Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Scolile de soferi nu-si fac treaba! Slaba pregatire oferita de instructorii auto, primul pas spre tragediile de pe sosele

Publicat

on

Scolile de soferi din judetul Vaslui sunt printre cele mai slabe din tara. Acestea incaseaza sume mari de bani de la viitorii soferi, dar nu-i invata nimic. Unde mai punem ca cea mai mare parte a cursantilor nici nu calca pe la cursurile de legislatie. Asa s-a ajuns in situatia ca promovabilitatea la examenul auto sa nu fie mai mare de 45 de procente din totalul celor inscrisi. “Eu nu am vrut sa ma duc la cursurile de legislatie. Am dat bani si am luat hartia. La examen sunt acum a treia oara. Incerc, poate de data asta trec. Din cati cunosc eu nu stiu daca un sfert calc ape la cursurile astea de legislatie. Eu nu am avut timp. Nici pe ei nu ii intereseaza daca te duci”, spun un candidat la examenul auto. Accidentele rutiere grave petrecute in judetul Vaslui sunt in crestere de la an la an, statisticile Politiei inregistrand anual zeci de morti si sute de raniti in evenimente rutiere. Autoritatile identifica drept cauze mai multi  factori, cel mai important fiind cresterea continua a numarului de masini. Atat in judetul Vaslui, cat si in toata tara, tinerii provoaca cele mai grave accidente. Pe langa faptul ca multi dintre acestia au masini puternice si calca prea mult pedala de acceleratie, un factor important in producerea accidentelor este reprezentat si de slaba lor pregatire ca soferi. Conform datelor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Vaslui, in ultimul an din totalul de vasluieni care au dat examen pentru obtinerea permisului de conducere, mai putin de jumatate au promovat. In acest procent intra si cei care au repetat examenul de mai multe ori, de unde rezulta ca procentul efectiv de promovari in raport cu numarul de examene este si mai mic. Comparativ cu anii trecuti, promovabilitatea este in scadere. Si asta din cauza ca instructorii auto sunt la fel de slab pregatiti ca si viitorii soferi, iar scolile din judet scot pe banda rulanta pericole in trafic. Atat elevii instructorilor independent cat si cei ai scolilor de soferi au rezultate tot mai slabe. De exemplu, in anii 2015, 2016 si 2017, au fost scoli in cazul carora doar 20% dintre elevi au promovat examenul, chiar daca unii l-au repetat de mai multe ori. Altele se pot lauda insa cu aproape jumatate dintre elevi promovati. Atat instructorii independenti cat si scolile de soferi au tot mai putini candidati promovati. Este vorba de personalul care instruieste viitorii soferi, un personal tot mai slab pregatit. Au fost si la noi candidati care s-au laudat ca nu au calcat pe la cursuri si au venit direct la examen”, au explicat cei de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Vaslui.

Scoli fara dotari si ore de legislatie pe foaie

Putinii patroni ai scolilor de soferi fruntase in ceea ce priveste promovabilitatea sunt vehementi la adresa colegilor. „Am facut investitii serioase, avem simulator auto si o sala cu 20 de calculatoare cu programe profesioniste, pentru a adapta candidatii la noul mod de examinare pe calculator. De asemenea, tinem ore de legislatie atat dimineata, cat si dupa-amiaza, pentru a se putea pregati toti cursantii, functie de programul lor. Nu vreau sa fiu rautacios, dar sunt scoli de soferi care nu fac pregatire profesionista. Nu e posibil sa ai scoala si sa nu fii dotat macar cu un calculator. Sunt instructori care merg la scoli si obtin adeverinte cum ca elevii lor au facut ore de legislatie fara ca ei macar sa treaca pe acolo”, spune administratorul unei scoli de soferi. Acesta mai afirma ca slaba pregatire oferita de unii dintre instructorii din judet reprezinta un factor important in producerea unor accidente rutiere.

„Vedem uneori instructori care permit ca elevul sa opreasca in locuri interzise, sa nu dea prioritate unor pietoni, asta se intampla din pacate”, declara administratorul respectiv.  Alti patroni ai scolilor de soferi cred ca secretul succesului sta tot in orele de legislatie, ore pe care multe scoli nu le tin.

Dezinteresul cursantilor, o alta cauza a rezultatelor slabe

Atunci cand se aduc in discutie statisticile privind numarul mic de cursanti care reusesc sa promoveze examenul pentru obtinerea permisului de conducere, mai toti instructorii auto spun ca o parte dintre candidati trateaza superficial examenul. Desi ajung sa dea de mai multe ori probele, unii candidati refuza sa se pregateasca cu seriozitate, si, daca printr-un noroc iau in sfarsit examenul, devin adevarate pericole in trafic.  Conform unei analize a Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, dintre conducatorii auto implicati cu vinovatie in producerea accidentelor grave de circulatie, 37,6% sunt din categoria celor cu varste cuprinse intre 18 si 29 ani. Specialistii spun ca imediat dupa ce iau permisul, pentru o scurta perioada de timp, soferii tineri conduc cu prudenta, fiind putin stapani pe volan, insa, dupa ce capata putina incredere in capacitatile lor, unii dintre ei apasa puternic pedala de acceleratie.. Cum in realitate nu sunt inca soferi foarte buni, pot produce cu usurinta accidente rutiere.

Sorin SAIZU

StiriEst

Slujeste in biserica si munceste pe santier! Imparte bucurie si binecuvantare!

Publicat

on

De catre

Vremuri și oameni! Gânduri și fapte! E timp de liniștire, de mobilizare fizică și spirituală, de acțiune în folosul tuturor, dar mai ales al celor neputincioși. Un virus ucigaș ne-a izolat de cei dragi, dar nu ne poate lăsa indiferenți față de cei in nevoie. Toți cei care se dedică semenilor lor, neobosiți și neînfricați, fie în spitale, pe străzi sau în miezul comunităților, sunt dovada vie că eroii există. Sunt printre noi. Misiunea Episcopiei Hușilor continuă cu același devotament. Bătrânii singuri au nevoie de sprijin, iar duhovnicii lor nu i-au uitat. Le deschid ușa casei și le hrănesc sufletele cu speranță. Sunt bunici cărora le lipsesc multe, dar mai ales vorba bună. Episcopia se îndreaptă către ei și în aceste zile grele. Au grijă de bătrâni și de copii. Și vârstnicii, dar și copiii au mereu nevoie de ajutor, nu doar la sărbători. Statul îș arată în fiecare zi neputința. Episcopia Hușilor, prin Asociația Filantropia Ortodoxa Huși, arată că se poate, trebuie numai să vrei și să muncești. Peste 6000 de copii și bătrâni au intrat în grija Episcopiei numai anul trecut. Tot atunci au fost înființate patru așezăminte sociale.

Omul care caută soluții și împarte bucurie și binecuvântare

Părintele Vladimir Beregoi nu are liniște până când investițiile începute nu se vor încheia cu bine. Azilurile pentru sărmani sunt în lucru și fiecare zi contează. E o luptă, un crez și o dorință arzătoare de a face totul pentru semenii aprig loviți de soartă. Planeta a stat în loc, nu și lucrările demarate de Episcopia Hușilor. Sunt pustii ulițele, în aceste zile de început de primăvară. Căsuțele moțăie sub soarele călduț, ca mărgelele întinse pe ață. Și-i liniște. Oamenii își petrec timpul în case sau grădini. Discută și fac planuri pentru momentul când criza se va încheia. Iar părintele Beregoi îi îmbărbătează. În aceste momente, oamenii nu au voie să clacheze, să uite unii de alții. Fiecare e erou în dreptul său. Rășcani, Fedești, Vutcani, Bârlad, Huși, Zizinca. Sunt doar câteva din localitățile în care Episcopia Hușilor și Asociația Filantropia au începute construcții. Case pentru familiile sărmane, azil pentru bătrâni ori centre de zi. Toate trebuie inaugurate în săptămânile care vin. Sunt familii cu mulți copii care așteaptă o minune sau bătrâni care visează la o viață liniștită. Pentru ei se zbate în fiecare moment părintele Beregoi. Este greu să ții pasul cu el. Aleargă dintr-un capăt al țării în altul. Caută sponsori, caută materiale de construcții și împarte în schimb bucurie, binecuvântare. Oricine îl sună și îi cere ajutorul, îl primește. Exemplul acestui om trebuie urmat de cât mai mulți. Lucrările nu trebuie oprite, indiferent ca e vorba de investiții sau de ajutor oferit celor la necaz. Uniți vom trece și peste această perioadă! Iar la final vom fi mai puternici, mai buni, mai asumați!

Când nu slujește în biserică este pe șantier

A făcut tot ce i-a stat în putință, de la strângere de fonduri până la muncă efectivă de șantier. Preotul reușește să mobilizeze zeci de persoane din întreaga țară, pentru a uşura viaţa oamenilor din județul Vaslui. „Sunt multe familii greu încercate, oameni cu nevoi, harnici, muncitori, dar care duc un trai greu. Cea mai mare problemă este sărăcia din anumite zone. Nu este ușor, dar dacă există ajutor de la Dumnezeu, se fac toate. Am reușit să finalizăm câteva case, iar altele sunt aproape gata, urmează să fie date în folosință. În scurt timp le vom preda cheile. Este misiunea noastră creştinească“, spune preotul Vladimir Beregoi.

Așezăminte sociale pentru copii și bătrâni

Copii care suferă din cauză că nu au ce mânca sau nu au haine și rechizite pentru a merge la școală, sunt prioritatea Episcopiei Hușilor. Atât Preasfințitul Ignatie cât și părintele Beregoi bat județul în lung și-n lat. Așa au reușit să-i cunoscă pe sărmani şi să-i ajute cu mâncare, haine, rechizite, materiale de construcții. Dacă la început au fost doar câteva persoane ajutate, acum sunt câteva mii, mai ales că misiunea preotului Beregoi a început să fie cunoscută în tot judeţul. Cu binecuvântarea Preasfințitului Ignatie a ridicat sau reparat deja trei case pentru cazurile disperate.  Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși” a inaugurat deja mai multe centre sociale în județ. Așezămintele acestea sunt singura șansă la supraviețuite pentru copiii proveniți din familii sărace sau pentru bătrânii bolanvi și singuri. Episcopia Hușilor nu vrea ca aceste suflete să ajungă pe stradă, la cerșit. Cei mici sunt ajutați la lecții și vor primi mereu o masă caldă. Alte priorități ar fi oferirea unor ajutoare (alimente şi haine) mai multor familii nevoiaşe din mediul rural, instituind mai multe parteneriate social-filantropice cu parohii ortodoxe româneşti din străinătate; sprijinirea mai multor elevi confruntaţi cu probleme sociale serioase prin  oferirea de ghiozdane şi rechizite şcolare la început de an şcolar; vizitarea şi acordarea unui ajutor financiar mai multor aşezăminte sociale. 

Citeste in continuare

StiriEst

Accident la Codaesti! O minora a ajuns la spital- FOTO

Publicat

on

De catre

Detașamentul de pompieri Vaslui a fost solicitat să  intervină la un accident rutier pe DN24, în localitatea Codăiești. În accident au fost implicate un TIR, un autoturism și patru persoane. La sosirea echipajelor de intervenție, au fost găsite două autovehicule avariate, niciuna dintre cele patru persoane implicate în accident nefiind încarcerată. O minoră în vârstă de 16 ani a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral si amnezie retrogradă. Minora a fost transportată la Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Echipajul de stingere și descarcerare a asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. Cercetările sunt în curs, fiind efectuate de instituțiile statului abilitate în acest sens.

Citeste in continuare

StiriEst

Zeci de vasluieni intorsi din strainatate, dusi pe stadion. Nu mai sunt locuri pentru carantina

Publicat

on

De catre

Zeci de vasluieni continua sa revina acasa din strainate din zonele rosii. Problema este ca judetul Vaslui nu mai are niciun loc de cazare pentru persoanele care trebuie sa intre in carantina institutionalizata. 24 de persoane au ajuns deja in Valsui si au fost duse pe stadionul municipal, iar acolo vor sta pana se ca gasi o solutie pentru cazarea lor. Alte 54 de persoane vin de la aeroport de la Iasi, in timp de 20 de vasluieni au ramas blocati in aeroport si isi suna cu disperare rudele. In momentul de fata județul Vaslui nu mai dispune de niciun spațiu de carantină, iar oamenii veniți din zonele de risc așteaptă cu orele să fie cazați. Mai multe hoteluri și pensiuni din județ, au fost umplute cu cetățenii veniți din zonele roșii, dar cu toate că este nevoie în continuare de spații, mulți patroni vasluieni refuză să cazeze carantinați. 316 persoane sunt acum in carantina. 

Niciun carantinat nu a fost confirmat cu coronavirus

În județul Vaslui au fost confirmate cu coronavirus 11 persoane, dar niciuna dintre acestea nu provine din rândul persoanelor aflate în carantină. Toți confirmații erau fie în izolare la domiciliu, fie în libertate. În plus, în centrele de carantină pericolul este ținut sub control. Boala nu se poate răspândi nici măcar la cei din jur. Jandarmii pazesc locația, iar în situația în care o persoană se simte rău, este imediat testată și preluată cu izoleta în condiții de siguranță. 

Singura solutie este carantina la domiciliu

În cazul în care autoritățile nu reușesc să găsească urgent spații de carantină, se va ajunge în situația ca persoanele care se întorc din străinătate să fie băgate în carantină la domiciliu. Acest lucru ar însemna un real pericol. Se știe că multe persoane nu respectă restricțiile și ca atare se poate ca vasluienii veniți din zone cu risc să se plimbe prin locurile publice până să fie depistați. Este imposibil să fie detașat câte un jandarm la locuința fiecărei persoane aflate în carantină. Toate cele 316 locuri de carantină de la nivelul județului Vaslui s-au ocupat, iar autoritățile sunt nevoite să identifice spații suplimentare. Românii din străinătate continuă să vină acasă, iar cei care se întorc din zonele roșii intră direct în carantină. Românii care se întorc din zonele galbene, intră în izolare la domiciliu.

Citeste in continuare

StiriEst

Vaslui: Niciun caz de coronavirus in ultimele 24 de ore. O persoana a fugit din izolare

Publicat

on

De catre

La nivelul județului Vaslui sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică Vaslui: 3053 de persoane aflate în izolare la domiciliu, 219 persoane izolate la domiciliu în ultimele 24 de ore, au ieșit din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore un număr de 396 persoane, iar în carantină instituționalizată se află în prezent 316 persoane, nicio persoană nu a ieșit din carantină în ultimele 24 de ore, 55 de persoane carantinate în ultimele 24 de ore și 11 cazuri confirmate. Polițiștii vasluieni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale specifice stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale dar și fluidizarea traficului rutier precum și prin escortarea autovehiculelor care tranzitează județul Vaslui cu persoane care părăsesc țara sau urmează să intre în carantină. De asemenea, patrule mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare. În ultimele 24 de ore, 340 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui şi efective ale poliţiei locale au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 2940 de persoane şi peste 980 locaţii de izolare/carantinare precum și 263 de societăți comerciale/PFA.
Au fost aplicate 237 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 386.590 lei, 235 astfel de sancţiuni (în valoare de 367.490 lei) fiind aplicate persoanelor care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Polițiștii au dispus plasarea în carantină instituționalizată, sub pază, pentru următoarele 14 zile, față de o persoană care nu a respectat măsura izolării. Faţă de aceasta a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 lei.

Citeste in continuare

StiriEst

Barbat retinut dupa ce a iesit din casa, dar nu a oprit la filtrul politiei

Publicat

on

De catre

Ministrul Marcel Vela a declarat ca un cetatean a fost retinut pe raza judetului Vaslui pe motiv ca nu a oprit la un filtru de politie pentru a fi verificat cu privire la motivul pentru care a parasit locuinta. Este vorba despre un barbat in varsta de 39 de ani. Acesta a lovit doi politisti care l-au oprit pentru a-i solicita documentul de identitate, conform ordonantelor militare in vigoare. Barbatul a refuzat sa se legitimeze. 

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est