Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un om a murit la Husi din cauza conditiilor in care locuia: in frig, fara apa si fara curent electric! Primaria i-a refuzat dreptul la viata!

Publicat

in

Un consilierul local al municipiului Husi face dezvaluiri incendiare despre moartea tragica a unui cetatean. Un huseana a murit in conditii greu de imaginat dupa ce Primaria Husi l-a mutat fortat intr-o incapere fara caldura si fara geamuri, fara apa si fara curent electric. Victima a fost parasutata in cladirea insalubra in plina iarna. Toate acestea au fost decise de Primaria Municipiului Husi. 

“O persoană indignată m-a contactat zilele acestea și mi-a transmis că a citit  un proces verbal într-o publicație online din Huși. Respectiva persoană nu înțelegea de ce apare numele rudei sale, decedată în urmă cu vreo 3 săptămâni, ca fiind beneficiara unui schimb de locuințe? Că, persoana decedată, căreia i s-a aprobat locuința, a mers ani în șir în audiențe la primar  să ceară schimbarea contractului de închiriere de pe numele soției decedate în septembrie 2017, pe numele lui și că nu l-a luat în seamă, că primarul și-a bătut joc de el și-i spunea mereu să plece de acolo. Că, a murit din cauza condițiilor inumane în care  locuia acum, după ce a fost mutat cu forța, într-o locuință fără apă, fără curent electric, fără toaletă, fără încălzire și în plină iarnă, iar acum, după ce a murit, noi îi aprobăm  un schimb de locuință?! 

La ultima ședință, nu am avut un asemenea proiect; mi-am amintit de un caz social, la care s-a aprobat schimbarea locuinței, dar în luna ianuarie. De ce o fi publicat primăria, netam-nesam, acest proces verbal integral, într-un ziar local, este un mister (deocamdată!). Pe de altă parte, nu-i rău că a apărut în presă, că uite așa am aflat și noi cum sunt tratați unii cetățeni și ce mașinațiuni face primarul  cu aparatul primăriei, ca să-și pună în aplicare planurile, dar mai ales cum suntem induși în eroare, noi, consilierii locali, să votăm proiectele de hotărâre, pe care ni le pune la dispoziție cu întârziere, nu le prezintă în ședințe și ne obstrucționează atunci când adresăm întrebări și îi cerem lămuriri pe marginea lor. Atenție la ce votăm în Consiliul Local Huși, dragi colegi!!!” a scris penfacebook Cătălina Popa. 

 Un om a fost lasat sa moara ca un caine! 

Persoana care a murit asteptant un ajutor din partea Primariei Husi, depusese o cerere pe data de 14 septembrie 2017, cerere prin care solicita schimbarea titularului contractului de închiriere a  locuinței pe numele său, de pe numele soției, deoarece aceasta decedase în septembrie 2017.  Pentru această cerere nu a fost inițiat niciun proiect de hotărâre, până în ianuarie 2019.(!!!)  Motivul precizat în expunerea de motive, este:”în acea locuință nu se putea locui decent” și că, ”în acea perioadă nu exista nicio locuință liberă”.  “Pe 29 octombrie 2018, o comisie, formată din specialiști din cadrul Primăriei Huși, și a serviciului voluntar pentru Situații de Urgență, s-a deplasat și a constat condițiile în care locuia: ”imobilul nu întrunește condițiile de locuit (lipsa coșului de fum, lipsă grup sanitar, lipsă apă potabilă și canalizare) existența pericolului unui incendiu care se poate propaga la clădirile din jur, construite în aceiași curte”. Am crezut atunci că, această constatare s-a făcut la cererea persoanei (decedate între timp). Precizez că, imobilul respectiv este proprietatea  municipiului Huși.

Dar, surpriză! Omul a fost mutat forțat în plină iarnă, din luna noiembrie 2018,  în căminul de nefamiliști (proprietate a Primăriei!) Că, această nouă locuință avea ușa spartă, nu avea nici încălzire, nici prize, nici curent electric…, că, a murit de frig fiind și bolnav, operat la plămâni, iar motivul real pentru care a fost mutat era  faptul că un vecin voia să îi ia acea cameră în care stătea omul. Că, după ce i-a murit soția, acel vecin îl băteau ca să-l alunge să-i poată lua locuința. Probabil acel proces verbal de constatare a stării insalubre și neconforme unor condiții minimale de locuit, conține și o parte de adevăr, dar nu integral!  Partea gravă în acest caz constă în faptul că, Proiectul de hotărâre, fusese supus aprobării Consiliului Local post-factum, omul fiind deja mutat în acel ghetou de vreo trei luni, perioadă în care nu a putut încheia nici contract de furnizare  gaz, curent sau apă, deoarece nu avea încheiat contractul de închiriere și nu avea făcută mutația! Sunt siderată!!! M-a cutremurat cele ce mi-au fost povestite, cum nici un câine nu poți să-l  muți în plină iarnă, cu forța și în acele condiții, mai ales că omul avea probleme de sănătate chiar la plămâni, iar încăperea nu dispunea de niciun mijloc de încălzire” a mai spus Cătălina Popa. 

Victima s-a plans zilnic de frigul îndurat, de umilințele la care a fost supus, dar nimeni nu a luat masuri

“Dacă un om, cu o sănătate șubredă, a murit și din cauza condițiilor în care locuia, iar în documentele primăriei nu exista nici o  cerere de schimbare a locuinței ci doar o cerere de schimbare a titularului contractului de închiriere (cerere care nu a fost soluționată mai bine de doi ani de zile), cum se numește asta??? În schimb există un proces verbal (semnat de specialiștii din primărie) de constatare (Nr.26580/30.10.2018)  a condițiilor improprii în care locuia omul, prin care se motivează necesitatea schimbării acestei locuințe. Și, ÎN BAZA ACESTUI PROCES VERBAL  omul a fost mutat, fără voia lui, în noiembrie 2018  într-o altă locuință care era și mai dezafectată decât cea pe care o deținea până atunci, și FĂRĂ SĂ FIE APROBAT ÎN CONSILIUL LOCAL ACEST SCHIMB DE LOCUINȚĂ!!! la acea dată” povesteste Catalina Popa.

Angajatii Primariei Husi cauta mortul sa semneze un contract

“Astăzi, am sunat la primărie să întreb care este situația acestui contract de închiriere și mi s-a comunicat că, tocmai s-a finalizat completarea lui și urmează să contacteze persoana să îl semneze. I-am informat că, de acolo unde este acum acest om, nu mai poate semna niciun contract. Dar, probabil, așa se întâmplă când există un stăpân pe oraș și pe oameni!!! Din cele relatate de rude, persoana a decedat pe 13 februarie 2019, după o spitalizare întâi la Huși, unde nu a primit tratament din lipsa medicamentelor, au cumpărat rudele, apoi a intrat în  comă și a fost transportat la Vaslui  și la terapie intensivă a făcut stop cardio-respirator. Dumnezeu să-l odihnească în pace, pe acest om chinuit și umilit! 

    Primarul nu a  inițiat timp de peste 2 ani niciun proiect de hotărâre pentru schimbarea titularului contractului de închiriere, motivând că locuința era necorespunzătoare. Oare chiar din acest motiv? S-o fi deplasat personal și a constata acest lucru? Sau, poate, tocmai pentru a i se lua acea cameră  în mod forțat, așa cum spun rudele persoanei decedate?! Nu vreau să speculez, este o ipoteză, dar, dacă este reală, cred că cineva ar trebui să răspundă! Iată de ce: la casă, omul avea un godin la care se încălzea, un lighean la care se spăla, o hazna în curte, dar la bloc fără încălzire, fără prize și curent electric, fără apă, fără gaz și în plină iarnă , unde să se încălzească? Unde să facă focul (fiind vorba de un bloc)?Unde să se spele? Unde…toaletă? Și acest cămin de nefamiliști, este tot proprietatea primăriei. Primăria, comisia care a propus această schimbare, nu știau exact care sunt condițiile de locuit la acest cămin de nefamiliști? Nu știau că afară-i iarnă? Cum să muți un om bolnav, în plină iarnă și într-un spațiu dezafectat? Cum să-și încheie omul contracte de furnizare a utilităților, când nu avea încheiat contractul de închiriere și nici mutația la noua adresă pe cartea de identitate? Tu, primarule și voi ceilalți care-ați conlucrat, ați putea să locuiți în așa condiții, pe timp de iarnă?! Nu sunt bune condițiile din pușcării pentru pușcăriașii de lux, le creați condiții  optime, să nu fie stresați, îi eliberați anticipat, voi gașca de la PSD, iar tu, primar pesedist de peste zece ani, arunci un om liber și bolnav, într-un ghetou  mai rău ca o celulă din orice închisoare (proprietate tot a primăriei pe care o stăpânești)???  Și o întrebare din partea rudelor : ești mulțumit de ce-ai făcut, dormi bine noaptea, domnule primar?  

 Mă întreb câte alte astfel de cazuri or mai fi?! De fapt, asta m-a întrebat și persoana care mi-a comunicat toată această întâmplare tragică. Că, poate, aflând lumea, vor mai avea curajul și alții să spună, că, poate, cei care fac așa ceva se vor gândi  și la faptul că ”ulciorul nu merge de multe ori la apă” și există și-un Dumnezeu deasupra noastră”, a subliniat consilierul local din Husi. 

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.