Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Vieți puse în pericol! Medicii fac apeluri disperate pe rețelele de socializare pentru donarea de sânge

Publicat

in

Criză fără precedent la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bârlad. Medicii nu pot face față cererilor venite de la spitalele din județ pentru că au tot mai puţini donatori. Cele mai mari probleme sunt cu grupele cu RH negativ.
Reprezentanții Centrului de Transfuzii din Bârlad susțin că numărul donatorilor s-a înjumătățit. În loc de 35, se prezintă cel mult 15 persoane zilnic si aproape niciunul cu RH negativ. Mai grav, din lipsă de personal, nu poate fi folosit laboratorul mobil. Medicii de la spitalele din judet numără pe degete pungile cu sânge pe care le au pe stoc. Nu pot ajuta niciun bolnav care are grupă cu RH negativ. Cadrele medicale sustin ca in acest moment chiar viața unor pacienți internați în spitalele din Bârlad, Vaslui şi Huşi este în pericol din cauza lipsei de sânge. Este cea mai gravă criză din ultimii 20 de ani, spun medicii. Specialiştii Centrului de transfuzii din Barlad, singurul din judet, susţin că deschiderea unui punct de recoltare în Vaslui ar putea ajuta la rezolvarea situaţiei, însă până acum procedurile birocratice au blocat această iniţiativă. Astfel, operaţiile în regim de urgenţă ajung să ţină mai mult de şansa celor care au nevoie de intervenţiile chirurgicale – degeaba medicii sunt pregătiţi dacă în ziua respectivă nu se nimereşte la centrul de transfuzii un donator cu o grupă compatibilă. Reprezentantii Centrului de transfuzii le solicita acum autoritatilor sa gaseasca
soluții care să aducă oamenii sa doneze sange. O formă de stimulare materială a donatorilor ar fi o șansă pentru creșterea stocului de sânge necesar celor care au nevoie de transfuzii sanguine. Cantitatea de sânge recoltată în ultimii ani este atât de mică încât centrul este în imposibilitatea de a avea o rezervă de sânge. În caz de accidente colective, cutremure sau alte fenomene naturale care pot face victime omenești, centrul nu poate să facă față.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.