Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Perioada Sărbătorilor reprezintă un vârf al crizei de sânge. Numărul donatorilor scade la jumătate

Publicat

in

Centrele de transfuzii colecteaza tot mai putin sange, in special in luna decembrie. Povestea se repetă an de an, iar numărul donatorilor scade aproape la jumătate. Oamenii au multe zile libere, beau alcool şi nu mai pot să dea sânge. Cu o oră înainte de sfârşitul programului, sufla vântul în sala de aşteptare a Centrului de Transfuzii Barlad. În judetul Vaslui sunt 3 spitale, iar pentru zecile de operaţii care au loc zilnic, medicii împrumuta sânge de la colegii din ţară. De cele mai multe ori stocul de sânge este tinut pe linia de plutire de campaniile şi apelurile disperate de pe Facebook.
În acelaşi timp pentru donatori în acest moment sunt mai multe aplicaţii care le vin în ajutor cu programarea sau nevoile de sânge în funcţie de grupă sau RH.
O înţepătură făcut cu un ac fin în deget doare mai tare decât cea cu acul pentru donare, deşi cel din urmă este mult mai gros. Asta, pentru că în zonă sunt puţini receptori nervoşi şi acest tip de informaţii se va găsi în aplicaţie, ca să-şi ajute pe cei mai fricoşi să treacă peste temeri. Cei care aleg să doneze primesc bonuri de masă în valoare de 70 de lei, o zi liberă de la serviciu şi 50 la sută reducere la abonament, pe mijloacele de transport în comun. Potrivit statisticilor doar 1,7% din romani donează sânge frecvent.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.