Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Viata grea a preotului care tinea slujbe din caruciorul cu rotile. Credinciosii plang dupa parintele lor!

Publicat

in

Corneliu Mazilu a fost un preot vasluian care nu s-a lasat descurajat de faptul ca a ramas paralizat in urma unei boli necrutatoare si a continuat sa slujeasca intr-un carucior cu rotile. Parintele Mazilu ar fi implinit in curand 70 de ani, dar Dumnezeu l-a vrut la El. A facut vreme de cativa ani aproape zilnic naveta in Soparleni, un catun izolat al comunei Dranceni. Aici, in parohia cu mai putin de 50 de familii, era prezent ori de cate ori trebuia sa tina o slujba, sa impartaseasca un muribund sau sa boteze un nou-nascut. 

O viata inchinata lui Dumnezeu!

Mai bine de 45 de ani a fost preot, iar in ultimii ani si-a indeplinit rolul de duhovnic tintuit intr-un carucior cu rotile.„Pe mine boala nu m-a doborat de tot, pentru ca m-am fortat sa imi implinesc menirea de preot. N-am vrut prea mult de la viata si de la bunul Dumnezeu, decat sa imi lase atata vlaga cat sa mai pot ajunge la bisericuta din dealul Soparlenilor, unde ma asteapta mereu o mana de oameni credinciosi si blajini“, spunea parintele Mazilu. 

 A fost un duhovnic iubit de toti enoriasii. „Unii cred ca este un chin ceea ce fac eu. Dar eu am un legamant de iubire cu Dumnezeu si mi-am zis sa fiu duhovnic pana in ultima clipa. Iar credinta mea ma salveaza”, mai spunea parintele Mazilu.

Intreaga comunitate din Dranceni este indurerata. Oamenii il admirau pentru ambitia de a sluji in continuare. „In altar, canta stand in carucior, iar cand iesea in usa, se chinuia sa se ridice. Dar o facea cu vointa si noi mai tare ne smeream cand il vedem cum se straduie el sa respecte toate cele bisericesti“, spune o credincioasa in varsta de 67 de ani.

„Eu nu am putut sa ridic ochii la preotul nostru. Noi, sanatosi, nu am fost asa constiinciosi ca el. Oricand si oriunde il chemam, venea si vorbea in asa fel incat plecam ochii daca stiam cu greseala. Povata lui o tin minte toata viata“, spune alt satean.

Reclamat la Episcopie

Au existat insa si oameni care nu l-au tratat cu acelasi respect pe preotul in carucior cu rotile. Pe vremea cand Corneliu Mazilu slujea in Rasesti, a fost reclamat de cativa enoriasi pe motiv ca se deplaseaza cu greutate. „Un preot trebuie sa alerge din casa in casa, din loc in loc. Parintele nu mai poate. Sa iasa la pensie odata“, se scria intr-o reclamatie trimisa acum 13 ani Episcopiei Husilor. Parintele Mazilu nu i-a condamnat nicio secunda pe cei care i-au vrut raul. Spunea atunci ca vina ii apatine lui deoarece nu reusea sa fie aproape de inimile tututor. “E ca intr-o familie: nu toti ne intelegem, desi toti ne iubim. Cel care m-a reclamat nu a spus ca nu mi-am facut bine rostul de preot, ci doar ca boala m-a tintuit in carucior. Si nu-i asa ca boala nu depinde de muritori, ci de o forta mult mai de sus?“, se intreaba preotul. Nascut in 1949, Corneliu Mazilu a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt. In 1972 a absolvit Facultatea de Teologie din Bucuresti, dupa care a fost hirotonisit in acelasi an. Si-a inceput activitatea in parohia Dranceni, iar dupa moartea socrului sau, de asemenea preot, a fost mutat la Rasesti. A fost casatorit cu Elena, profesoara de biologie, si are doi copii. Parintele Mazilu a scris o “Monografie” a comunei Dranceni, lucrarea care a fost tiparita anul trecut.

În noaptea dintre 26-27 martie a.c., Părintele Corneliu Mazilu a trecut la cele veșnice!
Azi, 28 martie, va fi adus și depus în biserica “Sf. Constantin și Elena” din Rîșești unde credincioșii îi pot aduce un ultim omagiu, până sâmbătă, ora 12.00, când va avea loc slujba înmormântării.
La îndemnul Preasfințitului Ignatie al Hușilor, programul liturgic va fi următorul:
-joi, 28 martie (seara), sosirea și depunerea în biserică a Pr. Corneliu;
-vineri, 29 martie, ora 14.00, Taina Sfântului Maslu; ora 16.00 Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, urmată de Taina Spovedaniei.
-sâmbătă, 30 martie, ora 7.00, Utrenia; ora 9.00 Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și pomenirea morților.
La ora 12.00 va avea loc slujba înmormântării oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Părintele Protopop Marius Antohi.
Dumnezeu să-l odihnească și să-l primească în ceata drepților!
Pr. Băhnăreanu Florin


Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.