fiare contorsionate ale autoturismului şi a avut nevoie de descarcerare, în timp ce el, fiul lor de 13 ani şi bunica au suferit multiple traumatisme. Cu toţii au fost transportaţi la spital, acolo unde au ajuns şi şoferul care a provocat accidentul, dar şi fratele său, care era cu el în maşină.

Ambii şoferi au fost testaţi cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ. Poliţiştii au deschis acum un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Citeste in continuare

StiriEst

Doi copii și mama unuia dintre ei, morţi după o dezisecţie într-un bloc. Alţi doi copii și trei adulţi, la spital

Publicat

on

De catre

Morţi suspecte într-un bloc de pe strada Mioriței din Timișoara. Doi copii şi mama unuia dintre ei au murit la câteva ore distanţă, iar alţi alţi cinci oameni, între care doi minori, au ajuns la spital, după ce în bloc ar fi avut loc o dezisencţie. 

Seria nenorocirilor a început sâmbătă, atunci când medicii de la Ambulanță au fost chemați să intervină pe strada Mioriței din Timișoara, la numărul 8.

Au găsit acolo un nou-născut, în vârstă de 9 zile, care prezenta vărsături și diaree. L-au urcat imediat în ambulanță și l-au transportat la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Louis Țurcanu” din Timișoara. Starea de sănătate a bebelușului era foarte gravă, iar la un moment dat acesta a intrat în stop cardio-respirator și a decedat.

Câteva ore mai târziu, tot la numărul 8 de pe strada Mioriței, ambulanța a fost solicitată din nou. De această dată pentru a acorda primul ajutor unui copil de trei ani care se simțea rău. Medicii l-au transportat și pe acesta la spital, iar la un moment dat micuțul a intrat și el în stop cardio-respirator și a decedat.

Alți patru adulți, care locuiesc în același imobil de pe strada Mioriței, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Printre aceștia s-a aflat și mama micuțului de 3 ani, decedat sâmbătă.

Femeia de 29 de ani a fost găsită luni dimineață în stop cardio-respirator, iar medicii sosiți să o ajute nu au mai putut face nimic pentru ea.

Medicii au anunțat Direcția de Sănătate Publică și Poliția.

Blocul de pe strada Mioriţei a fost evacuat

Raed Arafat a declarat la Antena 3 că s-a activat Departamentul pentru Situații de Urgență și toți locatarii sunt transferați către UPU, cu două microbuze, pentru investigații de urgență.

Din primele informaţii, se pare că în blocul cu pricina s-ar fi făcut de curând o amplă operaţiune de dezinsecţie.

Medicii şi poliţiştii au intrat în alertă şi încearcă să stabilească ce s-a întâmplat.

„15 apeluri au fost incepand de sambata, de la ora 8.00 dimineata, de la aceeasi adresa. La primul copil, de 10 zile, s-a presupus ca ar fi fost inecat cu lapte. Apoi, un al doilea copil de trei ani a murit, si acum si mama acestuia din urma.

Nu se stie exact cauza, asteptam rezultatul autopsiei„, a declarat Florin Crisan, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Timiş. observator.tv

Citeste in continuare

StiriEst

Autoutilitara care instala luminile de Craciun s-a rasturnat langa Primaria Barlad VIDEO

Publicat

on

De catre

O masina apartinand CUP Barlad, societate care se ocupa cu amplasarea instalatiilor pentru iluminatul de sarbatori, s-a rasturnat chiar pe trotuar din fata Primariei Barlad, intrand pe spatiul verde, la cativa centimetri de zidul cladirii. Muncitorii incercau sa orneze Primaria, dar soferul a facut o manevra gresita. Din fericire nimeni a fost ranit! sursa foto :facebook

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est