Conecteaza-te cu noi

StiriEst

“Vreau să mănânc paine și o bucată de ciocolată, nu am băut niciodată suc!”

Publicat

in

Ionel Stoian, un preot dintr-un sat sărac din judeţul Vaslui, este un adevărat colac de salvare pentru familiile nevoiaşe. Celor care  nimeni nu le deschide usa le ofera alinare, iar săracilor le oferă ajutoare ori de cât ori este posibil. Periodic hrăneşte zeci de copii din fondurile sale, dar şi din donaţiile strânse de la credincioşi.

Satul Hârsova se află în comuna Delești. Este un adevărat capăt de lume, unde trăiesc în jur de 400 de familii. Aici, la parohia Sfinților Împărați Constantin și Elena- Hârsova, slujeşte părintele Stoian. A venit pe aceste meleaguri în urmă cu mulți ani şi s-a dedicat total carităţii. Preotul şi soţia lui au mobilizat sute de persoane de-a lungul anilor, pentru a uşura viaţa oamenilor din Hârsova. 

Parohia părintelui Stoian nu este foarte mare, câteva sute de persoane, multe văduve sau văduvi, iar ceilalți, oameni nevoiaşi. „Din anul 2000 slujesc aici. Avem multe familii greu încercate. Iar cea mai mare problemă este sărăcia. Eu mă refer la sărăcia materială, nu la cea spirituală, pentru că dacă ar fi fost o sărăcie duhovnicească, n-aş fi putut face nimic cu o mână de oameni pe care-i am eu aici. Suntem puțini, iar problemele sunt multe“, spune preotul Ionel Stoian. 

Românii sărbătoresc Paştele peste câteva zile. Chinuţi de lipsuri, zeci de copii din localitatea Hârsova, nici nu au îndraznit să viseze la o minune pentru ei de sărbători. Și totuși ea nu s-a lăsat așteptată. Preotul Ionel Stoian și soția sa alături de oameni inimoşi, au reușit să le îndeplinească micuţilor dorințele. Cu modestie, copiii povestesc că părinții lor abia reușesc să le pună o pâine pe masă. 

“Nu am baut niciodată suc, nu stiu ce gust are!”

Micuții și-au găsit refugiul în credință. La biserică, părintele Ionel Stoian, cel care i-a botezat pe prichindeii din sat, le-a venit în sprijin. Slujitorul Domnului a inițiat o campanie pe o rețea de socializare: “Imbraca un copil de Paste!” Camapania a avut un succes mare, iar în ziua de Florii copiii și-au primit darurile. Biserica s-a umplut de pachete, donatii ale oamenilor cu suflet mare care au raspuns apelului de ajutor. O fetita isi asteapta cu nerabdare randul. Stie sigur ca parintele Stoian a pregatit si pentru ea un dar. “De cand am vazut apelul parintelui am spus ca trebuie sa ma implic, sa ajut. Le-am povestit si altor oameni despre aceasta campanie si toti au spus la unison ca vor sa se implice. Ti se rupe inima cand vezi acesti copii. Fetita aceasta mai are acasa si alti frati. A venit la mine si m-a strans tare in brate. Se bucura cand ne vede, are nevoie de afectiune. Mi-a spus ca nu a baut niciodata suc. Acum toti pleaca acasa bucurosi”, a spus Aurina Stirbu, una dintre perosanele care au raspuns afirmativ la apelul parintelui Stoian. 

“Vreau sa mananc paine si o bucata de ciocolata”

Ianis are 8 ani! Este un pui de om cu un destin greu incercat. A trecut prin multe greutati in primii ani din viata. Alearga prin curtea bisericii si vrea sa ajute. Cara pachete, aseaza jucariile. La un moment dat vede o sacosa mare, iar parintele ii spune ca este a lui. Copilul ramane nemiscat cateva secunde. “Toata asta e a mea, sigur e a mea toata? Va multumesc!” spune copilul. 

O alta fetita se uita cu ochii in lacrimi la muntele de jucarii din plus adunate din donatii. “Nu am acasa jucarii, imi doresc sa primesc si eu una. Un catelus din plus am vazut acolo. Paine vreau sa mananc si ciocolata”, spune copila. 

Părintele Ionel Stoian spune că oamenii, deşi sunt săraci material, sunt sufletişti şi încearcă să-i ajute cu ce au pe cei mai încercaţi. Şi de aici a plecat întreaga sa misiune caritabilă, adaugă parohul.

Problema copiilor care suferă din cauza sărăciei a fost prioritatea, spune Ionel Stoian. A început să-i cunoscă şi să-i ajute cu mâncare, haine, ce-şi putea permite din ceea ce strângea la biserică. La început au fost doar câţiva copii ajutaţi. Iar apoi numărul lor a crescut, mai ales că misiunea preotului a început să fie cunoscută în tot judeţul şi chiar în ţară și în străinătate. “Am vrut sa ajut un copil de Paste. Nu ai cum sa ramai nepasator atunci cand vezi aceste suflete nevinovate. Este o bucurie imensa sa le vezi zambetul pe fata. Stiu ca este mic gestul nostru in comparatie cu nevoile lor zilnice, dar daca fiecare om ar dona macar o paine, cat de putin din ce are el, lucrurile s-ar schimba”, a spus Nadia Duluman. 

Numărul copiilor hrăniţi şi îmbrăcaţi de părintele Stoian, cu ajutorul credincioşilor, a ajuns la aproximativ 40

„I-am văzut la biserică, erau necăjiţi, cu probleme. Am discutat cu ei, încerc să îi aduc aproape. Le ascult problemele, discut cu părinții. Unii adulți au probleme cu alcoolul, căutăm să îi învățăm pe copii că nu aceasta este calea, ei trebuie să meargă la școală și cu puțin ajutor și încredere în Dumnezeu soarta lor se poate schimba. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al oamenilor cu suflet mare, am reuşit să le oferim o rază de speranţă. Este greu și pentru noi, dar uităm de oboseală, uităm de toate greutățile atunci când le vedem zâmbetul pe față. Nu am cuvinte să le mulțumesc tuturor oamenilor care ne-au trimis donațiile lor“, spune preotul din Hârsova. 

„Asta este misiunea noastră“

Preotul Stoian a intervenit şi pentru a limita abuzurile în familie, pentru a alina suferinţa mamelor şi copiilor. Încearcă să medieze, să sfătuiască şi să ajute. Deseori este văzut prin sat din poartă în poartă, discutând cu oamenii. „Încercăm să îi ajutăm pe toate planurile. Aceasta este misiunea niastră ca preoți. Eu doar îmi fac datoria în faţa lui Dumnezeu şi în faţa semenilor. Preoţia înseamnă jerftă. Să te jertfeşti pentru cei din jur, să fii blând ,dar mai ales milostiv. Fiindcă fără milostenie nu există iubire“, conchide preotul.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.