StiriEst
Atentie la trichineloza!

Trichineloza este o boala raspandita in intreaga lume fiind determinata de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata.
Omul se infesteaza prin consum de carne de porc, in principal, dar si de cal, nutrie sau vanat (mistret, urs), ce contine larve vii sau chisturi viabile.
La om majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului.
Urmatoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie, precedate sau nu de tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata. Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:
1. Consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
3. Achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate .
4. Taierea clandestina a animalelor
In vederea prevenirii imbolnavirii recomandam populatiei (vezi Figura I):
1. sa achizitioneze animale de la unitati avizate sanitar;
2. a) sa achizitioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar,
b) sa trimita la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie sau din carnea de vanat, in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora;
3. la tocarea carnii de porc/vanat sa foloseasca o masina de tocat, destinata acestei activitati, si curatarea acesteia inainte si dupa folosire, cat si curatarea tuturor suprafetelor si a intrumentelor folosite;
4. sa pregateasca carnea in bucati optime pentru refrigerat (15 cm grosime) si pentru gatit;
5. In timpul gatirii atingerea de 71 grade Celsius in toata masa de carne pentru o perioada indelungata de timp sau pana cand se modifica culoarea carnii din roz in gri;
6. prelucrarea termica a resturilor/maruntaielor/sangelui, provenite de la vanat/porc, care urmeaza sa fie hrana pentru animale.
Atentionam populatia ca procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic.
Adriana ADAM
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Fata de 12 ani din Bogdănești, dată dispărută, a fost găsită. A stat ascunsă cu un tânăr major. Poliția a deschis dosar penal
-
Știri Vasluicu 2 săptămâni in urma
Copaci uscați, pericol mortal pe DN 24A- FOTO
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Toxiinfecție alimentară cu iz de tradiție: copii și adulți la spital, restaurant amendat, organizatorii dau vina pe… „bucatele de acasă”
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Cristina Trăilă (PNL) face turism de stat la Viena, pe vreme de austeritate? Să ne spună Guvernul cine a plătit distracția
-
Știri Vasluicu 2 săptămâni in urma
IPJ Vaslui poate raporta mândru: a confiscat 5 kg de lumânări și 2.300 de lei. Evaziunea, tremură!
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Statul eșuat începe de jos: de la pilele blonde, de la băieții cu bidoane cu motorină și de la “bioloagele” de la Evidența Populației
-
Știri Vasluicu 2 săptămâni in urma
Lovitură de teatru în dosarul Nelu Tătaru: Decizia ÎCCJ aruncă în aer ancheta. Se prăbușește unul dintre cele mai controversate cazuri de corupție din sistemul sanitar
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Centrul de 80 m² din Zorleni – lux din BCA cu preț de vilă: Primărița PSD Paula Hultoană, acuzată că a plătit 171.000 € pe o clădire cât o garsonieră