CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Când incompetența și propriile interese ne ucid copiii

Publicat

on

Un copil de 3 ani a murit înecat în fosa septică a wc-ului unei școli. Evenimentul care a șocat întreaga țară s-a petrecut pe 15 aprilie, în satul Buda, comuna Brăiești, din județul Iași. După ce ne-am revoltat cu toții, am crezut că nu poate exista o altă dovadă mai crasă de incompetență și de nepăsare față de copiii unei comunități sărace, care au ajuns să moară înecați în fecale.

După doar patru zile, am aflat o poveste incredibilă, prin care un primar a pus în pericol viața a 50 de copii.

Satul Barcana (din comuna Răchitoasa, județul Iași) are o scoală unde învață 50 de copii în clasele I – IV. Aceștia își fac nevoile la un wc infect din curtea școlii. În 2017, Agenția Împreună a decis să le construiască o toaletă modernă, unde elevii să fie siguri că nu se îmbolnăvesc atunci când o folosesc. Gelu Duminică, directorul executiv al Agenției Împreună, a reușit să-i capaciteze în acest proiect pe părinții copiilor și pe reprezentanții școlii. S-a făcut o chetă, la care părinții au contribuit cu 3.000 de lei, sumă mare pentru o comunitate săracă. Școala punea și ea în jur de 1.000 de lei, iar Agenția Împreună contribuia cu o sumă de zece ori mai mare decât cea colectată de comunitate. Câțiva părinți, care sunt zidari de meserie, promiseseră că vor munci voluntar la construirea toaletei. Arhitecți din București au realizat gratuit proiectul toaletei și tot dosarul cu hârțogărie. Cu o asemenea mobilizare, noua toaletă urma să coste 10.000 de euro și să fie construită în două luni.

Pentru ca proiectul să fie realizat, mai trebuiau câteva avize de la primarul comunei Răchitoasa, Valentin Moraru. Inițial, acesta și-a dat acordul pentru proiect. Se bucura că se construiește ceva nou la școală, fără ca el să aibă vreo contribuție. Ulterior, primarul Valentin Moraru a blocat proiectul, prin refuzul de a elibera avizele de urbanism. A motivat că a depus un proiect la Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL – prin care va fi renovată și școala, nu doar wc-ul.

În momentul respectiv, primarul Valentin Moraru abia depusese proiectul, nu-l avea aprobat!

Prețul toaletei pe care primarul voia s-o construiască din bani publici era de aproximativ 70.000 de euro, de șapte ori mai mare decât cel al ong-ului.

După 5 luni de la blocarea proiectului, mai mulți elevi s-au îmbolnăvit de hepatită. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică au căutat sursa declanșării epidemiei și au stabilit că de vină a fost wc-ul infect din curtea școlii. Pentru a nu se îmbolnăvi toți copiii, inspectorii DSP au închis școala. Pentru a-și putea continua studiile, cei 50 de copii ar fi trebuit să facă naveta cu un mijloc de transport către altă școală, din altă localitate. Primăria nu a putut să le asigure microbuze, iar mai mult de jumătate dintre copii au abandonat școala.

După doi ani de la blocarea proiectului, edilul Valentin Moraru nu a reușit să construiască noua toaletă. Spune că a primit finanțarea din PNDL, a organizat licitație, dar nu s-a prezentat nicio firmă. Acum trebuie să reevalueze tot proiectul și apoi să organizeze o nouă licitație, demersuri care durează foarte mult.

Între timp, primarul spune că a redeschis școala, după ce a cumpărat câteva toalete ecologice. Inspectorii DSP nu i-au dat aviz sanitar pentru toaletele ecologice. Prin urmare, cei 50 de copii se pot îmbolnăvi din nou, în orice moment.

Acesta este, în opinia mea, un exemplu clar de primar care pune interesul propriu în fața intereselor comunității, interes care pune în pericol viața unor copii nevinovați.

Reportajul despre acest subiect îl puteți urmări accesând acest link. 

P.S.: Ministerul Educației spune că 2.355 de școli din întreaga țară au wc-urile în curte și că acestea nu sunt racordate la apă curentă și canalizare. În cadrul PNDL I și II au fost propuse 3.386 de unități școlare preuniversitare pentru reabilitare, dotare și extindere.

StiriEst

Inca doi medici infectati cu coronavirus. De unde au luat virusul

Publicat

on

De catre

Inca doi medici infectati cu coronavirus.

Încă doi medici de la Spitalul de Urgență Vaslui au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus. Este vorba despre un chirurg și un medic de la Secția ORL. Potrivit primelor date ale anchetei epidemiologice, cei doi au luat virusul de la alti doi colegi, depistați și ei pozitiv zilele trecute.

Ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui este în plină desfășurare. Ieri, 25 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui au fost testaţi pentru noul coronavirus, iar astăzi alţi 65.

Printre instituţiile publice din Vaslui unde au fost confirmate cazuri COVID -19 se numără Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui (două cazuri) şi Penitenciarul Vaslui (două cazuri). Numărul total al îmbolnăvirilor COVID-19, în judeţul Vaslui, potrivit raportărilor Grupului de Comunicare strategică a ajuns astăzi la 236.

În articolul:

Inca doi medici infectati cu coronavirus

Citeste in continuare

StiriEst

Doi angajati de la ISU au COVID! Masurile care se iau la unitate

Publicat

on

De catre

Doi angajati de la ISU au COVID! La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al Județului Vaslui sunt doi subofițeri diagnosticați pozitiv SARS-Cov-2 (COVID-19), asimptomatici. Ambii subofițeri sunt de la Detașamentul de pompieri Vaslui.
Primul subofițer confirmat pozitiv a fost contactul soției sale. Aceasta a fost confirmată pozitiv și lucrează la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, la Serviciul financiar. Cel de-al doilea subofițer confirmat pozitiv, este coleg de birou cu primul infectat COVID-19.
În urma anchetei epidemiologice, s-a dispus măsura izolării la domiciliu pentru alți patru subofițeri.
Menționăm faptul că nu a fost afectată capacitatea operativă a unității. De la debutul stării urgență, conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al Județului Vaslui a luat măsuri speciale de reducere a riscului de infectare cu SARS-Cov-2 (COVID-19).

Astfel, lucrătorii din operativ au fost dispersați prin înființarea unor puncte de lucru temporare. De asemenea s-a dispus realizarea unor trasee de circulație diferite în interiorul subunităților. Dezinfectarea regulată a spațiilor de lucru, distribuirea de măști de protecție și dezinfectanți, precum și obligativitatea de a purta mască de protecție și mănuși în interiorul spațiilor închise.

36 de pacienti COVID si 6 suspecti! Spitalul Barlad anunta starea acestora

36 de pacienți confirmați cu noul coronavirus, se află internați în Spitalul Bârlad. Dintre aceștia, patru sunt asimptomatici, noua au forme ușoare, 16 forme medii, șapte forme severe, din care unul în ATI. Tot la Bârlad mai sunt internați șase suspecți și 113 pacienți noncovid.

În articolul:

Doi angajati de la ISU au COVID!

Citeste in continuare

StiriEst

O fabrica din Vaslui isi inchide portile. Sute de oameni raman pe drumuri

Publicat

on

De catre

O fabrica din Vaslui isi inchide portile. SURSE: SC Pancarprod SRL își închide activitatea începând de pe 15 august. Afectați de această măsură sunt peste 300 salariați care vor rămâne pe drumuri. Pancarprod este cel mai mare angajator din textile din Vaslui care exporta până acum produsele în Franţa. Societatea este pe piață de aproape 25 de ani.

În județul Vaslui cel mai mare angajator rămâne Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui. Aici sunt 2.300 de salariaţi, pentru care statul plăteşte lunar peste două milioane de lei. Pe locul secund în acest top figurând societatea Rulmenţi Bârlad, cu 1.500 de salariaţi.

Pe domenii de activitate, învăţământul are cei mai mulţi salariaţi. Sunt peste 6.500 de cadre didactice angajate, în peste 700 de şcoli.

Următorii angajatori sunt cele patru spitale din judeţ, care însumează aproape 2.500 de salariaţi, inclusiv personal auxiliar.

Cel mai mare angajator din judeţul Vaslui este însă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Media lunară de 2.300 de salariaţi, din care aproximativ 1.500 sunt asistenţi maternali profesionişti.

La nivelul întregului judeţ Vaslui, în mediul privat lucrează mai puţin de 53.000 de salariaţi. Asta în condiţiile în care populaţia judeţului este de aproximativ 450.000 de locuitori.

În articolul

O fabrica din Vaslui isi inchide portile.

Citeste in continuare

StiriEst

Un vasluian cu BMW se joaca cu moartea. Depasiri periculoase la Barlad- VIDEO

Publicat

on

De catre

Şoferul unui BMW a executat două depăşiri absolut halucinante, punând în pericol de moarte atât viaţa sa, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Imaginile, care au fost filmate de camera de bord al unui alt participant la trafic, arată inconştienţa criminală a conducătorului auto cu număr de Vaslui, care se aruncă în faţa morţii fără să-i pese de consecinţe. Evenimentul a avut loc la ieşire din Bârlad.

Doar prezenţa de spirit şi responsabilitatea celorlalţi doi şoferi au făcut ca o tragedie de proporţii să fie evitată, fapt pentru care cei doi şoferi merită toată aprecierea.

“Depăşirile în loc nepermis şi inconştienţa la volan sunt principalele motive pentru accidentele produse pe sosele din Romania”, se arată în postarea de pe Facebook, a celor de la BlueLens.

“Sperăm să se autosesizeze cineva”, a precizat pentru Observator autorul postării.

Sorin SAIZU

În articolul

Un vasluian cu BMW se joaca cu moartea. Depasiri periculoase la Barlad- VIDEO

Citeste in continuare

StiriEst

Un nou caz COVID la Penitenciarul Vaslui

Publicat

on

De catre

Un nou caz COVID la Penitenciarul Vaslui. Doi angajati de la Penitenciarul Vaslui au fost confimrati până acum cu noul coronavirus, transmite Administratia Nationala a Penitenciarelor.

“Va informam că un al doilea angajat al Penitenciarului Vaslui a fost confirmat pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2. Acesta a exercitat atributii de serviciu in sectorul administrativ, cu purtarea, in permanenta, a echipamentului de protectie”, a transmis ANP. În Penitenciarul Vaslui se fac anchete epidemiologice si dezinfectii ale spatiilor. 

Un sef de la Penitenciar s-a intors din concediu cu COVID

Reprezentanții ANP anunțau în urmă cu o săptămână că un alt angajat al Penitenciarului Vaslui a fost confirmat pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2. Acesta a exercitat atribuții de serviciu atât în sectorul administrativ, cât şi în sectorul operativ. Ultima sa prezentare la unitate a fost în data de 23 iunie. “Având în vedere că polițistul de penitenciare a interacționat cu membri din comanda unității, s-a dispus, preventiv, scoaterea acestora din serviciu. Conducerea se asigură cu personal al locului de deţinere, care nu a intrat în contact cu persoana confirmată COVID-19. Activităţile manageriale vor fi sprijinite inclusiv de un reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În prezent, misiunile specifice se derulează în condiții optime, fără disfuncționalități. Totodată, precizăm că, din primele verificări, nu a fost identificat niciun risc epidemiologic pentru persoanele private de libertate”, anunțau atunci reprezentanții ANP. 

În articolul:

Un nou caz COVID la Penitenciarul Vaslui

Citeste in continuare

Atelierul de dinti

Rock FM

CMR London

CMR Vaslui

Donează! Avem nevoie de tine!

Radical Group

Iti place ce vezi?

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est