Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: „Când îţi idolatrizezi bogăţia şi te laşi purtat de trufia vieţii, când eşti orbit de ea, devii un om corupt!”

Publicat

in

În Duminica a XXII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi.
Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi” al Catedralei.
Explicând Pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr, Preasfinţia Sa a vorbit despre pericolul autoidolatrizării şi al indiferenţei faţă de ceilalţi:
„Când îţi idolatrizezi bogăţia şi te laşi purtat de trufia vieţii, când eşti orbit de ea, devii un om corupt. Pentru că nu te saturi niciodată cu cât ai şi trebuie să inventezi tot felul de tertipuri pentru a câştiga cât mai mulţi bani. Când intră demonul bogăţiei în tine, te schimonoseşte, te desfigurează, şi nu mai ştii că există şi alţii în jurul tău si toată viaţa ta devine o viaţă de corupţie. Aşa se explică corupţia: idolatrizezi averea, bogăţia şi nu te mai interesează de nimeni din jurul tău! (…)
De asemenea, Ierarhul Huşilor a vorbit despre inversarea valorilor în societatea contemporană:
„În vechime –fără a idealiza- viaţa era concentrată pe scopuri, pe idealuri. Astăzi nu mai există idealuri, există doar mijloacele pe care le transformi în scopuri. Evanghelia de astăzi ne descrie tocmai această inversare. Câţi nu idolatrizează bogăţia – peste tot se vorbeşte numai despre economic: toată viaţa se reduce la dimensiunea economică, până şi procesul cognitiv! Se plăteşte absolut totul: şi cum gândeşti, şi cât gândeşti, absolut totul! Evanghelia ne învaţă că atunci când transformi mijloacele în scopuri devii un ne-om, te schimonoseşti, nu mai nume! (…) 
Dumnezeu nu vrea să fim săraci, El vrea să muncim, să fim oameni oneşti şi să nu transformăm bogăţia într-un mijloc, iar banul să nu devină unica realitate a vieţii. Pentru că atunci nu mai ai nume, te dezumanizezi! Dumnezeu ne-a lăsat să ne completăm unii pe alţii, să ne ajutăm unii pe alţii! (…)
Câtă indiferenţă există în lumea de astăzi! Pe toate planurile! Când eşti acaparat de propria ta persoană şi te autoidolatrizezi, este clar că nu mai poţi fi sensibil la necazul, la durerea celui de lângă tine, nu mai ai cum să o vezi! Pentru că tu te vezi doar pe tine, trăieşti într-o lume iluzorie!”
În timpul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Alexandru Bahnar, referent în cadrul Arhivei Centrului Eparhial Huşi.
Mihaela SIMA

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.