Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: “Nevoinţa postirii – o realitate actuală, pentru că actuală este şi libertatea spirituală”

Publicat

on

Creştinii se pregătesc trup şi suflet pentru Postul Paştelui, menit să fie în primul rând un răgaz de reculegere şi fapte bune.

Credincioşii se vor abţine de la bucatele “de frupt” sau “de dulce”, adică de la orice alimente de origine animală. Şi cel mai greu, după cum spun şi preoţii, va fi să se împace cu toată lumea şi să-şi iubească semenii ca pe fii ai lui Iisus Hristos. Duminică a fost Lăsata Secului la brânză, adică ultima zi în care s-au mâncat lactate şi ouă. În ultima zi de duminică, dinainte de postul cel mare, ortodocşii au avut voie să pună pe masă lapte, ouă şi brânză. Pentru ultima oară, până la Paşti.

Sărbătoarea e numită Lăsatul de Sec. Între această zi şi Înviere vor mai fi doar două zile cu dezlegare la pește. De Buna Vestire şi de Florii. Creştinii care ţin post s-au pregătit fiecare după cum a înţeles. Unii vor sacrifica dorinţele trupului. Alţii vor renunţa la supărări şi orgoliu. “ Nevoinţa postirii este o realitate actuală, pentru că actuală este şi libertatea spirituală. S-ar putea cineva întreba de ce e nevoie să postim? Nu cumva este total inactual? De ce postul presupune în dubla lui dimensiune – sufletesc (de la păcate şi răutate) şi trupesc (abstinenţă de la anumite alimente) o luptă împortiva a tot ceea ce este rău în noi înşine? De ce trebuie să postim şi trupeşte pentru a stârni în noi dorul după Dumnezeu?

Răspunsul poate părea paradoxal pentru ideologia lumii de astăzi: postul afirmă demnitatea noastră de fiinţe spirituale, care avem ca trăsătură esenţială capacitatea de a fi liberi de tot ceea ce ne desfigurează, spiritual vorbind, ca oameni. Libertate este să poţi să te înfrânezi, atunci când ai tendinţa de a te îmbuiba şi de a-ţi maltrata stomacul; libertate este să înveţi ce înseamnă să renunţi la ceva ce-ţi place foarte mult; libertate este să refuzi oferta răului, care te transformă într-un sclav al lui, şi să doreşti binele, care ţi se pare mai greu de făptuit; libertate este să decizi să ai o minte „sprintenă”, ca urmare a postirii; libertate este să te rogi, ca în felul acesta să te smulgi din tot ceea ce te ţine legat de cele ale teluricului; libertate este să vezi că o tânără/tânăr poate să ţină, cu suficientă lejeritate, o dietă severă pentru a scapa de kilogramele în plus, iar tu eşti neputincios în a te abţine de la ceva; libertate este să constaţi că este un „trend” să mănânci vegetarian sau row food, iar tu nu poţi renunţa în ruptul capului la „leguma” care se numeşte carne; libertate este să constaţi că altul posteşte, având în suflet încredinţarea că în felul acesta îşi struneşte voinţa şi că mai domoleşte pornirile năvalnice şi instinctuale ale trupului; libertate este să crezi că mâncarea de post, aşa cum inspirat spunea patriarhul Bisericii noastre, PF Daniel, este cea care ne dă imboldul de a fi oameni de lumină, pentru că vegetalele se dezvoltă prin asimilarea energiei luminoase; în sfârşit, libertate este şi să doreşti, cu toată fiinţa ta, libertatea, pe care numai viaţa spirituală ţi-o poate afirma deplin.

Prin urmare, postul este actual, pentru că actual este şi să ne exercităm libertatea spirituală ori de câte simţim că ne înrobesc viciile şi patimile, care ne fac să demisionăm de la vocaţia noastră de a fi în comuniune cu Dumnezeu”, spune Preasfințitul Ignatie. 

Lăsata Secului este prilej de reconciliere. Ne cerem iertare, ne strângem în braţe şi punem capăt oricărui conflict ca să intrăm împăcaţi cu toată lumea în postul mare. Cele 40 de zile sunt, din punct de vedere religios, un examen. Dar proba de voinţă nu e în primul rând a trupului, ci a spiritului. Poţi să mănânci o căruţă de mere şi zece saci de cartofi, dacă faci rău, priveşti cu invidie sau îi minţi pe cei din jur. Fie că îi cunoşti sau nu.

Sorin SAIZU

StiriEst

Niciun caz nou de coronavirus in ultimele patru zile. Peste 80 de vasluieni s-au vindecat

Publicat

on

De catre

In ultimele zile judetul Vaslui nu a mai inregistrat niciun caz nou de infectie cu coronavirus. De la inceputul pandemiei, in judetul nostru au fost confirmate cu aceasta boala 146 de persoane. Cei mai multi pacienti s-au vindecat, iar in spital mai sunt internati 47. Din pacate au fost inregistrate si 18 decese. Ultimul este al unei batrane in varsta de 

89 de ani de la Caminul Tutova. Aici au fost cele mai multe decese. 

– CARANTINĂ

o În carantină în centre – 221

o Ieșite din carantină – 16

o carantina la domiciliu – 18

– IZOLATE

o izolate – 39

o iesite din izolare – 0

Citeste in continuare

StiriEst

Apel la pacientii vindecati COVID-19 sa doneze sange pentru a-i salva pe cei bolnavi

Publicat

on

De catre

Reprezentanţii Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad au lansat un apel către pacienţii care s-au vindecat în urma infectării cu noul coronavirus să doneze sânge. “Oameni ca dumneavoastră au avut şansa să învingă boala. Plasma dumneavoastră are anticorpi contra virusului după 14 zile de la externare şi v-aţi putea gândi să ajutaţi prin gestul dumneavoastră o persoană aflată în momente dificile. Conform cu Ordinul MS nr.654/22.04.2020, apelăm la cei care au fost internaţi în spital pentru COVID-19, confirmaţi prin test RT-PCR pozitiv, vindecaţi şi externaţi în urma RT-PCR negativ, să contacteze CTS Bârlad, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sânge total”, au transmis reprezentanţii CJTS Bârlad pe pagina de socializare. Cei care vor să doneze sânge trebuie să prezinte biletul de externare din spital, iar în urma unui consult medical şi după efectuarea unor analize medicale urmează să se stabilească dacă sunt eligibili pentru donare.

Citeste in continuare

StiriEst

Intr-o comuna localnicii trec strada doar cu declaratia pe proprie raspundere

Publicat

on

De catre

Chiar dacă comuna Şcheia este lipită de municipiul Suceava, autorităţiile au hotărât că aceasta nu se află în zona metropolitană.

Duminică, prefectura Suceava a transmis că cetăţenii din localitățile ce se află pe o rază de 30 de km de municipiul, reşedinţă de județ, nu au nevoie de declaraţie pentru a circula. Ieri, însă, s-a revenit asupra deciziei.

Primarul comunei Șcheia spune că este o discriminare la adresa localnicilor din comuna pe care o păstoreşte şi speră că autorităţile judeţene să revină asupra deciziei.

Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia: Cum pot să mă îngrădească pe mine să-mi ceară adeverinţă să intru în Municipiul Suceava? Este posibil aşa ceva? Să scoţi de pe teritoriul unui judeţ, o localitate cu 13 mii de locuitori? Este inadmisibil!

Situaţia este aceeaşi pe mai multe străzi din oraş. Localnicii care vor să treacă strada pentru a face cumpărături, pot primi amendă, dacă nu au asupra lor declaraţie pe proprie răspundere. Localnicii sunt indignaţi de situaţie şi spun că nimeni nu poate delimita unde este comuna Şcheia şi unde este Municipiul Suceva. Zonă Metropolitana Suceava a fost constituită în anul 2011, iar comuna Şcheia nu a făcut parte din aceasta.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

StiriEst

Cine va fi urmasul IPS Pimen la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor

Publicat

on

De catre

Oficialii Bisericii Ortodoxe şi-au prezentat regretele pentru moartea Înaltpreasfinţitului Pimen.

  • Eparhia va fi administrată Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.
  • Părintele se va ocupa de aceasta temporar.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din România, Vasile Bănescu, a anunţat că eparhia va fi administrată temporar de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, şi episcopului vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Damaschin Dorneanul. Şi tot ei vor fi cei care se vor ocupa de slujba specială de înmormântare, specifica înalţilor ierarhi.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

StiriEst

Inca 14 milioane de lei pentru extinderea parcului Copou. Doua milioane sunt din bugetul local

Publicat

on

De catre

Potrivit unei hotărâri aprobate de Consiliul Local Vaslui, valoarea totală a proiectului privind extinderea parcului Copou se  ridică la suma de 14.271.546 lei (inclusiv TVA). Din valoarea totală, contribuția proprie a Primăriei Vaslui este în cuantum de 2.176.345 lei (inclusiv TVA) reprezentând contribuția de 15,4 % din valoarea eligibilă a proiectului și cheltuieli neeligibile în valoare de 184.531 lei.

” Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Pe această axă a fost repartizată o sumă de bani de Ministerul Dezvoltării. În urma analizelor, a rezultat un proiect mai amplu, pentru că unele lucrări erau stringente. A reieșit o sumă care nu încăpea pe proiectul eligibil pe fonduri europene și am decis să apelăm la surse de la bugetul local”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Parcul Copou a suferit de-a lungul timpului transformări radicale.

Contractul de finanțare  a fost semnat miercuri, 6 mai 2020. Astfel parcul se va extinde cu 1,6 ha. Investiția de peste 14 milioane lei, constă în reconversia acestui teren nefolosit, care are gropi adânci de peste doi metri, în urma demolării fostelor sere. Se propune amenajarea unei suprafețe de 16073 mp, prin realizarea de spații verzi în suprafață de 14466 mp, amplasarea de alei, bazin decorativ cu apă, locuri de joacă și parcare.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est