Conecteaza-te cu noi

StiriEst

FOTO Continua jaful la Protectia Copilului! Armeanu foloseste masina institutiei desi este in concediu medical

Publicat

in

La Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, continua jaful din banul public. Actualul director, Ioan Buruiana pastoreste si gireaza furtul zilnic, iar fostul director, Ionel Armeanu, desi este in concediu medical, trage cat mai poate de la institutia care a fost praduita ani de zile. Asa se face ca Armeanu nu mai da pe la munca, dar foloseste zilnic masina institutiei. Tot de la Directia pentru Protectia Copilului Vaslui ia si banii pentru combustibilul necesar plimbarilor sale. Reporterii STIRIEST l-au surprins pe Armeanu la cumparaturi in Dedeman. Conducea masina institutiei! S-a plimbat initial pe la Barlad pe la centrele sociale din zona, apoi a revenit la Vaslui. A cumparat flori, dar a facut si alte cumparaturi. Angajatii DGASPC Vaslui sustin ca Armeanu are la dispozitie Dusterul institutiei chiar daca se afla intr-un prelungit concediu medical.
În locul lui Ionel Armeanu, despre care se zvoneste ca s-ar pregati de pensionare, mai ales de cand s-a depistat risipa banilor publici, sefia îDGASPC Vaslui a fost preluata de nimeni altul decât Ioan Buruiană. Cine este domnul Buruiană?! Este chiar directorul general adjunct economic-administrativ al instituiţiei, primul răspunzător pentru haosul şi batjocura bugetului instituiţiei, descoperite de Camera de Conturi Vaslui. Altfel spus, in loc sa fie tras la raspundere pentru tonele de benzină şi motorină, consumate fără justificare, pentru cazările de lux, decontate din banii bieţilor copii orfani, pentru contractele fragmentate în contra legii şi date preferenţial unei firme-prietene, dar şi alte asemenea făradelegi, Buruiana a fost promovat.
Asa se mentine funcţional mecanismul de scurgere a banilor publici de la “Protecţia Copilului”. Ioan Buruiană este personajul care ani la randul a avut la discretie banii judetului. In timp ce in caminele sociale batranii si orfanii abia supravietuiesc, Buruiana incaseaza in fiecare luna o leafa de 10.200 lei brut, cea mai mare din institutie.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Paguba de 25 de miliarde de lei vechi. Sotia fostului director al Curtii de Conturi este sefa Serviciului de aprovizionare de la DASPC. Vasile Popa a aprobat jaful!

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, cel mai mare angajator al judetului, a inghitit ani la randul sume importante de bani din bugetul Consiliului Judetean. Cu toate acestea banii nu au fost niciodata suficienti. Cu cat se alocau mai multe fonduri, cu atat s-a cheltuit mai mult. “Este un judet cu multiple probleme sociale”, declarau la unison sefii judetului. Nimeni nu si-a pus problema ca undeva se sifoneaza banii. Dupa ani intregi de praduiala, un control facut pe bune de inspectorii Curtii de Conturi, vine sa ne arate ca toate suspiciunile sunt adevarate. Cei peste 2.500 de angajati ai DASPC, inclusiv asistentii maternali, nu si-au incasat salariile de doua luni de zile. “Subfinantarea sistemului este de vina”,  s-au grabit sa spuna sefii institutiei. In realitate insa lucrurile stau cu totul altfel.
Vreme de mai bine de zece ani de zile, DASPC Vaslui nu a avut parte de niciun control ca la carte al inspectorilor de la Curtea de Conturi. A avut grija sa protejeze jaful din bani publici, fostul director al Curtii de Conturi Vaslui, Vasile Popa, un alt lingau al PSD personaj servil al directorilor de institutii vasluiene. Sotia lui Vasile Poapa este angajata la DGASPC pe functia de sef al serviciului de aprovizionare. Altfel spus, nimeni nu a avut curajul pana de curand sa o deranjeze pe doamna care avea pe mana o buna parte din banii publici. Cum Vasile Popa nu mai este sef la Curtea de Conturi, Directia de Asistenta Sociala nu a mai beneficiat de protectie din partea organelor de control. Un audit financiar care vizeaza activitatea DASPC pe intregul an 2016, vine sa ne arate un jaf de proportii din banii statului. Vorbim de o suma uriasa, in valoare de 2.500.000 lei, un prejudiciu produs bugetului de stat prin cheltuirea haotica a fondurilor publice.  Banii urmeaza a fi recuperati, in caz contrar Camera de Conturi avertizând DGASPC ca va formula plângere penala. Imediat dupa intocmirea acestui raport, Ionel Armeanu a intrat in concediu medical.

Un centru nefunctional a inghitit aproape doua milioane de lei
Potrivit raportului Curti de Conturi, cel mai mare prejudiciu, in valoare de aproape doua milioane de lei, a fost descoperit in cazul modernizarii unui centru de plasament din subordinea DGASPC Vaslui, ”Elena Farago” Bârlad. Culmea, respectivul centru este nefunctional. “Lucrarile au fost contractate prin achizitie directa cu un singur furnizor, echipa de audit constatând ca pentru aceste investitii a fost divizata valoarea contractelor, contrar normelor privind achizitile, aplicabile in 2015 si 2016, respectiv OUG 34/2006”, se mentionaza in raportul Curtii de Conturi. Si asta nu este tot. Jaful a continuat, iar sefii DASPC au consumat in mod nejustificat mii de tone de combustibil. Toate astea in timp ce asistentii sociali ai institutiei s-au plans frecvent ca nu au cu ce sa se deplaseze la cazuri in judet. 326.000 de lei este valoarea bonurilor de combustibil pentru care nu s-a gasit justificare. Având in vedere neregulile sesizate, reprezentantii Camerei de Conturi au extins verificarile si pentru anii 2014 si 2015. La finalul anului 2016, s-au identificat 870 de bonuri (50 lei valoarea unui bon n.r.) date in plus in consum in contabilitate fata de alimentarile pe masini, fara justificare si o diferenta de 5.651 bonuri intre stocul din contabilitate si stocul din casierie.
Montarea si intretinerea aparatelor de aer conditionat, mai scumpe decat aparatele in sine
DASPC Vaslui a cumparat o serie de aparate de aer conditionat. Potrivit raportului Curtii de Conturi, la un aparat de aer conditionat achizitionat cu 2.179 de lei, manopera a costat 3.457 de lei, iar la un alt aparat cumparat cu 1.036 lei, manopera s-a ridicat la 1.709 lei. In cazul altor lucrari, DGASPC Vaslui a achitat integral valorile, fara ca investititiile sa fie finalizate. Spre exemplu, pentru montarea de panouri solare de la centrul Giurcani s-au achitat 39.720 lei. In urma inspectiei pe teren, inspectorii Curtii de Conturi au descoperit doar doua panouri solare cu o dimensiune de sub 10 metri patrati.  Din verificarea devizului aferent facturii ‪7116964‬/25.02.2016 ”Montaj panou solar Centrul Giurcani”, se observa ca la pozitia 59, din devizul aferent pentru montarea panourilor care apare inscris la cantitatea executata 78 de zeci de metri patrati, dar suprafata celor doua panouri este mult mai mica având sub 10 mp, ceea ce arata modul formal in care s-a facut certificarea exactitatii sumelor de plata.
Plati facute pentru placarea imaginara cu gresie a unui centru
Pentru centrul de la Bogesti, DGASPC a platit 61.817 lei pentru placarea cu gresie a cladirii. In urma inspectiei din teren, inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca din totalul de 240 mp gresie ce trebuia montata, serviciile fiind achitate integral, au fost montati doar 40 de mp.
Linia fierbinte la DASPC. Sute de telefoane de serviciu, costuri uriase la abonamente
DGASPC Vaslui detine 382 de abonamente mobile si 51 numere de telefon fix. Potrivit Curtii de Conturi , in 2016 s-au inregistrat depasiri de aproape 30.000 de lei pentru servicii care nu aveau legatura cu activitatea institutiei: SMS-uri in retele de divertisment, apeluri si SMS-uri internationale, apeluri si servicii roaming utilizate de angajati care nu au efectuat deplasari externe sau au atributii pe pe proiecte de colaborare etc. De asemenea, inspectorii de control au descoperit ca in anul 2016 au fost achizitionate telefoane mobile si echipamente pentru care s-au achitat fara justificare valori mari, de peste 2.100 lei/telefon, in conditiile in care au fost utilizate si punctele de fidelizare acumulate din derularea contractelor. Astfel, in 2016 s-au cumparat trei telefoane Samsung Galaxy S7, un Iphone SE, doua Ipad-uri, si alte trei smartphonuri, pentru care s-au platit 12.000 lei.
”Din discutiile purtate de echipa de audit cu conducerea entitatii nu a rezultat necesitatea in derularea activitatii a achizitionarii acestor tipuri de telefoane si au pus in evidenta modul ineficient si neeconomic in care conducerea entitatii a urmarit utilizarea fondurilor publice. Cauza abaterii o constituie managementul defectuos in incheierea si derularea contractelor de achizitii si nerespectarea in gestionarea fondurilor publice a principiilor de economicitate, eficienta si eficacitate”, raport Camera de Conturi Vaslui
Studii platite pentru lipitorii de afise, angajati la stat
In timp ce mii de familii din judet se chinuie sa isi trimita copiii la studii, iar altii abandoneaza scoala din cauza lipsei banilor, taitorii de frunze la caini din biorurile DASPC, au facut studii universitare de masterat pe banii institutiei. In 2014 si 2015, s-au decondatat peste 28.000 lei  in vederea achitarii taxelor de scolarizare de masterat pentru 20 de functionari ai DGASPC Vaslui. Subalternii lui Armeanu, dar si seful lor, s-au plimbat prin tara si prin strainatate ocazie cu care s-au cazat la hoteluri scumpe. Curtea de Conturi a constatat nereguli in cazul decontarii cheltuielilor de cazare pentru angajatii care au efectuat deplasari in interes de serviciu. Astfel, s-au decontat cazari la hoteluri de 4 stele, in valoare de peste 26.000 lei, in conditiile in care, potrivit legii in astfel de situatii se deconteaza numai 50% din valoarea tarifului.
Adriana ADAM

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.