CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Scolile de soferi nu-si fac treaba! Slaba pregatire oferita de instructorii auto, primul pas spre tragediile de pe sosele

Publicat

in

Scolile de soferi din judetul Vaslui sunt printre cele mai slabe din tara. Acestea incaseaza sume mari de bani de la viitorii soferi, dar nu-i invata nimic. Unde mai punem ca cea mai mare parte a cursantilor nici nu calca pe la cursurile de legislatie. Asa s-a ajuns in situatia ca promovabilitatea la examenul auto sa nu fie mai mare de 45 de procente din totalul celor inscrisi. “Eu nu am vrut sa ma duc la cursurile de legislatie. Am dat bani si am luat hartia. La examen sunt acum a treia oara. Incerc, poate de data asta trec. Din cati cunosc eu nu stiu daca un sfert calc ape la cursurile astea de legislatie. Eu nu am avut timp. Nici pe ei nu ii intereseaza daca te duci”, spun un candidat la examenul auto. Accidentele rutiere grave petrecute in judetul Vaslui sunt in crestere de la an la an, statisticile Politiei inregistrand anual zeci de morti si sute de raniti in evenimente rutiere. Autoritatile identifica drept cauze mai multi  factori, cel mai important fiind cresterea continua a numarului de masini. Atat in judetul Vaslui, cat si in toata tara, tinerii provoaca cele mai grave accidente. Pe langa faptul ca multi dintre acestia au masini puternice si calca prea mult pedala de acceleratie, un factor important in producerea accidentelor este reprezentat si de slaba lor pregatire ca soferi. Conform datelor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Vaslui, in ultimul an din totalul de vasluieni care au dat examen pentru obtinerea permisului de conducere, mai putin de jumatate au promovat. In acest procent intra si cei care au repetat examenul de mai multe ori, de unde rezulta ca procentul efectiv de promovari in raport cu numarul de examene este si mai mic. Comparativ cu anii trecuti, promovabilitatea este in scadere. Si asta din cauza ca instructorii auto sunt la fel de slab pregatiti ca si viitorii soferi, iar scolile din judet scot pe banda rulanta pericole in trafic. Atat elevii instructorilor independent cat si cei ai scolilor de soferi au rezultate tot mai slabe. De exemplu, in anii 2015, 2016 si 2017, au fost scoli in cazul carora doar 20% dintre elevi au promovat examenul, chiar daca unii l-au repetat de mai multe ori. Altele se pot lauda insa cu aproape jumatate dintre elevi promovati. Atat instructorii independenti cat si scolile de soferi au tot mai putini candidati promovati. Este vorba de personalul care instruieste viitorii soferi, un personal tot mai slab pregatit. Au fost si la noi candidati care s-au laudat ca nu au calcat pe la cursuri si au venit direct la examen”, au explicat cei de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Vaslui.

Scoli fara dotari si ore de legislatie pe foaie

Putinii patroni ai scolilor de soferi fruntase in ceea ce priveste promovabilitatea sunt vehementi la adresa colegilor. „Am facut investitii serioase, avem simulator auto si o sala cu 20 de calculatoare cu programe profesioniste, pentru a adapta candidatii la noul mod de examinare pe calculator. De asemenea, tinem ore de legislatie atat dimineata, cat si dupa-amiaza, pentru a se putea pregati toti cursantii, functie de programul lor. Nu vreau sa fiu rautacios, dar sunt scoli de soferi care nu fac pregatire profesionista. Nu e posibil sa ai scoala si sa nu fii dotat macar cu un calculator. Sunt instructori care merg la scoli si obtin adeverinte cum ca elevii lor au facut ore de legislatie fara ca ei macar sa treaca pe acolo”, spune administratorul unei scoli de soferi. Acesta mai afirma ca slaba pregatire oferita de unii dintre instructorii din judet reprezinta un factor important in producerea unor accidente rutiere.

„Vedem uneori instructori care permit ca elevul sa opreasca in locuri interzise, sa nu dea prioritate unor pietoni, asta se intampla din pacate”, declara administratorul respectiv.  Alti patroni ai scolilor de soferi cred ca secretul succesului sta tot in orele de legislatie, ore pe care multe scoli nu le tin.

Dezinteresul cursantilor, o alta cauza a rezultatelor slabe

Atunci cand se aduc in discutie statisticile privind numarul mic de cursanti care reusesc sa promoveze examenul pentru obtinerea permisului de conducere, mai toti instructorii auto spun ca o parte dintre candidati trateaza superficial examenul. Desi ajung sa dea de mai multe ori probele, unii candidati refuza sa se pregateasca cu seriozitate, si, daca printr-un noroc iau in sfarsit examenul, devin adevarate pericole in trafic.  Conform unei analize a Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, dintre conducatorii auto implicati cu vinovatie in producerea accidentelor grave de circulatie, 37,6% sunt din categoria celor cu varste cuprinse intre 18 si 29 ani. Specialistii spun ca imediat dupa ce iau permisul, pentru o scurta perioada de timp, soferii tineri conduc cu prudenta, fiind putin stapani pe volan, insa, dupa ce capata putina incredere in capacitatile lor, unii dintre ei apasa puternic pedala de acceleratie.. Cum in realitate nu sunt inca soferi foarte buni, pot produce cu usurinta accidente rutiere.

Sorin SAIZU

Populare