Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Batrani tinuti in mizerie, lux pentru smecherii de la DGASPC! Viata la azil: mancare putina, pacienti jigniti

Publicat

in

Azilele de bătrâni din județul Vaslui nu sunt nici pe departe acele instituții în care oamenii singuri ar trebui să primească ajutor. Atmosfera e sumbră încă de la intrare.Cei internați în centrele din subordinea căpușatei Direcții de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, sunt vai de capul lor. Sunt oameni care plâng după un blid de mâncare, oameni care nu au parte de afecțiune. 

Mâncarea bună ajunge pe mesele de acasă ale angajaţilor, spune paznicul unui azil de stat. 

De multe ori bătrânii internaţi la azilul de stat nu se pot bucura nici măcar de cadourile pe care le primesc de sărbători.Accesul în instituțiile sociale aflate în subordinea veșnicului și competentului director Ionel Armeanu, este strict interzis. În spatele uşilor ferecate ale azilului de stat, bătrânii duc o viaţă infernală. Directorii de centre dezvoltă adevărate afaceri cu banii statului pe spatele amărâților. 

Sleiţi de puteri, mulţi dintre bătrâni abia pot duce lingura la gură.

Azilele umilinţelor sunt însă pentru mulţi dintre bunici singura soluţie. Familia nu îi poate îngriji, iar instituţiile decente, cu îngrijitori cu suflet, sunt prea scumpe pentru ei. Așa ajung în grija DGASPC, instituția condusă de Ionel Armeanu. Banul public este la cheremul unor angajați. Banii se duc pe deplasări în țară sau în străinătate, pe cazări de lux, cursuri inutile, telefoane scumpe și multe alte afaceri. Așa au ajuns să se sifoneze din sistem milioane de lei. 

Bătrâni ținuți flămânzi și în mizerie

Cei care au un loc în azil plătesc în fiecare lună între 300 şi 800 de lei. Ce primesc în schimb, ţine de norocul lor. Controalele la azilele de stat sunt practic inexistente. Ionel Armeanu, veșnicul și competentul director nu este deranjat pentru nimicuri. Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Vârstnice Huși a fost închis. Asta după ce anul trecut a primit o amendă de la Inspecția Socială de Stat în valoare de 10.000 de lei. Sancțiune dată de ochii lumii deoarece neregulile și nemulțumirile erau prea mari. Mirosea de la o poștă că în azilul respectiv bătrânii erau ținuți și tratați mai rău ca animalele. Anul acesta vesnicul si competentul director al DGASPC Vaslui a luat decizia ca azilul cu pricina să fie închis, iar bătrânii mutați. Institutia sociala functiona intr-o cladire veche de 50 de ani, fara vreo reparatie sau modernizare in timp, nu mai corespundee nevoilor beneficiarilor. Ultimele controale au scos la iveala o serie de deficiente ale Centrului, de la lipsa autorizatiei de securitate la incendiu si pana la autorizatia sanitara expirata de aproape noua ani.  Autoritatile au apelat la o solutie partiala, aceea de a transfera beneficiarii la Centrul “Elena Farago” din Barlad, centru proaspat reabilitat, pana cand o noua cladire va fi tebilitata la Husi. De ce si-au batut joc cei de la DGASPC de bietii batrani si de ce au bagat banii in buzunarele lir in loc sa le faca traiul mai usor beneficiarilor din centre, este greu de spus. 

Care sunt instituțiile care trebuie să verifice căminele pentru bătrâni, dar nu au curajul să deranjeze

Căminele de bătrâni sunt finanţate de la bugetul de stat, iar condiţiile din astfel de centre ar trebuie verificate, cel puţin teoretic, de mai multe instituţii.

Una dintre instituțiile abilitate să facă verificări la azilele pentru bătrâni finanțate de stat este Direcția de Sănătate Publică. Angajații acestei instituții pot verifica dacă vârstnicii internați în azilele de stat beneficiază de tratamentele prescrise de medici și dacă au condițiile cerute de eventuale afecțiuni de care suferă.

Și Oficiul pentru Protecția Consumatorului poate face verificări. Angajații oficiului pot să verifice dacă în bucătăriile acestor instituții sunt condiții de igienă și dacă sunt corespunzătoare condițiile de cazare. Nu în ultimul rând, se pot face verificări și de către polițiști, dacă există suspiciuni de încălcare a legii.

Ei bine, toate instituțiile menționate mai sus se fac părtașe la bătaia de joc. Nimeni nu are curaj să controleze dacă legea este respectată. 

Trai de lux pentru smecheri, mizerie si foame pentru batrani si orfani

Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui este condusă de 17 ani de acelaşi director, Ionel Ştefănică Armeanu, un fan al PSD si un foarte apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu. In toti acesti ani de la cea mai mare institutie de stat s-au sifonat fonduri pe rupte, iar unii s-au imbogatit fara numar. Afaceri grele s-au facut si se fac in continuare cu banii statului, toate astea in timp ce batranii mor de foame prin azile, sunt tinuti in conditii deplorabile, iar copiii din centre abia apuca sa se bucure de o ciocolata. Autoritatile stiu toate astea, dar sunt prea ocupate cu impartirea sutelor de miliarde pe care le au pe mana. Cand nu impart banii institutiei, sefii DGASPC se plimba prin strainatate si achita din banii Si nu stau oriunde, doar nu sunt niste batrani saraci care se hranesc cu o zeama lunga intr-un centru mizerabil. Numai leafa vesnicului director depaseste 10.000 de lei. Nu mai vorbim de alte bonificatii care pot tripla salariul unui sef. De ani de zile la Protectia Copilului se fac investiţii supraevaluate, se fragmenteaza valorile contractelor pentru a fi atribuite direct si pentru a se putea incasa spagi grase. De asemenea, institutia condusa de Armeanu achita pe banda rulanta lucrări fără a fi realizate si plateste studii în mod nelegal angajaţilor privilegiaţi.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.