Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Episcopul Ignatie a venit la capataiul profesorului Talmaciu!

Publicat

on

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit în aceasta seara la capataiul profesorului Romeo Talmaciu. Capela Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” este neincapatoare pentru multimea de oameni care vor sa isi ia ramas bun de la cel care a fost fondatorul primei fanfare pentru copii din România. Episcopul de Husi nu va putea fi prezent maine la inmormantare. Ignatie va sluji în Parohia Brădești, Protopopiatul Bârlad unde va hirotoni în treapta de preot un diacon.
„Toată viaţa dânsului şi-a dedicat-o frumosului, şi-a dedicat-o celor mici, pe care i-a făcut să se îndrăgostească de muzică, de frumos, de armonie, de perfecţiune. În momentul în care un dascăl reuşeşte să trezească acest apetit pentru armonie şi frumos în sufletul copiilor, el nu face altceva decât să instaureze un mic paradis în inimile lor. Cineva spunea, atât de frumos, că muzica este refugiul celor „răniţi” de fericire.

Am putut să constat că domnul profesor a fost un refugiu pentru toţi tinerii care au fost atinşi, „răniţi”, de fericire. Aceasta este menirea oricărui profesor, să-i determine pe tineri să găsească un adăpost în frumos şi armonie. (…) Cea mai frumoasă formă de păstrare a memoriei unui om drag, care a plecat în lumea fără dor, în lumea veşniciei, este rugăciunea. Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii în lumina, armonia şi frumosul pe care domnul profesor le-a slujit toată viaţa şi le-a transmis şi altora”, a spus PS Ignatie.


Profesorul Romeo Talmaciu, fondatorul „Rotaria”, prima fanfară pentru copii din România, a murit joi dimineaţă in urma unui accident vascular cerebral.
In varsta de 62 de ani, profesorul Talmaciu, a fost dus de urgenţă la spital şi supus mai multor investigaţii. Medicii de la la Spitalul de Urgenţă Vaslui, au luptat pentru viata sa, dar starea profesorului s-a agravat şi a intrat în comă. A stat conectat la aparate trei zile, iar în final inima profesorului a încetat să mai bată.
Romeo Talmaciu a mai avut o grea încercare în luna februarie a acestui an, când a suferit un stop cardiac în timp ce se afla la volan. Transportat în stare gravă la spital, medicii au fost, iniţial, rezervaţi în privinţa prognosticului, având în vedere că profesorul a fost descoperit relativ târziu. După o spitalizare îndelungată la Institutul de Cardiologie de la Iaşi, Romeo Talmaciu şi-a revenit. Ulterior, şi-a reluat activitatea continuând să susţină spectacole cu Fanfara Rotaria. Joi seara, Rotaria avea programat un spectacol la un eveniment local.
Colegii lui Romeo Tălmaciu regretă moartea acestuia.
”Nu sunt cuvinte în situația aceasta. Un om tânăr, un talent, abia întors din străinătate, din Germania. Suntem cu toții șocați de eveniment și încercăm să îl conducem cu onor spre ultimul drum”, a spus Mirela Nistoroschi, directorul Palatului Copiilor Vaslui.
Romeo Talmaciu s-a nascut la 9 martie, 1956, a absolvit Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, a creat Trupa Instrumentala “Rotaria”, un adevarat ambasador al Vasluiului, cu care a obtinut an de an numeroase premii la concursuri nationale si internationale.
Din repertoriul formaţiei fac parte cântece româneşti populare, care sunt interpretate în fiecare an în Austria, Turcia, Franţa, Germania, Norvegia şi Italia. Din Belgia profesorul s-a întors cu „Pupitrul de aur” şi premiile speciale ale juriului acordate în cadrul Festivalului „Castelul de aur” din Halhem. La loc de cinste este şi nominalizarea la premiile GOPO din Bucureşti.


Adio Profesore!!!
Azi plange Cerul si Pamantul!
De ce-ai plecat mai repede ca gandul?
Te plang copiii, te plange si nevasta!
Ce soarta trista…Ce viata mai e asta?
Ai dirijat curat atatea generatii,
Ai ajutat copii, cu n-au facut-o altii,
Ai lucrat cu sarg si cu ardoare
Sa faci orasul nostru unul mare!
Ai pus mult suftet in tot ce ai facut,
Inima mare pentru toti tu ai avut!
De azi inima ta se odihneste!
Un inger din neant, de sus, priveste
O lume care-n liniste jeleste
Un suflet cald, ce-acum nu mai zambeste!
Drum lin in calea catre ingeri
Si cand ajungi senin la Dumnezeu
Sa-I povestesti de-a noastre-amare plangeri
Pentru cel ce-n muzica a fost un Zeu!
Cu adanc respect,
Prof. Mihaela Balauta

StiriEst

Seful IPJ despre accidente: “Calitatea foarte slaba a scolilor de soferi, elevi slab pregatiti“

Publicat

on

De catre

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, Doru Gabriel Panţiru, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul accidentelor rutiere a crescut în cursul anului 2019, faţă de anul anterior, subliniind că gestionarea problemelor legate de siguranţa rutieră reprezintă o provocare pentru poliţiştii vasluieni. Şeful IPJ a subliniat că siguranţa rutieră rămâne în continuare un obiectiv important, pentru atingerea căruia poliţiştii fac eforturi, dar a atras atenţia cu privire la faptul că a crescut numărul conducătorilor auto şi al vehiculelor, iar viitorii şoferi sunt slab pregătiţi după terminarea cursurilor auto.

‘Sunt cu 50% mai mulţi şoferi decât acum cinci ani şi cu 70% mai multe maşini.(…) Punctul meu de vedere este că tot sistemul de pregătire trebuie reformat. La Iaşi este o situaţie care pe nedrept se răsfrânge asupra celor de la înmatriculări şi permise, un procent de sub 20% de promovare pentru examenul auto. În ţară este undeva la 50%, la Vaslui avem în jur de 45%. Asta nu înseamnă că examinatorii sunt răi, ci, din contră este calitatea foarte slabă a şcolilor de şoferi. (…) La Facultatea de Psihologie din Iaşi există un studiu amplu şi elocvent privind accidentele rutiere, care scoate în evidenţă câteva chestiuni legate de ce se întâmplă în România. Una din ele este incapacitatea noastră ca cetăţeni ai acestui stat de a fi educaţi în domeniul riscurilor. Cu alte cuvinte, ne asumăm riscuri peste capacitatea noastră de a le gestiona’, a menţionat comisarul-şef Doru Gabriel Panţiru.

În cursul anul 2019, la nivelul judeţului Vaslui s-au înregistrat un număr de 696 de accidente rutiere, cu 69 mai multe faţă de anul precedent, potrivit datelor centralizate de poliţiştii vasluieni, 204 fiind accidente grave, care s-au soldat cu 43 de persoane decedate, cu 11 mai multe decât în anul 2018 şi 188 de răniţi grav. “Principalele cauze ale accidentelor grave sunt abaterile bicicliştilor, pietonilor şi căruţaşilor şi nerespectarea regimului legal de viteză. Noi am desfăşurat mai multe campanii, am încercat să distribuim veste, am şi reuşit în mare parte, am încercat să echipăm şi căruţe cu semne distinctive şi vizibile pe timp de noapte, dar se pare că în continuare aceste cauze ne fac mari probleme. Chiar în Ajunul Crăciunului am avut patru accidente grave, toate soldate cu decesul pietonilor, care s-au produs aproape simultan. Într-un sfert de oră, s-au produs toate cele patru accidente, în zone diferite din judeţ. Asta ne spune foarte multe despre cum înţeleg cetăţenii să se asigure la traversare. Vom continua şi anul acesta cu acţiunile de prevenire şi conştientizare a acestor categorii de persoane’, a afirmat şeful IPJ Vaslui. În perioada menţionată, în urma acţiunilor derulate de poliţiştii rutieri, au fost aplicate peste 39.000 de sancţiuni contravenţionale, cu un plus de aproximativ 3.500 faţă de anul precedent, aproximativ o treime dintre amenzi fiind date pentru depăşirea regimului de viteză. Totodată, poliţiştii au reţinut peste 4.200 de permise auto, cu aproape 500 mai multe decât în anul 2018, cea mai mare creştere înregistrându-se la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Bani pentru jaful de la Protectia Copilului. 15 milioane au fost taiati de la investitii si dirijati catre DGASPC

Publicat

on

De catre

Consilierii judeţeni au aprobat, joi, în unanimitate, hotărârea privind bugetul pentru anul 2020, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui. “Bugetul local al judeţului Vaslui se stabileşte la venituri în sumă de 373.054.099 lei, la cheltuieli în sumă de 408.634.236 lei, cu un deficit în sumă de 35.580.137 lei ce va fi finanţat din excedentul înregistrat la finele exerciţiului bugetar 2019. Secţiunea de funcţionare a bugetului local al judeţului Vaslui, la partea de venituri, se stabileşte în sumă de 164.977.400 lei, iar la cheltuieli în sumă de 179.977.400 lei, cu un deficit de 15.000.000 lei. Secţiunea de dezvoltare a bugetului local al judeţului Vaslui, la partea de venituri, se stabileşte în sumă de 208.076.699 lei, iar la cheltuieli în sumă de 228.656.836 lei, cu un deficit de 20.580.137 lei”, se arată în hotărârea aprobată în plenul Consiliului Judeţean. 

Consilierii județeni nu s-au arătat nemulţumiţi de felul în care va fi cheltuită suma provenită din excedentul bugetar al anului trecut, în valoare de peste 35 de milioane de lei, din care 20 de milioane de lei merg la capitolul dezvoltare şi 15 milioane de lei vor fi folosiţi la capitolul cheltuieli de funcţionare pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, instituţie care are un buget insuficient. Conducerea CJ Vaslui a afirmat că fără suma alocată din excedentul bugetar DGASPC Vaslui ar fi intrat în colaps financiar. “Nu facem altceva decât să acoperim nişte cheltuieli de funcţionare la o instituţie importantă, în aşa fel încât să poată funcţiona până la rectificare. Chiar şi în aceste condiţii, la DGASPC sunt bani până în luna iunie. Dacă onor Guvernul ne dădea suficienţi bani, nu umblam la excedent. Ne-am fi dori şi noi să meargă toţi banii la dezvoltare, dar până atunci suma aceasta ne ajută să menţinem o instituţie în viaţă”, au motivat șefii CJ. În acest an, din bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui lipsesc 100 milioane de lei.

La salarii, instituția are bani doar pe 3 luni, iar în caz că nu va exista o rectificare bugetară pe plus, se vor lua măsuri extreme, ajungându-se la disponibilizări.

Sistemul pilelor si al relatiilor

DASPC Vaslui este instituia cu cei mai multi taietori de frunze la caini, aici numai cine nu a vrut nu a intrat in sistem. Mai bine de un sfert dintre lucratorii din birouri sunt pila cuiva. Restul oamenilor muncesc sa tina in spate pilosii. Copiii de bani gata ai Vasluiului, lipitorii de afise ai partidelor, sotiile, fratii, surorile, cumnatii, verii, mamele, sau tatii cuiva. Sistemul pilelor a functionat perfect atunci cand a venit vorba de angajari la DASPC. Asa a ajuns sa suga din bugetul protectiei sociale lumea buna din judet. Toti politicienii care s-au perindat pe la conducerea judetului si-au rasplatit cunostintele sau muncitorii din campaniile electorale cu cate un loc de munca la DASPC. Cine era prost sa nu accepte un post caldut intr-o institutie a statului, acolo unde timpul trece, leafa uriasa se incaseaza. Numai ca lucrurile au inceput sa se imputa si s-a cam ajuns la fundul sacului. Chiar si asa, nimeni nu este dispus sa isi dea demisia. Directorii institutiei tac malc, nimeni nu se revolta. De disperare urla asistentii maternali. De altfel ei au fost de-a lungul anilor batjocoriti in repetate randuri. Nu este prima data cand nu isi primesc salariile ori cand nu incaseaza alocatiile de hrana si imbracaminte pentru orfanii pe care ii au in intretinere. De ei isi bat in continuare joc sefii sistemului care si-au marit atat de mult salariile incat au golit bugetul si nu mai au bani pentru hrana copiilor. Daca responsabilii de aceasta situatie crunta s-ar trezi si ar renunta la taietorii de frunze la caini de prin birouri care incaseaza lefuri mari fara sa munceasca, poate ca banii ar ajunge si pentru amaratii de asistenti maternali.

Protectia Copilului, banca de unde iei oricand si in orice conditii

DGASPC Vaslui este o institutie care beneficiaza de fonduri uriase, dar cu toate acestea sistemul de protectie sociala este plin de lipsuri. Anumite personaje protejate de puterea politica au pus stapanire pe instituie, iar aceasta a devenit un soi de banca de unde iei dar nu mai inapoiezi prea curand. Asa se face ca activitatea DGASPC nu mai vizeaza de multa vreme nevoile cetatenilor. Aici primeaza bunastarea pilelor venite pe filiera politica. Cu totii au furat de la copiii saraci, desi nu le-au bagat niciodata mana in buzunar. Le-au furat dreptul de a fi institutionalizati in conditii decente, le-au furat dreptul la consiliere psihologica si reintegrare. Dovada ca afacerile facute cu centrele sociale au mers cel mai bine, profitul fiind maxim si garantat. Defavorizatii de la Directia pentru Protectia Copilului sunt simplii angajati, unii dintre asistentii maternali, copiii orfani si copiii proveniti din familii sarace si ajunsi in grija statului roman. Sub competenta conducere a directorului Ionel Armeanu, DGASPC Vaslui a ajuns in scurt timp cel mai mare angajator din cel mai sarac judet al tarii. Numarul de angajari facute pe pile si relatii a fost urias, dar cu toate ca nu duce lipsa de personal, situatia din sistemul de protectie sociala este dezastruoasa.

Salarii babane pentru sefi, conditii care lasa de dorit pentru batrani si copii

Legea salarizării, care le permite autorităţilor locale să mărească salariile în funcţie de buget, a creat discrepanţe mari în sistem. De exemplu, sefii din sistemul de protectie sociala, se bucură acum de o lefuri de invidiat, sume la care asistentii maternali sau amaratii sistemului nici nu indraznesc sa viseze. S-au marit salariile, dar nu s-au mai gasit bani si pentru investitii, cel putin nu pentru alea necesare. Multe dintre centrele sociale arată dezolant. Pereţii sunt murdari si crapati, la fel şi pardoseala. In unele locuri nu s-au mai făcut investiţii de ani buni, desi adapostesc batrani, bolnavi sau copii. In camere de cel mult 5 metri patrati se gateste, se spală vasele şi este depozitat dezinfectantul. Batranii dorm pe paturi invechite, ruginite, au lenjerii rupte, iar igiena lor lasa mult de dorit. Nu s-au mai facut deloc modernizări, dar s-au marit la maxim salariile sefilor din sistem.

Citeste in continuare

StiriEst

Buzatu, seful PSD si presedintele CJ, nu mai poate fi profesor. A tinut doua catedre ocupate 30 de ani

Publicat

on

De catre

Şeful PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui şi profesor de filosofie titular la două licee din oraş, a primit interdicţia de menţinere în activitate ca titular după împlinirea vârstei de pensionare, conform unei decizii publicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui. Politicianul, în vârstă de 64 de ani, care va ajunge la pragul de pensionare pe 12 august 2020, a depus o cerere pentru menţinerea în activitate ca titular peste vârsta de pensionare în anul şcolar 2020-2021. Consiliul de Administraţie al ISJ i-a respins cererea, iar Buzatu nu a contestat decizia. Potrivit adevarul.ro, politicianul nu a mai predat din 1992, în momentul în care a devenit deputat din partea PDSR.

Citeste in continuare

StiriEst

A crezut ca se va imbogati si si-a jefuit prietenul abia intors de la munca din strainatate

Publicat

on

De catre

Un tânăr de 30 de ani, abia întors de la muncă, din Marea Britanie, s-a dus la barul din localitatea natală şi a făcut cinste prietenilor, dar şi altor cunoscuţi. El s-ar fi lăudat că a făcut bani frumoşi în străinătate. Printre cei cinstiţi de sucevean s-a aflat şi un tânăr de 19 ani, care l-a urmărit la plecare şi apoi l-a prins pe o alee întunecată din localitate, apoi l-a jefuit, dar a găsit în portofelul victimei doar 600 de lei.

Sucevean jefuit după ce s-a întors de la muncă din Anglia

Un tânăr de 19 ani din Zvoriștea are dosar penal pentru tâlhărie calificată şi riscă mulţi ani de puşcărie, după ce a jefuit un prieten care abia se întorsese din străinătate, de la muncă.

Victima, un tânăr de 30 de ani, a făcut cinste la un bar din localitate, unde a povestit că s-a întors recent din Marea Britanie, unde a muncit şi a reuşit să strângă o sumă frumoasă de bani.  Totodată, bărbatul de 30 de ani a relatat verbal faptul că a jucat și la jocuri de noroc.      

Ulterior, bărbatul a plecat spre casă, mergând pe DN 29A, apoi pe o alee întunecată, aflată într-o zonă unde nu sunt locuințe și nu este supravegheată video. În moment acela, bărbatul a fost ajuns din spate de tânărul de 19 ani, care l-a împins în șanțul situat pe marginea aleii. Bărbatul a căzut la pământ, moment în care tânărul i-a scos portmoneul, a sustras suma de cca. 600 lei, după care a fugit, potrivit newsbucovina.ro.

Victima a anunţat Poliţia, iar agresorul a fost identificat rapid şi reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat acum pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, acesta recunoscând comiterea faptei. Totodată, banii sustrași au fost întorși proprietarului.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

StiriEst

Tanar gasit mort intr-o padure

Publicat

on

De catre

Tânărul de 30 de ani, care a fost dat dispărut în urmă cu trei zile şi căutat cu disperare de familie, a fost găsit mort într-o pădure de lângă lunca râului Suceava.

Poliţiştii, pompierii şi voluntarii care au participat la operaţiunea de căutare a tânărului dispărut din Vicovu de Jos l-au găsit pe bărbat spânzurat de creanga unui copac, în zona forestieră de lângă lunca râului Suceava.

Tânăr dispărut de 3 zile, găsit mort într-o pădure din Suceava

Bărbatul dispărut marți în comuna Vicovu de Jos a fost găsit spânzurat în zona forestieră de lângă lunca râului Suceava. Polițiștii, împreună cu pompieri și voluntari au executat activități de căutare a acestuia, ocazie cu care, l-au identificat în lunca râului Suceava, pe raza comunei Vicovu de Jos, în zona cu vegetație forestieră. Bărbatul a fost găsit spânzurat de ramura unui arbore, informează newsbucovina.ro.

Ulterior, s-a solicitat intervenția unui echipaj medical care a constatat decesul. Cu ocazia cercetării locului faptei, pe cadavru nu s-a constatat existența unor urme de violență.

Din cercetări s-a mai stabilit că de câteva zile, bărbatul a avut un comportament schimbat și a afirmat către soție că se va sinucide spunându-i acesteia că ar avea o boală de plămâni.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est