Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Primul spital privat din judet, sfintit de episcopul Ignatie. “Fiecare dintre angajatii de aici, a plans cel putin odata”

Publicat

on

Atunci când vindecarea nu mai este posibilă, cei aflaţi în suferinţă şi familiile lor au dreptul la susţinere şi la îngrijire specializată. Mii de persoane din judetul Vaslui sunt afectate, direct sau prin persoanele apropiate, de cancer sau de alte boli incurabile. Aproape orice medic este nevoit, la un moment dat, să ofere paliaţie, dar, date fiind particularităţile acestor bolnavi, spitalul nu este întotdeauna cea mai bună soluţie pentru acordarea acestor îngrijiri. Bolnavii aflaţi în stadii terminale au nevoi speciale. Exact la acest lucru s-au gandit si sotii Radu atunci cand si-au luat inima in dinti si au decis sa faca ceva pentru cei greu incercati. Au inceput sa investeasca in sistemul privat medical in urma cu 12 ani. Usor, usor a fost cladita Clinica Recumed. Astazi aici lucreaza zeci de medici specialisti. Lupta nu a fost deloc usoara, iar piedici au intalnit la tot pasul.

Primul spital privat din judet
In cele din urma sotii Radu si-au spus ca este nevoie de mai mult, avand in vedere ca numarul oamenilor aflati in suferinta este tot mai mare de la un an la altul. Visul lor a devenit realitate. Primul spital privat de oncologie şi îngrijiri paliative din judeţul Vaslui a fost inaugurat, joi, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene. Spitalul are 14 paturi pentru internări de zi – oncologie şi 18 paturi pentru îngrijiri paliative, investiţia totală ridicându-se la peste un milion de euro. Aici lucreaza cativa dintre puținii specialiști din țară care se ocupă de bolnavii chinuiti de cancer. Fac această meserie cu drag, iar pacienții și colegii au devenit pentru ei o familie. Cu halatele imaculate și mereu atenti la nevoile bolnavilor, angajatii Spitalului Recumed impresionează prin simplitate și prestanță. Pentru Dana si Marian Radu, Spitalul Recumed a devenit a doua casa. Au grija ca bolnavilor sa nu le lipseasca nimic si le fac acestora toate poftele. Zilele de suprasolicitare se văd pe chipul lor pe care se citește oboseala. Este de ajuns un zambet de la pacienti ca sa isi incarce bateriile si sa mearga mai departe.


“Acesta este singurul spital pe paliaţie, o zonă care este foarte slab acoperită şi care trebuie extinsă, deoarece oamenii au nevoie de astfel de servicii. M-am întâlnit cu oamenii care au construit acest spital şi nu am făcut altceva decât ceea ce trebuie să facă un conducător al comunităţii, adică să-i îndrume, să-i sprijine şi să le dea curaj să meargă mai departe în momentele în care se gândeau să renunţe, în momentele de cumpănă, de îndoieli. Îi voi susţine în continuare, pentru că mai au proiecte şi trebuie să întregim această pleiadă a serviciilor medicale zona noastră”, a declarat primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl. Edilul-şef a afirmat că în perioada următoare primăria va construi un spital de îngrijiri paliative.


Directorul medical al noului spital, Vladimir Poroch, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative, a mulţumit autorităţilor pentru sprijin şi a vorbit despre necesitatea extinderii sectorului de îngrijiri paliative, acoperit în ţara noastră doar în proporţie de 10%.
‘Mă bucură foarte mult interesul autorităţilor locale pentru dezvoltarea acestui pilon. (…) Toată lumea ştie că în îngrijirea paliativă abordarea este de tip holistic. Ne interesează atât planul fizic, dar în aceeaşi măsură planul social, psiho-emoţional şi spiritual al nevoilor acestor pacienţi care sunt îngrijiţi aici şi sunt îngrijiţi bine, mulţumită corpului medical din acest spital. Avem privilegiul nu atât să ne urmăm o profesie, cât să ne îndeplinim şi o misiune umană, aceea de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie’, a spus Vladimir Poroch.


Bolnavii de cancer au primit o mangaiere de la Preasfintitul Ignatie

Slujba de sfinţire a noii unităţi medicale a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Huşilor, Ignatie. Acesta a vorbit despre misiunea cadrelor medicale şi a subliniat că este important ca oamenii să se poarte şi în restul timpului cu aceeaşi grijă cu care se comportă în preajma unui bolnav, amintind că apropierea de credinţă nu trebuie să existe doar în momentele de boală. Preasfintitul Ignatie a stat de vorba cu fiecare bolnav in parte. I-a binecuvantat pe toti si le-a oferit iconite. “Mă gândesc la cât sunt de dedicaţi aceşti doctori fără de arginţi. (…) Din nefericire, am întâlnit situaţii excepţionale, nu curente, în care, mergând prin spitalele noastre, m-a dezamăgit comportamentul medicilor sau al asistenţilor, care nu se raportează întotdeauna cu deschidere şi cu dragoste la cei aflaţi în suferinţă, pentru că jumătate din vindecarea unui bolnav cere la modul imperios grijă din partea cadrului medical. Aici este un spital de îngrijiri paliative. Ar trebui să luăm aminte cum ne comportăm faţă de cineva despre care aflăm că este bolnav de o boală incurabilă. Dintr-odată suntem foarte atenţi la gesturi, la vorbe, la felul în care interacţionăm cu persoana respectivă, cu atât mai mult dacă face parte din universul vieţii noastre. Suntem atenţi, grijulii, nu ne mai pierdem în tot ce este nesemnificativ şi ne urâţeşte pe noi, ca oameni. Să ne gândim că poate aşa ar trebui să ne comportăm mereu, şi nu doar când avem de-a face cu persoane bolnave”, a afirmat în predica sa episcopul Huşilor.


“Fiecare dintre angajatii de aici, a plans cel putin odata”
In spitalul de ingrijiri paliative isi gasesc alinarea bolnavii de cancer pentru care medicina nu mai are prea multe solutii. Primesc aici ingrijiri de la un personal specializat. Medici, psihologi si chiar preoti. Unii bolnavi sunt constienti ca nu se vor vindeca, dar cu toate astea, multi dintre ei nu vor sa se reintoarca in sanul familiei. Cei dragi nu ii inteleg. Aici gasesc alinare, sprijin si consiliere. Insa nu este usor, uneori nici pentru cadrele medicale. „Din punctul nostru de vedere nu este indicat ca o persoana sa ramana foarte mult la noi pentru ca, inevitabil, ne atasam. Pot sa spun ca fiecare dintre cei care lucreaza aici, a plans cel putin odata”, declara angajatii spitalului.
Sorin SAIZU

StiriEst

Mai multe anchete in cazul profesoarei acuzate ca bate elevii

Publicat

on

De catre

După apariția în presă a reclamațiilor potrivit cărora o profesoară de la școala din Grăjdeni, comuna Fruntișeni, bate elevii, Inspectoratul Școlar Vaslui a decis să facă verificări. Directorul unității de învățământ i-a mințit pe superiori că a luat măsuri. “Am luat legătura cu domnul director, care ne-a transmis că a luat măsuri. Vom efectua şi propriile verificări, pentru a stabili ceea ce s-a întâmplat şi ce măsuri se impun”, a declarat inspectorul general şcolar adjunct, Cristiana Botan. Profesoara vizată de acuzațiile părinților și elevilor , neagă că i-ar fi bătut pe copii. 

Vă reamintim că mai multi parinti o acuza pe profesoara de romana Luminita Onel ca are un comportament agresiv la ore. Adultii povestesc ca elevii ar fi batuti si abuzati psihic. Unul dintre elevi a fost lovit si dat cu capul de perete. Din cauza ca minorul a lesinat, a fost nevoie de interventia unui echipaj medical de la Serviciul de Ambulanta. De asemenea, o eleva a facut un atac de panica dupa ce profesoara a tipat la ea si ar fi amenintat-o cu bataia. Rudele elevilor au facut plângeri peste tot, inclusiv la Politie si la Ministerul Educației. “Este depusa o plangere de matusa unui dintre elevi, politistii Sectiei 3 Barlad fac cercetari pentru comportament abuziv”, a declarat Bogdan Ghiorhita, purtatorul de cuvant al IPJ Vaslui. Directorul Scolii Grajdeni, Florin Rosca, face afirmatii halucinante. “Nu este obligatoa directorului scolii sa ancheteze un caz de acest gen. Nu stiu ce pretentii aveti de la mine, nu ma cunoasteti, nu avem vreun contract sau vreo intelegere. Nu pot lua hotararea sa pedepsesc un cadru didactic cu peste 20 de ani vechime pentru capriciile unui elev”, a spus directorul in cadrul unei discutii purtate cu mama copiilor pe o retea de socializare. 

Citeste in continuare

StiriEst

Credinciosii si-au luat ramas bun de la preotul Remus Stefanica- FOTO

Publicat

on

De catre

Părintele Remus Ștefănică a fost condus pe ultimul drum. Zeci de bârlădeni au dorit să își ia rămas bun de la cel care timp de trei decenii a fost parohul Bisericii Domneasca. La slujba de înmormântare ofociată de un sobor de preoți au participat oficialități ale urbei, dar și credincioși care l-au cunoscut pe acest monah. Părintele Remus Ștefănică a fost și inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț și Institutul Teologic de Grad Universitar din București. În perioada comunistă a reușit, în ciuda greutăților, să construiască, din temelie, o biserică nouă în satul Băcani. De-a lungul activității pastorale, a activat ca preot și în Parohiile Corodești, Simila și Ivești, locuri în care s-a implicat în restaurarea bisericilor parohiale și în întărirea credinței în rândul enoriașilor. A fost membru de onoare a Academiei Bârlădene. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții!

Citeste in continuare

StiriEst

Un criminal feroce din Botosani, aproape ca si-a omorat in bataie colegul de celula

Publicat

on

De catre

Mădălin Miki Lupu, criminalul feroce condamnat pe viaţă după ce a ucis patru oameni, și-a snopit în bătaie un coleg de celulă cu o bară de metal.  S-a întâmplat la Penitenciarul din Galaţi, acolo unde tânărul de 27 de ani a fost transferat după ce și-a incendat celula de la Penitenciarul Gherla.

Agresiunea a avut loc sâmbătă, iar deținutul bătut crunt de Miki se zbate între viață și moarte. 

„A avut loc o agresiune între două persoane private de libertate. Personalul Penitenciarului Galaţi a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul uneia dintre persoanele private de libertate, timp în care a fost solicitat sprijinul serviciului de ambulanţă. Deţinutul agresat a fost transportat la o unitate spitalicească pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate”, a declarat pentru viata-libera.ro purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi.

Bărbatul agresat, care la sfârşitul lunii ianuarie şi-a înjunghiat un coleg de celulă, a ajuns în stare extrem de gravă la spital, medicii fiind rezervaţi cu privire la şansele lui de supravieţuire.

Mădălin Lupu a ucis două femei, ca să aibă bani pentru ziua de naștere 

Anul trecut, în noiembrie, Mădălin Miki Lupu a pus la cale o evadare ca în filme.

A început să sape din celulă un tunel spre libertate, ascuns după un frigider. A reuşit să străpungă 33 de centimetri din zid, fără să fie auzit. Mai avea un rând de cărămidă până la ghena de gunoi din interiorul clădirii de detenţie – prima lui poartă spre evadare. 

Ghena interioară este legată de alta exterioară, printr-un burlan prin care deţinutul s-ar fi putut strecura uşor, până în curtea închisorii. Intenţia lui era să ajungă la Biserica penitenciarului, apoi să se ascundă în clădirea dezafectată a fabricii de mobilă.

De acolo mai avea un singur obstacol. 

Doar un zid de caramida îl mai despărţea pe deţinut de libertate. Zidul are însă 6 metri înălţine, sârmă ghimpată şi este supravegheat zi şi noapte. E foarte greu de crezut că barbatul ar fi reuşit să treacă de el neobservat.

A luat viaţa unei femei pentru 90 de lei

Planul i-a fost dejucat de doi colegi de celulă care au descoperit tunelul şi au alertat gardienii, chiar în momentul în care Miki era transportat cu o autospecială în afara închisorii.

Mădălin Miki Lupu a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în martie 2018. În vara lui 2017 a ucis două femei pentru bani. Uneia dintre ele i-a luat viaţa pentru 90 de lei, ca să-şi facă un cadou de ziua lui. Tânărul are şapte clase şi a mai fost închis cinci ani pentru viol.

Roxana OLTEANU DURLEA

Citeste in continuare

StiriEst

Barbat declarat mort acum 5 ani, traieste, dar singurul lui act valabil e certificatul de deces

Publicat

on

De catre

Un bărbat declarat mort la Iaşi, acum 5 ani, trăieşte, dar singurul lui act valabil e certificatuld e deces. Judecătorii au refuzat să anuleze certificatul şi omul nu poate să-şi scoată alt buletin.

Un bărbat a fost declarat mort de către judecătorii ieșeni, dar el este în viață. Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iași a solicitat instanței anularea actului de deces, dar magistrații au respins acțiunea. „Acțiunea noastră a fost respinsă pe motiv că persoana trebuia să ceară personal anularea actului de deces.”, a declarat Marius Constantin Bodoga, șeful DLEP Iași, citat de BZI.

Numai că, având doar certificatul de deces actu valabil legal, bărbatul nu poate cere el însuşi în instanţă anularea acestuia.

Un ieșean în vârstă de 63 de ani a a vrut să își schimbe paşaportul, dar a descoperit că fusese declarat mort, deși el este în viață! Reprezentanții Direcției Locale de Evidența Persoanelor (DLEP) le-au cerut magistraților Judecătoriei Iași să dispună anularea actului de deces emis pe numele lui Dan Petrariu, numai că judecătorii au respins acțiunea.

„Instanța respinge cererea formulată de reclamanta Direcția Locală de Evidența Persoanelor Iași – Serviciul de Stare Civilă în contradictoriu cu pârâtul Petrariu Dan, ca neîntemeiată.”, au precizat magistrații ieșeni.

Reclamanții au solicitat instanței, în contradictoriu cu Dan Petrariu, anularea actului de deces emis pe data de 8 ianuarie 2015, privindu-l pe pârât. Respectivul act de deces fusese întocmit pe baza unei hotărâri judecătorești declarative de moarte de pe data de 7 mai 2013. Decizia a fost emisă tot de către Judecătoria Iași.

„Printr-o adresă de pe 17 decembrie 2018, emisă de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date București – Serviciul Central de Stare Civilă, s-a specificat faptul că Petrariu Dan s-a prezentat la Ambasada României din Podgorița, Muntenegru, și a solicitat eliberarea unui nou document de călătorie în locul celui expirat, constatându-se faptul că persoana în cauză figura în sistemul de pașapoarte E-Pass și în Registrul Național de Evidența Persoanelor cu mențiunea „decedat”. În urma verificărilor în registrele de stare civilă, a fost identificat actul de deces emis în 2015, privindu-l pe pârât, care ar fi decedat pe data de 31 decembrie 1999 în Iugoslavia. Actul de deces a fost întocmit pe baza sentinței civile de pe 7 mai 2013 a Judecătoriei Iași, prin care a fost declarată moartea pârâtului, la cererea fiului acestuia.”, au precizat reclamanții în fața instanței.

Mortul a fost dat dispărut acum 20 de ani de rude

În urmă cu mai bine de 20 de ani, ieșeanul a plecat la muncă în Iugoslavia. După ce rudele nu au mai primit vreun semn de la acesta, fiul său le-a cerut judecătorilor să îl declare mort, bănuind că bărbatul ar fi decedat.

Pe data de 7 mai 2013, Judecătoria Iași a admis cererea formulată de reclamant și a declarat moartea bărbatului. Pe baza acestei sentințe, a fost emis certificatul de deces de pe 8 ianuarie 2015.

Judecătorii ieșeni au precizat că, din prevederile legale, rezultă că, atunci când cel declarat mort printr-o sentință este în viață, e necesară formularea unei cereri de anulare a deciziei declarative de moarte. „Cererea de anulare se introduce de cel declarat mort, la instanța care a pronunțat hotărârea declarativă de moarte, iar judecata se face cu citarea părților din procedura declarativă de moarte și cu participarea procurorului. Dreptul la acțiune în anulare este imprescriptibil. Prin urmare, pentru a se dispune anularea unui act de deces al unei persoane în viață și care a fost emis pe baza unei sentințe de declarare a morții a persoanei respective este necesar ca, mai întâi, să se solicite și să se obțină anularea hotărârii judecătorești de declarare a morții, urmând ca, în temeiul acestei hotărâri, Serviciul de Stare Civilă să procedeze la anularea înregistrării decesului.”, au subliniat magistrații ieșeni.

Citeste in continuare

StiriEst

Tanar politist din Suceava, gasit mort in casa

Publicat

on

De catre

Un tânăr polițist din Dornești, judeţul Suceava, a fost găsit spânzurat în propria casă. Tânărul a fost descoperit de un coleg, şeful de post de la Dorneşti, care l-a sunat şi, văzând că nu răspunde, s-a dus la el acasă.

Un poliţist în vârstă de 28 de ani a fost găsit spânzurat în locuinţa de serviciu din Dorneşti, judeţul Suceava. Agentul de poliţie a fost găsit mort de către un coleg, șeful de post de la Dornești, care s-a alarmat după ce a constatat că tânărul coleg nu se prezintă la serviciu.

Acesta inițial l-a sunat, după care a mers să îl caute acasă, unde a făcut descoperirea. Se bănuiește că a fost vorba de o sinucidere din cauza unor neînțelegeri în familia tânărului polițist.

Agentul era căsătorit tot cu o polițistă, care activa tot la Postul de Poliție Dornești. Cei doi s-ar fi certat marți seară și fiecare a plecat în direcții diferite. Pe parcursul nopții, tânărul polițist ar fi revenit în apartamentul de serviciu, unde s-a consumat tragedia. Poliţiştii au demarat cercetările.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est