Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Dosar de răpire în cazul copilului dispărut de acasă. Cum a fost găsită fetița din Bacău

Publicat

on

Dispariţia de o noapte întreagă a unei fetiţe de 2 ani din Blăgești, judeţul Bacău, deschide un dosar de răpire.

Poliţiştii bănuiesc că, după ce copila a fost răpită din preajma casei, cel care a luat-o, ar fi adus-o de dimineaţă în apropiere de casă, pe un câmp.

Anchetatorii spun că zeci de oameni au căutat copilul marți seară, până noaptea târziu, împrejurul locuinţei, iar aceasta nu se afla acolo. Poliţişti, pompieri, jandarmi şi voluntari au fost implicaţi în dramatică operaţiune de căutare!

Copilă în vârstă de 2 ani, a fost văzută ultima dată marți în jurul orei 17.

După ce părinţii şi vecinii au căutat-o zadarnic prin împrejurimi, au dat alarma!

Bunică:M-a sunat ginerele să vin repede că i-a dispărut fetiţa.

Reporter:Fetiţa a mai plecat de acasă?

Bunica:Nu, dar e un pic de copil şi când dădea să fugă scăpa în patru labe. Nu ar putrea să fie departe. Se putea împiedica de o piatră şi dacă o apucă la deal rămânea agăţată de un spin.

Reporter: De la cât au început căutările?

Vecină: De la 4 jumate 5. A venit ea la mine. M-a întrebat dacă am văzut faţa pe drum.

Operațiune de căutare a fetiței

După apelul la 112, zeci de poliţişti, jandarmi şi pompieri au căutat-o pe copilă până târziu în noapte.

Peste noapte nu a fost foarte frig- circa 13 grade celsius, dar în pădure erau animale sălbatice periculoase.

Membrii unui club offroad din Bacău s-au alăturat căutărilor. Au venit cu automobile de teren şi un ATV pentru a putea străbate zone mai greu accesibile.

„Am fost anunţaţi printr-un canal de comunicaţii special. Suntem de la un club de offroad din Bacău. Un ATV cu 4 maşini şi 8 persoane şi aşteptăm instrucţiuni de căutare al unui copil dispărut”, a declarat Romeo Andrieş, voluntar.

Operaţiunea de căutare a fost oprită după miezul nopţii, şi reluată în zori. După câteva ore, fetiţa a fost găsită speriată pe un câmp, aproape de casă – exact în locul în care salvatorii au căutat-o toată noaptea.

Teodor Agachi – voluntar: Din fericire a fost găsită în viaţă şi am înţeles că o să meargă la spital pentru ceva investigaţii de rutină. Ne bucurăm că s-a terminat cu bine. A fost găsită undeva la 200 de metri de locuinţa proprie. Era într-o gaură învelită cu geaca pe care o avea asupra ei.

Cătălina Creţu – IJP Bacău: A venit ambulanţa la faţa locului pentru a-i acorda îngrijiri medicale. 

Copila a fost dusă la spital şi medicii spun că este în stare bună. Dealtfel, într-un comunicat, şi poliţia subliniază faptul că fetiţa nu era murdară şi nu avea semne că ar fi petrecut noaptea sub cerul liber.

A fost sesizată şi Protecţia Copilului pentru a verifica în ce condiţii a dispărut fetiţa de acasă.

Observator

StiriEst

Salba de premii pentru artista Vasluiului- Sidonia Hurdubaia

Publicat

on

De catre

Chiar daca este pandemie, micii artisti ai Vasluiului nu se dau batuti. Participa la concursuri si castiga premii importante. Este si cazul Sidoniei Hurdubaia. Zilele trecute, copila a participat online la Festivalul Primaverii , concurs de muzica populara si muzica usoara. La aceasta manifestare artistica Sidonia a participat alaturi se sora ei Alexia Hurdubaia. La sectiunea duet Sidonia a fost prezenta in concurs alaturi de mama, Petronela. Vasluianca noastra a obtinut trofeul festivalului la toate cele patru sectiuni prezente in concurs!!. Mai mult, Alexia, in varsta de doar 5 ani (!!) a ocupat locul 1 la seciunea poezie! Asadar, cele trei membre ale familii Hurdubaia au evoluat excelent! De mentionat si faptul ca mama si Sidonia  au cântat pentru prima dată impreuna.

Acum participa la un alt concurs online, organizat de Mihai Traistariu, festival intitulat  Liga Campionilor. de asemenea, Sidonia Hurdubaia a ocupat si locul 2 la concursul online  ” Dulce-i graiul romanesc”!!

Citeste in continuare

StiriEst

Pe ce strazi se fac reparatii. Primaria anunta un buget record pentru dezvoltare: 47 de milioane de lei

Publicat

on

De catre

Primăria Vaslui desfășoară lucrări de reabilitare a trotuarelor și aleilor pietonale prevăzute în planul de investiții din acest an în zona Gară 1 și Cartierul 13 Decembrie. Totodată, autoritățile locale vasluiene au început și reparațiile care se impun la ieșirea din sezonul rece pe o serie de străzi, precum Lacurilor și Castanilor, dar și pe drumurile din suburbiile Viișoara și Bahnari. Blocajele generate în anumite sectoare de pandemia de coronavirus nu afectează derularea de către Primăria Vaslui a unor investiții și activități curente în municipiul reședință. Astfel, au început lucrările de reabilitare a trotuarelor și aleilor pietonale din zona blocurilor 353 – 354, de pe strada Păcii. La finalizarea acestora, se va trece la realizarea îmbrăcămintei asfaltice aferente. Lucrări similare, inclusiv de realizare de parcări, au fost începute în zona blocurilor 401 – 405, din cartierul 13 Decembrie, așa cum au fost ele prevăzute în planul de activitate pentru această perioadă. 

Totodată, au fost demarate lucrări de reparații prin pietruire a străzile Valentin Silvestru, Castanilor, Lacurilor, dar și pe drumurile din suburbiile Bahnari și Viișoara. Lucrări de același tip vor continua și în celelalte zone de pe raza municipiului unde există astfel de străzi.

”Pe lângă aceste lucrări, igienizarea și curățenia orașului au rămas în atenția municipalității. În acest sens, vasluienii au putut observa stropirea căilor de circulație cele mai intens folosite chiar și în perioada sărbătorilor de Paște”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui, Geanina Tofan.   Autoritățile locale vasluiene doresc să mulțumească celor care au încredere în primărie și au semnalat prin intermediul TelVerde 0800800780 sau al poștei electronice pmv@primariavaslui.ro aspectele pe care le constată în municipiu și pe care le-ar dori îmbunătățite. ”Ne străduim în permanență să fim prezenți în toate zonele orașului, iar pentru asta avem nevoie de sprijinul dumneavoastră constant, așa cum ați făcut-o și până acum. Folosind modalitățile de comunicare de mai sus, vă asigurăm că putem interveni cu operativitate acolo unde este nevoie”, susțin reprezentanții Primăriei Vaslui.

Primăria Vaslui dispune de un buget record în acest an, de aproape 10 milioane de euro, pentru capitolul ”dezvoltare”, ceea ce înseamnă că municipalitatea va putea să continue o serie de investiții importante și să înceapă altele noi, conducând în continuare la modernizarea orașului. Desigur, rămâne permanent în atenția autorităților locale partea de funcționare, fiind asigurată și finanțarea învățământului, transportului public local, activităților culturale, sportive și recreative, salubrizării și igienizării orașului.       

2020 este un an cu sume importante la buget pentru Primăria Vaslui, respectiv 163 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un plus de 46 milioane de lei la total venituri față de anul anterior. Sursele suplimentare au venit din impozitul pe venit și din taxa pe valoarea adaugă. Nu mai puțin de 10,25% din bugetul local va merge către învățământ pentru funcționarea și realizarea unor investiții, fără a fi luate în calcul salariile cadrelor didactice. Pentru capitolul ”cultură și religii”, a fost alocat un procent de 8,45%, aici intrând și întreținerea celor 81 de hectare de spații verzi. Alți 16,64% vor fi direcționați către transport pentru plata subvențiilor de care beneficiază anumite categorii sociale, iar alți 7,9% vor fi cheltuiți pentru protecția mediului, pe salubrizare și igienizarea orașului.  

”Ponderea sumelor sunt echilibrate în buget astfel încât să existe continuitate în activitate, iar pe anumite linii să facem îmbunătățiri. 

Avem asigurate toate cheltuielile de funcționare ale insituțiilor din subordine”, susține primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.   

30% din buget merge către dezvoltare 

Dacă în anii din urmă, raportul cheltuielilor dintre funcționare și dezvoltare era 90% – 10%, anul acesta va merge către dezvoltare nu mai puțin de 30% din buget. În cifre, acest lucru înseamnă 47 milioane de lei, o sumă foarte mare cu care poate fi susținut programul de investiții. 

”Anul trecut am realizat la capitolul ”dezvoltare” 17 milioane de lei, ceea ce înseamnă că anul acesta avem mai mult decât dublu. Acum să avem capacitatea să implementăm aceste programe pentru că, din nefericire, mai depindem și de alții, cum ar fi proiectanți, constructori și celelalte instituții cu care venim în contact. Când am întocmit lista de investiții, am ținut cont și de solicitările populației din municipiu. Vom face o analiză și a chestionarelor transmise populației odată cu scrisoarea primarului și vom veni cu o rectificare în etapa următoare”, a declarat primarul Vasile Pavăl.  

Pe lista de investiții din acest an se află achiziționarea a două microbuze pentru Transurb, modernizare străzii Decebal, între Interex și intersecția cu strada Hușulu, unde va fi construit un sens giratoriu, realizarea unei parcări peste albia veche a râului Vasluieț între Kaufland și Podul Hușului pentru degrevare de aglomerație a zonei Gheorghe Racoviță. De asemenea, municipalitatea și-a propus și alimentarea cu energie electrică și gaz a străzii Lacurilor și continuarea reparației terenurilor de sport ale unităților de învățământ. Tot pe lista de investiții este și realizarea unei comunicații rutiere directe între cartierul Filaturii și strada Ștefan cel Mare. Până în toamnă, primăria a cerut firmei care realizează noul bazar să pună la dispoziție două hale în care să fie mutați, înainte de începerea sezonului rece, comercianții din actualul bazar. Municipalitatea vasluiană a contribuit cu jumătate de milion de lei pentru achiziționarea unui aparat performant medical la Spitalul Județean de Urgență Vaslui pentru a evita deplasarea pacienților la alte unități sanitare din regiunea Moldovei. 

Proiectele europene, pe lista de investiții 

Primăria Vaslui are pe lista de investiții și cele șapte proiecte cu finanțare europeană. Unul dintre acestea, pentru care se pregătește caietul de sarcini pentru execuție, este alimentarea cu apă și realizarea canalizării pentru casele sociale din suburbia Rediu. De asemenea, în această primăvară va începe construirea grădiniței și creșei în cartierul 13 Decembrie. În analiză, se află și proiectul tehnic pentru rețelele de troleibuz și achiziția de mijloacelor de transport. În perioada următoare, se vor semna și proiectele de finanțare pentru extinderea Parcului Copou și construirea unui depou. Totodată, se așteaptă și proiectul pentru viitorul bazin de înot. Tot în această primăvară, ar urma să înceapă lucrările și la cele 20 de locuințe de serviciu și la viitorul teren de sport al municipiului. Și cele trei șosele de centură ale orașului, respectiv Bârlad – Iași, Bârlad – Bacău și Bârlad – Negrești, au fost creionate, fiind așteaptă o decizie finală a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Nu în ultimul rând, de la Ministerul Dezvoltării Regionale se așteaptă și finanțarea proiectului de dezvoltare a iluminatului public pe leduri în municipiul Vaslui.

“Administratie si afaceri”

Citeste in continuare

StiriEst

Vasluienii primesc maxim 710 lei pentru plata unei bone. Lege initiata de Adrian Solomon(PSD)

Publicat

on

De catre

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă.

Actul normativ are ca obiect stabilirea cadrului legal de acordare, de către autorităţile administraţiei publice locale, a unui ajutor familiilor cu copii de vârstă preşcolară pentru plata serviciilor oferite de bonă.

Pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor cei ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 3.500 de lei. Acest sprijin financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preşcolară părintelui, reprezentantului legal la care copilul locuieşte în mod statornic sau persoanei desemnate de părinte pentru întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor, potrivit Agerpres.

Pentru venituri nete lunare pe membru de familie de 2.080 de lei cuantumul ajutorului pentru plata bonelor este de 710 lei, între 2.081 şi 2.500 de lei – 550 lei, între 2.501 şi 3.000 de lei – 390 de lei, iar între 3.001 şi 3.500 de lei – 250 de lei.

La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele şase luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar.

Ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preşcolară.

Pentru a primi ajutorul financiar, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: beneficiarul să fie cetăţean român, cetăţean al altui stat sau apatrid cu domiciliul în România; să fie angajat cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţine venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Pot beneficia de ajutorul financiar şi persoanele care nu îndeplinesc aceste condiţii dacă sunt şomeri indemnizaţi sau sunt înregistrate în evidenţele Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă şi nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea acestora.

Potrivit actului normativ, acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creşă/grădiniţă sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creşă/grădiniţă ori nu a retras copilul de la creşa/grădiniţă.

Nu se poate beneficia de ajutorul financiar dacă persoana este: asistent maternal profesionist, iar copilul/copiii sunt în întreţinerea acesteia; asistent personal al copilului sau beneficiază de indemnizaţia prevăzută în Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; se află în perioada de concediu pentru creşterea copiilor.

Ajutorul financiar se acordă pe bază de cerere şi documente doveditoare care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de actul normativ.

Legea stipulează că solicitantul are obligaţia de a depune la serviciul public de asistenţă sociala, din 6 în 6 luni, o declaraţie pe propria răspundere privind menţinerea condiţiilor de acordare a ajutorului. Neîndeplinirea acestei obligaţii în termen de maximum 30 zile de la împlinirea termenului de 6 luni conduce la încetarea dreptului.

“Un nou drept poate fi stabilit după depunerea unei noi cereri şi a documentelor doveditoare”, se arată în lege.

Suspendarea plăţii ajutorului financiar pentru bonă intervine dacă se înregistrează 3 mandate poştale returnate consecutiv; în caz de suspiciune sau sesizare privind modificarea condiţiilor de acordare a dreptului la ajutor financiar.

Dreptul la ajutorul financiar încetează în următoarele situaţii: la împlinirea de către copil a vârstei de 6 ani; a intervenit decesul copilului; copilul intră în sistemul de creşă/grădiniţă; încetează activitatea bonei; schimbarea domiciliului în altă localitate; nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare. Legea a fost iniţiată de deputaţii Florin Roman şi Claudiu Răcuci (PNL) şi Adrian Solomon (PSD).

Citeste in continuare

StiriEst

Batrana amendata cu 10.000 de lei pentru ca a iesit la cumparaturi: “Mi-e frica sa nu vina politistul si sa-mi ia casa”

Publicat

on

De catre

Un polițist a decis să îi aplice o amendă de 10.000 de lei unei bătrâne din Iași care „și-a permis” să iasă din casă mai devreme un pic decât prevedea ordonanța militară, în perioada de stare de urgență. Bătrâna a primit acasă procesul-verbal și, când a văzut suma pe care ar trebui să o achite, a rămas șocată. Maria Trofin a contestat în instanță amenda primită din partea agentului constatator, sperând ca sancțiunea să fie anulată, înlocuită cu un avertisment sau drastic diminuată

O bătrână în vârstă de 86 de ani, din Iași, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat orarul prevăzut în Ordonanța Militară nr. 4 din 2020. Astfel, pe data de 7 aprilie, Maria Trofin, o ieșeancă în vârstă de 86 de ani, a fost amendată de către polițiștii locali pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât prevedea Ordonanța Militară.

„Eu locuiesc singură, soțul meu fiind decedat de mulți ani. Știam că trebuie să ies după ora 11:00. Eu sunt bătrână și merg mai greu. Ceasul meu arăta că mai sunt câteva minute când am ieșit din casă. Am mers la piață să-mi cumpăr ceva de mâncare și să-mi iau pe urmă niște medicamente.

Până la ora 13:00, trebuia să fiu înapoi. Stau destul de departe de piață și trebuia să ajung și la farmacie, pentru a-mi lua niște medicamente”, își începe povestea Maria Trofin.

Amendă de cinci ori mai mare decât minimul legal pentru bătrâna din Iași

Bătrâna din Iași putea primi doar un avertisment din partea agentului constatator Liviu Chiriac, dată fiind vârsta ei înaintată și luând în calcul și dificultățile de deplasare. Însă agentul a preferat „să-și încordeze mușchii” și să arate că el poate și face ce vrea. Organul scrupulos i-a aplicat sărmanei bătrâne o amendă de cinci ori mai mare decât minimul legal, fără să aibă vreo altă justificare decât că ordonanța amintită îi permitea acest lucru.

„Eu am lucrat la o farmacie și știu foarte bine ce înseamnă lupta cu acest virus. Aveam mască de protecție, aveam mănuși… Aveam și declarație pe propria răspundere! Dar domnul polițist nici nu a vrut să audă! M-am rugat de el să mă înțeleagă. M-am umilit în fața lui, însă… degeaba! Mi-a spus că mă amendează pentru că am încălcat legea. Nu am vrut să semnez procesul-verbal și, atunci, a spus că îmi arată el mie ce poate face! Nu am semnat pentru că am considerat că nu am greșit cu nimic. Mi-a zis că voi plăti scump pentru ce am făcut, că o să-mi vând casa!”, spune plângând bătrâna.

Femeia, care nu știe carte, a aflat cuantumul amenzii de-abia în momentul în care a primit procesul-verbal acasă și i l-a arătat fiicei sale.

„Am rămas muți când am văzut ce amendă i-au dat mamei! Când i-am spus suma, mama a început să plângă… A fost o femeie corectă toată viața ei și nu a fost vreodată amendată pentru nimic. Este inacceptabil cum a înțeles să aplice legea acest domn polițist”, spune supărată fiica Mariei Trofin.

Bătrâna din Iași: „M-au nenorocit! Eu am o pensie de aproape 800 lei. De unde să plătesc amenda asta așa de mare?”

Bătrâna din Iași susține, printre lacrimi, că nu a mai fost vreodată amendată și că nu își permite să plătească această sumă.

„Eu nu am vrut să încalc legea. N-am luat o amendă în viața mea! M-au nenorocit! De unde să scot o sută de milioane acum?! Eu am o pensie de aproape 800 de lei. Plătesc întreținerea, îmi iau pastile și… s-au cam terminat banii. De unde să plătesc eu acum amenda asta așa de mare?!”, zice plângând bătrâna.

De când a aflat de amenda primită, femeia susține că nu mai poate dormi noaptea. „Nu pot să mai închid ochii noaptea! Mi-e frică să nu vină acel polițist și să-mi ia casa!”, izbucnește iarăși în plâns femeia.

Maria Trofin a contestat în instanță procesul-verbal, sperând să fie iertată de amendă

Familia bătrânei este hotărâtă să îndrepte în instanță nedreptatea făcută femeii.

„Am vorbit cu un avocat și am contestat în instanță procesul-verbal. Ce a făcut acest polițist este strigător la cer. Și-au găsit cu cine „să aplice legea”: cu o femeie de 86 de ani! În Alexandru cel Bun, în zona pieței, mereu sunt persoane de etnie rromă care fac ce vor acolo și nu-i întreabă nimeni nimic! Se vând țigări de contrabandă și polițiștii locali închid ochii! Vreau să-l întreb pe acest domn, Liviu Chiriac, dacă ar fi fost mama sau bunica lui, ar fi acționat la fel?! Avea „normă” de amenzi sau trebuia să ia vreo primă și s-a gândit că face asta amendând-o pe mama mea?! Să le fie rușine pentru ce au făcut!”, adaugă fiica bătrânei.

Avocat: „Amenzile aplicate sunt disproporționate!”

Avocații ieșeni spun că astfel de contestații împotriva proceselor-verbale întocmite de polițiști în perioada de stare de alertă au început să fie contestate la Judecătorie.

„Au început să apară asemenea plângeri împotriva proceselor-verbale, în care ieșenii contestă sancțiunile primite în timpul stării de urgență. Din punctul meu de vedere, există situații în care amenzile aplicate sunt foarte disproporționate, în comparație cu situația de fapt, respectiv cu presupusa faptă care a fost consemnată de agentul constatator”, a declarat avocatul Paula Alina Lupu, din cadrul Baroului Iași.

Amenzile date în starea de urgență au fost declarate neconstituționale!

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța nr. 3/2020, prin care au fost majorate amenzile aplicate pentru încălcarea ordonanțelor militare. De asemenea, articolul din O.U.G. 1/1999 prin care au fost introduse amenzi pentru încălcarea stării de urgență a fost declarat neconstituțional.

Mai mult, Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susține că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

De asemenea, Curtea Constituțională a anunțat că Ordonanța nr. 3/2020, care majorează nivelul amenzilor pentru încălcarea ordonanțelor militare, „este neconstituțională, în ansamblul său”, pentru că, legiferând în zona restrângerii drepturilor și libertăților fundamentale, trebuia să fie adoptată sub formă de lege, conform Constituției.

În plus, dispozițiile articolului 28 din O.U.G. 1/1999 (articol care stabilește amenzi pentru încălcarea stării de urgență) sunt neconstituționale, pentru că nu definesc faptele care sunt pedepsite și nici nu stabilesc clar nivelul amenzilor, lăsând la latitudinea agentului constatator să decidă ce amendă aplică.

Ce prevedea ordonanța militară referitor la starea de urgență

Prevederile ordonanței militare prin care a fost restricționată circulația persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani în exteriorul locuinței/gospodăriei „este permisă și în afara intervalului orar 11:00 – 13:00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Acum, rămâne de văzut ce decizia va lua Judecătoria în cazul Mariei Trofin, bătrâna din Iași care a primit o amendă de peste zece ori mai mare decât pensia pe care o primește la 86 de ani, din cauza Ordonanței Militare nr. 3/2020. sursa material aici

Citeste in continuare

StiriEst

Romanii care se intorc in tara pot scapa de izolare la domiciliu. Care sunt exceptiile

Publicat

on

De catre

Această măsura rămâne valabilă până pe data de 15 iunie, excepţie făcând cei care revin din state în care nu există nivel de răspândire care să impună intrarea în izolare, a anunțat premierul Ludovic Orban.

„Până la data de 15 iunie (…), toţi cei care se întorc din ţări care sunt, conform evaluărilor INSP, cu un nivel ridicat de răspândire a virusului, trebuie să intre în izolare 14 zile, izolare la domiciliu, carantinarea se va face numai la cerere. Măsura este până la data de 15 iunie. Sigur că cei care pleacă în ţări care nu prezintă risc, la întoarcere nu trebuie să se izoleze”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a precizat că doar jumătate dintre cetățenii care vin din străinătate și intră în România prin punctele de trecere a frontierelor mai sunt obligați să se izoleze la domiciliu.

„Şi astăzi (joi – n.r.), de exemplu, vin 16.000 de cetăţeni care intră în România, din care cetăţeni români probabil sunt 11.000 -13.000 de cetăţeni, doar aproximativ jumătate dintre ei sau puţin peste jumătate intră în izolare la domiciliu, iar ceilalţi vin din destinaţii pentru care nu este necesară izolarea la domiciliu”, a mai spus Ludovic Orban.

Izolare și după vacanța în Grecia și Bulgaria

În izolare intră și românii care merg în vacanță în Grecia și Bulgaria, la întoarcerea în țară, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Sigur că românii pot merge în vacanțe. Problema care se pune – şi încă nu am finalizat discuţiile cu Grecia şi cu Bulgaria – este că, la întoarcere, regula spune că trebuie să intre într-o izolare de 14 zile. Eu cred că până în 15 iunie, când se deschide sezonul estival în Grecia şi în Bulgaria, lucrurile astea se vor reglementa şi probabil anumite ţări pot fi exceptate de la acest lucru pe bază de acorduri bilaterale. (…) Eu nu pot să recomand ceva unor turişti, e dreptul lor să se ducă în vacanţă unde îşi doresc”, a spus Virgil Popescu, la un post de televiziune.

Ministrrul a apreciat că mai mulţi români vor prefera turismul intern pentru că se consideră mai în siguranţă în România. „Eu, ca ministru, îmi doresc cât mai mulţi turişti străini şi români în România”.

Bulgaria urmează să extindă acordul reciproc tuturor turiştilor din România, Serbia şi Grecia, începând cu 15 iunie, a declarat ministerul de externe al Bulgariei.

Totodată, Grecia a deschis sezonul turistic intern din 25 mai, iar din 15 iunie accesul în ţară în scop turistic va fi redeschis şi pentru cetăţenii străini, arată un plan al Ministerului grec al Turismului, citat de presa locală.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est