Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, huiduiţi la Iași, de sute de protestatari

Publicat

on

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au fost huiduiți sâmbătă la Iași, de sute de protestatari. Incidentul s-a produs la sosirea liderului PSD și a Premierului, la Conferința Extraordinară a filialei locale a PSD.

Sute de protestatari anti-PSD s-au adunat în fața Teatrului Luceafărul din Iași, acolo unde a fost programată, sâmbătă, Conferința Extraordinară a filialei județene a social democraților. Demonstranții au fost auziți scandând: Hoții!, Justiție, nu corupție. La sosirea lui Liviu Dragnea și a Vioricăi Dăncilă, protestatarii aflați în spatele unor garduri metalice instalate de jandarmi, au început să huiduie.

Șeful PSD și Premierul au venit la Iași însoțiți de mai mulți miniștri. Organizatorii conferinței plănuiau și o întrunire afară, dar a fost abandonată din cauza protestului anti-PSD. Pentru funcția de șef al filialei județene PSD Iași, singurul candidat în cursă este Maricel Popa, cel care a fost și lider interimar până acum. 

StiriEst

A mers din poarta in poarta si le-a dus cadouri! Artista Nadia Duluman, alaturi de copii- FOTO

Publicat

on

De catre

Nu a vrut ca ziua de 1 iunie sa treaca neobservata pentru prescolarii din sat. Nadiei Duluman ii e foarte dor de copiii de la grădiniță, asa ca, de ziua lor, a luat satul la pas si a bătut la zeci de porti. I-a surprins pe copilași cu dulciuri, cu baloane si le-a facut ziua mai frumoasă. “Imi e foarte dor de ei! Perioada aceasta a fost grea si pentru noi, ca și cadre didactice, dar și pentru prescolari sau școlari. Pentru ca sarbatoream fiecare 1 iunie in cel mai frumos mod posibil, la grădiniță, m-am gandit ca nici anul acesta ziua lor sa nu treaca neobservată. Am mers la fiecare cu dulciuri, i am văzut de la poarta si le am transmis toată dragostea mea! A fost o zi diferită, dar încărcată emotional!”, a declarat Nadia. Si părinții copiilor s au arătat surprinsi de devotamentul educatoarei si i-au mulțumit pentru gestul ei.

Si-a donat salariul Spitalului Judetean Vaslui

Nadia Duluman s-a alăturat celor care vor să ajute sistemul medical din Vaslui, prin solidaritate. Astfel, aceasta a donat Spitalului Județean de Urgență suma de 3.000 de lei, salariul pe o lună de zile. Nadia este dascăl in învățământul preșcolar. Tânăra are grijă de copiii din mediul rural și se confruntă zi de zi cu problemele acestora. Știe ce e suferința și știe cât de mult contează o mână de ajutor. Nadia este și o artistă care iubeste si se face iubita de toată lumea, prin cantecul ei. Nadia e o bucurie, o artistă completa, care poartă cu mândrie Vasluiul oriunde o poarta pasii. E îndrăgostită de tradiții și de simplitate, de valorile trainice ale moldovenilor. Poarta in suflet Vasluiul si povestile lui nescrise si primeste aprecieri din partea a mii de spectatori si telespectatori, în fiecare zi.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Minune pentru o mama cu sase copii. Traiau intr-o camera rece si mucegaita- FOTO

Publicat

on

De catre

450.000 de lei a investit Episcopia Hușilor și Asociația Filantropia impreună cu susținătorii ei pentru a construi si dota trei case pentru persoanele nevoiașe. A fost o zi speciala pentru sase frați și mama lor din Husi. După o viață chinuita, petrecuta într-o singură cameră insalubră, cele sapte suflete s-au mutat astăzi într-o casă de poveste. Episcopia Husilor, prin reprezentanții săi, a implinit un vis care parea de neatins pentru această familie. Le-a ridicat o locuinta mare, adaptata nevoilor celor sase fratiori. Greu încercată de soarta, femeia nu spera ca va scăpa vreodată de cei patru pereti reci si plini de mucegai. In incaperea intunecoasa, cei sapte se ingramadeau pe doua paturi. Isi făceau lecțiile la un singur telefon, cu randul, asa ca, pe cei mari ii apuca noaptea imvatand de pe internet. Mama lor nu s-a lăsat infranta de necazuri, de lipsuri. A strâns din dinți, si-a innodat lacrimile in barba si a muncit zi de zi, pe oriunde apuca, sa aiba copiii ei o pâine pe masa. Povestea lor tristă a ajuns la urechile Episcopului Ignatie, care a decis ca preoții, mana in mana cu credinciosii si călăuziti de Bunul Dumnezeu pot salva acesti copii.

Astăzi, de ziua lor, Episcopul le-a pus soarele pe chip si speranta in inimioare. “Avem palat, nu casa. E un palat! Asa ceva vezi numai in filme. Copiii mei au dus, fetele au dormitorul lor, băieții la fel. Avem bucătărie. Totul este luminos, modern… Nici zece vieți daca mumceam nu reușeam să fac asa ceva! Am copii buni, înțelegători. Deși suntem necăjiți, iesim curați in lume, cu respect. Nu ne e rusine cu faptul că suntem săraci! Suntem oameni. Cand am vazut casa noua, cheile, gardul, lumina, masina de spalat, aragaz, apa…totul al nostru….mi-au dat lacrimile! Sunt foarte recunoscătoare Preasfintitului, un om care blând și cald, dar și preotului Beregoi, care ne-a mângâiat si ne-a încurajat! Nu e o surpriză! E UN MIRACOL! Sa va întoarcă Dzeu strădania!”, a declarat, printre lacrimi, femeia. În ultimul an părintele Vladimir Beregoi i-a vizitat în fiecare zi, a avut grijă să aibă ce să pună pe masă, copiilor le-a asigurat cele necesare pentru școală, iar pe mamă a consiliat-o astfel încât să nu își piardă speranța și să abandoneze lupta. “Oamenii acestia traiau in conditii grele. O mama singura si sase copilasi. O femeie demna, nu a cerut niciodata nimic. Munceste cu ziua unde este nevoie, se straduie sa le puna copiilor ceva pe masa”, a declarat parintele Beregoi. 

Așezăminte sociale pentru copii și bătrâni

Copii care suferă din cauză că nu au ce mânca sau nu au haine și rechizite pentru a merge la școală, sunt prioritatea Episcopiei Hușilor. Atât Preasfințitul Ignatie cât și părintele Beregoi bat județul în lung și-n lat. Așa au reușit să-i cunoscă pe sărmani şi să-i ajute cu mâncare, haine, rechizite, materiale de construcții. Dacă la început au fost doar câteva persoane ajutate, acum sunt câteva mii, mai ales că misiunea preotului Beregoi a început să fie cunoscută în tot judeţul. Cu binecuvântarea Preasfințitului Ignatie a ridicat sau reparat deja trei case pentru cazurile disperate.  Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși” a inaugurat deja mai multe centre sociale în județ. Așezămintele acestea sunt singura șansă la supraviețuite pentru copiii proveniți din familii sărace sau pentru bătrânii bolanvi și singuri. Episcopia Hușilor nu vrea ca aceste suflete să ajungă pe stradă, la cerșit. Cei mici sunt ajutați la lecții și vor primi mereu o masă caldă. Alte priorități ar fi oferirea unor ajutoare (alimente şi haine) mai multor familii nevoiaşe din mediul rural, instituind mai multe parteneriate social-filantropice cu parohii ortodoxe româneşti din străinătate; sprijinirea mai multor elevi confruntaţi cu probleme sociale serioase prin  oferirea de ghiozdane şi rechizite şcolare la început de an şcolar; vizitarea şi acordarea unui ajutor financiar mai multor aşezăminte sociale. 

Mihaela SIMA

Principale programe și activități sociale derulate în anul 2019 sunt:

  • Programul „Braţele părinteşti”, susținut financiar de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prin care au fost acordate burse sociale unui număr de 100 de copii de vârstă şcolară, cu rezultate bune la învăţătură, provenind din familii sărace şi cu mulţi copii;
  • ,,Un ghiozdan pentru noul an școlar”. În cadrul acestui proiect, aproximativ 1700 de copii au primit ghiozdane și rechizite pentru ȋnceputul noului an școlar;
  • ,,Dar de Crăciun ediția a II-a – Căldură pentru inimi curate” – un număr de peste 1700 de copii, proveniţi din familii cu probleme financiare, au primit ȋmbrăcăminte și încălțăminte nouă (geacă de iarnă, ghete, pulovere, căciuli, mănuși, fulare, șosete și dulciuri). Evenimentul s-a desfășurat în curtea Catedralei Episcopale , iar beneficiarii acestei acțiuni filantropice au fost copii din Eparhia Hușilor, precum și 100 de copii din Basarabia;
  • „Caravana dăruirii” – programul este destinat în special copiilor aflați în dificultate materială, dar și persoanelor în vârstă, cu venituri foarte modeste, din Episcopia Hușilor. Prin intermediul acestuia, în anul 2019 au fost distribuite aproximativ 10.000 kg de alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte, parte a acestui proiect fiind sprijinită de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.
  • „Bucuria e acasă” – Prin extinderea acestui proiect în anul 2019, s-a realizat construirea a patru case pentru familii defavorizate și cu mulți copii;
  • „Pâinea noastră cea de toate zilele” – proiect social prin care se oferă sâptămânal un număr fix de 250 de pâini mai multor persoane nevoiașe din municipiul Bârlad;
  • Programul „Ajutor de urgenţă”, care se desfăşoară permanent, scopul său este sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale aflate în situaţie de criză.
  • ,,Bun venit, copilărie” ediția a II-a. Evenimentul s-a desfășurat în anul 2019 sub genericul „Tărâm de poveste”, iar în cadrul său, aproximativ 1500 de copii, proveniţi din familii defavorizate de pe raza judeţului Vaslui, ȋnsoţiţi de preoţii coordonatori și de voluntari, au sărbătorit Ziua copilului ȋn curtea Catedralei Episcopale.

Pe lângă aceste programe social-filantropice permanente, amintim și suportul material și financiar acordat de către unele parohii ortodoxe române din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale (Marea Britanie, Irlanda, Franța), Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei si Portugaliei, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord;

Așezămintele sociale din cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huși:

În anul 2019, în cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huși, a mai fost înființat încă un așezământ social, în prezent funcționând sub patronajul Episcopiei Hușilor 4 așezăminte sociale, fiecare dintre ele oferind două tipuri de servicii de asistență socială: centru de zi pentru copii și serviciu de ȋngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, cu mențiunea că Așezământul social „Sfântul Gheorghe” din localitatea Ghermănești, pe lângă cele două tipuri de servicii menționate mai sus, dispune și de serviciul social pentru copii sub forma caselor de tip familial.

Așezămintele sociale sunt:

– Așezământul social ,,Sf. Ierarh Nicolae” Fălciu;

– Așezământul social ,,Sf. Stelian” Boţești;

– Așezământul social ,,Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” Bârlad;

– Așezământul social „Sfântul Gheorghe” Ghermănești, inaugurat în data de 22 octombrie 2019.

Totodată, în cursul anului 2020 se vor adăuga următoarele centre sociale:

– Așezământul social „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” Huși, în curs de pregătire pentru inaugurare;

– Așezământul social „Sfântul Ierarh Spiridon” Bârlad, în curs de pregătire pentru inaugurare. Toate serviciile oferite de cele patru așezăminte sociale au fost licențiate, conform legilor în vigoare. Valoarea totală a ajutoarelor materiale și financiare, la care se adaugă cheltuielile de întreţinere lunară a aşezămintelor sociale şi costurile cu personalul aferent, a fost de 3.239.527 lei.

Numărul total al beneficiarilor acestor programe, copii şi bătrâni, a fost de peste 6000 de persoane. Această sumă nu cuprinde și cheltuielile legate de multiplele activități caritabile, ocazionale sau tradiționale, ale parohiilor și mănăstirilor, desfășurate în beneficiul persoanelor aflate în dificultate, care nu au fost cuantificate financiar, și nici valoarea produselor distribuite către aceștia în cursul acestui an.

Citeste in continuare

StiriEst

Distantarea sociala la Vaslui!

Publicat

on

De catre

Nici ploaia torentiala nu a reusit sa ii alunge pe varstnici de pe bancile din fata sediului Inspectoratului Judetean de Politiei Vaslui. Este locul unde se aduna zilnic si joaca sah. La fel au facut si astazi. Iar cand a inceput sa ploua, omenii s-au acoperit cu o folie. De pastrarea distantei au uitat si au facut asta chiar sub nasul politistilor.

sursa foto: facebook

Citeste in continuare

StiriEst

Copilarie chinuita! Mama a murit cand avea trei ani, tatal s-a stins in incendiul care le-a mistuit casa- FOTO

Publicat

on

De catre

Marius, elevul olimpic din Deleni, e fericit. Rămas orfan si fara un acoperiș deasupra capului, dupa ce un incendiu i-a rapit tatal si l-a lasat pe drumuri, adolescentul are casuta lui. Pe 1 iunie, reprezentantii Episcopiei Husilor i-au oferit cheile locuinței, la care a muncit cot la cot cu echipele de constructori. Dupa ce la varsta de 3 ani a ramas orfan de mama, in iarna anului trecut, Marius si-a pierdut si tatăl, intr-un incendiu violent care le-a mistuit si casa. Avea doar 16 ani și s-a trezit…pe drumuri. Doar ca povestea lui a impresionat foarte multi oameni, care au sărit în ajutorul sau. Vecinii l-au găzduit si l-au ocrotit ca pe propriul copil, iar Episcopia Husi i-a promis…o casa. Si i-a ridicat-o. Asta în vreme ce statul nu l-a ajutat cu nimic. Învățat cu munca de mic, Marius a pus si el umărul la ridicarea locuinței. “Un copil foarte bun, dar foarte lovit de soarta! Daca vreti sa ii aflați povestea, priviti-i palmele! Munceste pentru un banut la tot satul, dar nu neglijează nici scoala. E la liceu in Vaslui. Are bursa, note mari! Noroc ca nu era acasa cand a fost incendiul. Tatăl lui s-a prăpădit. Dar Dumnezeu nu l-a lasat de izbeliște si a adunat in jurul lui oameni extraordinari! Chiar pe 1 iunie, preotii l-au facut pe Mariuscel mai fericit copil”, a declarat Mihaela Tudusciuc, vecina. Modest si cuminte, Marius a pășit cu lacrimi în ochi pragul casei sale. “Le mulțumesc tuturor! Nu m-am simțit singur, nu mi-a fost teama! După incendiu, eram nesigur, nu stiam ce voi face si cum o sa ma descurc! Nu m-a lăsat Dumnezeu si azi am un acoperiș deasupra capului! Sunt recunoscător si promit sa nu dezamăgesc niciodata!”, a spus băiatul. Lucrările la casa au început acum aproape doi ani. “Anul acesta, fiind o perioada de criza sanitara, ne-am gandit sa marcam Ziua Internationala a Copilului prin niste evenimente inedite. Am oferit trei case unor familii cu dificultati materiale. Acesta este unul din proiectele noastre “Acasa e bucuria”. Stim cu totii ce inseamna acest cuvant “acasa”. Vrem sa oferim dragoste si protectie spirituala si o atentie sporita celor care au nevoie de prezenta noastra. Nu ne vom opri aici. Construim alte trei case. Eu sunt omul cu ideile, iar parintele Vladimir Beregoi este cel care le pune in practica”, a spus Preasfintitul Ignatie. 

Misiunea Episcopiei Hușilor continuă cu același devotament

Bătrânii singuri au nevoie de sprijin, iar duhovnicii lor nu i-au uitat. Le deschid ușa casei și le hrănesc sufletele cu speranță. Sunt bunici cărora le lipsesc multe, dar mai ales vorba bună. Episcopia se îndreaptă către ei și în aceste zile grele. Au grijă de bătrâni și de copii. Și vârstnicii, dar și copiii au mereu nevoie de ajutor, nu doar la sărbători. Statul îș arată în fiecare zi neputința. Episcopia Hușilor, prin Asociația Filantropia Ortodoxa Huși, arată că se poate, trebuie numai să vrei și să muncești. Peste 6000 de copii și bătrâni au intrat în grija Episcopiei numai anul trecut. Tot atunci au fost înființate patru așezăminte sociale. Părintele Vladimir Beregoi nu are liniște până când investițiile începute nu se vor încheia cu bine. Azilurile pentru sărmani sunt în lucru și fiecare zi contează. E o luptă, un crez și o dorință arzătoare de a face totul pentru semenii aprig loviți de soartă. Rășcani, Fedești, Vutcani, Bârlad, Huși, Zizinca. Sunt doar câteva din localitățile în care Episcopia Hușilor și Asociația Filantropia au începute sau finalizate construcții. Case pentru familiile sărmane, azil pentru bătrâni ori centre de zi. Sunt familii cu mulți copii care așteaptă o minune sau bătrâni care visează la o viață liniștită. Pentru ei se zbate în fiecare moment părintele Beregoi. Este greu să ții pasul cu el. Aleargă dintr-un capăt al țării în altul. Caută sponsori, caută materiale de construcții și împarte în schimb bucurie, binecuvântare. Oricine îl sună și îi cere ajutorul, îl primește. Exemplul acestui om trebuie urmat de cât mai mulți. Lucrările nu trebuie oprite, indiferent ca e vorba de investiții sau de ajutor oferit celor la necaz. „Astăzi este o zi fericită pentru mine. Am reusit sa ajutam acest copil. M-a impresionat foarte mult povestea lui. Sunt multe familii greu încercate, oameni cu nevoi, harnici, muncitori, dar care duc un trai greu. Nu a fost ușor, dar dacă există ajutor de la Dumnezeu, se fac toate. Am reușit să finalizăm aceste trei case, iar altele sunt aproape gata, urmează să fie date în folosință. În scurt timp le vom preda cheile. Este misiunea noastră creştinească“, spune preotul Vladimir Beregoi.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Cele mai putine cazuri noi de coronavirus de la inceputul pandemiei. Cand scapam de masca

Publicat

on

De catre

Duminica a fost ziua cu cel mai scăzut număr de cazuri în terapie intensivă, precizând că suntem pe o pantă descendentă a îmbolnăvirilor.

“Este cel mai mic număr de cazuri noi pe 24 de ore de la începutul pandemiei. Avem şi cel mai mic număr de cazuri în terapie intensivă – 160, ceea ce ne certifică că suntem pe panta descendentă, urmând ca noi să gestionăm fiecare măsură de relaxare pe care am dat-o”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a mai spus că de la data de 15 iunie românii se pot aştepta la noi măsuri de relaxare.

“Evaluarea pe o perioadă de 14 zile a măsurilor de relaxare puse în practică şi această evaluare având un rezultat pozitiv, ne putem aştepta la 15 iunie la un alt pachet de măsuri de relaxare”, a transmis Nelu Tătaru.

Ministrul a mai afirmat că mai sunt câteva cazuri de spitale unde ar trebui intervenit asupra managementului, dar nu a dorit să dea exemple.

“Sunt cazuri unde ar trebui intervenit asupra managementului, suntem deocamdată la discuţii cu aceste cazuri particulare, cu managerii de acolo şi sperăm să rezolvăm în acest fel. (…) Nu aş vrea să discutăm pe exemplu particular, vreau să am discuţii să ajungem la o înţelegere strict profesională dincolo de alte criterii”, a mai afirmat Nelu Tătaru. Alte trei decese provocate de coronavirus au fost anunţate duminică. Bilanţul a ajuns la 1.262. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 124 de noi cazuri de îmbolnăvire, numărul total ridicându-se la 19.257.

Când scăpăm de masca de protecţie!

Nelu Tătaru a declarat că în funcţie de evoluţia epidemiei de COVID-19 până în 15 iunie, Guvernul va anunţa noi măsuri de relaxare, fiind posibilă chiar o revenire la o stare de normalitate, fără restricţii. „S-ar putea renunţa în funcţie de evoluţia pandemiei. Ne gândim ca la sfârşitul lui iulie – august, să ajungem la o viaţă normală. Urmează să fim pregătiţi în eventualitatea celui de-al doilea val”, a mai spus ministrul.

În sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare (RAPEX) există în prezent alerte pentru 32 de tipuri de măști de protecție neconforme, cea mai recentă alertă privind 15 noi tipuri. Cele mai multe măști de protecție neconforme sunt fabricate în China. Aceste tipuri de produse care sunt achiziționate frecvent în această perioadă dificilă de către consumatori.

Deja mai multe ţări încep să renunţe la obligativitatea purtării măştilor de protecţie. Astfel, polonezii nu vor mai fi nevoiți să poarte o mască începând cu acest weekend, cu condiția menținerii unei distanțe de doi metri între două persoane, a declarat, miercuri, premierul Mateusz Morawiecki, care anunță o a patra etapă de relaxare.

Şi Austria a anunţat că renunţă de la 15 iunie la obligativitatea purtării măştilor de protecţie în şcoli, magazine şi locuri turistice, dat fiind că numărul cazurilor active de infectare cu noul coronavirus a scăzut sub 650, a anunţat vineri executivul de la Viena, transmite DPA.

De la mijlocul lunii viitoare nu se va renunţa însă total la măşti, care vor trebui purtate în continuare în transportul public, de către frizeri şi ospătari, precum şi în spaţiile publice unde este imposibil să fie păstrată o distanţă minimă de 1 metru.

Situația la nivelul județului Vaslui

La nivelul județului Vaslui, conform raportării Direcției de Sănătate Publică Vaslui, astăzi se află:

– 127  persoane izolate la domiciliu la data curentă;

– 54 de persoane izolate la domiciliu în ultimele 24 de ore;

– 24 de persoane au ieșit din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore;

– 13 persoane aflate în carantină instituționalizată la data curentă;

– o persoană a ieșit din carantină în ultimele 24 de ore;

-o persoană a fost carantinată în ultimele 24 de ore;

– 159 de cazuri confirmate cu COVID -19 (37 internate în spital, 19 decese și 103 persoane externate din spital).

Polițiștii continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

În ultimele 24 de ore, peste 150 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și 46 de polițiști locali au desfășurat 7 misiuni specifice.

S-a verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse ( izolare/carantină) în cazul a peste 940 de persoane. De asemenea, peste 35 de societăți comerciale / PFA au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul Stării de alertă.

Totodată polițiștii au depistat o persoană care nu a respectat măsura izolării la domiciliu, aceasta fiind condusă într-un centru de carantină pentru o perioadă de 14 zile.  În contextul trecerii la Starea de alertă polițiștii acționează, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est