Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Supravietuitoarea inchisorilor comuniste: “M-au dat cu capul de pereti si mi-au luat copilul abia nascut”

Publicat

on

Maria Rotariu are 93 de ani. Locuiește cu soțul, Virgil Rotariu, de 97 de ani, la Vaslui, într-o căsuță modestă din cartier. Auzind-o vorbind, ai crede că această femeie, cu mintea sclipitoare, extrem de culti­vată, șarmantă și volubilă, a avut parte doar de bucurii. Și că își trăiește se­nec­tutea în liniște și împliniri. Așa și este într-un fel. Numai că în spa­tele seninătății afișa­te „macină” dureros o mare încercare a vieții ei: experi­ența închisorilor comuniste.
Așa am descoperit încercarea tinereții sale când, arestată fiind de Securitate, a trebuit să nască în închisoarea Văcărești din Bucu­rești.
Prima arestare
În 1951, la scurtă vreme după absolvirea Școlii de asistenți sociali București, proaspăt căsătorită cu Virgil Rotariu, un matematician poreclit de colegi „Pitagora”, îndrăgostit lulea de frumoasa lui soție, s-a stabilit la Tanacu, din județul Vaslui, unde urma să predea, ea, limba română, el, matematica. Dar liniștea tinerei familii avea să fie tulburată de „invitația” la secția de securitate pentru a da o „nevinovată” declarație.
 „Ne căsătoriserăm pe 18 iunie 1951, iar vizita celor doi agenți de securitate se petrecea la câteva luni după eveniment. Eu mai fusesem anchetată înainte de căsătorie, pentru că aveam un prieten din Tecuci, Aurel Tacu, mare legionar, care venea la noi în casă, și care avea să petreacă după aceea mulți ani de chinuri prin cele mai odioase închisori comuniste. Îl cunoșteam, dar nu aveam treabă cu activitatea lui legionară. Venea la mine să-l mai ajut cu examenele, pe care le tot neglijase din cauza activității lui. Așadar, am fost mai întâi închisă la Iași. De acolo m-au transferat la Suceava, dar eu credeam că ajung în Siberia! Am fost băgată în celula 18. Am eu ceva cu cifra 8, pentru că sunt născută pe 18 iunie 1925, căsătorită pe 18 iunie, și am născut 1953, tot într-o zi de 18! Și, cum se spune că cifra 8 este simbolul veșniciei, probabil că de-aia am ajuns eu, o bicisnică ce sunt, la 93 de ani!
Fusesem dusă la Suceava pentru a fi confruntată cu legionarii tecuceni închiși acolo. Cum am ajuns, surprinzător, m-au scos la plimbare încă din prima zi, ceea ce a atras suspiciunea colegelor de celulă cum că aș fi informatoare! Când au văzut că am luat legătura cu deținuții respectivi s-au lămurit ce e cu mine”, ne poves­tește doamna Maria, care a stat închisă la Suceava patru luni.
A doua arestare
Când a fost arestată la Tanacu, doamna Maria era însărcinată în patru luni și jumătate. „Lucram pe vremea aceea și la școală, și la dispensarul TBC. Au venit doi indivizi la școală și m-au ridicat, spunându-mi să merg cu ei să dau o declarație. Virgil le-a spus că nu mă lasă singură. Când am ajuns la Securitate, șeful de acolo, care mă știa, i-a spus soțului să-mi aducă haine, pentru că trebuia să plec la București. Fusesem reclamată de fostele colege de la Litere pentru că aș fi făcut activitate legionară împreună cu ele! Mai întâi am fost dusă la Rahova, unde am intrat direct în anchetă. Când au văzut că sunt gravidă, colegele de la Litere și-au dat seama că au făcut rău că au mințit. De fapt, ele încercau să salveze o altă colegă care, într-adevăr, activase în mișcarea legionară, și și-au zis să mă bage pe mine în față, pentru că eram căsătorită pe undeva prin Moldova și ar fi fost mai greu ca Securitatea să dea de urma mea. Uitaseră că existau evidențe și că aveam cazier. Tocmai de aceea m-au luat ca din oală: găsiseră o scrisoare de-a mea la o mătușă din partea tatălui meu! Când și-au dat seama în ce mă băgaseră, fetele și-au schimbat declarațiile, spunând că fuseseră «date sub presiune». Dar ce mai conta? Trebuia să fiu vinovată! De aceea m-au anchetat zile la rând, m-au dat cu capul de pereți pentru că nu voiam să rostesc «legionarul Tacu Aurel». Când eram întrebată despre prietenul meu, eu îi spuneam «studentul Tacu Aurel». Au schimbat anchetatorii, mi-au adus și un licențiat în filozofie, altul deo­sebit de frumos, un altul tânăr, doar-doar voi recu­noaște că am făcut activitate legionară. Ce se mai înfuriau!”, își aminteșe doamna Maria.
„Credinţa mea puternică m-a ținut în viață”
Până la urmă, Maria Rotariu a ajuns la Văcărești.
„Virgil mi-a adus multe haine într-o ladă de campanie. Partea nostimă era că eu, fiind însărcinată, nu puteam să ridic ditamai lădoiul. Copilul mișcase deja. De aceea, îmi duceau bagajul de colo-colo securiștii! Și asta mă amuza grozav! Eu am avut tot timpul moralul ridicat. Dar și o credință puternică. Aceasta m-a ținut în viață. Am născut un băiețel, căruia i-am pus numele Florin, care a rămas lângă mine până pe la trei săptămâni. Apoi mi l-au luat și l-au dus la Spitalul de copii din București, pentru că făcuse o infecție urâtă și trebuia să-i facă paracenteză (drenare) la ambele urechi. Am crezut că îmi va fi adus înapoi, dar nu a fost așa. Atunci am intrat în greva foamei și am cerut cu insistență să-mi restituie copilul. După cinci zile, mi-au adus copilul. Am rămas cu el la Văcărești cinci luni, ieșind din închisoare în 1952. Cât am stat acolo, am suferit de rinichi și aveam albumină. Când trebuia să nasc, aveam picioarele umflate cât cofa. Medicii spuneau că voi muri și eu, și fătul. Dar Dumnezeu a vrut altfel. La un moment dat, am fost mutată din celula deți­nutelor politic, în cea a de­ținutelor de drept comun, unde se afla o moașă din Vaslui. Ea a reușit să transmită «afară» in­formații despre mine. Așa a aflat soțul meu că avem un băiețel. Astăzi, Florin are 65 de ani și trăiește la Iași. Are pregătire în matematică. O perioadă a fost profesor universitar în Canada. Are doi copii, un băiat actor și o fată pictoriță”, ne mai spune doamna Maria.


După ce a ieșit din pușcărie, a fost urmărită tot timpul de Secu­ritate. După Revoluție, a c­u­nos­­cut-o pe Aspazia Oțel Petrescu. „Nu pot să v-o descriu. Era cre­­dința întruchipată. Când aveam nevoie de o lămurire pe ea o sunam!”, ne mai spune fosta deți­nută politic.
În fiecare duminică, doamna Maria merge la biserica din apropiere unde se roagă pentru ea, pentru cei dragi ei și pentru cei care au pătimit nevinovați în închisorile comuniste, exprimându-și astfel mulțumirea față de Dumnezeu Care, la un moment dat, a vrut altfel pentru ea și pentru copilul ei născut în celulă…

StiriEst

Un câine stă nemișcat lângă mormântul stăpânului

Publicat

on

De catre

Câinii iubesc mai mult decât o pot face oamenii. Un tânăr din Grumăzești (Andrei Ovidiu Pîrvan), s-a stins din viață la vârsta de doar 17 ani. Acesta suferea de o boală necruțătoare, cancerul. Potrivit familiei, acum patru ani, tânărul a cumpărat câinele (rasa Chow – Chow), de la Cumpărătura. De când a fost îngropat, câinele nu s-a putut dezlipi de băiat. Acum îi veghează zi şi noapte mormântul. 

Povestea lui Hachiko de Grumăzești seamănă foarte mult cu cea a lui Hachikō (1923 – 1935), un câine din rasa Akita, care a rămas în memoria japonezilor şi a lumii întregi datorită devotamentului faţă de stăpânul său. Profesorul nu s-a mai întors niciodată în gara unde prietenul său îl aştepta şi unde a continuat să-l aştepte timp de nouă ani. Hachikō a murit pe 8 martie 1935, corpul său împăiat fiind păstrat la Muzeul Naţional de Ştiinţe al Japoniei din Ueno, Tokio. După cum se poate observa în imagini și în video, câinele este singura fiinţă de pe Pământ care îşi iubeşte stăpânul mai mult decât pe el însuşi (după cum spunea Josh Billings). jurnaldeneamt.ro

Citeste in continuare

StiriEst

O fata data disparuta de politie, cerseste zilnic in mall. Nimeni nu s-a obosit sa o caute

Publicat

on

De catre

Condamnata sa traiasca de azi pe maine in frig, pe strada, o tanara ingnorata de autoritati, traieste din mila oamenilor. A fost abandonata intai de parintii naturali, apoi de statul roman. Georgiana are o poveste trista. Este din Vaslui, are un handicap mintal si a plecat la cersit prin mall-urile din Iasi. Daca oamenii nu i-ar intinde o mana de ajutor, ar muri cu zile. 

“Din pacate nu este prima data cand pleaca de acasa si cere oamenilor sa o ajute cu bani. A avut o copilarie dificila, a fost adoptata de catre vecinii mei, inca de mica, insa dupa cativa ani mama adoptiva a murit si a ramas doar tatal adoptiv , care a crescut-o, chiar frumos. Pot sa spun ca nu i-a lipsit nimic si mereu avea grija de ea, mergea la scoala, chiar era un copil ascultator si bun. Insa tatal si-a pierdut vederea acum cativa ani si din pacate nu prea mai are nimeni “control” asupra ei. De multe ori cu banii pe care ii cere de la oameni isi cumpara tigari si bautura”, povesteste o vecina a fetei. Fata cerseste zilnic prin centrele comerciale din Iasi, nu poate sa isi poarte singura de grija, dar cu toate astea statul roman nu face nimic. 

Data disparuta, castiga cateva milioane pe zi

Tânăra de 21 de ani din municipiul Vaslui a fost dată dispărută, anul trecur după ce a plecat de acasă în 1 august şi nu s-a mai întors, anunţa Poliţia Judeţeană Vaslui. Georgiana Leuştean a plecat în mod voluntar de la domicili.  Ea are aproximativ 1,50 metri înălţime, 55-60 de kilograme, păr blond, tuns scurt, ochi albaştri. Fata cerșește zilnic prin mall și potrivit cetățenilor care au urmarit-o, câștigă câteva sute de lei pe zi. Banii se duc pe mâncare, bautură și țigări. 

Citeste in continuare

StiriEst

Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter. Sunt numeroase victime

Publicat

on

De catre

Ce știm până acum despre cutremurul din Turcia:

– magnitudine 6,8, iar epicentrul la 10 kilometri adâncime

– cel puțin 15 morți și zeci de răniți

– peste 30 de replici

– numeroase clădiri distruse în mai multe orașe

Actualizare ora 23:10: Potrivit ziarului Haberler care citează surse oficiale, 15 oameni au murit în cutremur. În schimb postul turcesc NTV estimează că bilanțul cutremurului a urcat la 14 morți.  Seismul a fost urmat de cel puțin 35 de replici.

Anterior, conform Ministrului de Interne al Turciei, seismul a provocat cel puțin 4 morți, iar alte persoane au fost rănite.

Potrivit seismologilor turci, cutremurul s-a produs la ora 19.55, în apropiere de localitatea Sivrice, din districtul estic Elazig. Ministrul de Interne a transmis că, în Sivrice, 4-5 clădiri s-au prăbușit. Alte clădiri au fost distruse și în localități învecinate.

Imagini dramatice filmate de o localnică arată distrugerile dintr-o zonă lovită de seismul de 6,5.

Despre victime, ministrul turc de interne Suleyman Soylu a spus că sunt cel puțin 4 morți, dintre care 2 în Elazig, iar 2 în Malatya. Bilanțul ar putea crește însă în următoarele ore.

Potrivit CNN Turk, seismul a fost resimțit puternic în alte 4 provincii din Turcia, dar și în Capitala Ankara. Primele imagini prezentate de postul tv turcesc arată oameni care au ieșit pe străzi, din case, după producerea cutremurului.

Agenția turcă IHA a transmis, de asemenea, imagini din zonele unde seismul a fost resimțit violent. Înregistrările video amator arată oameni panicați care părăsesc clădirile și ies pe stradă. Institutul român de seismologie INFP a estimat că seismul din Turcia a măsurat 6,6 pe Scara Richter.

Citeste in continuare

StiriEst

O fetiță cerșește până la miezul nopții apă și mâncare! Povestea ei i-a înduioșat pe oameni

Publicat

on

De catre

Cazul unei fetițe sărace din Iași a fost adus în prim-plan pe un grup de Facebook. Micuța pe nume Marina cerșește pentru familia ei, potrivit martorilor. Ea are după ea și doi cățeluși de care nu se poate dezlipi. Povestea ei a fost relatată pe paginile de socializare și oamenii au promis că o vor ajuta. Marina nu are ce mânca, nu are hăinuțe și uneori cerșește inclusiv apă. Situația ei precară a făcut-o pe o femeie mărinimoasă din Iași să posteze o poză cu fetița, în speranța că și alți oameni o vor putea ajuta. “Bună seara. Dacă nu vă interesează vă rog să nu comentați. Eram acum acâteva seri…Marina a apărut la noi la muncă, împreună cu 2 cățeluși de care nu se poate dezlipi. A venit și a cerut o guriță de apă, i-am dat și m-am uitat la ea…. Cum la ora 00:00 cerșea pentru familia ei. Am întrebat-o dacă are nevoie de ceva și mi-a spus că nu. Era îmbrăcată în niște hăinuțe sărăcăcioase. Am întrebat-o dacă nu ar vrea niște hăinuțe s-a uitat la mine lung apoi a pus capul în pământ și a spus ca da. Vreau sa vă rog dacă aveți hăinuțe pe care nu le mai folosiți sa le i le donăm și papuceii. Poartă numărul 29-30. Vă mulțumesc pentru înțelegere și vă rog fără jigniri!”, a explicat femeia. Se pare că situația fetiței este cunoscută de mai mulți ieșeni. Marina are mai mulți frați și este trimisă la cerșit de familia ei. “O cunosc foarte bine pe fetiță. Lucrez în super-capou și vorbesc aproape zilnic cu ea. Este trimisă la cerșit de mama ei. Mai are acasă câțiva frați mai mici, fiecare cu câte un tată. Este la școală. Este foarte isteață și deșteaptă, dar nu este sprijinită. Stă în față la Profi până târziu în noapte și când consideră că a strâns destul din cerșit intră și face câteva cumpărături, apoi pleacă spre casă cu sacoșile grele. Anul trecut de Moș Nicolae am întrebat-o dacă la ea a venit Moșul. A răspuns cu o voce tristă care m-a impresionat maxim: „Nu a venit, deși am fost cuminte. Nu știu de ce.” Aveam un pachet pregătit și i l-am dat ei (mănuși, căciuliță, păpușă și câteva jucării). Nu vă spun câtă bucură că mi-au dat lacrimile. Este un copil cu potenția, un copil deștept dacă ar fi ajutat.”, a comentat un internaut. 

Citeste in continuare

StiriEst

Înşelăciuni în numele părintelui Constantin Necula: ‘Am cancer şi am nevoie de bani’

Publicat

on

De catre

O persoană necunoscută a creat mai multe profiluri pe Facebook în numele preotului Constantin Necula şi a încercat să obţină bani de la persoane publice.

Schema înşelăciunii a fost dată în vilega de Mirela Retegan, creeatoarea fenomenului Gaşca Zurli.

Persoana care a creat profilurile de Facebook în numele preotului Constantin Necula a contactat-o pe Mirela Retegan şi a anunţat-o că suferă de cancer şi are nevoie de 87.000 de euro.

‘Primesc mesaj de dimineaţă de la părintele Necula.

– Doamne ajută. Mirela, am nevoie de ajutorul tău.

Vorbesc cu el pe Facebook, pe un cont vechi, am schimbat câteva mesaje de-a lungul timpului. Îmi spune că a fost diagnosticat cu cancer la pancreas şi are nevoie urgent de 87.000 de euro.

Eu zic: te sun părinet. El – nu, că mă doare gâtul, sunt marcat tare. Ajută-mă să fac rost de numărul lui Becali, că el sigur mă poate ajuta.

Şi mă apuc de treabă, vorbesc în toate redacţiile, cu toţi prietenii mei. Primesc câteva numere de telefon şi explicaţia că le schimbă des.

Nu răspunde la niciunul, sunt disperat. Pe 1 februarie trebuie să fiu în America, doar acolo se poate.

Eu, la susţinere: Părinte, la câtă lume te iubeşte, se strâng repede banii ăştia. Şi îi propun să vorbesc cu Vasile Vlaşin care ştie exact cum e cu campaniile. Îl rog pe Vasile, el îmi promite că vede despre ce e vorba.

Norocul meu e că nu toţi oamenii sunt aşa naivi ca mine. Vlaşin i-a cerut hârtii, poze, certificate medicale şi omul s-a pierdut în minciuni.

– Ceva nu e ok cu cazul pentru care m-ai rugat, îmi spune Vasile. Ai vorbit cu el la telefon?

Abia atunci îl sun, pe telefon, pe părintele Necula, adevăratul părinte Necula, care îmi spune că un escroc i-a clonat de vreo 4 ori numele pe Facebook şi a fost nevoit acum un an să îşi închidă contul personal.

Părintele Necula nu are Facebook. În pagina aceea, în care escrocul m-a blocat după ce i-am zis că ştiu adevărul sunt foarte mulţi oameni din lista mea, multe persoane publice’, a scris Mirela Retegan pe Facebook.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est