Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Suceava: Peste 3.150 de copii, înscrişi pentru clasa pregătitoare; sunt prevăzute 352 de clase

Publicat

on

Peste 3.150 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2019 – 2020 au fost depuse în judeţul Suceava, în perioada 4 – 11 martie, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Cezar Anuţei.

El a precizat că au fost depuse 3.154 de cereri pentru anul şcolar viitor ce prevede 352 de clase pregătitoare cu 7.010 elevi, dintre care şapte clase cu 150 de elevi în învăţământul particular şi cinci clase cu 38 de elevi în învăţământul special.

Potrivit lui Anuţei, prima etapă din procesul de completare şi depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învăţământul primar se desfăşoară până pe 22 martie.

În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019, inclusiv, iar cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv, la solicitarea părinţilor pot fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă că sunt pregătiţi pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Evaluarea dezvoltării psihosomatice a preşcolarilor din judeţ, care împlinesc vârsta de 6 ani după 1 septembrie 2019 şi doresc să se înscrie în clasa pregătitoare, se desfăşoară în opt centre organizate la sediul CJRAE şi la Grădiniţa cu Program Prelungit ‘Prichindel’ din Suceava, la GPP’ Micul Prinţ’ din Rădăuţi, la GPP nr.1 ‘Guliver’ Fălticeni, la GPP ‘Căsuţa piticilor’ din Gura Humorului, la Şcoala Gimnazială ‘Bogdan Vodă’ Cîmpulung Moldovenesc, la Liceul Teoretic ‘Ion Luca’ Vatra Dornei şi la Liceul Tehnologic ‘Ion Nistor’ din Vicovu de Sus. Termenul de evaluare este 20 martie, iar până în prezent au fost evaluaţi din punct de vedere al dezvoltării psihosomatice 467 de copii. Potrivit MEN, pe 29 martie se va face publică lista cu locurile rămase libere, iar a doua etapă pentru înscriere este programată în perioada 2 – 8 aprilie, pentru copiii care nu au participat în prima etapă.

Mihaela SIMA

StiriEst

Prefectul Mircea Gologan, verificari la Vaslui si Husi. “Le mulțumesc vasluienilor pentru că dau dovadă de responsabilitate“

Publicat

on

De catre

Noaptea trecută, prefectul Mircea Gologan s-a deplasat în județ pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile din Ordonanța Militară privind restricțiile de circulație. Au fost făcute verificări atât pe raza municipiului Vaslui, cât și în municipiul Huși. Prefectul Mircea Gologan a discutat cu echipajele de polițiști și jandarmi care supraveghează la respectarea măsurilor și patrulează pe drumurile publice din județ. În urma verificărilor s-a constatat că cetățenii județului Vaslui respectă regulile transmise de autorități pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus. “Le mulțumesc vasluienilor pentru că dau dovadă de responsabilitate. Este o perioadă critică, dar aceste măsuri privind restricțiile de circulație și distanțarea socială, erau necesare. Numai așa putem preveni răspândirea virusului și protejăm viața și sănătatea noastră și a celor dragi. Îi asigur pe cetățenii județului Vaslui că autoritățile iau toate măsurile care se impun”, a declarat prefectul Mircea Gologan. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a vizitat și câteva centre de carantină. De asemenea, nici aici nu au fost semnalate probleme. 

Citeste in continuare

StiriEst

Un batran cu coronavirus, scandal la Spitalul din Husi. Barbatul nu vrea sa fie despartit de concubina

Publicat

on

De catre

Al saselea caz de coronavirus a fost confirmat in judetul Vaslui. Este vorba despre un barbat internat la Spitalul Municipal Husi. Acesta a intrat in contact cu fiul sau care s-a intors recent din Belgia. Barbatul se afla in izolare la domiciliu alaturi de concubina sa si de fiul sau. Curios este ca batranul a inceput sa se simta rau si a fost dus la Spitalul din Husi. Testul pentru coronavirus a iesit pozitiv. Curios este ca baiatul batranului nu are simptome si peste doua zile ar trebuie sa iasa din izolare. Tanarul a fost si el testat si se asteapta rezultatul. In momentul in care barbatul depistat pozitv a aflat ca trebuie transferat la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, a inceput scandalul. “Barbatul a inceput sa tipe si sa spuna ca nu vrea sa plece la Iasi pe motiv ca nu poate rezista fara concubina lui si ca aceasta ar muri fara el”, au povestit cadrele medicale. Alte cinci cazuri de coronavirus au fost deja confirmate in judetul Vaslui. 

În carantină instituționalizată un număr de 175 de persoane;

– 3632 de persoane în izolare la domiciliu;

– 380 de persoane ieșite din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore;

– 94 de persoane izolate la domiciliu în ultimele 24 de ore.

 Precizăm faptul că trei persoane au ieșit din carantină în ultimele 24 de ore.

Polițiștii vasluieni continuă să acționeze integrat împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale specifice stării de urgență, prin verificarea persoanelor și societăților comerciale dar și fluidizarea traficului rutier, precum și prin escortarea autovehiculelor care tranzitează județul Vaslui cu persoane care părăsesc țara sau urmează să intre în carantină.

De asemenea, patrule mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale  au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020. 

În ultimele 24 de ore peste 260 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui şi efective ale poliţiei locale au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 2900 de persoane, peste 660 locaţii de izolare/carantinare şi efectuate peste 200 de verificări la societăți comerciale și persoane fizice autorizate. Au fost aplicate 355 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 613.130 lei, 33 astfel de sancţiuni (în valoare de 84.500 lei) fiind aplicate pentru nerespectarea măsurilor de izolare. Polițiștii au dispus plasarea în carantină instituționalizată, sub pază, pentru următoarele 14 zile, față de două persoane care nu au respectat măsura izolării. Faţă de acestea au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 7.500 lei.

p

Citeste in continuare

StiriEst

Doi medici de la Spitalul Husi, pleaca sa-si ajute colegii de la Barlad in lupta impotriva COVID – 19

Publicat

on

De catre

Vesti bune pentru pacienti! Doi medici de la Spitalul „Dimitrie Castroian” din Husi vor fi detasati temporar la Spitalul de Urgenta „Elena Beldiman” din Barlad, care a fost desemnat unitate suport COVID – 19.
Astfel dr. Cristina Colpos, medic primar ATI si dr. Luana Butiuc, medic primar in specialitatea Boli Infectioase, vor merge sa-si ajute colegii din Barlad la supravegherea si tratarea pacientilor infectati cu noul coronavirus. Cele doua doctrite au ales ca in aceasta perioada, in care in toate spitalele este mare nevoie de anestezisti si de infectionisti sa paraseasca unitatea in care isi desfasoara activitatea in mod curect si sa intre in lina intai a luptei cu noul coronavirus, raspunzand apelului lansat de colegii de la Barlad.
Conducerea spitalului barladean a solicitat Directiei de Sanatate Publica detasarea unor specialisti in infectioase si ATI, specialitati la care exista un deficit important de resursa umana. La inceputul saptamanii viitoare se va cunoaste lista completa a medicilor care vor activa in aceasta perioada la spitalul COVID – 19 de la Barlad.
De altfel, majoritatea unitatilor medicale desemnate sa ingrijeasca si sa trateze in lunile urmatoare pacientii infectati cu acest nou virus se confrunta cu o mare criza de personal.

Reprezentantii Spitalului municipal de Urgenta “Elena Beldiman Barlad” au lansat public un apel catre cei care doresc sa sustina financiar unitatea medicala.

“Suntem cu totii la razboi in cadrul pandemiei COVID-19! Spitalul Municipal de Urgenta “Elena Beldiman” a fost desemnat spital COVID-19. Suntem hotarati sa ducem aceasta lupta, dar nu putem fara ajutorul dumneavoastra! Avem la dispozitie doar sapte ventilatoare, 13 monitoare functii vitale si echipamente de protectie insuficiente. Mesajul nostru are scopul solidaritatii! Avem nevoie de voi ca sa putem ajuta si sa putem face fata acestei incercari! (…) Este momentul sa aratam ca suntem oameni si ca putem fi aproape si de la distanta! Vom sta in prima linie alaturi si impreuna cu dumneavoastra!”, au transmis medicii.

Pe site-ul institutiei, au fost afisate conturile in care doritorii pot face donatii si s-a anuntat faptul ca materialele sanitare de protectie pot fi trimise direct la sediul spitalului.

Episcopia Husilor, prin Asociatia “Filantropia Ortodoxa” Husi, cu sprijinul mai multor binefacatori, a donat deja Spitalului Municipal “Elena Beldiman” din Barlad suma de 5.000 de euro pentru achizitionarea de echipamente de protectie, dupa ce spitalul a fost desemnat unitate suport COVID – 19.

"Sa ii avem in dragostea inimii noastre pe medicii, rezidentii, asistentii medicali, care lucreaza in conditii de presiune, surmenaj, oboseala psihica si mai ales cu resurse materiale specifice, aparatura medicala, ustensile medicale, echipament, medicamente, sensibil diminuate. Efortul lor, fara nicio rezerva,  merita, cu asupra de masura, rugaciunea, recunostinta si multumirea noastra. Ei savarsesc, prin priceperea, experienta si daruirea lor, cea mai autentica liturghie pe altarul suferintelor, ezitarilor, bolii si nesigurantei aproapelui nostru", a afirmat episcopul Husilor, PS Ignatie.

Citeste in continuare

StiriEst

O gravida, suspecta de coronavirus, la Spitalul Vaslui. A fosf refuzata la Barlad

Publicat

on

De catre

O gravidă suspectă de infecția cu coronavirus, nu a putut fi trimisă fost la Spitalul din Bârlad, în condițiile în care unitatea sanitară respectivă a fost desemnată ca spital suport pentru COVID-19. Femeia a ajuns duminică dimineață la Spitalul Județean de Urgență Vaslui acuzând simptome ale infecției cu coronavirus. Potrivit medicilor, pacienta se încadrează la definiția de caz COVID pozitiv, iar medicii din Vaslui trebuie să o îngrijească până când vine rezultatul testului COVID—19. Abia dacă acesta este pozitiv, gravida va ajunge la Bârlad. În acest caz există riscul ca în toate unitățile sanitare să izbucnească un focar ca la Suceava. Potrivit protocolului stabilit de autoritățile sanitare încă de acum două zile, Spitalul Bârlad trebuie să preia toate cazurile pozitive de coronavirus. În tot acest timp bolnavii de la Bârlad și din zonele arondate, sunt direcționați la Vaslui, zeci de pacienți fiind deja internați la Vaslui și unii chiar operați deja. În prezent, în secția ATI din Bârlad nu există niciun pacient, dar cu toate acestea, gravida de la Vaslui nu poate fi trimisă la Bârlad. Medicii susțin că ei primesc doar cazurile confirmate pozitiv, nu și suspiciunile și că restul spitalelor trebuie să își ia măsuri de protecție a cadrelor medicale. Pe de altă parte, trebuie precizat că la Vaslui s-au luat măsurile necesare, dar un focar este greu de stăpânit dacă suspecții de coronavirus se plimbă prin spitale în condițiile în care s-au stabilit niște reguli, iar unii nu vor să le respecte. Refuzul gravidei de la Vaslui este cu atât mai ciudat cu câr medicii de la Bârlad au primit astăzi la unitatea sanitară un alt suspect de coronavirus. “Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidenţa penală. Pacienţii nu pot fi refuzaţi pe motivul că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi (la coronavirus – n.r.)”, a spus şeful DSU, Raed Arafat.

Citeste in continuare

StiriEst

Un băieţel de 7 ani, bolnav de cancer, și-a donat alocaţia pentru lupta împotriv coronavirusului

Publicat

on

De catre

Raluka, una dintre celebritățile Antena Group participante la Teledonul “Români Împreună”, a anunțat că a primit un apel cutremurător de la un băiețel de șapte ani, bolnav de cancer, care a dorit să-și doneze alocația pentru cei care luptă să limiteze impactul avut de epidemia de coronavirus.

Raluka: Am primit telefoane de peste tot și vreau să vă spun că ultimul telefon pe care l-am primit și m-a impresionat foarte tare este de la un băiețel de șapte ani care are cancer, care abia putea să vorbească și care și-a donat alocația lui. Am început să plâng pur și simplu, pentru că este dificil să auzi poveștilea astea, dar în același timp este frumos să vezi că oamenii, indiferent de cât de mari sunt problemele lor, vor să doneze banii.

Raluka: Am primit și un telefon din penitenciar. Un băiat dona, tot așa, 500 de euro, dar nici măcar nu sunt importante sumele, sunt importante gesturile pe care românii le fac din toate colțurile lumii, din câte se pare. Am fost sunată din Germania, din Anglia, de peste tot.

Cum puteţi dona
– Donează prin card AICI.

– Donează în cont:

Fundația Mereu Aproape, CIF 18212553

Banca Transilvania, Swift BTRLRO22

Cont lei: RO86 BTRL 000 AJUTEU 8848 RON

Cont euro: RO32 BTRL 000 AJUTEU 8848 EUR

– Donează prin SMS 8848 – 2 Euro/mesaj 

– Donează prin PayPal

– Donează telefonic, la numerele (numere valabile doar în rețeaua fixă de telefonie Telekom):

– 0.900.900.303 – 3 euro/apel

– 0.900.900.305 – 5 euro/apel

– 0.900.900.301 – 10 euro/apel

Teledonul Români Împreună este transmis Live pe toate canalele Antena Group.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est