Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Poziţia corectă în care se trece pe sub masă în Vinerea Mare

Publicat

on

Sărbătorile Pascale sunt marcate de o multitudine de tradiţii, respectate cu sfinţenie de o mare parte dintre credincioşi. Vinerea Mare este marcată de procesiunea scoaterii din sfântul altar a sfântului Epitaf, dar şi de postul negru. 

Potrivit declaraţiilor date de preoți, Vecernia din Vinerea Patimilor, numită şi Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, se săvârşeşte dimineaţa, în Vinerea Mare. 

Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. 

Obiceiul ”cu trecutul pe sub masă”

Preoții explică enoriașilor cum ar trebui să trecem corect ”pe sub masă”.

“Creştinii au creat obiceiul de a trece pe sub masa pe care este aşezat Sfântul Epitaf cu icoana punerii în mormânt a Mântuitorului pentru a arăta un fel de pietate tăcută plină de veneraţie întru suferinţa şi moartea lui Iisus Hristos mai ales pentru timpul cât a stat în mormânt. Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maximă pietate faţă de icoana Mântuitorului mort şi pus în mormânt astfel încât să se înţeleagă că toţi conştientizează că El a murit nu din vinovăţia lui, ci ca să absolve în faţa lui Dumnezeu propria noastră vinovăţie, a fiecăruia în parte”, a spus un preot.

 De ce este bine să nu mănânci nimic toată ziua

În Vinerea Mare, când are loc moartea Mântuitorului, oamenii rămân fără protecţie divină. Este o zi de doliu. În postul negru, oamenii nu trebuie să consume nimic altceva în afară de apă, până ce soarele apune. Scopul acestui ritual este de a ne aminti de patimile pe care le-a suferit Iisus înainte să moară. De asemenea, se spune că toţi cei care ţin post negru în Vinerea Mare vor fi feriţi de boli şi vor avea spor în toate lucrurile pe care doresc să le realizeze.

Mihaela SIMA 

StiriEst

Primarul din Hoceni vrea apa potabila pentru cetateni si ameninta ca va inchide sistemele de alimentare

Publicat

on

De catre

Primarul comunei Hoceni vrea sa predea sistemele de alimentare cu apa catre operatorul regional Aquavas. Edilul a luat aceasta decizie pentru a se asigura ca cetatenii din comuna sa beneficiaza de apa curata, dar si din cauza ca Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice, ameninta cu sanctiuni daca acest lucru nu se va intampla. Vasile Tabara a facut deja demersuri la Ministerul Afacerilor Interne si la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, astfel incat sa primeasca avizele necesare in acest sens. Primarul le-a solicitat factorilor de raspundere si armonizarea legislatiei pentru autorizarea de securitate la incendiu si protectie civila a sistemelor de alimentare cu apa potabila. Fara aceste autorizatii, primaria nu poate preda sistemul de apa catre Aquavas. “Unele sisteme de alimentare cu apa sunt facute cu 10-20 de ani in urma. Este necesara predarea lor catre operatorul specializat care asigura o igienizare a apei, a bazinelor. Se fac periodic analize, exista o siguranta pentru consumatori. In plus, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice, ne ameninta cu sanctiuni daca nu predam sistemele de apa operatorilor autorizati. Noi suntem blocati din cauza autorizatiilor care trebuiesc emise de ISU. Acestia solicita anumite documente in original, dar avand in vedere vechimea sistemelor de apa, proiectantii, firmele de executie de la acea vreme, nu mai exista. Ni se cer cate doua exemplare in original, dar noi avem unul singur. In cazul in care nu se rezolva aceasta situatie, vom proceda la inchiderea sistemelor de alimentare cu apa, intr-o perioada in care apa este extrem de importanta pentru cetateni, in contextul protejarii de virusul COVID”, a declarat primarul Vasile Tabara. 

Citeste in continuare

StiriEst

Drama unui copil de 9 ani care si-a asteptat tatal sa-l ia din spital, fara sa stie ca a murit

Publicat

on

De catre

Tatăl copilului a început să se simtă rău și a chemat ambulanța care i-a luat pe amândoi la spital.

  • Bărbatul de 46 de ani a fost operat de urgență, însă nu a supraviețuit.

Copilul locuia doar cu tatăl lui într-un bordei dărăpănat, la marginea unei păduri din comuna Buza, județul Buzău, după ce mama, care suferă de probleme psihice, a plecat de acasă. Zilele trecute, bărbatul de 46 de ani s-a simțit rău și a chemat salvarea.

Ambulanța i-a adus pe amândoi la spital, iar copilul a fost cazat de atunci în secția de pediatrie, unde i-au fost asigurate trei mese pe zi.

Deși medicii l-au operat pe bărbat și au încercat să-l salveze, ulcerul perforat și o puternică infecție abdominală l-au răpus, scrie Adevarul.

Acum, cadrele medicale nu-și găsesc cuvintele să-i spună copilului că singurul om care avea grijă de el a pierit și încearcă să amâne pe cât posibil cumplitul moment.

”Copilul nu știe că a rămas fără părinte. În ciuda condițiilor de trai, ei țineau foarte mult unul la celălalt. O să fie greu când o să afle ce a pățit tatăl lui”, spune Gheorghe Bălan, asistent social din comuna Buda.

Între timp, mama băiatului a fost găsită de autorități, însă ea nu este capabilă să-l îngrijească pe micuț.

Deocamdată, copilul a fost luat din spital și cazat împreună cu mama sa la Centrul de Urgență al DGASPC Buzău. Joi urmează să se decide dacă băiețelul va fi dat spre îngrijire mamei sau dacă va rămâne temporar la Protecția Copilului.

Citeste in continuare

StiriEst

Vasluienii nu isi mai pot vinde terenurile catre cetateni straini

Publicat

on

De catre

Vânzarea terenurilor românești către cetățenii străini a fost interzisă, în urma adoptării de către Camera Deputaților a unui proiect de lege în acest sens. 

  • Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri
  • Camera Deputaților este for decizional

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

“Principala prevedere a acestui proiect inițiat de Partidul Social Democrat este stabilirea interdicției către cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Conform proiectului, înstrăinarea terenulurilor agricole în cazul în care titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă dorința de a le cumpăra, se poate face către persoanele fizice care au domiciliul/reședința în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul, de cel puțin trei ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare. Către persoanele juridice se poate vinde doar dacă se îndeplinesc cumulativ mai multe condiții, printre care situarea sediului social în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul, desfășurarea de activități în zona respectivă, venituri minime de 75% din activități agricole, iar asociații să facă dovada domiciliului național pe ultimii trei ani”, a declarat deputatul PSD, Aurel Căciulă. Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Spitalul COVID din Barlad este gol. Autoritatile nu vor sa il deschida, iar bolnavii sunt trimisi la Vaslui

Publicat

on

De catre

Spitalul din Bârlad a rămas aproape gol. Asta din cauza scăderii numărului de pacienți cu COVID-19. Chiar dacă unitatea sanitară dispune de câteva sute de locuri, în ultimele două luni, la Bârlad nu au fost mai mult de 80-90 de pacienți. Ca atare, toată lumea cere redeschiderea spitalului pentru toți bolnavii. Unitatea sanitară este aproape goală, în vreme ce oamenii din zona Bârlad care au nevoie de investigații sunt trimiși la medicii de familie sau la spitalul non-covid  din Vaslui. Autoritățile anunță că unitățile suport se vor deschide pentru toată lumea abia când responsabilii vor dovedi că au circuite separate și pot izola pacienții cu coronavirus, de ceilalți. În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Bârlad s-a luat decizia ca spitalul sa rămână închis, iar bolnavii să fie trimiși în continuare la Vaslui. “Pentru 21 de pacienţi covid , atât câţi are internaţi spitalul “Elena Beldiman”, barladenii cu alte afecţiuni vor fi in continuare nevoiţi sa meargă la Vaslui ori la Iaşi. Asta e vestea pe care am primit-o in şedinţa CLM de astăzi de la doamna director Borş, la care primarul Boroş dădea din umeri neputincios”, este anunțul consilierilor PSD.  Spitalul Municipal Bârlad are aproape 800 de paturi, iar acum aici mai sunt internaţi doar 21 de pacienţi cu COVID-19. Toată lumea se întreabă când se va relua activitatea de dinainte de pandemie, însă raspusnurile sunt foarte greu de dat. Ministerul Sănătăţii a decis transformea a 42 de unităţi sanitare în suport COVID. Cei 21 de bolnavi ar putea fi izolaţi şi îngrijiţi de medici şi asistente. Restul secţiilor ar putea fi decontaminate.
Roxana OLTEANU

Citeste in continuare

StiriEst

ULTIMA ORA: Barbat gasit inconstient pe drum. Medicii l-au resuscitat minute in sir

Publicat

on

De catre

A sfarsit pe marginea drumului, dupa o zi petrecuta in compania copiilor si a nepotilor. Un barbat din Rebricea a fost gasit inconstient, pe raza localitatii Sasova, de o soferita care a sunat imediat la 112. La fata locului a ajuns un echipaj medical de la Ambulalnta Negresti, care a inceput manevrele de resuscitare, omul fiind in stop-cardio-respirator. Manevrele au fost continuate de medicii de la TIM SMURD Vaslui, insa totate eforturile au fost zadarnice. Cel mai probabil, omul a cazut de pe bicicleta, insa rudele nu exclud ca el sa fi fost lovit de o masina. Politistii fac cercetari pentru a stabili ce s-a intamplat.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est