Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Locul din România unde asistaţii muncesc pe rupte

Publicat

on

Comuna botoşăneană Conceşti este o excepţie la capitolul asistaţi social: 70 de persoane fac muncă în folosul comunităţii, fără să comenteze, pentru că altfel îşi pierd ajutorul social.
Comuna Conceşti se află la peste 70 de kilometri de municipiul Botoşani, în nordul extrem al României, aproape de graniţa cu Ucraina. Este formată din sate de agricultori, în general cu venituri modeste. Conceştiul are în jur de 100 de asistaţi social. Dintre aceştia aproape 30, sunt fie scutiţi din motive medicale, fie sunt prea bătrâni şi au depăşit deja vârsta pensionării. Au mai rămas 70 de oameni apţi din punct de vedere medical şi cu vârste până în 65 de ani.
Cei 70 ştiu regula: nu prestezi ore de muncă în folosul comunităţii, aşa cum prevede legea, deci nu primeşti bani de la stat. Asistaţii, beneficiary ai legii 416 privind venitul minim garantat, sunt folosiţi la săpat şanturi, salubrizare, dezăpezire şi chiar întreţinere drumuri şi trotuare. Autorităţile locale din Conceşti spun că, după ce au pus la muncă pe cei care primesc ajutoare financiare de la Primărie, au ajuns să facă economie la buget.
„Nu există stat degeaba. Dar eu dacă stau degeaba, primesc vreun ban? Cine stă se bucură de odihnă şi atât“, spune Constantin Grosu, viceprimarul comunei Conceşti. Echipele de asistaţi social, spun autorităţile locale, au ajuns să fie deosebit de eficiente şi să scutească bugetul de numeroase cheltuieli inutile. Oamenii sunt chemaţi la muncă conform unui calendar, pe tot timpul anului, dar în special vara şi iarna.

Toţi cei 70 de asistaţi au fost încadraţi, încă de acum un an şi jumătate, de autorităţile locale, în echipe de oameni buni la toate. Echipele au fost organizate şi în funcţie de aptitudinile asistaţilor social, de sex şi de vârstă. Cei mai în vârstă şi femeile sunt însărcinaţi cu treburi mai uşoare, iar cei tineri – cu diferite munci unde necesită forţă. „Am reuşit să-i organizăm. Să avem o evidenţă clară a orelor de muncă, să-i împărţim pe ce ştiu să facă şi ce pot să facă. Tocmai pentru a deveni eficienţi, nu doar să facă acele ore de formă. Că nu ajungem la niciun rezultat aşa. Cu ei ne descurcăm perfect. Îi folosim la trotuate, asfaltare, şanţuri, diferite lucrări de investiţie de mică anvergură, orice este nevoie aici în comună. Sunt o forţă de muncă eficientă asistaţii social, la Conceşti“, spune viceprimarul.
Salubrizare şi deszăpezire
Orele de muncă pe care trebuie să le presteze asistaţii social sunt în aşa fel repartizate încât să fie prinse şi numeroase operaţiuni de curăţenie în cadrul comunei. De exemplu asistaţii social fac salubrizare comunei, în ture, mai ales toamna, când se strâng multe fruze uscate. Totodată, este făcută curăţenia în spaţiile publice ale comunei, în parc şi în jurul şcolilor. Iarna, asistaţii se transformă în echipe pentru deszăpezire. Tot ei sunt trimişi şi la bătrânii sau mame singure, în timpul iernii, pentru a le sparge lemne de foc şi mai ales pentru a le asigura calea de acces prin zăpadă.
Majoritatea asistaţilor din comună se confruntă cu aceeaşi problemă: lipsa locului de muncă. Cel mai mult au de suferit cei ajunşi în pragul pensionării şi care au rămas fără slujbă. În această situaţie este Costică, un bărbat de aproape 65 de ani, care încasează ajutor social de acum un an şi jumătate, de când a rămas fără loc de muncă. „Eu nu mai găsesc acum loc de muncă. Am încercat, dar la vârsta mea nu mă mai primeşte. Aşa că iau ajutor social şi mă prezint la muncă conform programului. Păi nu înţeleg! Cum adică să primeşti bani degeaba? Eu am muncit toată viaţa şi am ştiu atâta, că dacă munceşti, primeşti. Dacă stai, nu primeşti nimic. Păi trebuie să munceşti dacă vrei bani. Aşa, puţini, cum sunt ei. Pentru noi sunt importanţi“, spune Costică.
Alături de el, la deszăpezirea uliţelor lucrează şi Viorica. Deşi are peste 50 de ani, mânuieşte bine lopata şi munceşte cot la cot cu bărbaţii. „Noi mergem acolo unde ne cere. Facem treabă şi acasă, şi pentru Primărie. Aici, la ţară, oamenii îs daţi cu munca. Câte ore am, atâta muncesc, unde-mi spune. Vara – la curăţenie, iarna – la deszăpezire. Bărbaţii mai fac la şanţuri, trotuare, orice le cere. Eu am cinci copii şi am stat să-i cresc, nu am avut serviciu, dar muncesc aici pentru ajutor social“, spune femeia. 
„Am făcut economie la bugetul local“
Regulile aplicate cu stricteţe au fost o lecţie dură, dar folositoare pentru asistaţii social. Cine nu vine să-şi facă orele de muncă pierde ajutorul social. „Cu munca lor, am făcut economie clară la bugetul local. Nu am stat să vedem concret cât înseamnă acest lucru în cifre, dar este evident. Noi avem doar un cantonier şi un gospodar al comunei. Atât. Cu doi oameni, mai ales pe timp de iarnă şi la atâtea lucrări edilitare, eram nevoiţi să angajăm cu bani grei firme care să facă salubrizare şi aşa mai departe. Cu asistaţii social am scutit aceste cheltuieli şi reuşim să ne gospodărim“, spune viceprimarul din Conceşti. adevarul

StiriEst

Spitalul Husi si Ambulanta au primit echipamente de protectie din partea Bisericii

Publicat

on

De catre

Spitalul din Husi si Statia de Ambulanta din  localitate, au primit echipamente de protectie din partea Asociatiei Filantropia a Episcopiei Husilor. Parintele Vladimir Beregoi a mers astazi la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi, acolo unde a donat 27 de perechi de cizme de protectie, 500 de manusi, 400 de masti si 5 saltele antiescare. La Statia de Ambulanta Husi au fost donate 300 de masti de protectie si de bumbac, precum si 400 de manusi. “Este tot mai greu sa gasim aceste echipamente de protectie. Avem comenzi plasate la diversi furnizori, dar nu toate au fost onorate. Asteptam sa primim si restul comenzilor astfel incat sa putem dona echipamente de protectie si la spitalele din Vaslui si Barlad. Suntem alaturi de cadrele medicale si de credinciosi, ne rugam la Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa trecem cu bine peste aceasta incercare”, a declarat parintele Vladimir Beregoi. Cadrele medicale de la Spitalul Municipal Huși au primit zilele trecute si alte echipamente de protecție din partea Episcopiei Hușilor. Măști, mănuși sau dezinfectant, toate aceste lucruri, extrem de necesare, au ajuns la Spitalul Huși. În paralel, Episcopia Hușilor, pregătește săptămânal pachete cu alimente pentru persoanele izolate sau pentru bătrânii singuri. “Oamenii noștri colindă zilnic prin satele județului și împart celor izolați și bătrânilor singuri, alimente și produse de igienă și curățenie sau medicamente. Cu toții se expun pericolului, dar se simt împliniți că îi ajută pe oameni. Suntem alături de credincioși, iar acum, mai mult  ca oricând, le transmit oamenilor să nu își piardă credința, încrederea și speranța”, mai declară părintele Vladimir Beregoi. 

Donații pentru spitale și Serviciul de Ambulanță

După ce a făcut o donație de 20.000 de euro pentru Spitalul de Urgență din Vaslui, Episcopia Hușilor a alocat bani și pentru Spitalul din Bârlad. Suma trimisă în conturile unității sanitare bârlădene de la Episcopia Hușilor și de la prietenii Asociației Filantropia Huși, este de 5.000 de euro. După ce stiriest.ro  a făcut publice nevoile Spitalului de Urgență din Vaslui, Episcopia Hușilor și binefăcătorii săi s-au alăturat firmelor și oamenilor care sprijină spitalele în lupta cu pandemia de coronavirus. Episcopia a donat 20.000 de euro Spitalului de Urgență din Vaslui. Preasfințitul Părinte Ignatie și Părintele Vladimir Beregoi au decis să nu se oprească aici. După ce au dat spre folosință o salvare Serviciului de Ambulanță Vaslui și 5.000 de euro Spitalului Bârlad, reprezentanții Episcopiei pregătesc și alte donații importante și vitale pentru spitalele din județul Vaslui. Toți banii vin de la Episcopia Hușilor și din donațiile oamenilor care ajută periodic instituția. “Până în prezent, s-au făcut donaţii pentru spitalele din județ, iar ele vor continua. Aparatura medicală este de un real folos şi reprezintă o mare binecuvântare de la Dumnezeu. Și oamenii singuri și izolați au nevoir de ajutor. Am văzut cu toții multă durere în ultima perioadă. Episcopia Hușilor încearcă să ajute de fiecare dată. În această perioadă a Postului Mare ar trebui să ne angajăm în a căuta, în orice conjunctură a vieţii noastre, binele, pentru ca în felul acesta să dobândim bunăvoinţa lui Dumnezeu, de care avem atâta nevoie”, a declarat Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. 

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Zece cazuri de coronavirus in Vaslui! Cinci sunt la Barlad, doi la Terapie Intensiva

Publicat

on

De catre

In judetul Vaslui au fost raportate zece cazuri de coronavirus. Toti cei zece pacienti sunt internati in spital. Cinci dintre acestia se afla la Barlad, iar cinci la Iasi, la Spitalul de Boli Infectioase. Dintre pacientii de la Barlad, trei sunt in stare foarte buna, unul este in stare critica la Terapie Intensiva, iar altul in stare critica dar stabila, potrivit medicilor. Primul caz, al vasluincei din Vama Nadlac, internata a Timisoara, a fost declarat vindecat! In spital au ramas astfel zece cazuri, chiar daca autoritatile raporteaza in continuare 11.

Citeste in continuare

StiriEst

Demisii in spitalele din Vaslui! Sase angajati au abandonat lupta

Publicat

on

De catre

Patru asistente și două infirmiere care lucrau la Spitalul de Urgență “ Elena Beldiman” din Bârlad și-au dat demisia din funcție. Șase angajate ale spitalului bârlădean și-au dat demisia și nu au mai venit la muncă de teama îmbolnăvirii sau a transmiterii virusului celor de acasă. După ce și-au înaintat demisia, acestea nu s-au mai prezentat la muncă. Până pe 30 martie conform raportărilor către INSP din teritoriu, în prezent, în țara noastră au fost înregistrate un număr 285 cadre medicale infectate cu noul corinavirus, după cum urmează:

91 medici,

90 asistenți medicali, 26 infirmiere, 

8 ingrijitoare, 

70 Personal auxiliar

Distribuție pe județe

Arad – Total 16 

(5 Medici, 3 Asistente, 8 Personal auxiliar)

București – Total 45 

(14 Medici, 11 Asistente, 5 Infirmiere, 15 Personal auxiliar)

 Botoșani –Total 1 

(1 Medic)

Cluj –Total 2 

(2 Personal auxiliar)

Constanța –Total 1 

(1 Asistent)

Covasna –Total 6 

(5 Medici, 1 Asistent)

Galați –Total 4 

(3 Medici, 1 Personal auxiliar)

Hunedoara –Total 15 

(13 Medici, 1 Îngrijitoare, 1 Personal Auxiliar)

Iași –Total 3 

(2 Medici, 1 Asistent) 

Neamț –Total 7 

(2 Medici, 3 Asistenți, 1 Infirmiere, 1 Persoanl Auxiliar)

Suceava –Total 181 

(43 Medici, 70 Asistente, 20 Infirmiere, 7 Îngrijitoare, 41 Personal auxiliar)

Timiș –Total 2 

(1 Medic, 1 Personal auxiliar)

Vrancea –Total 2 

(2 Medici)

Citeste in continuare

StiriEst

Un primar interzice consumul de alcool la magazinele si barurile din comuna

Publicat

on

De catre

Primarul comunei Ştefan cel Mare, Mihai Moraru, a anunțat pe rețelele de socializare că va lua cele mai dure măsuri împotriva patronilor de magazine care vor vinde băuturi alcoolice „la pahar“ în timpul situaţiei de urgenţă. Edilul a precizat că în continuare se vinde și se consumă băuturi alcoolice în crâșmele și magazinele din sat, situaţii semnalate de consăteni.

Acesta îi avertizează pe cei care încalcă legea în plină pandemie coronavirus că va lua cele mai drastice măsuri, mergând până la retragerea autorizației de funcţionare. Primarul Moraru îi îndeamnă pe săteni să îi pozeze pe consumatorii prinşi cu paharul de băutură în mână, în incinta magazinelor, şi să-i livreze fotografiile pentru a lua măsurile necesare. ”Având în vedere evoluția răspândirii virusului COVID-19, cât și neglijarea respectării instrucțiunilor transmise de autorități, avertizăm toți agenții economici din comuna Ștefan cel Mare să nu mai servească băuturi la pahar, cât și la sticlă în incinta magazinelor, să nu permită staționarea clienților, atât în interior, cât și în exteriorul acestora, decât pentru stricta aprovizionare. Pentru cei care nu vor respecta instrucțiunile, primăria va retrage autorizația de funcționare, va amenda unitatea respectivă, mergându-se până la inchiderea desfășurării activității, pentru cazurile dovedite cu martori /poze”, a scris primarul comunei Ștefan cel Mare pe pagina de facebook a instituției.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Un jandarm a gasit un portofel plin cu bani pe care l-a restituit

Publicat

on

De catre

Plutonierul major Sorin Tarciniu, din cadrul Detaşamentului 3 Jandarmi Bârlad, care în data de 1 aprilie 2020, aflându-se în misiune de patrulare în zona Centrului de Carantină din municipiul Bârlad, a observat pe stradă un portofel. Subofiţerul s-a deplasat la domiciliul proprietarului de drept şi i-a restituit portofelul, acesta din urmă declarând că probabil i-a căzut din buzunar când s-a urcat în maşină. În portofel se afla o sumă importantă de bani, carduri bancare dar şi documentele personale ale celui în cauză. Plutonierul major Sorin Tarciniu este angajat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui din anul 2000 şi este acelaşi subofiţer care în luna noiembrie a anului trecut, în timp ce se afla într-o misiune de punere în aplicare a mandatelor de aducere, în trenul InterRegio Timisoara București, a observat un bărbat care, profitând de neatenția și starea de oboseală a unei călătoare, i-a sustras geanta și a luat-o la fugă pe coridorul trenului. Subofiţerul l-a imobilizat pe cel in cauză și l-a predat unei patrule de poliție în gara Roșiori returnând geanta care conținea documentele personale, suma de 2000 de lei și 2 telefoane mobile persoanei vătămate.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est