Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un preot din Vaslui este castigatorul concursului “Pelerinii Luminii”! Va merge gratis la sfintirea Catedralei

Publicat

in

Cazan Liliana, Mocanu Geani, Năstase Grigore, Stoica Dorina. Acestia sunt castigatorii concursului „Pelerinii Luminii – 100 pentru Catedrala Națională”. Unul dintre castigatori este preotul din Osesti, Geani Mocanu.
La 100 de ani de la făurirea României Mari, Ziarul Lumina și Sectorul de Pelerinaje al Patriarhiei Române oferă șansa ca 100 de români „să fie prezenți la sfințirea Catedralei Naționale „în 25 noiembrie. În cele „ce urmează găsiți lista câștigătorilor concursului „Pelerinii Luminii – 100 „pentru Catedrala Națională”, și detalii legate de „venirea în București „și programul celor trei zile.
Ziarul Lumina a organizat împreună cu Sectorul Pelerinaje al Patriarhiei Române, în perioada mai – septembrie 2018, concursul „Pelerinii Luminii – 100 pentru Catedrala Națio­nală”. În această perioadă au fost publicate 10 întrebări despre unitatea de credinţă şi de neam a poporului român, la care au răspuns nu­meroși cititori din întreaga țară. Câștigători au fost desemnați acei cititori care au trimis cele mai multe taloane cu răspunsuri corecte, premiul constând într-un pelerinaj la Bucu­rești în perioada 24-26 noiembrie, cu participarea la cel mai mare eveniment națio­nal bisericesc al acestui an, respectiv sfințirea Catedralei Națio­nale. Cei 100 au șansa de a participa la slujba de sfințire și la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de ierarhi români și străini. De asemenea, în după-amiaza zilei de 25 noiembrie vor participa la un tur al Bucureștiului, în cadrul căruia vor vizita mănăstiri și biserici din Centrul istoric al Bucureștilor, precum Mănăstirea Radu Vodă, Vechea Catedrală sau Palatul Patriarhiei. De asemenea, vor face un tur panoramic al orașului în care vor putea vedea și obiective turistice precum Arcul de Triumf, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Națio­nal de Artă al României, dar și o serie de biserici aflate pe traseu.
Vă așteptăm sâmbătă, 24 noiembrie, în București
Câștigătorii din afara Capitalei sunt invitați să sosească în București sâmbătă, 24 noiembrie, punctul de întâlnire fiind esplanada actualei Catedrale Patri­arhale din Piața Unirii, lângă turnul clopotniță. Întrucât orele la care ajung în București sunt diferite, pelerinii vor fi preluați de două autocare Basilica Travel și transpor­tați la Centrul cultural misio­nar „Familia” din orașul Pantelimon pentru cazare în două curse. Prima cursă va pleca de pe Dealul Patriarhiei la ora 15:00, iar cea de-a doua la ora 18:00. Acei pelerini care vor veni cu auto­turisme proprii sunt aș­teptați direct la Centrul cultural misionar „Familia” în după-amiaza zilei de sâmbătă, 24 noiembrie, pentru a fi cazați. A doua zi dimi­neață (duminică, 25 noiembrie) toți câștigătorii concursului „Pelerinii Luminii – 100 pentru Catedrala Națională” vor fi preluați de autocarele Basilica Travel și transportați la Catedrala Națio­nală, pentru a participa la slujba de sfințire și la Sfânta Liturghie.
Câștigătorii care locuiesc în București sau împrejurimi, care nu au nevoie de cazare, sunt invitați duminică, 25 noiembrie, dimineața la ora 7:45 la baza Dea­lului Patriarhiei pentru a fi preluați de autocarele Basilica Travel și a merge împreună cu ceilalți câștigători din țară spre Catedrala Națională.
Cheltuielile de transport, de cazare și de masă sunt suportate de organizatori, câștigătorii din provincie având asigurate mesele de cină (sâmbătă, 24 noiembrie), prânz și cină (25 noiembrie) și mic dejun (26 noiembrie), iar cei din București, prânzul festiv de duminică, 25 noiembrie.
Decontul cheltuielilor de transport din localitățile de domiciliu ale câștigătorilor până în București și înapoi se vor face în baza documentelor justificative în original, respectiv bilet de autobuz/microbuz/tren sau factură, a bonului de combustibil (calculat la un consum de maxim 7,5 litri la 100 de kilometri).
Detalii suplimentare puteți afla la telefon: 0376.203.024 „(secretariat) sau 0729.993.001 (Silviu Dascălu).
Pregătiri pentru sfințire
În momentul de față se lucrează intens pentru finalizarea lucrărilor de la Catedrala Națională și pentru primirea miilor de pelerini din întreaga țară. Potrivit responsabililor șantierului, se lucrează la turla principală și la cele secundare, precum și la amenajarea spațiului liturgic exterior de pe esplanadă, precum și la mozaicul catapetesmei.
„Lucrările aferente subsolurilor de legătură dintre catedrală și spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate sunt gata în proporție de peste 80%, mai avem de turnat doar rampele care fac conexiunea între cota terenului amenajat și cota 0 a catedralei, fiindcă între cele două există o diferență de nivel de 5 metri. În acea zonă vor fi amenajate scări și rampe de acces în catedrală. Termenul de finalizare a acestora este înainte de 25 noiembrie, astfel încât să avem posibilitatea să intrăm din strada Izvor în piațeta din fața catedralei, unde este spațiul liturgic exterior, și să se poată face accesul în frontonul principal al catedralei, în partea de vest. Întrucât nu avem executate subsolurile din partea de nord și partea de sud, vom amenaja niște platforme provizorii, astfel încât să avem fluxuri de circu­lație atât pe partea de nord, cât și pe partea de sud, în zona pronaosului”, „a spus Vasile Crăcăoanu.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.