Conecteaza-te cu noi

StiriEst

A reabilitat calea ferată pentru Mocăniță, iar acum statul a depus o plângere pe numele său

Publicat

in

Un austriac a reabilitat calea ferată pentru Mocăniță unul dintre brandurile Bucovinei. Autorităţile române au depus o plângere penală pe numele austriacului care deţine trenul şi îl acuză că a modificat fără să aibă avizele necesare o porţiune de cale ferată, pe unde circulă ”Mocăniţa”. Acuzatul se apără şi spune că a avut susţinerea primăriei din localitate.

Mocăniţa din Bucovina face zilnic 24 de kilometri, dus-întors, de la Moldoviţa până în localitatea Argel din judetul Suceava.
Proprietarul trenului a închiriat gara din Moldoviţa de la CFR, gara care nu mai era folosită de aproape zece ani. Cetateanul austriac a investit 50.000 de euro pentru renovarea ei şi a deschis un muzeu cu trenuri vechi. Pe o porţiune de 500 de metri de cale ferată însă, Mocăniţa nu încăpea. Aşa că austriacul a reabilitat singur şinele. A avut un aviz de la primărie, care deţine terenul pe care este construită calea ferată, aflată în proprietatea CFR. Cei de la Compania Națională de Căi Ferate şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii îl acuza insa pe investitor de distrugere şi considera că este autorul unei construcţii ilegale pentru că nu le-a cerut acordul.
Autoritatile din Suceava sustin ca numărul turiştilor în zona s-a triplat în ultimii ani tocmai pentru că a reapărut în zona Mocăniţa. Până la rezolvarea plângerii penale, traseul a fost modificat. Trenul nu mai porneşte din gara Moldoviţa, ci dintr-una de marfă, situată la 500 de metri distanţă.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.