Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Reportaj BBC la Huși: „Fragila comunitate evreiască este amenințată de antisemitism”

Publicat

on

„Scene îngrozitoare la un cimitir evreiesc din România, unde pietrele funerare au fost distruse, au șocat această comunitate pe cale de dispariție a țării și a stârnit reacții internaționale”, scrie BBC News.

Într-un articol dedicat vandalizării cimitirului evreiesc din Huși, publicația britanică analizează vandalizarea celor 73 de morminte din cimitir, în contextul în care atacurile antisemite din Europa sunt în creștere.

„Este un eveniment îngrijorător, dar nu ne mai surprinde. (Gestul) ne arată că antisemitismul trăiește; nu contează cine a făcut-o. N-au distrus două sau trei morminte, ci 73. E nevoie de determinare și durează (să faci așa ceva)”, a declarat Maximillian Marco Katz, directorul fondator al Centrului pentru Monitorizare și Combaterea antisemitismului din România.

O comunitate îmbătrânită, care se stinge

Jurnaliștii au discutat cu liderul comunității evreiești din Târgu Mureș, Vasile Dub, în vârstă de 72 de ani, care și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă. Spune că se simte „complet în siguranță” în România, dar că nu admite public întotdeauna că este de origine evreiască.

„Adevărata tragedie a avut loc în anii ’40”, a spus Vasile Dub, care și-a pierdut mai mulți membri ai familiei în timpul Holocaustului.

Până la 380.000 de evrei au fost uciși în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul dictaturii militare a mareșalului Ion Antonescu. Alte mii au fost trimise în lagărele de concentrare de la Auschwitz. În următoarele decade după război, antisemitismul s-a perpetuat sub dictatura comunistă. Mii de familii au emigrat în Israel, în Statele Unite sau „oriunde altundeva, în căutarea unei vieți mai bune.”

Înainte de al Doilea Război Mondial, România găzduia una dintre cele mai mari comunități evreiești din Europa, scrie BBC News. Astăzi, însă, a mai rămas doar o mică parte, iar majoritatea membrilor sunt în vârstă.

„În 20 de ani, în Târgu Mureș nu va mai exista o comunitate evreiască. Suntem reprezentanții ultimilor evrei din România. Ne stingem”, a declarat profesorul de istorie Gyuri Diamantstein, în vârstă de 64 de ani și cel mai tânăr participant la slujba la care iau parte în jur de 20 de persoane.

„Localnicii n-au habar de istoria evreilor”

Atacul de la cimitirul din Husi vine la mai puțin de un an după ce casa părintească a lui Elie Wiesel, supraviețuitor la Auschwitz și laureat al premiului Nobel, a fost vandalizată, mai notează BBC News.

„Evreu nazist care zace în iad alături de Hitler”, este unul dintre mesajele scrise pe clădire.

România nu e singura țară care se confruntă cu atacuri antisemite

În 2018, în Franța violențele împotriva evreilor au înregistrat o creștere de 74%, iar în Germania de 60%. În ultimele luni, Partidul Laburist din Marea Britanie s-a confruntat cu acuzații repetate de antisemitism.

Silviu Vexler, politician și reprezentant al Federației Comunităților Evreiești, a avertizat cu privire la creșterea antisemitismului pe internet. Printre cei care au picat victimele urii pe internet este și David Scwartz, un regizor de teatru în vârstă de 33 de ani.

„Oameni pe care nu-i cunosc tind să lanseze atacuri rasiste, mai ales pe internet”, a declarat el, mărturisind că totul a pornit de la numele său.

Potrivit BBC News, deși România a luat măsuri împotriva actelor antisemite în ultimii ani, liderii comunității evreiești nu sunt convinși că este suficient.

„Pentru a satisface comunitatea internațională, România a luat câteva măsuri. Legea există, dar n-a fost implementată”, a mai spus Maximillian Marco Katz.

„Deși în București a fost inaugurat un memorial al Holocaustului în 2008, cu cinci ani înainte Guvernul român a negat implicarea în Holocaust, ceea ce a stârnit furia comunității internaționale”, mai notează sursa citată.

„Adevărtul antisemitism este reprezentat de ignoranță. Localnicii n-au habar de istoria evreilor”, a mai spus Vasile Dub.

StiriEst

Copil de un an si jumatate, suspect de coronavirus! Primul test a iesit pozitiv

Publicat

on

De catre

Autoritatile sunt in alerta dupa ce un nou suspect de coronavirus a aparut in comuna Garceni. Este vorba despre un copil in varsta de un an si jumatate. Din cauza ca se simtea rau, celui mic i-au fost recoltate probe si a fost efectuat in test rapid pentru coronavirus. Rezultatul a iesit pozitiv, dar medicii spun ca nu este concludent si este nevoie de un test PCR, iar in cursul zilei de sambata ii vor fi recoltate probe copilului pentru un astfel de test. nCopilul este din comuna Garceni, acolo unde o femeie in varsta de 40 de ani a fost confirmata pozitiv si se afla in stare critica la Terapie Intensiva. Sotul acesteia nu prezinta deocamdata niciun simptom. Viceprimarului din Garceni, dar si seful de post din comuna, au intrat in izolare dupa ce au fost contacti cu barbatul femeii infectate. Ancheta epidemiologica este in desfasurare si se cauta si alte persoane care ar fi putut intra in contact cu pacienta infectata. Aceasta s-a intalnit cu mai multe persoane din judetul Suceava, venite la Garceni pentru niste lucrari in constructii. Atat femeia cat si sucevenii cate au venit la Garceni sunt membrii ai unui cult protestant. De altfel, mai multi oameni din satul Racovita, comuna Garceni, au intrat in contact cu persoanele venite din judetul Suceava. Pastorul aceluiasi cult religios din Suceava, a decedat dupa ce a fost infectat cu roronavirus. 

Citeste in continuare

StiriEst

Spitalul Husi si Ambulanta au primit echipamente de protectie din partea Bisericii

Publicat

on

De catre

Spitalul din Husi si Statia de Ambulanta din  localitate, au primit echipamente de protectie din partea Asociatiei Filantropia a Episcopiei Husilor. Parintele Vladimir Beregoi a mers astazi la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi, acolo unde a donat 27 de perechi de cizme de protectie, 500 de manusi, 400 de masti si 5 saltele antiescare. La Statia de Ambulanta Husi au fost donate 300 de masti de protectie si de bumbac, precum si 400 de manusi. “Este tot mai greu sa gasim aceste echipamente de protectie. Avem comenzi plasate la diversi furnizori, dar nu toate au fost onorate. Asteptam sa primim si restul comenzilor astfel incat sa putem dona echipamente de protectie si la spitalele din Vaslui si Barlad. Suntem alaturi de cadrele medicale si de credinciosi, ne rugam la Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa trecem cu bine peste aceasta incercare”, a declarat parintele Vladimir Beregoi. Cadrele medicale de la Spitalul Municipal Huși au primit zilele trecute si alte echipamente de protecție din partea Episcopiei Hușilor. Măști, mănuși sau dezinfectant, toate aceste lucruri, extrem de necesare, au ajuns la Spitalul Huși. În paralel, Episcopia Hușilor, pregătește săptămânal pachete cu alimente pentru persoanele izolate sau pentru bătrânii singuri. “Oamenii noștri colindă zilnic prin satele județului și împart celor izolați și bătrânilor singuri, alimente și produse de igienă și curățenie sau medicamente. Cu toții se expun pericolului, dar se simt împliniți că îi ajută pe oameni. Suntem alături de credincioși, iar acum, mai mult  ca oricând, le transmit oamenilor să nu își piardă credința, încrederea și speranța”, mai declară părintele Vladimir Beregoi. 

Donații pentru spitale și Serviciul de Ambulanță

După ce a făcut o donație de 20.000 de euro pentru Spitalul de Urgență din Vaslui, Episcopia Hușilor a alocat bani și pentru Spitalul din Bârlad. Suma trimisă în conturile unității sanitare bârlădene de la Episcopia Hușilor și de la prietenii Asociației Filantropia Huși, este de 5.000 de euro. După ce stiriest.ro  a făcut publice nevoile Spitalului de Urgență din Vaslui, Episcopia Hușilor și binefăcătorii săi s-au alăturat firmelor și oamenilor care sprijină spitalele în lupta cu pandemia de coronavirus. Episcopia a donat 20.000 de euro Spitalului de Urgență din Vaslui. Preasfințitul Părinte Ignatie și Părintele Vladimir Beregoi au decis să nu se oprească aici. După ce au dat spre folosință o salvare Serviciului de Ambulanță Vaslui și 5.000 de euro Spitalului Bârlad, reprezentanții Episcopiei pregătesc și alte donații importante și vitale pentru spitalele din județul Vaslui. Toți banii vin de la Episcopia Hușilor și din donațiile oamenilor care ajută periodic instituția. “Până în prezent, s-au făcut donaţii pentru spitalele din județ, iar ele vor continua. Aparatura medicală este de un real folos şi reprezintă o mare binecuvântare de la Dumnezeu. Și oamenii singuri și izolați au nevoir de ajutor. Am văzut cu toții multă durere în ultima perioadă. Episcopia Hușilor încearcă să ajute de fiecare dată. În această perioadă a Postului Mare ar trebui să ne angajăm în a căuta, în orice conjunctură a vieţii noastre, binele, pentru ca în felul acesta să dobândim bunăvoinţa lui Dumnezeu, de care avem atâta nevoie”, a declarat Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. 

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Zece cazuri de coronavirus in Vaslui! Cinci sunt la Barlad, doi la Terapie Intensiva

Publicat

on

De catre

In judetul Vaslui au fost raportate zece cazuri de coronavirus. Toti cei zece pacienti sunt internati in spital. Cinci dintre acestia se afla la Barlad, iar cinci la Iasi, la Spitalul de Boli Infectioase. Dintre pacientii de la Barlad, trei sunt in stare foarte buna, unul este in stare critica la Terapie Intensiva, iar altul in stare critica dar stabila, potrivit medicilor. Primul caz, al vasluincei din Vama Nadlac, internata a Timisoara, a fost declarat vindecat! In spital au ramas astfel zece cazuri, chiar daca autoritatile raporteaza in continuare 11.

Citeste in continuare

StiriEst

Demisii in spitalele din Vaslui! Sase angajati au abandonat lupta

Publicat

on

De catre

Patru asistente și două infirmiere care lucrau la Spitalul de Urgență “ Elena Beldiman” din Bârlad și-au dat demisia din funcție. Șase angajate ale spitalului bârlădean și-au dat demisia și nu au mai venit la muncă de teama îmbolnăvirii sau a transmiterii virusului celor de acasă. După ce și-au înaintat demisia, acestea nu s-au mai prezentat la muncă. Până pe 30 martie conform raportărilor către INSP din teritoriu, în prezent, în țara noastră au fost înregistrate un număr 285 cadre medicale infectate cu noul corinavirus, după cum urmează:

91 medici,

90 asistenți medicali, 26 infirmiere, 

8 ingrijitoare, 

70 Personal auxiliar

Distribuție pe județe

Arad – Total 16 

(5 Medici, 3 Asistente, 8 Personal auxiliar)

București – Total 45 

(14 Medici, 11 Asistente, 5 Infirmiere, 15 Personal auxiliar)

 Botoșani –Total 1 

(1 Medic)

Cluj –Total 2 

(2 Personal auxiliar)

Constanța –Total 1 

(1 Asistent)

Covasna –Total 6 

(5 Medici, 1 Asistent)

Galați –Total 4 

(3 Medici, 1 Personal auxiliar)

Hunedoara –Total 15 

(13 Medici, 1 Îngrijitoare, 1 Personal Auxiliar)

Iași –Total 3 

(2 Medici, 1 Asistent) 

Neamț –Total 7 

(2 Medici, 3 Asistenți, 1 Infirmiere, 1 Persoanl Auxiliar)

Suceava –Total 181 

(43 Medici, 70 Asistente, 20 Infirmiere, 7 Îngrijitoare, 41 Personal auxiliar)

Timiș –Total 2 

(1 Medic, 1 Personal auxiliar)

Vrancea –Total 2 

(2 Medici)

Citeste in continuare

StiriEst

Un primar interzice consumul de alcool la magazinele si barurile din comuna

Publicat

on

De catre

Primarul comunei Ştefan cel Mare, Mihai Moraru, a anunțat pe rețelele de socializare că va lua cele mai dure măsuri împotriva patronilor de magazine care vor vinde băuturi alcoolice „la pahar“ în timpul situaţiei de urgenţă. Edilul a precizat că în continuare se vinde și se consumă băuturi alcoolice în crâșmele și magazinele din sat, situaţii semnalate de consăteni.

Acesta îi avertizează pe cei care încalcă legea în plină pandemie coronavirus că va lua cele mai drastice măsuri, mergând până la retragerea autorizației de funcţionare. Primarul Moraru îi îndeamnă pe săteni să îi pozeze pe consumatorii prinşi cu paharul de băutură în mână, în incinta magazinelor, şi să-i livreze fotografiile pentru a lua măsurile necesare. ”Având în vedere evoluția răspândirii virusului COVID-19, cât și neglijarea respectării instrucțiunilor transmise de autorități, avertizăm toți agenții economici din comuna Ștefan cel Mare să nu mai servească băuturi la pahar, cât și la sticlă în incinta magazinelor, să nu permită staționarea clienților, atât în interior, cât și în exteriorul acestora, decât pentru stricta aprovizionare. Pentru cei care nu vor respecta instrucțiunile, primăria va retrage autorizația de funcționare, va amenda unitatea respectivă, mergându-se până la inchiderea desfășurării activității, pentru cazurile dovedite cu martori /poze”, a scris primarul comunei Ștefan cel Mare pe pagina de facebook a instituției.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est