Conecteaza-te cu noi

StiriEst

NESIMTIRE! Medicul oncolog care isi bate joc de bolnavii de cancer. Ba isi da demisia, ba ii trateaza

Publicat

in

Nesimtirea de care dau dovada unii medici nu are limite. Asa se face ca bolnavii au ajuns bataia de joc a unora care in locul actului medical, aleg banul. Nu conteaza ca oamenii mor cu zile, banii sa curga. Este si cazul Cristinei Parau, medic oncolog la Spitalul de Urgenta din Vaslui. In urma cu un an si jumatate, duduia s-a suparat pe spital ca vacarul pe sat. Asa a pus repede botul la vrajeala unei clinici private fantoma din oras si a taiat-o de la stat in privat. Nu i-a pasat ca lasa in urma mii de suflete pe care le condamna practic la moarte. Oferta de la clinica privata parea mai consistenta, in plus madam doctor nici nu trebuia sa munceasca pentru banii pe care ii primea deoarece pe bolnavii de cancer nu ii dau banii afara din casa si nu merg la privat sa se trateze Unde mai punem ca respectiva clinica nici nu detinea aparatura medicala necesara unei sectii de oncologie. Numai ca ce sa vezi, socoteala facuta de Cristina Parau nu a batut cu realitatea. Asa avea duduia sa constate ca e mai bun cascavalul pe care il ofera statul decat leafa din sistemul privat. Si a ales sa revina acolo de unde a plecat. Altfel spus, inchide sectia, deschide sectia, tratam bolnavii de cancer, nu ii mai tratam. Dupa cum se trezeste doamna doctor dimineata sau in functie de ce oferte financiare primeste. Leafa pe care o incaseaza acum de la Spitalul de Urgenta Vaslui este de aproximativ 7.500 de lei, fara garzi. Si asta din cauza ca le-a refuzat atunci cand I s-a propus sa faca de garda la Sectia Interne.  Redeschisa acum, sectia are 20 de paturi, fiind reluate si procedurile de chimioterapie pentru cei 110 pacienti care se trateaza la Vaslui.

Chinul la care au fost supusi bolnavii de cancer

Aproape un an si jumatate, mii de bolnavi de cancer din judetul Vaslui au trait o adevarata drama dupa ce au ramas fara medic care sa le asigure medicatia, fiind obligati sa faca naveta in judetul vecin, la Iasi. Sectia Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui a fost inchisa pe 18 ianuarie 2016, atunci cand medicul Cristina Parau, singurul oncolog al spitalului, si-a anuntat demisia alegand sa lucreze in sistemul privat.  De atunci bolnavii de cancer din judetul Vaslui, aflati in faze grave ale bolii, care aveau nevoie de tratament cu citostatice au fost obligati sa indure nu doar povara bolii, ci si naveta chinuitoare pana la Iasi. Dupa inchiderea Sectiei de Oncologie a spitalului din Vaslui, bolnavii au fost preluati de Institutul Regional de Oncologie din judetul vecin. Initial bolnavilor li s-a asigurat naveta cu un microbuz pus la dispozitie de spital. Ulterior, insa, fiecare bolnav a fost nevoit sa se descurce asa cum au putut. Unii nu au mai avut putere si au abandonat lupta. Altii au mers sa se trateze. Cu trenul, cu microbuzele private sau cu autoturismele unor rude, au reusit sa ajunga la tratament. Multi dintre ei sunt din mediul rural. S-au trezit cu noaptea in cap pentru a ajunge la Vaslui, de unde plecau spre Iasi. Dupa ce ajungea in capital Moldovei, pacientii rebuiau sa astepte alte ore pe holurile Insitutului Oncologic. Primeau perfuzia cu citostatice, se reintorceau seara acasa, sleiti de puteri. „Doctorii oncologi lipsesc si am sotia pe care o duc la Iasi. Vino la Vaslui, de la Vaslui, iar la Iasi am plimbat-o”, spunea sotul unei paciente.

„Pacienti care fac chimioterapie pot avea tulburari dupa tratament. Acestea se trateaza ambulator, este imposibil sa le dam un cadru medical sa ii insoteasca, noi nu putem asigura asa ceva”, declara Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iasi.

Tratamentele la Iasi se terminau la 17.30. Abia atunci, pleacau inapoi spre casa. Un bolnav se plangea ca revine la Vaslui in jurul orei 19.00. De aici, il asteaptau cei 65 de kilometri pana in sat. In total, la Vaslui, sunt peste 7.000 de bolnavi de cancer. “Nu mai puteam rezista asa. Asta nu este viata. SI asa sunt bolnava. Cum sa nu ma pot trata aici la spital. Sa fac naveta pentru citostatice. Este groaznic! Acum a revenit medical, dar cine stie cat o tine, poate pleca iar”, spune Maria Bujor.

Adriana ADAM

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.