Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Liniste la Seminarul din Husi! “E o bucurie să vezi tinerii adunaţi la slujbe!” Ce se intampla cu Onila?

Publicat

on

Asa cum se stie, fostul episcop al Husilor, desfranatul Corneliu Onila, este vizat de o ancheta a procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. El este acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu foși elevi de la Seminarul Teologic din Huși.

Mai multe persoane, foști seminariști și preoți au fost citate si audiate. Este primul dosar penal în care un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române este cercetat pentru o astfel de infracțiune. Scandalul sexual, soldat cu retragerea din funcție a Preasfințitului Corneliu, a izbucnit după ce însuși episcopul a mers la DNA pentru a depune plângere, acuzând trei preoți că îl șantajează cu divulgarea unor imagini și filmulețe compromițătoare în mass media. Un film a fost publicat de presa tabloidă. În imaginile care au fost recunoscute de oficialii BOR, după ce le-au vizionat în forma necenzurată, apăreau în ipostaze intime doi bărbați îmbrăcați în sutană, unul dintre ei fiind Corneliu Bârlădeanu. Al doilea este un actual preot, Ionut Ursac de la Deleni, iar filmul porno a fost facut in vremea in care acesta era elev la Seminarul Teologic Husi. 

In spatiul public au aparut de cateva luni tot felul de informatii si probe cu privire la orgiile sexuale petrecute la Episcopia Husi, orgii care i-au avut protagonisti pe elevii de la Seminar. Acestia povestesc cum au fost abuzati sexual de fostul episcop si cum nimeni nu a facut nimic pentru a opri acele abuzuri.

“Aici, la seminar, e o bucurie să vezi atât de mulţi tineri adunaţi la slujbe”

La Seminarul Teologic din Husi este in sfarsit liniste. Elevii de aici nu mai sunt terorizati, nu mai sunt abuzati, nu se mai tem sa vorbeasca, nu mai traiesc cu teama ca oricare dintre ei poate deveni victima sexuala a cuiva. Rasufla usurati si vorbesc linistiti despre viata pe care au ales sa o traiasca. 

Asemeni multor copii din satul sau Andrei mergea duminica, însoţit de bunica sa, la biserică. Fermecat de „spectacolul” care se întâmpla acolo, a devenit nelipsit de la slujbe. Pe măsură ce a crescut, a început să vină singur, şi în alte zile decât cele de sărbătoare. Văzându-l râvnitor, preotul paroh l-a luat pe lângă el, să-l înveţe şi să-i explice toate câte se săvârşeau acolo. Când, în clasa I, le era adresată clasica întrebare: „ce vreţi să vă faceţi când veţi creşte?”, printre strigătele „pompier!”, „poliţist!”, „doctoriţă”, „balerină” sau „şofer” se auzea şi glasul lui, care spunea, convins, că vrea să fie „preot”.

„Mi-am spus că eu nu-mi trăiesc viaţa după cum vor altii. Stiu ca asta vreau sa fac, iar iubirea pentru Dumnezeu este greu de descris”, spune tanarul. Are acum 16 ani şi este elev la Seminarul Teologic Ortodox. A trecut peste duşul rece al primelor luni de seminar, cu rigorile şi viaţa lui aparte, aşa cum a trecut, unul câte unul, toate obstacolele care i s-au aşezat în cale până acum. „Am intrat în biserică la şase ani, alături de bunica mea, pentru că părinţii nu erau foarte religioşi. Mi-a plăcut mult, am început să vin duminică de duminică, la început cu bunica, apoi, pe la 8-9 ani, şi singur. La 11 ani am putut intra în altar, alături de părintele paroh, pe care îl urmăream şi încercam să înţeleg tot ceea ce face”, spune Andrei. 

„Este greu, ca orice început, departe de familie şi de prietenii cu care eram obişnuit să stau. Dar eu nu am venit aici să mă simt comod, ci să învăţ să fiu un preot bun. Asta îmi doresc”, subliniază el. Acum, cel mai mult îl supără faptul că nu sunt mulţi copii şi tineri la biserică. „Aici, la seminar, e o bucurie să vezi atât de mulţi tineri adunaţi la slujbe, dar dacă mergi la o biserică de sat, nu vezi prea mulţi. Când cei bătrâni n-o să mai fie, cum o să arate bisericile…? Copiii şi tinerii sunt viitorul”, te asigură, sfătos, Andrei. 

“Seminarul este, în primul rând, o şcoală care formează caractere”

 Un alt coleg al lui Andrei va implini in curand 18 ani. Va absolvi cursurile Seminarului Teologic unde se numără printre cei mai buni elevi, şi se gândeşte la Facultatea de Teologie. Florin este calm şi blând, ca omul care a trecut prin greutăţile şi rigorile vieţii de seminar, înţelegând însă esenţa şi scopul lor. „Seminarul este, în primul rând, o şcoală care formează caractere”, îţi răspunde, atunci când îl întrebi „cum a fost?”. Provine dintr-o familie de credincioşi şi a crescut de mic în spiritul învăţăturii creştine. La fel ca Andrei, colegul său de seminar, a văzut un model demn de urmat în preotul paroh de la biserica la care merge împreună cu părinţii săi de ani de zile, cel pe care îl are acum ca duhovnic, care l-a sprijinit şi l-a văzut potrivit să aleagă calea preoţiei. 

Noi dezvăluiri în cazul fostului episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu

Didina Brănici, fost pedagog la seminarul din Huși, susține că Preasfințitul Corneliu, aflat acum în ”dulce ascultare” la Mănăstirea Văratec din Neamț, a dus mai bine de un deceniu o ”campanie de recrutare de tineri seminariști amanți, cărora le cumpăra favorurile sexuale și tăcerea cu funcții și, implicit, bani”. ”Dacă la început încerca să îi recruteze pe seminariștii din familii mai bune, care umblau parfumați și aveau manierele elegante, ulterior a scăzut standardele la copii de la țară, lipsiți de orice apărare, vizitați rar de părinți și învățați, în general, să se descurce cum pot”, dezvăluie presa centrala. 

Trei preoti acuzati de santaj! Se anunta o sentinta plina de surprize! Ce se intampla cu Onila?

Scandalul de șantaj din eparhia vasluiană pornit în vara lui 2017 a trecut de instanța de fond și de faza de apel. Judecătorii de la Tribunalul Vaslui au decis că episcopul Corneliu a fost într-adevăr vătămat, dispunând pedepse cu închisoarea (cu suspendare) în cazul celor trei preoți în Episcopia Hușilor. Sentinta pe care o vor da judecatorii ieseni pe 19 februarie se anunta una plina de surprize! Sexgate-ul de la Huși nu a cunoscut însă o soluționare juridică. Un dosar de urmărire penală este constituit în acest sens la Parchetul Curții de Apel Iași. Dacă se dovedește că Bârlădeanu și alții au întreținut relații sexuale cu minori, riscă până la șapte ani de pușcărie”.

Biserica nu a cercetat faptele în profunzime, pentru a elucida dimensiunea cazuisticii de abuz sexual de la Huși, ori măcar pentru a stabili condițiile care favorizaseră instituirea unui sistem eparhial aflat la cheremul Preasfințitului Corneliu.

Astăzi, fostul eparh al Hușilor are rang de episcop retras și ”face ascultare” la mânăstirea Văratec. Nu și-a pierdut drepturile bănești, şi-a păstrat rangul de înalt ierarh şi titlul de Preasfinţit, precum şi restul privilegiilor prevăzute.

Potrivit Statului Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod decide cu privire la drepturile ierarhilor retrași – factual, sinodul a decis în cazul Bârlădeanu să accepte fără alte întrebări pasul înapoi al episcopului și să-l trimită la dulce penitență arhierească.

Același Statut BOR prevede și că, dacă într-o mănăstire se află vreun arhiereu retras, obștea este datoare sã îi creeze înlesnirile necesare traiului și să-i dea cinstea cuvenită demnității arhierești. Corneliu Bârlădeanu este încă Preasfințit. Se bucură de mângâierea Domnului la Văratec”.

StiriEst

Trai pe vatrai! Functii pentru aghiotantii PNL! Leafa e de 15.000 de lei

Publicat

on

De catre

În timp ce actualul guvern vorbește tot mai des de disponibilizări și de lipsa banilor pentru plata salariilor sau a pensiilor, la stat continuă risipa banului public. Se înființează posturi de conducere pentru clientela politică. Tinerii nu au unde să muncească și tot mai multe familii se destramă din cauza sărăciei. Românii pleacă să muncească peste hotare, lasă în urmă părinți și copii, iar în țară, șmecherii huzuresc. Guvernul refuză să mărească alocațiile copiilor și se plânge că sunt prea mulți angajați la stat. În loc să facă restructurări ca să rezolve problema, actualii conducători fac angajari. Liberalii au decis că județul Vaslui are nevoie de doi subprefecți, nu de unul așa cum a avut în ultimul deceniu. Astfel, după ce un habarnist ocupă o funcție și un birou și încasează o leafă de peste 15.000 de lei, Guvernul Orban a decis acum că Vasluiul este un județ prea mare, prea dezvoltat și ca atare ar mai fi nevoie de un subprefect. În ședința de astăzi a fost numit al doilea. Dumitru Ciomaga, un angajat cu state vechi în Prefectură, va ocupa pentru următoarea perioadă această funcție. Tot pe un astfel de post a fost numit și Narcis Poiana, un necunoscut, un personaj dubios implicat în mai multe scandaluri. Adică 30.000 de lei, plus taxele aferente, zboar lunar din buget pentru cei doi subprefecți.

“De câțiva ani de zile, mai marii PNL vorbeau intr-una despre faptul ca Partidul Social Democrat “și-a angajat oameni, pe tot felul de posturi”, despre faptul ca nepotismul este in floare  in PSD, dar și depsre nevoia iminenta de a reduce aparatul bugetar, întrucât sistemul era sufocat iar financiar, statul nu mai putea face fata. Dar iată ca a venit și ziua moțiunii împotriva Guvernului PSD, iar justițiabilii din PNL au preluat putere și s-a constatat in mod subit ca sloganurile cu depesedizarea instituţiilor publice nu au fost decât baloane electorale și deodată a apărut opțiunea, corecta din punctul unora de vedere, de penelizare a sistemului public, peste noapte fel de fel de personaje cu o experiența vasta in administrația publica dar și cu calități deosebite, ocupând funcții importante pana la cel mai înalt nivel. Se fac împrumuturi de miliarde de euro pentru, se taie pensiile speciale pentru ca nu sunt bani la buget, nu cresc alocațiile cu toate ca exista lege votată de Parlament și promulgată de Președintele României, lege care ar trebui pusă in aplicare imperativ deîndată și cu toate acestea Guvernul  nu găsește soluții de a guverna “normal” ajungându-se la un moment dat chiar la întârzierea plății pensiilor cu câteva săptămâni. Totuși s-a găsit soluția, legală de altfel, de a mai ocupa un post de subprefect in cadru Instituției Prefectului. Nu este un pas ilegal sau greșit, însă prioritățile statului ar trebui sa fie altele in momentul de fata. Personal am țipat un an de zile ca angajații din prefecturi au printre cele mai mici salarii din administrație și acum înțeleg ca pentru ei nu s-a găsit o soluție de a li se majora venitul, însă conducerea MAI a găsit o soluție de a bugeta un nou post de conducere”, a declarat Eduard Popica, fostul prefect al județului Vaslui. 

Citeste in continuare

StiriEst

Raluca a murit fulgerător din cauza unei boli rare. Avea 20 de ani și multe visuri de îndeplinit

Publicat

on

De catre

Durere fără margini într-o familie din Vaslui! Fiica lor de doar 20 de ani a murit fulgerător, după ce a aflat că suferă de o boală rară în urmă cu o lună. Maladia care a răpus-o pe Raluca Ioana Afrăsinei îi dă bătăi de cap și Selenei Gomez. Îndrăgita cântăreață a fost diagnosticată lupus în 2015 și a trecut printr-un transplant de rinichi în 2017. Părinții și fratele Ralucăi sunt devastați de durere și se pregătesc acum să o conducă pe ultimul drum.

“Erai tot ce aveam pe lumea asta si ai ales sa pleci departe de mine, de mama si de tata. Nu a mai ramas nimic decât un gol si suferinta! Ramas bun, scumpa mea surioara!”, a scris pe Facebook fratelei Ralucãi Afrășinei.

Raluca Ioana Afrăsinei era studentă la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată din Iași, era iubită de toată lumea și nimeni și nimic nu a prevăzut că un asemenea necaz se va abate asupra ei.

Lupusul – boală autoimună

Lupusul este cunoscut ca “boala care îti mănâncă organele”. Dintre vedete… actorul Seal și Selena Gomez se cofruntă de ani buni cu efectele acestei boli autoimune. Ea a vorbit deschis în cadrul podcastului video creat de Raquelle Stevens, “Giving Back Generation”, despre boală autoimună cu care se confruntă și despre problemele cu rinichii, afecțiuni care i-au dat peste cap greutatea în ultimii ani. Starul de 27 de ani a ținut să menționeze că acum s-a împăcat cu faptul că uneori ia în greutate, însă toată „discuția” online despre felul în care arată corpul ei “a tulburat-o destul de mult”.

Afecțiunea se caracterizează prin producerea unor anticorpi neobisnuiti în sânge, care atacă celulele ce ar trebui, de fapt, să fie protejate. Cauzele clare ale aparitiei lupusului nu sunt cunoscute, însă specialistii spun că este posibil ca ele să fie date de gene, virusuri, radiații ultraviolete si chiar anumite pastile luate în exces sau care pur si simplu nu se potrivesc cu organismul persoanei ce le îngerează, provocând reacții adverse.

Pentru că sistemul imunitar este afectat, iar anticorpii nu mai functionează cum trebuie, încep să fie afectate anumite organe, precum pielea, inima, plămânii, rinichii, articulațiile sau chiar sistemul nervos. În anumite cazuri, se poate ajunge la insuficientã renalã, pancreatitã, boli grave ale ficatului, infectii ce ocupã treptat tot organismul provocând chiar si moartea. cancan

Citeste in continuare

StiriEst

Deputații au votat eliminarea pensiilor speciale

Publicat

on

De catre

Sesiune specială pentru eliminarea pensiilor speciale. Deputații au adoptat astăzi proiectul care îi lasă fără indemnizaţii de lux pe foştii parlamentari, magistraţi şi pe funcţionarii publici cu statut special. Aceasta, în condițiile în care grefierii au protestat astăzi și au discutat cu premierul. De asemenea, mai mulți magistrați au organizat proteste în ultimele zile. “Deputații au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Au fost 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri”, a spus deputatul PSD Aurel Căciulă. 

Premierul Ludovic Orban a spus, înaintea votului că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale nu este asumat de guvern și că preferă ca inițiativa să fie adoptată de Parlament, pentru ca mai apoi să fie „corectată” de Guvern.

El a precizat că PNL nu vrea eliminarea indemnizațiilor sportivilor și ale oamenilor de cultură, propunere făcută de social-democratul Adrian Solomon și aprobată în comisia de muncă.

„Avem și noi motive, din cauza faptului că domnul Solomon a introdus și eliminarea unor categorii de venituri asimilate în mod forțat pensiilor speciale pe care noi am vrea să le păstram, cum sunt de exemplu pensiile sportivilor cu rezultate bune la competiții sau indemnizațiile de merit de care beneficiază oamenii de cultură. Noi nu am avut intenția de a sista acordarea acestor drepturi”, a spus Orban. Majoritatea partidelor susțin eliminarea pensiilor speciale. Proiectul care este dezbătut astăzi și care va ajunge la vot final este cel elaborat de PNL, care ar elimina toate pensiile speciale cu excepția celor ale militarilor, polițiștilor, angajațiilor din penitenciare și din serviciile speciale.

Sunt și parlamentari care spun că ar exista și variante mai bune pentru eliminarea acestor pensii. Parlamentarii Pro România, de exemplu, a anunțat că nu vor vota acest proiect și că ar fi preferabilă impozitarea pensiilor speciale.

Este un punct de vedere pe care îl împărtășesc și social-democrații, dar aceștia au anunțat că vor vota proiectul liberalilor.

Atât PSD, cât și Pro România susțin că proiectul pe care îl promovează PNL este neconstituțional. Ei spun că sunt probleme legate de eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați. Aceștia au protestat deja față de această măsură și spun că există deja decizii ale Curții Constituționale care asigură dreptul la această pensie.

USR susține un amendament care prevede plafonarea pensiilor pentru magistrați, astfel încât proiectul să fie constituțional. Ei spun însă că vor vota oricum proiectul și că vor cere și ca propunerea legislativă depusă de ei pe această temă să fie pusă pe ordinea de zi.

Sunt probleme legate și de pensiile speciale ale parlamentarilor. Această decizie ar trebui luată într-un plen reunit al Camerei Deputaților.

Peste 9000 de foști magistrați, grefieri, diplomați, piloți, parlamentari și angajați ai Curții de Conturi încasează, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, pensii speciale. Asta pe lângă cei peste 150.000 de foști militari, angajați ai Ministerului de Interne sau ai serviciilor secrete care beneficiază de astfel de pensii de serviciu, dar care nu sunt vizați de proiectul aflat pe masa Parlamentului.

Sunt cazuri în care pensionarul nu a contribuit niciun leu cât timp a fost în activitate, însă a ajuns să încaseze zeci de mii de lei lunar.

Citeste in continuare

StiriEst

Primaria cumpara opt autobuze hibrid si zece troleibuze

Publicat

on

De catre

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a semnat, marţi, contractul de finanţare a proiectului ‘Extinderea rutelor traseelor şi staţiilor pentru transportul public de călători’ în valoare de 108 milioane de lei, finanţat cu fonduri europene. În cadrul proiectului se va extinde reţeaua de transport în comun, vor fi înfiinţate noi trasee şi vor fi achiziţionate mijloace de transport de ultimă generaţie şi prietenoase cu mediul – opt autobuze hibrid şi 10 troleibuze care le vor înlocui pe cele existente. “Am acordat şi voi acorda atenţie transportului, pentru că un serviciu de transport public într-o comunitate presupune un anumit comportament, modernizare, presupune de fapt un oraş curat. Sunt convins că realizăm cu toţii că, pentru România, problemele de mediu vor fi din ce în ce mai impetuos aşezate, pentru că într-adevăr creează nişte dificultăţi. Ca atare, am prevăzut strategii pentru acest lucru, am prevăzut foarte multe activităţi, astfel încât dezvoltarea comunităţii să fie în prerogativele legislaţiei aprobate şi viitoare cu privire la acest aspect’, a declarat primarul Vasile Pavăl. Prezent la semnarea contractului de finanţare, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a subliniat faptul că în ultimii ani Vasluiul a cunoscut o dezvoltare semnificativă, datorată în mare parte proiectelor cu finanţare europeană implementate în zonă. “Aţi transformat Vasluiul într-un oraş modern, care a fost apreciat ca atare chiar de Reprezentanţa Comisiei Europene, de către unitatea pentru România a Comisiei Europene, care în urmă doi ani a făcut o vizită la Vaslui. Au fost încântaţi să vadă ce s-a făcut aici, într-o bună măsură datorită fondurilor europene, fonduri europene care ne sunt de ajutor dacă ne cunoaştem problemele, dacă ştim să ne facem priorităţi, dacă ştim să gândim bine proiectele şi după aceea să le implementăm şi dacă există oameni cu adevărat dedicaţi şi profesionişti, care pot duce la capăt un asemenea proiect’, a declarat Vasile Asandei. Autorităţile au afirmat că au fost demarate procedurile de licitaţie, astfel încât în cel mult o lună să se treacă efectiv la întocmirea proiectului tehnic.

Citeste in continuare

StiriEst

Un medic si o asistenta, raniti dupa ce o ambulanta a fost implicata intr-un accident- FOTO

Publicat

on

De catre

O ambulanţă tip C2 cu medic, aflată în misiune, a fost implicată, marţi, într-un accident rutier în municipiul Bârlad, medicul şi asistenta aflate în autovehicul fiind răniţi. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui, autospeciala era trimisă să intervină în cazul unui pacient aflat în stare de inconştienţă, căzut de la înălţime în zona unor depozite din municipiul Bârlad, caz pentru care fusese stabilit cod roşu de intervenţie şi a fost lovită de o maşină care ar fi forţat culoarea semaforului. Din primele date ale poliţiştilor rutieri aflaţi la locul producerii accidentului, ambulanţa ar fi avut semnalele acustice şi luminoase pornite la intrarea în intersecţie, în cauză fiind continuate cercetările pentru a se stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul. “Am fost anunţaţi prin apel la numărul de urgenţă 112 despre un accident rutier în care au fost implicate o ambulanţă şi un autoturism. Evenimentul s-a produs într-o intersecţie semaforizată din municipiul Bârlad. Din primele verificări, ambulanţa se deplasa din Centru spre zona Confecţii, iar autoturismul mergea pe Str. Primăverii. Poliţiştii rutieri aflaţi la faţa locului efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs accidentul. În urma impactului dintre cele două autovehicule, a rezultat vătămarea corporală a medicului şi a asistentei medicale de pe ambulanţă, cei doi fiind transportaţi la spital’, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, Bogdan Gheorghiţă. Purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui, Daniel Ungureanu, a declarat că la pacientul căzut de la înălţime a intervenit o altă autospecială, stabilindu-se că pacientul a suferit o criză de epilepsie.

Citeste in continuare

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est