Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Popa Burghelea jupoaie enoriasii! Suma record pentru o inmormantare!

Publicat

in

Pe lângă taxele oficiale percepute de bisericile din România, în cazul unei înmormântări rudele celor decedaţi sunt nevoite să scoată din buzunar alţi bani în funcţie de biserica sau de preotul la care merg. 

Înmormântările în judeţul Vaslui devin tot mai costisitoare în ultima perioadă. Dacă se pun la socoteală toate cele care trebuie făcute când cineva drag trece în nefiinţă suma medie medie sare de 3.000 de lei. Cel puțin așa demonstrează pseudo-preotul Valentin Burghelea. În această sumă nu întră sicriul şi nici alte lucruri care trebuie cumpărate la moartea unui om. Uneori preţul se mai negociază, cu Burghelea insă este greu. La Vaslui prețul unei înmormântări variază între 300 și 500 de lei la bisericile din oraș, în timp ce la ţară preţul cel mai piperat nu depăşeşte 300 de lei. Poate doar la Pușcași acolo unde popa cere 500 de lei. Revenind la pseudo-preotul Valentin Burghelea din bogata parohie Sfantul Andrei-zona Delea, trebuie spus că acesta a doborât toate recordurile în materie de încasări de pe urma unui mort. A pățit-o o familie de credincioși care

nici acum nu își poate reveni din șoc. Un decesa al unei rude apropiate avea să le scuture bine buzunarele. Doar pentru slujba de înmomântare, familia i-a plătit lui Valentin Burghelea 600 de lei. Un tarif mult mai mare decât cel practicat de restul preoților. Nesimțirea popei lasat de ani de zile să facă numai ce vrea, nu se oprește aici. La citirea stâlpilor, Burghelea i-a taxat pe îndoliați în fiecare seară cât mortul a stat pe masă. Să nu credeți că a făcut vreo reducere la pomana de 40 de zile. Așa a ajuns să bage în buzunar peste 1500 de lei. Vorbim de bani la negru, pentru ca hapsânul pseudo-popa, care nu are nicio regulă, nu a eliberat vreo chitanță. “Fratele meu l-a întrebat dacă nu e cam mult și dacă taie chitanță, dar nu a primit vreun răspuns. Nu este pentru prima dată când face așa. Pentru stâlpi am dat 500 de lei, înmormântarea 600, dascălul 250, alte taxe pentru biserică și lumânări plus praznicul de 40 de zile”, spun rudele celui decedat, oameni simpli care au fist prăduiți de Valentin Burghelea. De mai bine de zece ani enoriașii au tras semnale de alarmă, iar în presa au apărut tot felul de golanii ale popei Burgehelea, dar nimeni nu a luat vreo măsură. “Nu are curaj nimeni să se ia de mine. Dacă mă supără cineva, dau foc la biserică”, ar fi spus popa de față cu unii enoriași nemulțumiți. 

Cât câștigă pseudo-popa Burghelea de Crăciun și Bobotează! Anul acesta s-a plictisit de numărat banii și nu a mers la toate casele

Pentru anumiți preoți ortodocși din județul Vaslui, ultimele și primele zile ale fiecărui an se dovedesc a fi o perioadă aglomerată. Din prima zi a noului an, de Sfântul Vasile, și până la Bobotează, trebuie să meargă la familiile din parohiile pe care le păstoresc, așa cum spun canoanele bisericești. Același lucru îl fac și în zilele premergătoare Crăciunului! 

Potrivit tradiției, enoriașii care îi primesc să le sfințească casele îi răsplătesc cu diferite sume bani. Cei mai mulţi preoți anunță din timp când urmează să meargă pe la casele oamenilor. Mai mult, unii slujitori ai domnului le dau credincioşilor numărul de telefon, aşa oamenii pot suna dacă doresc să îşi sfinţească locuinţa. Regulile sunt altele în parohia Sfantul Andrei din zona Delea. Popa Valentin Burghelea, individul care slujește aici, nu poate face față numarului mare de enoriași. Cum banii curg cu găleata, popa nu calcă prin toate casele. Se plictisește la căți bani ar avea de numărat și în plus s-ar încurca din cauze obiective. Așa se face că unii dintre enoriași nu l-au văzut pe popa pe la porțile lor. Și nu este primul an când se întâmplă asta. “Nu a venit în ultimii trei ani niciodată. Nu e vorba numai de mine, nici pe strada noastră nu a fost la nimeni! Ăla e preot?”, spune o enoriașă. Oamenii de aici reclamă că popa Burghelea este un mare iubitor de licori, dar îi plac și banii. Cum parohia este mare și buzunarul adânc de la sutană se umple repede, Burghelea se plictisește de numărat și nu se mai obosește să meargă pe la toate porțile. Sute de enoriași susțin că îl văd foarte rar sau deloc. “De ce suntem noi credincioșii blestemați cu un astfel de popă și de ce nimeni nu vrea să ne ajute?”, se întreabă oamenii.  Burghelea are în parohie peste 2500 de familii, poate chiar mai mult, potrivit colegilor săi care slujesc în apropiere. Dacă luăm în calcul că fiecare familie din oraș dă în medie 20-30 de lei pentru sfințirea casei, suma cu care se alege preotul după Ajunul Crăciunului și Bobotează depășește 10.000 de euro.

Cristian AVRAMESCU

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.