CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Sase oameni au murit din cauza gerului! Au fost gasiti in zapada!

Publicat

on

Frigul extrem face victime in Moldova, in judetul Suceava. Sase oameni au murit aici din cauza gerului. Unele victime au fost gasite in zapada, inghetate.

Potrivit reprezentantilor Serviciului de Medicina Legala Suceava, unele persoane au cazut pe strazi, in zapada, dupa ce au consumat bauturi alcoolice.  Alte persoane sufereau de afectiuni cardiace, iar frigul le-a agravat starea de sanatate. Pana acum au fost confirmate  6 cazuri de deces prin hipotermie, iar Direcţia de Sănătate Publică din Suceava nu exclude posibilitatea ca numarul victimelor sa creasca in urmatoarele saptamani. Cele 6 persoane au decedat in urma unor hipotermii severe. Victimele aveau adăpost, dar cu toate acestea unele dintre ele au fost găsite în zăpadă. 

Sorin SAIZU

StiriEst

Pagube de zeci de mii de lei! Inundatiile au facut prapad in judet

Publicat

on

De catre


Prefectul județului Vaslui
, Mircea GOLOGAN, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), a întrunit joi, 02.07.2020, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui, pentru a aproba hotărârea privind solicitarea unor sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pe anul 2020 pentru refacerea infrastructurii afectate de inundațiile din perioada 11.06.2020-24.06.2020, pe raza judeţului Vaslui. Valoarea totală a pagubelor produse de inundațiile din iunie 2020 este de 57.199,42 mii lei.

În perioada menționată s-au transmis următoarele avertizări, atenționări, informări:

-27 atenționări/ avertizări de fenomene meteorologice periculoase COD GALBEN;

-28 atenționări/ avertizări de fenomene meteorologice periculoase COD PORTOCALIU;

-12 atenționări/ avertizări de fenomene meteorologice periculoase COD ROȘU.

Comisiile formate prin Ordin al Prefectului și alcătuite din reprezentanți ai Instituției Prefectului – județul Vaslui, Consiliului Județean Vaslui, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al județului Vaslui, Inspectoratului Județean în Construcții și Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, în baza rapoartelor operative transmise de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, au verificat, validat și evaluat pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Au fost înregistrate pagube însemnate în: 2 orașe, 36 comune, 134 localități și 15 locuințe. Au fost afectați 60 km de drum comunal, 192,54 km drum sătesc, 30 km străzi, 7 ravene, o bază sportivă, 10 poduri, 13 podețe afectate, 299,38 HA teren arabil, 28 HA pășuni/ fânețe, 52,797 km drum județean.

Valoarea totală a pagubelor produse, în perioada 11 Iunie – 24 iunie 2020 este de 57.199,42 mii lei.

Pagubele, produse de inundații, s-au datorat următoarelor cauze:

-Concentrări rapide ale scurgerilor de pe versanți, datorită intensității ploii și a pantelor relativ mari ale terenului, ce au condus la depunerea de aluviuni sau spălarea terasamentului;

-Depășirea capacității de transport a rigolelor și a șanțurilor marginale ale drumurilor;

-Depășirea capacității de transport a torenților și a cursurilor de apă neamenajate.

Pe întreg teritoriul județului Vaslui, în perioada 11.06.2020 – 24.06.2020, s-au înregistrat cantități importante de precipitații. Cumulat, în perioada menționată, cantitatea maximă de precipitații înregistrată a fost de 158,7 l/mp la postul pluviometric Mărășeni. La alte 53 posturi pluviometrice s-au înregistrat cantități de precipitații cuprinse între 157,5 l/mp si 46,3 l/mp. La celelalte posturi pluviometrice din administrarea S.G.A. Vaslui cantitățile de precipitații înregistrate au fost sub 45,0 l/mp.

Citeste in continuare

StiriEst

9 copii printre care si un bebelus, batuti de tata. Cei mici au ajuns la spital, iar agresorul a fost arestat

Publicat

on

De catre

Un vasluian e acuzat că îşi bătea crunt copiii, cel mai mic având doar un an. Soţia, în vârstă de 31 de ani, şi cei 9 copii ai cuplului au ajuns la un centru unde primesc ajutor, iar bărbatul a fost reţinut. Oamenii legii au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, un  bărbat în vârstă de 41 de ani, din Sălceni, comuna Pochidia, și-a agresat fizic soția și fiica de 15 ani. Cu ocazia cercetărilor efectuate, poliţiştii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad au stabilit că pe fondul consumului de alcool, persoana bănuită de comiterea faptei sesizate, și-a agresat fiica minoră, lovind-o în mod repetat cu o curea, și ulterior și soția, atunci când aceasta a încercat să îl oprească. În urma activităților desfășurate de polițiști, s-a constatat că în data de 25 iunie, bărbatul ar fi agresat și alți 3 copii ai săi, cu vârste cuprinse între 1 și 7 ani. Trei dintre persoanele vătămate au necesitat acordarea de 2-3 zile de îngrijiri medicale iar o a patra a necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale. Soția, în vârstă de 31 de ani, precum și cei 9 copii minori, cu vârste cuprinse între 1 și 15 ani, beneficiază de servicii de găzduire și asistență într-un centru din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. Față de bărbat a fost emis un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile. În urma probatoriului administrat, la data de 01 iulie a.c., polițiștii l-au reținut pe bărbat pentru o perioadă  de 24 ore, iar în cursul zilei de astăzi acesta a fost prezentat Judecătoriei Bârlad care a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările sunt continuate de către polițiști, în vederea probării întregii activități infracționale a bărbatului. Copiii au povestit lucruri șocante. Minorii se culcau şi se trezeau cu frica în sân, pentru că tatăl reacţiona violent invocând cele mai banale motive: că nu-i place mâncarea, că-i prea rece sau prea caldă, că vorbesc prea tare copiii sau plâng etc. Ei au încercat să ceară ajutorul vecinilor. ”Victimele aruncau bileţele, peste gard, vecinilor prin care cereau ajutor sau li se cerea să sune la 112. De multe ori, în timpul exercitării actelor de violenţă, pentru a nu fi auziţi când copiii plângeau, agresorul dădea muzica la maximum în locuinţă”, au precizat reprezentanţii DGASPC. 

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Surse: Adrian Porumboiu- posibil candidat la Primaria Vaslui

Publicat

on

De catre

Tot mai multe voci au sustinut in ultimele zile ca omul de afaceri Adrian Porumboiu intra in politica. Potrivit unor surse din PNL, Porumboiu este curtat pentru a candida la functia de primar al municipiului Vaslui, la alegerile din toamna acestui an. Decizia nu este inca batuta in cuie, dar se poarta discutii in acest sens. De altfel, omul de afaceri a fost inclus si intr-un sondaj de opinie al liberalilor, el obtinand un scor foarte bun in comparatie cu alti membri de partid, oameni aflati pe scena politica de mai bine de zece ani de zile. Contactati de reporterii stiriest.ro, reprezentantii PNL Vaslui nici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat aceasta informatie. “S-a facut o evaluare a candidatilor PNL pentru functia de primar. Am testat orice posibil candidat care ar putea avea sanse pentru castigarea alegerilor, atat la nivelul municipiului Vaslui, cat si in restul judetului. Luam in calcul orice varianta”, au declarat reprezentantii PNL Vaslui.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu nu a putut fi contactat pana la ora transmiterii acestei stiri. Initial liberalii au afirmat ca in lipsa unui alt candidat, vor intra in lupta electorala cu Tudor Polak, actualul secretar de stat in Ministerul Muncii. Constienti fiind ca nu au nicio sansa la alegerile locale cu un asemenea candidat, liberalii s-au orientat spre mediul de afaceri. Ramane de vazut daca discutiile care se poarta intre PNL si omul de afaceri vasluian se vor concretiza.  Actualul primar, social democratul Vasile Paval, a anuntat ca va candida si el pentru un nou mandat.

Cine este Adrian Porumboiu

Adrian Porumboiu s-a născut la 27 septembrie 1950,  este arbitru român, observator federal, fotbalist retras din activitate, economist, om de afaceri, fost finanțator al echipei FC Vaslui. Ca fotbalist a jucat la echipa de juniori și tineret a FC Argeș Pitești și în echipa mare a Viitorului Vaslui. 

Părăsește fotbalul și începând cu anul 1976 îmbrățișează cariera de arbitru, la început în 1980 în divizia C, în 1982 în diviza B, iar din 1984 este arbitru în divizia A. În anul 1986 devine arbitru internațional FIFA. Ca arbitru internațional a condus la centru două partide de fotbal la două Turnee finale ale Campionatului european de juniori. Fiul său este un regizorul și scenaristul Corneliu Porumboiu.

Renunță la arbitraj în 1997, iar în 1998 conduce Comisia de disciplină și judecată a arbitrilor din FRF. Începând cu 1999 părăsește comisia de disciplină păstrându-și doar funcția de observator federal.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a „în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute atât în competițiile sportive interne, cât și pe plan internațional”, „formarea tinerelor generații de arbitri” și promovarea „spiritului de fairplay”. Datorită lui Adrian Porumboiu, județul Vaslui a devenit cunoscut la nivel național și internațional. Și fiul acestuia, cunoscutul regizor Corneliu Porumboiu, este un ambasador al Vasluiului. 

Roxana OLTEANU

Citeste in continuare

StiriEst

Buzatu la statuia lui Stefan cel Mare: “Suntem prea putini aici, din cauza timpurilor pe care le traim…”

Publicat

on

De catre

Astăzi, la Ansamblul monumental de la Podul Înalt, din localitatea Băcăoani, într-un cadru mai restrâns, a fost comemorat Ștefan cel Mare, de la a cărei trecere în eternitate au trecut 516 ani. Evenimentul, organizat de Consiliul Județean (CJ) Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” și Primăria comunei Munteni de Jos, a cuprins scurte evocări despre personalitatea marelui domnitor și depuneri de coroane de flori. În cuvântul său, președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a ținut să remarce faptul că, indiferent de vremuri, Ștefan cel Mare rămâne un simbol al unității românilor. ”Ştefan del Mare a fost o personalitate covârşitoare a epocii, un om, de fapt, care a făcut epocă, pentru că în istorie, sub acoperământul acestei noţiuni este descrisă activitatea lui Ştefan cel Mare. Nu avem timp şi suntem prea puţini aici, din cauza timpurilor pe care le trăim, să vorbim despre întreg parcursul domniei lui Ştefan. Ceea ce însă este important pentru noi astăzi, e ce a rămas. Şi a rămas un simbol de o complexitate deosebită, care printre altele, dă consistenţă şi alimentează în permanenţă ideea de unitate a românilor. Atât aici la Vaslui, cât şi la Iaşi, la Suceava sau la Orhei, românii se reunesc sub egida acestei personalităţi şi noi, ca urmaşi mai mult sau mai puţin demni, trebuie să facem tot ce putem pentru a întreţine în permanenţă viu focul acesta. Sunt mulţi ani de când Ştefan cel Mare a trecut în eternitate, însă oricât de mulţi ar trece, sper ca atât noi, cât şi generaţiile viitoare să aibă responsabilitatea şi iniţiativa de a fi prezenţi în locurile acestea întotdeauna, pentru a omagia opera nemaipomenit de importantă pentru români a celui care a fost Ştefan cel Mare”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui. Muzeograful Laurenţiu Chiriac, din cadrul Muzeului Judeţean, a prezentat aspecte din perioada domniei lui Ştefan cel Mare şi a vorbit despre rolul său important în epocă. ”Ne-am întâlnit din nou, pentru că la fiecare comemorare trebuie să ne aducem aminte de faptele măreţe şi mai ales de ceea ce ne-a lăsat marele voievod ca moştenire, nouă, tuturor urmaşilor. Sigur că în lunga sa domnie, Dumnezeu l-a hărăzit pe Ştefan cel Mare timp de 47 de ani să slujească poporul Moldovei, o ţară pe care el a ştiut să o ridice, să o ducă la o dezvoltare fără precedent, a reuşit să închege instituţii ale statului medieval Moldova şi să ne reprezinte cum nu se poate mai bine în lumea destul de frământată a relaţiilor politice internaţionale din acea perioadă. Este important de ştiut că Ştefan este cel care practic a zidit ţara, în sensul în care a unificat toate părţile care fuseseră ciopârţite şi a reuşit să creeze în interiorul ţării o coeziune între straturile sociale. A reuşit să obţină adeziunea întregii populaţii, care în cele din urmă l-a iubit şi l-a respectat, pentru că a ştiut să îşi impună acest respect prin înţelepciunea şi bunătatea pe care le-a luat de la străbunul său Alexandru cel Bun, de asemenea, prin curajul şi arta războiului pe care le-a învăţat de la Bogdan al doilea şi mai ales prin ştiinţa de a se feri de primejdii, lucru învăţat de la duşmanul său din interior, Petru Aron Vodă”, a precizat Laurențiu Chiriac, muzeograf la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

Citeste in continuare

StiriEst

Tineri retinuti pentru trafic de droguri. Procororii au gasit la perchezitii sume importante de bani

Publicat

on

De catre

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. din Vaslui, au efectuat cinci percheziţii domiciliare într-un dosar de trafic de droguri de risc şi efectuarea de operaţiuni fără drept cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. La data de 1 iulie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui, au surprins în flagrant delict doi tineri bănuiţi de trafic droguri de risc şi efectuarea de operaţiuni fără drept cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În urma acţiunii, poliţiştii au ridicat 56 de grame de cannabis, 210 grame de substanţă activă ce ar fi putut fi folosită pentru prepararea a aproximativ 3 kilograme de etnobotanice cu efect psihoactiv, 84.500 de lei, 36.000 de euro, precum şi dispozitive electronice. 6 persoane au fost conduse la audieri, iar faţă de două dintre acestea a fost dispusă măsura reţinerii, urmând ca astăzi, 2 iulie, aceştia să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, iar la activităţi au participat şi jandarmi din Iaşi.

Citeste in continuare

Atelierul de dinti

Rock FM

CMR London

CMR Vaslui

Donează! Avem nevoie de tine!

Radical Group

Iti place ce vezi?

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est