Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Reputatul lingvist Gheorghe Ivănescu , omagiat la Vutcani

Publicat

in

Lingvistul Gheorghe Ivănescu, cunoscut pentru lucrările şi studiile de referinţă în domeniu, a fost comemorat, joi, în comuna natală, Vutcani, în cadrul unui simpozion intitulat „Sărbătorind Centenarul Unirii, omagiem personalităţi de renume”. Printre invitaţi s-au numărat reputaţi dascăli şi oameni de cultură, personalităţi locale, oameni născuţi în comuna Vutcani şi care acum activează în diverse domenii, făcând cinste locurilor din care au plecat.
„În an al Centenarului Marii Uniri, am gândit că avem datoria să onorăm personalităţle acestor meleaguri şi sa le aducem un gând frumos, deşi istoria le-a asezat deja acolo unde le este binemeritatul loc. Istoria o fac oamenii iluştri, iar datoria noastră este să le cinstim numele, să le păstrăm vie memoria şi, ca vrednici urmaşi ai lor, să ne amintim mereu că din aceste frumoase locuri s-au ridicat adevărate embleme ale culturii şi ştiinţei româneşti – personalităţi marcante ale neamului nostru. Mărturisesc cu emoţie că una dintre marile mele dorinţe este aceea ca dintre tinerii născuţi pe plaiuri vutcănene să se ridice alte şi alte valori, oameni care sa aibă un cuvânt de spus, care sa ducă mai departe tradiţia frumoasă a acestor locuri şi care să facă cunoscut în ţară şi în lume numele comunei noastre.
Pentru asta, oameni speciali – dascalii elevilor de azi, muncesc cu daruire, sadind in sufletele si in mintile copiilor nostri dragostea de cunoastere.
Cine spune ca la sate nu se face scoala adevarata, greseste. De aici, din pamânturile batatorite ale satului romanesc s-au ridicat si vor continua sa se ridice oameni remarcabili, curati si demni. Pe cei care au fost, sa-i cinstim si sa-i pomenim, iar pe cei ce vor veni, sa-i sustinem si sa-i crestem frumos, pentru ca despre ei sa se vorbeasca peste ani si ani!”, a spus primarul comunei Vutcani, Silviana Bahrim. Autor al volumului Istoria Limbii Române, lucrare de referinţă în domeniul lingvisticii româneşti, profesorul universitar Gheorghe Ivănescu este cel mai reprezentativ savant şi om de cultură din comuna Vutcani.

„Proiecte contemporane moderne se hrănesc din sugestiile şi ideile lucrărilor şi studiilor lui Gheorghe Ivănescu. Era ataşat de graiul din comuna sa natală, era ataşat de oamenii din Vutcani. Avea o erudiţie şi o forţă inegalabilă de a pătrunde spre amănuntele semnificative. Era un om dificil, care spunea tuturor lucrurilor pe nume, un om care lăuda foarte rar, aproape niciodată, când avea în faţă o lucrare. Arăta mereu ce trebuie îndreptat şi făcea la fel cu cei tineri sau cu cei care aveau experienţă. (…) În toată această critică avea o modalitate specifică, intuitivă, de a te stimula să mergi înainte cu cercetarea”, a declarat dr. Cristina Florescu, lingvist şi cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide” Iaşi.
Fostă elevă a profesorului Gheorghe Ivănescu, Cristina Florescu a afirmat că dacă ar fi printre noi, reputatul lingvist ar critica excesul de „englezisme” din limba vorbită în zilele noastre, dar, ulterior, ar spune, aşa cum a făcut-o de fiecare dată, că „româna îşi va păstra identitatea şi va suporta acest fenomen, aşa cum a suportat de-a lungul timpului valul de turcisme, de franţuzisme sau de slavisme”.
„Îmi vin în minte cuvintele care se folosec foarte des în ultimul timp: „Se întorc valorile acasă”. Mă gândesc că pentru orice locuitor al comunei Vutcani, indiferent de condiţie socială, de vârstă, de studii, gândul că obârşia marelui lingvist este această comunitate, este un argument în plus că putem gândi, munci şi trăi frumos. Cu această convingere vin pentru prima dată la Vutcani, gândind că un spirit al locului a animat şi animă pentru totdeauna pe cei care simt şi trăiesc româneşte. Pentru mine, Gheorghe Ivănescu este lingvistul care a pus la temelia cercetării îndelungate, ideea că limba ne defineşte identitatea, indiferent că a avut în vedere limba română veche, modernizarea limbii române, limba literaturii artistice şi dinamica limbii duce la o dinamică a gândirii şi simţirii noastre”, a declarat conf. Univ.dr. Ecaterina Creţu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Pe lângă omagierea profesorului Gheorghe Ivănescu, în cadrul acţiunii organizate de Primăria Vutcani au fost comemoraţi eropii care s-au jertfit pentru Unire şi a avut loc o lansare de carte a ec. Costin Colea. Activitatea a fost moderată de prof. Violeta Muscă.
Sorin SAIZU

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.