Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Liniste la Seminarul din Husi! “E o bucurie să vezi tinerii adunaţi la slujbe!” Ce se intampla cu Onila?

Publicat

in

Asa cum se stie, fostul episcop al Husilor, desfranatul Corneliu Onila, este vizat de o ancheta a procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. El este acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu foși elevi de la Seminarul Teologic din Huși.

Mai multe persoane, foști seminariști și preoți au fost citate si audiate. Este primul dosar penal în care un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române este cercetat pentru o astfel de infracțiune. Scandalul sexual, soldat cu retragerea din funcție a Preasfințitului Corneliu, a izbucnit după ce însuși episcopul a mers la DNA pentru a depune plângere, acuzând trei preoți că îl șantajează cu divulgarea unor imagini și filmulețe compromițătoare în mass media. Un film a fost publicat de presa tabloidă. În imaginile care au fost recunoscute de oficialii BOR, după ce le-au vizionat în forma necenzurată, apăreau în ipostaze intime doi bărbați îmbrăcați în sutană, unul dintre ei fiind Corneliu Bârlădeanu. Al doilea este un actual preot, Ionut Ursac de la Deleni, iar filmul porno a fost facut in vremea in care acesta era elev la Seminarul Teologic Husi. 

In spatiul public au aparut de cateva luni tot felul de informatii si probe cu privire la orgiile sexuale petrecute la Episcopia Husi, orgii care i-au avut protagonisti pe elevii de la Seminar. Acestia povestesc cum au fost abuzati sexual de fostul episcop si cum nimeni nu a facut nimic pentru a opri acele abuzuri.

“Aici, la seminar, e o bucurie să vezi atât de mulţi tineri adunaţi la slujbe”

La Seminarul Teologic din Husi este in sfarsit liniste. Elevii de aici nu mai sunt terorizati, nu mai sunt abuzati, nu se mai tem sa vorbeasca, nu mai traiesc cu teama ca oricare dintre ei poate deveni victima sexuala a cuiva. Rasufla usurati si vorbesc linistiti despre viata pe care au ales sa o traiasca. 

Asemeni multor copii din satul sau Andrei mergea duminica, însoţit de bunica sa, la biserică. Fermecat de “spectacolul” care se întâmpla acolo, a devenit nelipsit de la slujbe. Pe măsură ce a crescut, a început să vină singur, şi în alte zile decât cele de sărbătoare. Văzându-l râvnitor, preotul paroh l-a luat pe lângă el, să-l înveţe şi să-i explice toate câte se săvârşeau acolo. Când, în clasa I, le era adresată clasica întrebare: “ce vreţi să vă faceţi când veţi creşte?”, printre strigătele “pompier!”, “poliţist!”, “doctoriţă”, “balerină” sau “şofer” se auzea şi glasul lui, care spunea, convins, că vrea să fie “preot”.

“Mi-am spus că eu nu-mi trăiesc viaţa după cum vor altii. Stiu ca asta vreau sa fac, iar iubirea pentru Dumnezeu este greu de descris”, spune tanarul. Are acum 16 ani şi este elev la Seminarul Teologic Ortodox. A trecut peste duşul rece al primelor luni de seminar, cu rigorile şi viaţa lui aparte, aşa cum a trecut, unul câte unul, toate obstacolele care i s-au aşezat în cale până acum. “Am intrat în biserică la şase ani, alături de bunica mea, pentru că părinţii nu erau foarte religioşi. Mi-a plăcut mult, am început să vin duminică de duminică, la început cu bunica, apoi, pe la 8-9 ani, şi singur. La 11 ani am putut intra în altar, alături de părintele paroh, pe care îl urmăream şi încercam să înţeleg tot ceea ce face”, spune Andrei. 

“Este greu, ca orice început, departe de familie şi de prietenii cu care eram obişnuit să stau. Dar eu nu am venit aici să mă simt comod, ci să învăţ să fiu un preot bun. Asta îmi doresc”, subliniază el. Acum, cel mai mult îl supără faptul că nu sunt mulţi copii şi tineri la biserică. “Aici, la seminar, e o bucurie să vezi atât de mulţi tineri adunaţi la slujbe, dar dacă mergi la o biserică de sat, nu vezi prea mulţi. Când cei bătrâni n-o să mai fie, cum o să arate bisericile…? Copiii şi tinerii sunt viitorul”, te asigură, sfătos, Andrei. 

“Seminarul este, în primul rând, o şcoală care formează caractere”

 Un alt coleg al lui Andrei va implini in curand 18 ani. Va absolvi cursurile Seminarului Teologic unde se numără printre cei mai buni elevi, şi se gândeşte la Facultatea de Teologie. Florin este calm şi blând, ca omul care a trecut prin greutăţile şi rigorile vieţii de seminar, înţelegând însă esenţa şi scopul lor. “Seminarul este, în primul rând, o şcoală care formează caractere”, îţi răspunde, atunci când îl întrebi “cum a fost?”. Provine dintr-o familie de credincioşi şi a crescut de mic în spiritul învăţăturii creştine. La fel ca Andrei, colegul său de seminar, a văzut un model demn de urmat în preotul paroh de la biserica la care merge împreună cu părinţii săi de ani de zile, cel pe care îl are acum ca duhovnic, care l-a sprijinit şi l-a văzut potrivit să aleagă calea preoţiei. 

Noi dezvăluiri în cazul fostului episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu

Didina Brănici, fost pedagog la seminarul din Huși, susține că Preasfințitul Corneliu, aflat acum în ”dulce ascultare” la Mănăstirea Văratec din Neamț, a dus mai bine de un deceniu o ”campanie de recrutare de tineri seminariști amanți, cărora le cumpăra favorurile sexuale și tăcerea cu funcții și, implicit, bani”. ”Dacă la început încerca să îi recruteze pe seminariștii din familii mai bune, care umblau parfumați și aveau manierele elegante, ulterior a scăzut standardele la copii de la țară, lipsiți de orice apărare, vizitați rar de părinți și învățați, în general, să se descurce cum pot”, dezvăluie presa centrala. 

Trei preoti acuzati de santaj! Se anunta o sentinta plina de surprize! Ce se intampla cu Onila?

Scandalul de șantaj din eparhia vasluiană pornit în vara lui 2017 a trecut de instanța de fond și de faza de apel. Judecătorii de la Tribunalul Vaslui au decis că episcopul Corneliu a fost într-adevăr vătămat, dispunând pedepse cu închisoarea (cu suspendare) în cazul celor trei preoți în Episcopia Hușilor. Sentinta pe care o vor da judecatorii ieseni pe 19 februarie se anunta una plina de surprize! Sexgate-ul de la Huși nu a cunoscut însă o soluționare juridică. Un dosar de urmărire penală este constituit în acest sens la Parchetul Curții de Apel Iași. Dacă se dovedește că Bârlădeanu și alții au întreținut relații sexuale cu minori, riscă până la șapte ani de pușcărie”.

Biserica nu a cercetat faptele în profunzime, pentru a elucida dimensiunea cazuisticii de abuz sexual de la Huși, ori măcar pentru a stabili condițiile care favorizaseră instituirea unui sistem eparhial aflat la cheremul Preasfințitului Corneliu.

Astăzi, fostul eparh al Hușilor are rang de episcop retras și ”face ascultare” la mânăstirea Văratec. Nu și-a pierdut drepturile bănești, şi-a păstrat rangul de înalt ierarh şi titlul de Preasfinţit, precum şi restul privilegiilor prevăzute.

Potrivit Statului Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod decide cu privire la drepturile ierarhilor retrași – factual, sinodul a decis în cazul Bârlădeanu să accepte fără alte întrebări pasul înapoi al episcopului și să-l trimită la dulce penitență arhierească.

Același Statut BOR prevede și că, dacă într-o mănăstire se află vreun arhiereu retras, obștea este datoare sã îi creeze înlesnirile necesare traiului și să-i dea cinstea cuvenită demnității arhierești. Corneliu Bârlădeanu este încă Preasfințit. Se bucură de mângâierea Domnului la Văratec”.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.