CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului – Vovidenia: semnificație, tradiții și obiceiuri la români

Publicat

on

Prăznuirea Intrării Maicii Domnului în Biserică este celebrată atât de creștinii ortodocși, cât și de romano-catolici, an de an, pe 21 noiembrie, și marchează un moment important din viața copilei de trei ani , cea care avea să devină mama Mântuitorului Isus Hristos, și anume ziua în care părinții ei, drepții Ioachim și Ana, au adus-o la templul din Ierusalim, după făgăduință.
Această sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea Vovidenia sau Ovidenia, termen ce provine de la slavonul ”văvedenie” = intrare.  Apoi, a căpătat în popor o conexiune cu verbul ”a vedea” (prin intermediul cuvântului „vedenie”). În acest fel, s-a ajuns să se spună că Ovidenia se ține pentru că în această zi s-a vădit (văzut) lumea pe care Dumnezeu a vestit-o la Blagovestenie (Buna Vestire). Din acest motiv, Ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului este consacrată ochilor care văd și luminii ce rupe întunericul.
De asemenea, este „sărbătoarea care anticipează hramul închinat Nașterii Domnului. La Templul din Ierusalim s-a pregătit Maria, prin lucrarea și adumbrirea Duhului Sfânt, pentru a deveni Templul Fiului lui Dumnezeu” (Presfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul).
Tradiția Bisericii ne spune că, atunci când îngerul Gavriil i-a zis Anei că pântecul ei va rodi, ea a exclamat de bucurie: ”Dacă voi naște prunc, băiat sau fată, îl voi dărui lui Dumnezeu spre a-L sluji toate zilele vieții sale!” Astfel, după ce Maria a împlinit trei ani, părinții au dus-o în Biserică, încredințând-o preoților, unde a rămas până la vârsta de 15 ani.
Arhiereul Zaharia, cel ce avea să devină tatăl lui Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, a întâmpinat fecioara și a purtat-o prin cele mai tainice lăcașuri ale Templului, binecuvântând-o: ”Domnul a preamărit pe veci numele tău. La sfârșitul veacurilor, El își va arăta prin tine răscumpărarea fiilor lui Israel.” A fost condusă în acel loc sfânt, pentru că ea însăși avea să devină „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, sălaș al lui Dumnezeu-Cuvântul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Veșnic, avea să ia trup Să se facă cuprins în pântecele ei.
Astfel, fericita Fecioară, încă din pruncia sa, când era în biserică cu celelalte fecioare de o vârstă cu sine, își petrecea viața foarte cu rânduială. Pentru că de dimineață până la al treilea ceas din zi, stătea în rugăciune, iar de la al treilea ceas până la al nouălea, se îndeletnicea cu lucrul mâinilor sau cu citirea cărților sfinte. De la al nouălea ceas, iarăși își începea rugăciunea, de la care nu înceta, până nu i se arăta îngerul, dintr-ale cărui maini se obișnuise a-și primi hrana. Și așa mereu tot mai mult sporea în dragostea lui Dumnezeu.
Așa a fost viața ei în feciorie, când locuia împreună cu fecioarele cele de o vârstă. Din zi în zi, crescând și întărindu-se cu duhul, creștea într-însa și viața cu nevoință, cu iubire de osteneală și rugăciune. Pentru că mergea din putere în putere, până când a umbrit-o puterea Celui de Sus.
Ziua în care se prăznuiește Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cea mai nouă sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, înscrisă în calendar din secolul VI, după ce s-a ridicat la Ierusalim, sub domnia lui Iustinian, o biserică numită ”Sfânta Maria cea Nouă”. Sărbătoarea cu dată fixă, 21 noiembrie, s-a extins apoi în tot Orientul creștin, cât și în Occident. Este marcată cu cruce roșie în calendar și cu dezlegare la pește. Este considerată o zi a luminii, când credincioșii se roagă să nu fie învinsă de întuneric și ca moartea să nu învingă viața.
Tradiția populară religioasă mai zice că, în noaptea de Vovidenie, cerul își deschide porțile și oamenii credincioși  pot să îl vadă chiar și pe Iisus Hristos. De aceea, în noaptea de Vovidenie, se dă de pomană pentru sufletul celor morți chiar în cimitire și se aprind lumânări la morminte, care nu se vor stinge niciodată pe lumea cealaltă, iar lumina lor va călăuzi sufletele celor adormiți .
Se zice că ar fi ziua în care începe iarna, iar țăranii spun că în noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacără albastră, iar cerurile se deschid și, precum în ziua de Crăciun, animalele pot grăi cu glas omenesc. Cum este o sărbătoare a luminii, ”ce sparge întunericul iernii și al morții”, există tradiție de a petrece această  noapte cu lumină și cu focuri aprinse, cercetând cerul cu luare-aminte, pentru a afla din semnele vremii și ale rodului anului ce urmează. Frumusețile cerului sunt văzute numai de cei buni la Dumnezeu, cum ar fi ciobanii ce nu au văzut la ochi femeie. Această sărbătoare se ține pentru ochii ce văd, pentru vedere. În acest scop, unii oameni sfințesc în această zi câte un prosop, cu ajutorul căruia, la nevoie, se șterg la ochi cu apă.
Ovidenia este considerată în popor o zi magică. O trăsătură caracteristică a acestei sărbători este metafora luminii, prezentă în legende, credințe și superstiții. În popor, sărbătoarea este asociată cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul și soarele. Pentru reușita copiilor, candela trebuie să fie aprinsă în căminul fiecărui credincios, iar focul să ardă în cămin toată noaptea. În noaptea când se sărbătorește Ovidenia, se aprinde și se veghează o lumânare lungă și încolăcită în sens invers acelor ceasului. Mărimea lumânării reprezintă dimensiunea simbolică a anului calendaristic, iar semnificația obiceiului este moartea și renașterea ce survin odată cu încheierea unui ciclu și începerea altuia nou, înnoirea timpului.
Se dau de pomană oale de lut sau căni cu apă sau bragă, lumânare aprinsă și colăcel. Se prepară alimente specifice, care protejează de rău și aduc belșug: vărzari, plăcinte, covașă, plăcinte cu poale-n brâu umplute cu dovleac (Moldova). La praznice, se dau de pomană bucate de post și bucăți de pește. Această sărbătoare se ține cu sfințenie mai ales de către femei, pentru protejarea de boli și a celor din casă. Importanța acestei sărbători este foarte mare și în această zi nimeni nu trebuie să muncească, mai ales că, vorba moldovenilor: ”Ovidenia o țin până și turcii”.
Așadar, să ne ajute Bunul Dumnezeu și să înțelegem că ”Maica Domnului este icoana vie a Bisericii nu numai pentru femei, dar și pentru bărbați. Iar sufletul fiecărui creștin care se sfințește prin post, rugăciune și milostenie este asemănător cu sufletul și viața Maicii Domnului” (Preafericitul Daniel). Important e să pătrundem în înțelesul profund al evenimentului istoric și să descoperim că prezența ei în Sfânta Sfintelor e roditoare: face ca fiul lui Dumnezeu să Se nască din ea. Deci, Hristos Se va naște, va muri și va învia tainic cu tot omul care viețuiește în Biserică.
Iată de ce, în această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumină și căldură, înmuguresc și înfloresc și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Să nu uităm că în colindele românești se cântă, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr. Pentru că strămoșii noștri știau de la bătrânii lor că acea nuielușă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă înflorea până de Nașterea Domnului, însemna că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguța.

StiriEst

Oameni care fac minuni! Bucurie pentru cinci copii si parintii lor- FOTO

Publicat

on

De catre

Oameni care fac minuni! La Draxeni, sute de sufletisti au pus cărămidă peste cărămidă si au ridicat o casa de poveste pentru cinci fratiori amarati si părinții lor!

De Paști, locuinta modestă a familiei Balan s-a aprins din senin. Focul le-a luat atunci putinul pe care il aveau, iar comunitatea nu a rămas indiferentă la necazul lor. Preotul din sat, Vasile Maxim, i-a mobilizat pe localnici, iar Episcopia Husi si sute de oameni din județ si din tara s-au implicat si au luat o povară uriașă de pe umerii unor părinți copleșiți.

O casă la cheie a primit familia Balan, după luni intregi de eforturi si munca susținută depusă de binefăcători. “Cum sa rămâi indiferent la asemenea necaz?! Ca de fiecare data in astfel de situatii dramatice, oamenii isi demonstrează calitatea interioară, dar și rezistența exterioară! Fară nicio așteptare, ei se pun in slujba celor aflați în nevoie. A fost o mobilizare uriașă, la Draxeni.

Au fost zile si nopti grele, dar pline de speranță! Cinci copilași si părinții lor au astăzi o căsuță decentă, echipată complet. Nu trebuie decat sa o mobileze cu bucuria si omenia pe care ei insisi le-au invatat in atatea luni de zile de la necunoscuti. Suntem fericiți că am reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin oameni!”, a spus preotul Beregoi, de la Episcopia Husi. Conducerea unei firme din Iasi a pus la dispoziție materiale de constructii, s-au strâns bani si bunuri si fiecare din cei care au contribuit la zâmbetul larg de astăzi de pe chipul acestor copii au mai pus o pietricica in drumul lor catre Cel de Sus!

Mihaela SIMA

În articolul

Oameni care fac minuni! Bucurie pentru cinci copii si parintii lor

Citeste in continuare

StiriEst

Amenda si permisul suspendat! Masuri in cazul fetelor care au iesit pe geamul masinii

Publicat

on

De catre

Amenda si permisul suspendat! Apar primele măsuri în urma anchetei declanșate după ce două tinere teribiliste au ieșit pe geamurile unei mașini în timp ce era în mers.

Cei trei protagoniști au fost identificați de oamenii legii. Șoferul in varsta de 21 ani este din Vaslui. El a primit cinci sancțiuni contravenționale in valoare de 3915 lei si a rămas fără permis pentru o perioada de 90 zile (depasire neregulantare si circulatie pe sens opus). In plus, i- a fost ridicat de certificatul înmatriculare pentru înmatriculare suspendată. Tanarul a fost sancționat inclusiv pentru depășirea nr de pasageri (mai mult de cinci) din masina.
Fetele care calatoresc in exteriorul mașinii au 15 ani. Ele au fost amendate pentru ca nu au purtat centura de siguranță si au fost amendate cu 217 lei, fiecare. Pot achita jumătate in 15 zile. Era ziua uneia dintre ele, în ziua cu pricina.

Vă reamintim ca poliţiştii vasluieni au demarat cercetările după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare video în care se vede cum două tinere au ieşit pe geamurile unui autoturism în timp ce acesta se afla în mers. Filmarea a fost postată pe o reţea de socializare, iar reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui s-au autosesizat.

“În urma apariţiei în spaţiul public a unei video-filmări efectuate pe str. Huului, din municipiul Vaslui, în care sunt prezentate două persoane care călătoresc pe geamurile unui autoturism înmatriculat în judeţul Vaslui, vă comunicăm faptul că la nivelul conducerii IPJ Vaslui s-a dispus efectuarea de verificări în vederea identificării persoanelor participante şi clarificarea situaţiei de fapt”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Loredana Stavăr.

În articolul

Amenda si permisul suspendat! Masuri in cazul fetelor care au iesit pe geamul masinii

Citeste in continuare

StiriEst

Alerta de inundatii la Prut! Apa a ajuns pe sosea- FOTO

Publicat

on

De catre

Alerta de inundatii la Prut! Problemele au apărut în zona comunei Fălciu, județul Vaslui. Au apărut probleme în zona digului de protecție. Probleme sunt și în zonele inundabile din dreptul localităților Bogdănești și Rânzești, din comuna Fălciu. Personalul tehnic de specialitate din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui este prezent la fața locului. Este verificată evoluția nivelurilor și debitelor de pe râul Prut, cât și starea digului de protecție. În acest moment nivelul apei a ajuns în zona inundabilă din cele două localități, Bogdănești și Rânzești. Situația este monitorizată în continuare de reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad și ai Poliției de Frontieră Vaslui. Zeci de voluntari au fost mobilizați pentru a pune saci cu nisip în calea apei. Porțiuni din drum sunt deuja inundate.

In articolul

Alerta de inundatii la Prut!

Citeste in continuare

StiriEst

VIDEO: Doua adolescente s-au urcat pe portierele masinii aflate in mers

Publicat

on

De catre

Doua adolescente din Vaslui au iesit pe geamurile masinii, urcandu-se pe portiere, circuland asa pe o distanta de peste un kilometru. Fetele erau in autoturism alaturi de doi baieti, iar in imagini se observa cum adolescentele rad, se distreaza si bat din palme, totul fiind surprins de un martor din trafic, potrivit Adevarul.

Aventura s-a desfasurat pe tot drumul de la iesirea din municipiul Vaslui, pana in centrul localitatii Gura Bustei. Reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui s-au autosesizat dupa aparitia filmuletului in mediul online. “In urma aparitiei in spatiul public a unei videofilmari efectuate pe str. Husului, din municipiul Vaslui, in care sunt prezentate doua persoane care calatoresc pe geamurile unui autoturism inmatriculat in judetul Vaslui, va comunicam faptul ca la nivelul conducerii IPJ Vaslui s-a dispus efectuarea de verificari in vederea identificarii persoanelor participante si clarificarea situatiei de fapt”, a precizat Loredana Stavar, responsabil mass-media din cadrul IPJ Vaslui.

Citeste in continuare

StiriEst

12 cazuri de COVID la Policlinica Vaslui. Patru confirmate astazi

Publicat

on

De catre

12 cazuri de COVID la Policlinica Vaslui. Dintre acestea, patru au fost confirmate astazi, iar opt zilele trecute. De asemenea, tot astazi a fost confirmat un nou caz de infectie la Barlad.

În ultimele zile aproape s-a dublat numărul pacienților internați la Spitalul Bârlad. În prezent sunt 30 de persoane confirmate, din care patru asimptomatici, trei forme ușoare, 15 forme medii, opt forme severe, din care unul este intubat și ventilat mecanic. 

Patru suspecți așteaptă rezultatele

Potrivit reprezentanților Spitalului Bârlad, în cursul zilei de joi trebuie să mai vină încă doi pacienți confirmați. De asemenea, sunt internați și patru pacienți suspecți pentru care se așteaptă rezultatul testelor. Tot la Spitalul Bârlad sunt si 105 pacienți noncovid.

11 cazuri noi de COVID intr-o singura zi. Un pacient de la dializa, confirmat pozitiv

Numai în județul Vaslui au fost înregistrate 11 noi cazuri. Este vorba despre șapte angajați ai Policlinicii Vaslui, dar și alte patru cazuri noi. Printre cazurile noi de coronavirus se află și un pacient de la Centrul dializă. Potrivit surselor stiriest.ro, numărul de îmbolnăviri de la Policlinica Vaslui a apărut în contextul în care aici ar fi avut loc o petrecere de pensionare la care au participat mai mulți angajați ai instituției. 

Este vorba despre angajați din aparatul administrativ Resurse Umane- Contabilitate. Toți urmează să fie transportați la Spitalul Bârlad pentru a fi luați în evidență, iar acolo vor decide dacă rămân sau nu în spital. “A ieșit o colegă de la Fizioterapie la pensie, s-au întâlnit mai mulți angajați, au servit ceva de mâncare (tort n.r) și o cafea”, a declarat un angajat al instituției. Atât oficialii de la Direcția de Sănătate Publică, dar și conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, susțin că deocamdată nu se impune închiderea activităţii medicale din cadrul Policlinicii Vaslui. O decizie în acest sens va fi luată în funcţie de evoluţia focarului. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Citeste in continuare

Atelierul de dinti

Rock FM

CMR London

CMR Vaslui

Donează! Avem nevoie de tine!

Radical Group

Iti place ce vezi?

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est