Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Bataie de joc! Primaria Husi aduce cetatenii la sapa de lemn

Publicat

in

Invocând necesitatea  indexării impozitelor și taxelor locale cu rata inflației de 1,3% pe anul 2017, la propunerea primarului Ioan Ciupilan și cu sprijinul  majorității consilierilor PSD&PMP, începând cu anul 2019, s-au majorat aberant o bună parte din impozitele și taxele locale deși, unele din ele au fost majorate și pentru anul 2018. Astfel, de anul viitor, hușenii  vor plăti cu 39% mai mult la impozitul pe  locuințe, în cazul persoanelor fizice și cu peste 100% impozitul pe clădirile rezidentiale ale persoanelor juridice, cu 50% mai mult la impozitele și taxele pe terenurile cu construcții amplasate în intravilan, față de anul 2018. S-a aplicat majorarea cu rata inflației  și la taxa de salubrizare, deși aceasta a fost practic dublată în anul 2018. S-au majorat de asemenea toate taxele aferente serviciilor funerare, rămânând la nivelul anului actual doar taxele pentru concesionarea unui loc de înhumare.  S-au majorat cu rata inflației și taxele de la piață (Centrul Public de Desfacere) deși,  și acestea au fost majorate cu cel puțin 16% pentru anul 2018 (spunem cel puțin, deoarece  unele taxe la piată, au crescut în anul 2018 cu peste 70% față de anul 2017).
  Fără a aborda o atitudine politicianistă, precizăm că putem înțelege necesitatea indexării cu rata inflației a impozitelor și taxelor locale, pentru că este un lucru firesc  dar, nu înțelegem excesele acestor majorări, mai cu seamă că, aceste majorări depășesc cu mult orice rată a inflației din ultimii 8 ani iar pentru anul 2018 unele taxe au fost  deja majorate cu mult peste rata inflației dar, nivelul de trai al hușenilor, plătitori de taxe și imozite, nu a crescut în aceiași proprție. Măsura acestor majorări aberante, o dă însăși faptul că, pe lângă consilierii PNL, s-au opus aprobării acestui Proiect de Hotărâre și vreo doi consilieri PSD.  
    Putem înțelege, până la un anumit punct si celelalte argumente invocate : asigurarea finanțării cheltuielilor publice locale;  necesitatea asigurării de servicii publice de calitate pentru locuitorii municipiului Huși; necesitatea sustenabilității strategiei de dezvoltare a municipiului Huși, precum și alte criterii de natură economică, socială, determinate de necesitățile bugetului local (exploatarea eficientă a patrimoniului imobiliar construit). Spunem ”până la un anumit punct” deoarece, între aceste argumente invocare și realitatea concretă, este o diferență foarte mare.
    Și ne referim în mod deosebit la, cât de ”eficient” este exploatat patrimoniul imobiliar construit, cât de ridicat este nivelul calității serviciilor publice, în cazul unor salariați cu responsabilități și cum sunt date spre închiriere sau în folosință aproape gratuită, o bună parte din spațiile publice, dar, mai ales cum sunt tolerate anumite persoane să le folosească  ani în șir, fără a plăti nimic la bugetul local. Cu precizări suplimentare pe această temă, vom reveni pe larg, într-un alt comunicat de presă.
 Da, suntem de acord să crească veniturile bugetului local și calitatea serviciilor publice oferite cetățenilor, dar, înainte de a crește impozitele și taxele, fiecare salariat plătit din bani publici, să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu cu simț de răspunde, șă fie incasate chiriile și concesiunile de pe spațiile și terenurile  primăriei, corect și la timp, conform prevederilor contractuale, să fie stabilită o redevență corectă asupra patrimoniului dat spre administrare societăților comerciale de interes public local, nu în bătaie de joc  ca acum, să fie încasate dividendele cuvenite bugetului local, de la aceleași societăți comerciale care folosesc patrimonial public, să fie încasate cotele parte din chiriile spațiilor publice închiriate  și date in administrarea altor instituții publice (deficiențe constatate de Curtea de Conturi) Și după ce toate aceste obiective sunt atinse, atunci pot fi majorate și imozitele și taxele locale. Dar la noi s-au majorat salariile, (eventual se mai mărește și schema de personal că, multă lume vrea să lucreze la stat pe salarii mari și pe stat degeaba) fără să crească nivelul responsabilității și a răspunderii salariaților din administrația publică locală, iar în acest sens avem exemple nenumărate de proiecte de hotărâre greșite, cu multe erori materiale, cu treceri de active din domeniul public în cel privat fără o corectă și coerentă argumentare, cu alocări de bani fără o justă fundamentare, cu vânzări terenuri la ”licitație” sub valoarea lor de inventor, ș.a.m.d.). 
E adevărat, domnul primar a lipsit de la această ședință și nu ne-a onorat cu explicațiile sale dar, după elanul unor salariați din executiv, în a susține și argumenta necesitatea acestor majorări, este lesne de înțeles că toate creșterile salariale de care beneficiază, s-au făcut pe buzunarul cetățenilor (fie ei persoane fizice sau juridice).   Ei, cu așa ceva, nu putem fi de accord!  Nu putem accepta indiferența și nepăsarea unor salariați din sistemul administrației publice locale în a-și face treaba corect și eficace, nu putem accepta ca astfel de oameni să fie plătiți prin împovărarea cetățenilor cu taxe și impozite din ce în ce mai mari, de la an la an, doar pentru că slujesc umil un grup de interese.
Din acest motiv cerem în numele cetățenilor plătitori de taxe și impozite, afișarea publică, pe pagina oficială a primăriei, a fișei postului fiecărui salariat, în cadrul compartimentului  în care lucrează. De asemenea, revenim în mod public și la solicitarea respectării prevederilor legale în vigoare, privind afișarea corectă a  salariilor și indemnizațiilor  aferente tuturor celor plătiți din bani publici. Poate așa, vom avea venituri mai mari la bugetul local, printr-o colectare corectă a lor, vom reuși să cheltuim mai eficient banii și vom responsabiliza mai mult pe toți salariații din administrația publică locală. O conducere responsabilă și eficientă a unei cetăți, în interesul cetățenilor, se face în primul rând prin eficientizarea aparatului administrativ, nu prin împovărarea și sufocarea cetățenilor corecți, cu taxe și imozite crescute aberant, de la an la an.
Preşedintele PNL Huşi,
Alexandru Nechifor

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.