CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Acasa la Preasfintitul Ignatie! “L-am invatat sa se poarte bine cu oamenii!

Publicat

in


De undeva din Harghita, dintr-un sat mic, a plecat candva un om mare. Dupa fapta, nu dupa vorba. A primit la botez numele de Ilie, a devenit peste ani Preasfintitul Ignatie si duce cu el reputatia de a fi supraom. Asa il numesc localnicii din Bilbor care si astazi regreta ca Iliuta al lor nu a revenit preot in sat. Supraom? Deloc, ne spune el, doar respecta o porunca suprema lasata de Dumezeu: Sa iti iubesti aproapele! Aceasta iubire a pus stapanire pe el inca din copilarie, atunci cand statea noaptea la povesti cu bunicul care ii soptea adesea Tatal nostru. Preasfintitul Ignatie s-a nascut la 7 iulie 1976, in Bilbor, judetul Harghita. Un loc mirific, un loc in care am intalnit oameni unici. Bilbor este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume din judetul Harghita, Transilvania, Romania. Asezarea se afla in mijlocul unei intinse paduri de conifere, fiind cea mai bogata asezare din judet in privinta izvoarelor de apa minerala. Si-a castigat renumele de a fi cel mai nepoluat loc din Romania. Bilborul e singura comuna din Harghita cu populatie integral romaneasca. Doua sate – Bilbor si Rachitis – si vreo 3.000 de suflete. De jur-imprejur, numai munti – Giurgeu, Calimani, Bistritei. Fiul lui Gheorghe si al Anei, Preasfintitul Ignatie a absolvit Scoala Generala in comuna natala, in anul 1991. 27 de ani au trecut de atunci si dupa cum arata viata lui nicio zi pare ca nu se scurge fara ca divinitatea sa-i dea un semn ca il secondeaza in tot ce face. De mic a avut o dragoste aparte pentru credinta si pentru Dumnezeu. “A primit de acasa o educatie in sensul acesta, dar si ceva din interiorul sau l-a determinat sa aleaga aceasta cale. Asta a fost dorinta lui. Initial a mers la Liceul Toplita, a urmat acolo un an de cursuri, dar a renuntat. Dorinta lui era sa merga la Seminarul Teologic. De mic copil era prezent la biserica si la manastiri. Il luam cu noi de fiecare data. Dragostea aceasta a lui pentru credinta este un dar de la Dumnezeu”, povesteste Ilie Trif, primarul din Bilbor. In timp legatura dintre el si Dumnezeu avea sa devina tot mai puternica. Ai fi tentat sa spui ca intre Preasfintitul Ignatie si Dumnezeu exista o linie de comunicare directa. Cum sa explici altfel ca peste tot pe unde merge, oamenii il asteapta cu drag si vin adesea de la sute sau mii de kilometrii departare. Ilie, Nicoleta si Nicu, sunt tripletii familiei Trif. Mai au doi frati mai mari.

Bunicul l-a sfatuit sa se faca preot
La varsta de zece ani, Ilie a ramas orfan de tata, dar Dumnezeu l-a intarit si nu s-a lasat doborat de durere. A fost constient ca trebuie sa isi sprijine mama. Asemenea unui adult, a ajutat-o in gospodarie, dar nu a neglijat o secunda cartea. Ana Trif isi aminteste ca nu a suparat-o niciodata. Avea timp si pentru invatatura, dar si pentru munca. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Eminescu” din Toplita, judetul Harghita (1991-1992), ale Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan” Alba Iulia (1992-1997) si ale Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia (1997-2001). Initial s-a inscris la un liceu din Toplita, dar dupa un an a renuntat. “A venit si mi-a spus ca el merge la teologie si ca vrea sa iau legatura cu parintele sa il pregateasca. Daca el si-a dorit lucrul acesta, eu i-am respectat decizia. A dat examen si a intrat cu zece. Nu mi-a spus niciodata in copilarie ca vrea sa urmeze calea aceasta. Atunci cand era mic avea discutii cu tatal meu pe care il intreba ce scoala sa urmeze. Bunicul a fost cel care l-a sfatuit sa se faca preot. Nu lipsea niciodata de la biserica, iar in vacante mergea pe la toate manastirile. M-a ajutat foarte mult, era mereu alaturi de fratii sai gata sa imi sara in ajutor. Se ducea la coasa, avea grija de animale. Am avut mare noroc cu el si cei doi frati. Niciodata nu m-a suparat, unde il trimiteam, acolo se ducea. Stie sa munceasca, nu ii este rusine de munca. Avea grija de vite, dar si invata. Eu nu l-am ajutat la carte, el singur s-a descurcat. Cand a plecat la scoala am trait cu speranta ca se va intoarce preot in sat”, spune mama Preasfintitului.
Plange acum, a plans si cand a plecat la scoala, dar si cand a aflat ca fiul ei este un om mare. Sunt lacrimi de bucurie, sunt lacrimile unei mame mandre ca Iliuta al ei este iubit de atatia credinciosi pe care ii ajuta si pentru care se roaga in fiecare sedunda la Dumnezeu.

“Noi cei din Bilbor suntem mai aproape de soare si mai aproape de Dumnezeu”

Ilie Trif a terminat scoala, dar nu a revenit in Bilbor chiar daca biserica din sat il asteapta si azi. O constructie impresionanta, o biserica frumoasa cum foarte rar intalnesti intr-o zona rurala. In altar, la loc de cinste, sta poza Preasfintitului. La fiecare sarbatoare biserica se umple de oameni. Sunt credinciosii din Bilbor care se mandresc cu Ilie al lor. Primarul din Bilbor a inteles care este dorinta oamenilor si a pus umarul la investitii. A construit ajutat si de preotul din sat un praznicar si o casa mortuara. Cimitirul din Bilbor arata ca un adevarat muzeu. Toate mormintele sunt ingrijite, semn ca oamenii sunt gospodari. Edilul Ilie Trif a avut grija ca in sat sa fie de toate: scoala, dispensar, cabinet stomatologic, camin cultural, serviciu de ambulanta, locuinte pentru medici si pentru profesori. Drumurile sunt toate asfaltate, iar numarul beneficiarilor de ajutor social este egal cu zero. “Comuna noastra este localitatea situata la cea mai mare altitudine din judet (vatra cuprinsa intre 900-1050 m altitudine). Ne numaram printre asezarile de altitudine ale Romaniei. Astfel avem doua avantaje: suntem mai aproape de soare si mai aproape de Dumnezeu”, declara primarul Ilie Trif.


“Degaja la ore din priviri o intelepciune, te urmarea cu privirea in permanenta ”
In Bilbor l-am intalnit si pe Vasile Stan, cel care i-a fost profesor Preafintitului Ignatie. Se abtine cu greu sa nu planga atunci cand vorbeste despre elevul care isi fermeca dascalii. De la Vasile Stan am aflat cat de frumoasa a fost copilaria celui care peste ani avea sa ajunga Episcop, dar si cat de atasat era Ilie Trif de bunicul sau. “Este pentru noi o personalitate. Imi amintesc ca era un elev eminent. El degaja la ore din priviri o intelepciune, o aureola de logica. Statea in prima banca, te urmarea cu privirea in permanenta. Spre studii el a fost indemnat de mama, bunica si de bunicul Vasile care era un carturar deosebit, un om citit. Stia in perioada sfarsitului de secol XX toate evenimentele, toata desfasurarea vietii la nivelul tarii, a judetului, a regiunii. Preasfintitul Ignatie a invatat de la bunicul sau multe lucruri. Cu el a inceput sa calatoareasca pe munte. De la el a invatat si a descoperit noptile cu stele de argint. Stand de vorba in fata colibei unde mergeau la vite in munte. Tot de la bunicul alaturi de care dormea pe priciuri la stana, a descoperit ochiul prietenos al focului din vatra colibei. Povestile despre zane sau legende le-a auzit, de asemenea, de la bunicul sau care i-a povestiti si cum s-a intemeia acest sat. Imi aduc aminte ca la orele de dirigentie Ilie ne amintea ca stie de la buniciul anumite lucruri. Era smerit, cred ca a mostenit de la mama sa elementul de credinta profunda. Erau o familie care frecventa biserica. Aici in Bilbor a descoperit padurile si fosnetul brazilor si cantecul melodios al naturii. Eu sunt mandru pentru ca avem acest copil, un om format in credinta ortodoxa. Ii doresc la multi ani, sa fie sanatos, sa nu uite de unde a plecat si sa stie ca langa el suntem noi cei care au pus o farama in aureola sa de educatie”, povesteste cu lacrimi in ochi profesorul Vasile Stan, fostul director al scolii din Bilbor.

Parintele Dumitru Apostol, un inger pazitor
Parintele Dumitru Apostol de la Biserica Bilbor a fost pentru copilul si adolescentul Ilie Trif un inger pazitor. Fiind mereu prezent la slujbe in zilele de duminica, dar si la restul sarbatorilor, Preasfintitul Ignatie s-a atasat de preotul care de altfel l-a si pregatit pentru admiterea la Seminarul Teologic. Si i-a fost mereu alaturi. Dumitru Apostol este un preot iubit de toti bilborenii. Dovada ca atunci cand slujeste biserica este neincapatoare. Alaturi de primarul din sat a reusit sa faca investitii importante la biserica, casa mortuara sau praznicar. Preotul Dumitru Apostol este foarte iubit de catre credinciosi nu doar pentru harul sau, ci si pentru actele sale de caritate. Un adevarat pastor de suflete, asa il vad oamenii din Bilbor pe Dumitru Apostol. Prin harul lui Dumnezeu si cu rugaciuni permanente, pe cei bolnavi ii bucura de sanatate, pe cei tristi ii intorcea acasa cu ganduri bune si pe cei saraci ii miluieste.

“Eu l-am invatat sa se poarte bine cu oamenii! Daca respecta asta, sunt multumita!”
Mama Ana isi asteapta fiul acasa in fiecare zi. Stie ca e ocupat si nu este suparata pe el pentru ca o viziteaza rar.
“Vorbesc cu el in fiecare zi. Acasa vine mai rar. Mai des venea atunci cand era in strainatate. Este ocupat. Dumnezeu sa ii dea sanatate si sa fie cu el tot timpul”, spune mama. In copilarie ii facea placinte cu urda, desertul preferat al copilului Ilie. In fiecare an pe 7 iulie avea grija ca placintele sa nu lipseasca de pe masa.

Chiar daca stie ca anul acesta nu va fi prezent acasa de ziua lui, mama i-a pregatit bucatele preferate. “I-am facut placintele cu urda. Ii plac foarte mult. Ma rog in fiecare zi la Dumnezeu sa aiba sanatate, atat imi doresc. Eu l-am invatat sa se poarte bine cu oamenii, daca respecta asta eu sunt multumita. Asa am fost si eu invatata de parintii mei, asta l-am sfatuit si pe el sa faca. Sunt tare mandra de el si ma bucur daca reuseste sa indeplineasca tot ce si-a propus”, spune mama Preasfintitului.

Profetia lui Iustin Parvu: “Mama, sa fii mandra pentru ca fiul tau va conduce o turma mare de oameni”
Cand a plecat la scoala la Alba Iulia, a aparut si primul semn ca intre Preasfintitul Ignatie si Dumnezeu s-a creat o legatura speciala. In drum spre Alba, s-a oprit la manastirea Petru Voda la parintele Iusitn Parvu.
“Parintele m-a batut atunci cu palma pe umar si mi-a spus sa fiu mandra pentru ca Ilie al meu va conduce o turma mare de oameni”, isi aminteste Ana Trif. Si asa a fost! Legatura dintre Iustin Parvu si Preasfintitul Ignatie a fost si ea una speciala, povesteste unchiul sau Ilie Trif. Cu putin timp inainte de a muri, Episcopul Ignatie a venit tocmai de la Paris sa il viziteze pe patul de suferinta. Preasfintitul Ignatie a fost intronizat in functia de Episcop al Husilor la data de 22 octombrie 2017. Dupa ce am urmarit vreme de cateva luni activitatea sa ne-am intrebat si noi cand se odihneste acest om, cum rezista atatea ore muncind, de unde are o baterie inepuizabila de telefon si de ce pare sa aiba el o linie de comunicare deschisa cu insusi Dumnezeu. Le-a castigat inima credinciosilor pentru tot ce e el si pentru tot ce a facut el. Un om cu o inteligenta sclipitoare si cu un har atat de mare. De multe ori a facut cunostinta brutal cu suferinta oamenilor. Poate tocmai de asta nu are nevoie de lux, nu accepta sa fie servit. Ori de cate ori este nevoie leapada incaltamintea cea buna, isi sufleca poalele vesmantului preotesc si munceste in slujba semenilor lui. Merge pe jos, prin praf sau noroi, isi cara singur bagajele, se imbraca singur. Daca nu este in judet cu treburi, este plecat sa slujeasca in tara sau in strainatate.


Pe Episcopul Ignatie te astepti sa il intalnesti oriunde. L-am intalnit si noi in iarna pe aeroportul din Iasi. Era singur! Nu ii cara nimeni bagajul, nu era nemultumit ca trebuie sa stea la coada pentru verificarea biletelor de avion. Dupa o zi incarcata, seara avea zbor spre Londra. Mergea in strainatate unde fusese invitat sa slujeasca. Nu s-a plans ca este obosit si nici ca va ajunge destul de tarziu la destinatie, iar dimineata va trebui sa fie pregatit pentru a propovadui cuvantul lui Dumnezeu. Are o relatie calda si eficienta, din punct vedere pastoral, cu credinciosii. Este iubit de tineri si a fost indragit de studentii din mediul universitar albaiulian, care l-au vazut ca pe un prieten si duhovnical lor. Poate tocmai din acest motiv prima sa lucrare editata a fost una despre tineri – “Paradoxul crestin si cartea tineretii”.
Sorin SAIZU

Populare