Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Conacul unei familii de boieri, din judeţul Vaslui, a fost scos la licitaţie

Publicat

in

Unul dintre cele mai importante monumente istorice din Vaslui a fost pus în vânzare! Este vorba despre conacul unei familii de boieri, din comuna Boţeşti. Clădirea va fi scoasă la licitaţie, iar suma de pornire este de 60 de mii de euro. Mult sub preţul pe care specialiştii l-au estimat la 100-150 de mii de euro.

Conacul în care în secolul al XVIII-lea marele vornic Nicolae Dimachi şi soţia sa, Pulcheria Miclescu, trăiau arată astăzi ca o casă a groazei. Pereţii sunt crăpaţi, iar geamurile aproape toate sparte. Clădirea, însă, a început să se degradeze cu mult timp în urmă.

Din păcate, după cutremurul din 1940, etajul 2 a fost complet distrus, a dispărut pur şi simplu ca nivel. S-a încercat o igienizare a conacului de către unul dintre urmaşii familiilor Dimachi-Miclescu – Laurențiu Chiriac , muzeograf Muzeul județean Ștefan cel Mare Vaslui. O iniţiativă care nu a fost dusă la bun sfârşit, pentru că urmaşii de la acea dată au decedat. Între timp, în perioada comunismului, monumentul istoric a devenit pe rând, sediu CAP, liceu sătesc şi apoi grădiniţă. În cele din urmă, a revenit în mâinile unor moştenitori, care nu au posibilitatea să-l renoveze şi să-l întreţină.

Valoarea reală a clădirii de patrimoniu a fost estimată de specialişti la 150 de mii de euro.


Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.