Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Ultima plimbare a lui Vasile Mihalachi prin Negresti, orasul pe care l-a iubit atat de mult

Publicat

on

Judetul Vaslui a pierdut unul dintre politicienii care, prin profesionalismul sau, a facut ca zona noastra sa beneficieze de multe investitii. VASILE MIHALACHI avea 71 de ani. El este personalitatea care a dominat viața politică si administrativa a judetului Vaslui pentru cateva decenii. Mihalachi rămane personalitatea cea mai populară dintre liderii vasluieni. A ales sa mearga intr-o lume mai buna, lasand un imens gol in sufeletele noastre. A trait frumos, iubindu-si familia si respectand Vasluiul. A trecut prin viata lasand in urma lucruri frumoase. Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum, ultima plimbare pe care Vasile Mihalachi a facut-o prin orasul Negresti, localitatea pentru care s-a zbatut si pe care a iubit-o atat de mult. “Sunt socat. Nu imi vine sa cred ca Vasile Mihalachi nu mai este. De fiecare data cand aveam cate o problema el era primul om pe care il sunam. A facut multe pentru acest oras si pentru judet. Este o mare pierdere, un om care ne va lipsi!” a spus Vasile Voicu, primarul din Negresti.
Vasile Mihalachi s-a nascut pe 21 decembrie 1947 in comuna Deanceni. A abslovit Facultatea de Zootehnie în 1974. Între anii 2000-2004 a fost ales deputat pe listele PSD. Vasile Mihalache a fost membru în Comisia pentru Agricultură și industrie alimentară. Intre anii 2004 – 2008 a fost vicepreședinte al Consiliul Județean Vaslui. Din 2008 pana in 2012 a fost președintele Consiliul Județean Vaslui, iar apoi a mai avut un mandat de vicepresedinte.

Şi-a închinat întreaga cariera judetului pe care l-a iubit si respectat enorm

In urma cu doi ani Vasile Mihalachi a iesit la pensie, dar până în ultima sa clipă de viaţă, a rămas cu gândul la institutia pe care a slujit-o o viata. “Ce mai este pe la Consiliul Judetean, ce mai face cutare primar, unde mai sunt probleme…”, intreba de fiecare data Vasile Mihalachi. Sotia sa a asteptat cu nerabdare momentul pensionarii. “Era tot timpul plecat. Zeci de ani a muncit pentru acest judet. Am asteptat sa vina pensia, sa mai stea si cu noi, familia, dar Dumnezeu a avut alte planuri”, a spus aceasta. O boala necrutatoare l-a rapus in cele din urma, iar Vasile Mihalachi a ramas in memoria vasluienilor drept un profesionist desăvârşit. Ştia exact, întotdeauna, care este soluţia optimă pentru rezolvarea problemelor apărute in orice colt al judetului. Iubea administratia locala si nu accepta bataia de joc. Despre Vasile Mihalachi se poate spune că vorbea puţin şi făcea mult. Este o mare pierdere pentru judetul Vaslui”, spune colegii sai de la Consiliul Judetean.
Vasile Mihalachi a fost nu doar un profesionist desăvârşit, ci şi un familist de cursă lungă, cu zeci de ani de căsnicie exemplară. Plecarea sa dintre noi lasă un gol, dar şi amintirea unui om despre care s-a vorbit şi se va vorbi numai de bine.
A murit omul care s-a zbatut pentru ca judetul Vaslui sa aiba drumuri asfaltate, aductiune de gaz, apa potabila, canalizare si un spital european. Multe dintre investitiile realizate in judetul Vaslui vreme de mai bine de 20 de ani sunt legate de cel care a fost Vasile Mihalachi! Un sprijin pentru primari, un politician corect, un profesionist in administratie. Ca o ironie a sortii, Vasile Mihalachi a murit in spitalul pentru care s-a chinuit sa obtina fonduri sa il transforme intr-o unitatea medicala la standarde europene. A acordat o atentie deosebita manastirilor din judetul Vaslui. A alocat frecvent fonduri pentru lacasele de cult si pentru reabilitarea cailor de acces spre acestea.
Fost parlamentar, preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi a luptat pentru proiecte importante ale judeţului nostru, printre cele de anvergură numărându-se reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, realizarea drumului strategic Creţeşti – Murgeni, sau groapa ecologica de la Roşieşti. S-a implicat pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntau primarii din judeţ şi instituţiile din subordine şi a lăsat pentru toţi uşa Consiliului Judeţean deschisă. Ferm în decizii, a ştiut să găsească pentru toţi o vorbă bună şi soluţii la numeroasele probleme ale unui judeţ greu încercat.
A trecut în nefiinţă nemulţumit că alte proiecte care se aflau pe agenda Consiliului Judeţean atunci cât el se afla în instituţie, au trecut acum în plan second sau au fost date uitării, cel mai elocvent exemplu în acest sens fiind reabilitarea staţiunii Ghermăneşti.

StiriEst

Tot mai multi copii raman singuri. Parintii pleaca la munca peste hotare

Publicat

on

De catre

Numărul copiilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate a crescut în cursul acestui an, faţă de anul trecut, arată datele furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Irina Cîmpeanu, în evidenţele DGASPC Vaslui se află un număr de 4.012 copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi din ţară, în condiţiile în care la sfârşitul anului 2018 în judeţ erau 3.132 de astfel de copii. 

‘La sfârşitul semestrului al doilea al anului 2019, există în evidenţele noastre, întocmite pe baza informaţiilor furnizate de reprezentanţii autorităţilor locale, un număr de 3.068 familii în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate, cu 4.012 copii. În 2.195 de familii doar un părinte este plecat din ţară, în 604 familii ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar în 269 de cazuri este vorba despre părinţi unici întreţinători ai familiei monoparentale care au plecat din România. Cei mai mulţi dintre copiii rămaşi acasă, peste 3.900, sunt lăsaţi în grija rudelor până la gradul IV, fără a beneficia de măsuri de protecţie, 34 sunt la asistenţi maternali profesionişti, iar 22 se află în centre de plasament publice sau private’, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui. Dintre cei peste 4.000 de copiii vasluieni ai căror părinţi au plecat să muncească în afara ţării, 43 au vârsta mai mică de un an, iar 115 au între unul şi doi ani. Cei mai mulţi copii care cresc fără părinţi, un număr de 1.384, fac parte din categoria de vârstă 10-13 ani.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Fals călugăr, prins după ce a vrut să dea cu maşina peste un jandarm la pelerinajul de Sfânta Parascheva

Publicat

on

De catre

Cel mai mare pelerinaj ortodox s-a încheiat cu un incident şocant. Un fals călugăr a fost aproape de a lovi cu maşina un jandarm. Militarul a încercat să-l tragă la răspundere pentru că strângea ilegal donaţii, însă individul a încercat să fugă. Nu a fost singurul episod tensionat. Finalul pelerinajului s-a încheiat cu un număr record de credincioşi veniţi la moaştele Sfintei Parascheva. 

Bărbatul îmbrăcat în haine de călugăr a strâns ilegal donaţii în mulţimea de credincioşi. Când forţele de ordine l-au prins în flagrant a vrut să fugă. S-a urcat în maşină şi a călcat acceleraţia. 

După ce a lovit un autoturism, a fost la un pas să rănească un jandarm care s-a ferit din calea lui în ultimul moment. Într-un final, militarii au reuşit să-l oprească, iar când au venit poliţiştii de la Rutieră falsul călugăr era baricadat în maşină. 

Donaţii legale s-au făcut doar la raclă. Cei mai mulţi pelerini au lăsat între cinci şi zece lei. La o medie de 7 lei, Mitropolia Moldovei a strâns 1.500.000 de lei de la cei 220 de mii de credincioşi. 

Banii vor ajunge la familiile sărace, la cantinele sociale şi la copiii orfani. Ultimul pelerin care a ajuns la raclă a fost Petru. Are doar doi ani şi a venit cu părinţii din Suceava.

Cel mai mare pelerinaj ortodox s-a încheiat cu o procesiune emoţionantă. Preoţii au purtat pe umeri racla. Moaştele Sfintei Parascheva rămân în Catedrala Mitropolitană. Baldachinul de pe esplanadă a fost luat cu asalt de credincioşii care s-au îmbulzit imediat să ia flori.

În cele cinci zile de pelerinaj, pe aici au trecut peste 200.000 de pelerini veniţi din toată ţara. Cel mai mult s-a aşteptat 22 de ore la coadă, însă nimic nu i-a făcut pe pelerini să se oprească din drumul lor spre racla unde se aflau moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

A fost un record şi la încăsări. Doar pe suvenire, credincioşii au lăsat peste 4 milioane de lei. La hoteluri și pensiuni, unde gradul de ocupare a fost de 100%, încasările au sărit de 2.500.000 de lei, în cele cinci zile de pelerinaj. 

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Sume record de la Guvern pentru localitatile din judetul Vaslui

Publicat

on

De catre

Ministerul Finantelor Publice a dat publicitatii sumele repartizate pe unitati administrativ-teritoriale, sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale.

In Nota de fundamentare se arata ca s-a aprobat o suma globala destinata finantarii cu prioritate a cheltuielilor sectiunii de functionare a bugetelor locale. Repartizarea sumei pe unitati administrativ-teritoriale se face in baza solicitarilor depuse de acestea. 

La aceasta repartizare s-au luat in considerare:

a) prevederile bugetare aprobate pentru anul 2019 prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 nr.50/2019 si prin Ordonanta Guvernului nr.12/2019 pentru cote si sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale;

b) veniturile proprii provenite din impozite si taxe locale, prevazute in bugetele locale pe anul 2019;

c) executia de casa la data de 31 iulie 2019;

d) necesarul cheltuielilor, estimat pana la finele anului 2019.

“Asadar, la stabilirea sumelor propuse a se repartiza pe fiecare unitate administrativ-teritoriala s-a avut in vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de functionare, cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap; bunuri si servicii pentru intretinerea unitatilor de invatamant si pentru cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor;

Conform Proiectului de Hotãrâre privind repartizarea pe unitãti administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru echilibrarea bugetelor locale, judetului Vaslui i-a fost alocatã suma de 20.993.000 de lei. Cele mai mari sume s-au alocat primariei municipiului Vaslui- aproape 6 milioane lei si primariei municipiului Husi- aproape 5 milioane de lei”, a declarat deputatul PSD Aurel Căciulă. 

Alte sume: 

Consiliul Judetean Vaslui – 3.401.000 lei, primãria Ciocani – 500.000 de lei, primãria Codãesti – 420.000 de lei, primãria Dodesti – 492.000 de lei, primãria Fãlciu – 44.000 de lei, primãria Fruntiseni – 81.000 de lei, primãria Gherghesti – 300.000 de lei, primãria Hoceni – 336.000 de lei, primãria Iana – 770.000 de lei, primãria Ibãnesti – 856.000 de lei, primãria Pochidia – 80.000 de lei, primãria Poienesti – 400.000 de lei, primãria Puiesti – 422.000 de lei, primãria Solesti – 100.000 de lei, primãria Stefan cel Mare – 200.000 de lei, primãria Suletea – 194.000 de lei, primãria Tãtãrãni – 100.000 de lei, primãria Tutova – 440.000 de lei, primãria Vãleni – 278.000 de lei, primãria Vetrisoaia – 555.000 de lei, primãria Viisoara – 375.000 de lei.

Citeste in continuare

StiriEst

Copiii care fac copii! 11 fete minore au născut în primul semestru al acestui an

Publicat

on

De catre

Un număr de 11 fete cu vârsta de până în 15 ani din judeţul Vaslui au născut în primul semestru al anului în curs, se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Potrivit sursei citate, în cursul anului 2018 s-au înregistrat 18 naşteri la fete cu vârsta mai mică de 15 ani, în timp ce un număr de 387 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au adus pe lume copii.

„Fenomenul ‘copiilor cu copii’ este unul social, pentru că efectele nu se limitează la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Până pe 15 octombrie, Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii va desfăşura activităţi de informare şi educare a elevilor prin prezentări şi discuţii cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, a planificării familiale, prevenirea sarcinilor nedorite şi a consecinţelor acestora”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Vaslui.

În primele şase luni ale acestui an au mai fost înregistrate patru întreruperi de sarcină la fete de până în 15 ani şi 60 de avorturi la categoria de vârstă 15 – 19 ani.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Politistii din judet lucreaza in cladiri care se pot oricand darama peste ei

Publicat

on

De catre

Un număr de 47 de posturi de poliţie din mediul rural, din totalul celor 70 existente în judeţul Vaslui necesită reparaţii, iar Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui nu dispune de fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor de consolidare necesare, au informat reprezentanţii instituţiei. ‘IPJ are în administrare un număr de 70 de posturi de poliţie în mediul rural, iar dintre acestea 47 necesită reparaţii. În cursul acestui an, au fost efectuate reparaţii curente la două sedii ale posturilor de poliţie. Nu dispunem de fonduri pentru repararea tuturor posturilor de poliţie’, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă. Lipsa banilor de la nivelul IJP Vaslui a făcut ca în cursul anului trecut doar două sedii ale unor posturi de poliţie să poată fi consolidate. De asemenea, în 2018 au fost reparate acoperişurile la două posturi de poliţie şi au fost efectuate reparaţii parţiale la alte trei sedii.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est