Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Adevarata viata a medicului Marin Burlea. A salvat mii de copii, dar el nu a putut fi salvat

Publicat

in

Medicul supranumit “Îngerul copiilor”, Marin Burlea, s-a stins din viaţă la Iaşi, acolo unde, de-a lungul anilor, mâinile lui au salvat sute de mii de vieţi aflate la început de drum. Cazul fetiţei subnutrite, pe care mama a hrănit-o doar cu pufuleţi şi ceai şi pe care doctorul Burlea a salvat-o de la moarte, a impresionat o ţară întreagă.
Eu sunt slab. Nu am tărie! Am plâns de multe ori în viață, dar am reușit să mă abțin în fața pacienților, sta mărturisea medicul Marin Burlea, într-un interviu recent.
În 40 de ani de carieră, cel supranumit “Îngerul copiilor” a salvat pacienţi aflaţi la un pas de moarte. Pentru mulţi dintre ei, holurile Spitalului Sfânta Maria din Iaşi le-au devenit casă. Iar doctorul Burlea – speranţă. Aşa a fost şi pentru Florentina, fetiţa înfometată de părinţii care au hrănit-o ani la rând doar cu ceai şi pufuleţi. La cinci ani cântărea cât un bebeluş. 
La şase ani, îşi sărbătorea ziua de naştere în spitalul unde şi-a găsit salvarea, alături de pediatrul Burlea şi de un medic care i-a devenit mamă de suflet. 
MARIN BURLEA: Eu sunt mama si toate doamnele care lucreaza in clinica sunt mame. 
TUDOR CIUHODARU, medic: Atunci cand erau in preajma lui, vedeam cum copiii se comporta altfel. Cand il vedeau pe Marin Burlea, lucrurile se schimbau, era ca un Mos Craciun pentru ei.
Pe Gabi, un pacient de trei ani care nu se putea hrăni din cauza unei malformaţii la esofag, Marin Burlea l-a salvat cu ciocolată probiotică. Acum, băiatul are patru ani şi este sănătos. 
Monica Hancianu, prorector Relații Internaționale UMF Iași: Fiecare mic pacient al profesorului Burlea reprezinta o mare realizare profesionala. A fost tată profesional pentru foarte multi medici. 
Prin mâinile lui au trecut peste o jumătate de milion de copii, aproape cât numărul locuitorilor judeţului Iaşi. Mai mult, a făcut naveta la Tulcea pentru a îngriji copiii bolnavi care nu mai aveau medic în oraşul lor. 
TUDOR CIUHODARU, medic: Daca era cineva sa faca asta, doar Marin Burlea o putea face. A fi medic inseamna mai mult decat a trata pacinet, inseamna a trata societatea, lumea si a incerca sa o schimbi in bine. 
Specialist în pediatrie şi gastroenterologie şi fost prorector la Universitatea de Medicină din Iaşi, Burlea n-a lăsat România nici când i s-a oferit un post la un spital, lângă Paris. A murit la Institutul de Oncologie din Iaşi, la aproape doi ani de când a aflat că are cancer pulmonar. Președintele României i-a conferit post-mortem Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler 

A salvat viata unei copile din Vaslui

O fetita din Vaslui, hranita doar cu pufuleti si care avea 5 kg la 4 ani, a fost salvata.
Florentina, fetita din Solesti hranita doar cu pufuleti si care in urma cu cativa ani a ajuns la spital cantarind doar 5 kg. Patru ani, cat timp a stat cu familia ei, Florentina nu a avut parte de momente fericite. Nu stia ce gust are tortul, pentru ca parintii o hraneau doar cu pufuleti. Fetita a ajuns la spitalul din Iasi malnutrita si in coma. Nu putea sa mearga si nici sa vorbeasca, dar viata ei s-a schimbat radical. Acum rade, vorbeste iar personalul din spital o considera ca fiind copilul lor. Dupa un an de la internarea fetei, medicii au sarbatorit-o. “E o zi absolut unica pentru clinica noastra. E ziua lui Flori. Este copilul nostru, adoptat de personal, aici a crescut, a facut ochi, aici a recuperat deficitul ponderal. Are 17 kg si a venit cu 5 kg la 4 ani si 3 luni”, povestea cu satisfactia unui medic fericit Marin Burlea. Cand a venit prima oara la spital, fetita cantarea doar 5 kg. Floretina se afla acum in plasament, iar in scurt timp umeaza sa fie adoptata de un medic rezident din Iasi. Profesorul Marin Burlea a murit vineri, la Spitalul de Oncologie din Iași. A fost timp de 17 ani managerul Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria din Iași și din 1990 a creat acolo mai multe subspecialități. De nouă ani, profesorul Burlea era președintele Societății Române de Pedatrie. El devenise cunoscut mai ales pentru că le oferea micuților un tratament alternativ și era renumit pentru modul în care se comporta cu aceștia. Medicul Burlea devenit faimos după ce a salvat viața unui copil hrănindu-l cu ciocolată.
Dumnezeu să te odihnească, tată! A plecat un medic care a salvat mii de vieți, Prof. Univ. Dr. Marin Burlea! A plecat tata! Mă doare când mă gândesc la anii ce vin fără el, că mai avea multe de făcut. Mulțumesc colegilor de la Institutul de Oncologie Iași pentru eforturile lor, pentru lungile nopți din ultima perioadă în care sperau într-o minune”, a anunțat Anamaria Ciubară, fiica medicului.

Pentru ultima oară, în spitalul în care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții!
Amfiteatrul Mare al Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași este locul în care a fost depus, sâmbătă, sicriul cu trupul Prof. Univ. Dr. Marin Burlea.
Slujba de înmormântare va avea loc luni, începând cu ora 10.30, tot în Amfiteatrul Mare, și nu la Biserica Adormirii Maicii Domnului-Vulpe, așa cum s-a anunțat inițial. Familia a luat această decizie deoarece foarte mulți dintre cei care l-au cunoscut vor să-i aducă un ultim omagiu. Cortegiul funerar va pleca apoi, în jurul orelor 12.30-13.00, spre Cimitirul Eternitatea, unde Prof. Univ. Dr. Marin Burlea va fi înmormântat cu onoruri militare. “Mulțumim pentru sutele de mii de mesaje care vin din toate colțurile lumii, în semn de apreciere pentru cel care a fost medicul Marin Burlea”, a mai spus fiica medicului.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.